Zoektocht naar stamboomgegevens over de families Fabre en Fabré Ook een zoektocht naar vertalingen van het gedicht "Ontmoeting" van Herman Rohaert in het kader van het project" Europees ontmoeten langs de poëzie".
16-04-2005
3. Wanneer zijn de Fabre's in Diest toegekomen ?
3. Opgelet !!! De entrée bevindt zich helemaal onderaan onder nummer 1.
Volgens Dr. Paul Fabre, huisarts in Sint-Truiden, zouden de eerste Fabre's, die zich in Diest hebben gevestigd, aannemers uit Frankrijk geweest zijn die zouden gewerkt hebben onder leiding van Vauban, de hofarchitect van Lodewijk XIV. Hun opdracht bestond erin de vestingswerken rond de stad Diest op te trekken. Deze werken situeerden zich in de 17e eeuw. Ook de vestingswerken van de stad Ieper zouden destijds door Vauban gerealiseerd zijn alsook de citadel van Rijssel. De stad Rijssel werd in 1667 door Lodewijk XIV geannexeerd.
De versie van Vauban wordt echter tegengesproken door Dr. Reimond Gerrit Fabre, prof.em. historische kritiek, die het volgende verhaal geeft: "Lodewijk XIV heeft van 1682 tot 1713 ( Vrede van Utrecht) oorlog gevoerd in de Lage Landen met het oog op de inpalming van zowel de zuidelijke als de noordelijke Nederlanden. Hij heeft veldslagen gewonnen (Neerwinden o.a.) en hij heeft er ook verloren. Nochtans is hij nooit ergens lang kunnen blijven. Hij heeft dus nooit ergens permanent zijn gezag kunnen vestigen, tenzij in het stuk ten zuiden van de lijn Ieper, Doornik, Charleroi. (la frontière de fer). Hij zou derhalve nooit in staat geweest zijn om in Vlaanderen reusachtige vestingswerken en forten te bouwen. Vauban is dus nooit in Diest geweest. Tenzij misschien om er een glas Diesters bier te drinken. De vestingswerken van Diest werden daarentegen gebouwd na de Belgische onafhankelijkheid, nog steeds uit vrees voor een Hollandse inval. De bouwheer was een zekere Brialmont. De werken werden begonnen in 1837 en duurden 20 jaar. In de "Geschiedenis der Diestse Wallen" (zie aldaar op het internet) wordt wel vermeld dat voor deze werken vreemde arbeiders aangetrokken werden. Men zegt er wel niet bij waar ze vandaan kwamen. Het is dus aannemelijk dat na het beëindigen van deze werken sommige immigranten in Diest zijn blijven wonen (verliefd op een plaatselijke schone). De Fabre's hebben dus zeker niets te maken met Vauban of Lodewijk XIV. Met de werken van Brialmont misschien wel. Interessant zou zijn te weten wanneer de eerste Fabre zich in Diest gevestigd heeft ( voor of na 1837 ) om te weten of deze Fabre iets met de werken te maken had. Het zou ook interessant zijn te weten te komen of bij de immigratie in Diest vanaf 1837 ook buitenlanders (bv Fransen) betrokken waren. Het zou natuurlijk ook kunnen dat de immigranten uit andere streken van Vlaanderen of Wallonië kwamen. Conclusie: we weten dus nog altijd niet hoe de Fabre's in Diest zijn geraakt".
Tot in de 20e eeuw zijn er evenwel nog Fabre's als aannemer werkzaam geweest in Diest.