In de helft van de 19de eeuw hoorde men op zekere dag in Edegem de kreet : "brand ! brand !" weergalmen. De stormklok klepte en van alle kanten kwamen de mensen met emmers en ladders toegelopen. Op de plaats van de vermeende ramp gekomen, zag men echter dat de vensters van het huis hetwelk men veronderstelde in brand te staan, een bloedrode schijn uitstraalden wanneer zij verlicht werden door de ondergaande zon. Het voorval werd spoedig ruchtbaar en leidde naar de spotnaam "zonneblussers".
Die naam heeft de cafébaas van 't centrum te Edegem zijn dansorgel gegeven. ( Mechelen noemt men de maneblussers ). Het Anker brouwt al een Maneblusser, en het verhaal achter de naam van beide bieren klinkt verdacht gelijkaardig. Of ze in het café hier ook het streekbier "zonneblusser" verkopen ben ik niet te weten gekomen. Dat bier wordt in Purnode bij Namen gebrouwen. De Zonneblusser is goudgeel, ietsjes donkerder dan een Duvel, met een gelijkaardig enthousiaste schuimkraag.
Waarom die uitleg; Mecha musica de VZW die ijvert voor het behoud vn draaiorgels in onze streek, hield hier verleden zaterdag zijn nieuwjaarsreceptie voor haar leden.
Dit half electronisch pijporgel, 92 toets, is gebouwd te Antwerpen 1958.
Het orgel speelt enkel op verzoek van de klanten, het speelt iets te luid in het café om op een ordentelijke manier nog te kunnen converseren.
Dave, de café baas, heeft ook een collectie nostalgische muziekspelers in het café. Het is één van de weinige horeca zaken die dit soort muziek in hun vaandel voeren.
Roger Mostmans met zijn rug naar mij.
Jaake, nationaal figuur en vermaard boekenlegger is weer van de partij naast het orgel. Johnny en Roger kiezen een orgelboek.
|