Deze blog is een toevoeging aan de blog van de familie Bellon.
Hier vindt u de geschiedenis van de ge-immigreerde oude generatie.
   

  ex site"connaissance de la vallée
            de Barcelonnette" 
Inhoud blog
  • Ergens in de Alpen...
  • Op de kaart
  • De Route Napoléon
  • Het onderwijs te Barcelonnette.
  • In de gemeente Fours
  • Hoe Sebastiaen zijn streek zag
  • Overlijdensakte Sebastiaen Bellon
  • Emigratiecijfers
  • Sebastiaen Bellon
  • Kaart Wetteren 1775
  • Gebruiken en gewoonten van de Fournaisiens(1)
  • Pascal Bellon(4)
  • Gebruiken en gewoonten van de Fournaisiens(3)
  • Pascal Bellon(3)
  • Bonjour Barcelonnette, Fours et Agneliers!
  • Gebruiken en gewoonten van de Fournaisiens(2)
  • Vrouwen uit Fours
  • Pascal Bellon(2)
  • Pascal Bellon (1)
  • Inhoud nummers Het Bellonneke 1 t.m.30
    ex site"connaissance de la vallée
                de Barcelonnette" 

    Maak kennis met de heemkundige kring uit de
    streek van Barcelonnette


     
    Vragen, inlichtingen ? E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

  • Over de familie Bellon

    Hoofdpunten blog foursafstamming
  • Charles Noëz, civiel gevangene.
  • Agenda
  • VLaamse boeren gingen zelden vreemd.
  • Herfst
  • Willy BELLON ( 1932 -2012)
  • Colporteurs
  • Colporteurs uit Barcelonnette in de Lage Landen
  • Het schooltje en de Efteling
  • Uit de jaren 1930
  • Kinderkleding eind jaren 1924-1939.
  • Peter en meterschap in het oude Fours
  • Bellons op Franse wegen
  • De Mexicanen van het Zuid-Franse Barcelonnette
  • 2013!
  • Enkele one liners...
  • Hij was fier een Bellon te zijn. Jan Bellon( 1926-2012)
  • Gedaan met 2012
  • Michaël Bellon heeft een passie voor bier...
  • Stambomen via het Internet
  • Een recept uit 1870
  • 1907: Men vroeg zich af...
  • De Antwerpse Stamvader
  • Familie slachtoffer van de Grote Oorlog
  • Onze voorouders in Fours
  • Aurelie als een schoon kindeke geboren...
  • Mijn grootmoeder Maria Noëz ( 1896-1984) (1)
  • De naam Bellon
  • Spreuk
  • Naamgenoten met een al dan niet slechte naam
  • Een bezoeker te Fours
  • Hannah Bellon
  • Achter heksen aan...
  • Kalender 1921 - 1930
  • Vakantie: De Ronde van Frankrijk
  • Angina Pectoris begin jaren 1960
  • Spreuk
  • Kalender 1911- 1920
  • Wensen voor een beginnend leven
  • Op de catwalk met Maria Noëz (jaren 1930)
  • Huizen vol marmer
  • Spreuk
  • Kalender 1900 -1910
  • Remi Bellon 1925 -2011
  • Bellon Frans en Maria Theresia Van Meerbeek
  • GSM
  • Uit de reeks van het tijdschrift
  • Nadenken over de dag van morgen
  • Bellon Leo 1922-2011
  • Geboren worden
  • Wojciech Bellon

    Over de familie Noëz

    Hoofdpunten blog familiegroep
    Hoofdpunten blog NOEZFIRST
  • VOORWOORD
  • OOSTENRIJKSE SUCCESSIEOORLOG
  • De slag te Fontenoy 11 mei 1745
  • Adriaan Noëz, hij kwam met een heel leger naar Mechelen
  • Uit de huwelijksakte van Adrianus Noëz en Maria la Fors
  • Het gezin Noëz - La Fors
  • Het huis de Poorte aan de Keizerstraat
  • Schepengriffie 1777
    Hoofdpunten blog noezenstadeen
    Hoofdpunten blog mechelsmooi
  • Haver Zout Vis
  • Mosselvaart
  • De stad Mechelen nu en vroeger
  • Duiding
  • MONUMENTEN
  • Mechelen vandaag.
  • Filosoferen in Mechelen
  • Baggerwerken op de Mechelse Dijle
  • Het Groot Stedenproces (2)
  • Het Groot Stedenproces (1): een visie
  • Karel de Stoute mengt zich in de Rozenoorlog
  • De Winketbrug
  • Scheepswerven te Mechelen in het ancien regime.
  • Tigris en Dijle
  • De sierlijkheid van zeilschepen(sfeerbeeld)
  • Lucas Fayd'herbe (1617- 1697)
  • Margareta van Oostenrijk aan het Spaanse Hof
  • Leeuwse en Diestse getuigen over de ketting van de Zenne
  • De Zenne
  • Stapels concreter: Filips de Goede (3)
  • Havenzegel Mechelen
  • Stapels concreter: Filips de Goede(2)
  • Stapels concreter: Filips De Goede (1396+1467 ) 1
  • Het Spaans hospitaal te Mechelen
  • Jan II hertog van Brabant gaat Engelse koning Mechelen presenteren
  • De Mechelse schippers (1)
  • De jeugdstormen van Margareta van Oostenrijk
  • Laat de goederen maar komen!
  • Stapels concreter: De Bourgondiërs
  • De kordewagenaars
  • Stapels concreter 2: Lodewijk van Male
  • Stapels concreter: De Berthouts
  • Accijnsontvangsten Mechelen en Antwerpen.
  • Kraanwerk
  • Van karvelen, wijn en Floris Berthout
    Hoofdpunten blog noezfour

    Over Wase geslachten
          Frans Bellon

    Hoofdpunten blog wasegeslachten
  • De Keure van het Land van Waas
  • Van CEULEN in Haasdonk en Temse
  • Waarom trokken eertijds Limburgers naar Waasland ?
  • Rupelmonde vroeger
  • LIJSSENS (Bazel) in mijn kwartierstaat
  • Stamreeks BRIJS uit Haasdonk
  • Melsele vroeger
  • Weerbare mannen te Rupelmonde in 1552
  • Antwerpenaren uit het Waasland
  • Een verkeersongeval uit 1720 in Kallo
  • Waaslandlied
  • BURSSENS uit Bazel en Temse in m'n kwartierstaat
  • Wist u dat ... ?
  • Het gezin VAN ACKER - BRIJS uit Haasdonk
  • Burcht vroeger
  • Haasdonk-dorp rond 1778
  • Soldaten van Napoleon uit Stekene
  • Weerbare mannen te Melsele in 1480
  • Wie deed wat in Haasdonk ?
  • DE BURGGRAVE in Haasdonk, Nieuwkerken en Temse
  • Temse vroeger
  • Anno 1699: Have en goed van een landman in Temse
  • Spotnamen van Wase Dorpen
  • ROOMAN in m'n kwartierstaat
  • Een Haasdonks Jaargetijdenboek van 1439
  • Stamreeks VAN ACKER uit Temse
  • Tielrode vroeger
  • STEENSSENS (Nieuwkerken-Haasdonk) in mijn kwartierstaat
  • Haasdonkse armen in 1580 en hun weldoeners
  • Moeders gedicht
  • Huisraad van een 18de eeuwse wever te Nieuwkerken
  • Bazelse weerbare mannen in 1480 en 1552
  • Nieuwkerken vroeger
  • Uit Haasdonkse conscriptielijsten
  • DE MAEIJER (Haasdonk-Bazel) in mijn kwartierstaat
  • Over 'œBrigants en Baenstropers'
  • Een voorbeeldig burger uit 1622 ?
  • Dubbele moord te Bazel rond 1430
  • Vlamingen zijn Germanen
  • Kruibeke vroeger
  • (de) MEERSMAN of (de) MEIRSMAN in Temse
  • Inboedel van een Haasdonkse bakker Anno 1729
  • Lijkschouwingen in Haasdonk
  • Weerbare Mannen in Haasdonk
  • Bieboeren in '˜t Waasland
  • Haasdonk vroeger
  • de MUNCK : een brouwersgeslacht uit mijn kwartierstaat
  • Fragment kwartierstaat met aansluitend (N)ACHTERGAEL
     
    Archief Het Bellonneke

    Oude generatie familieleden
    01-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebruiken en gewoonten van de Fournaisiens(1)
     
              

                                       De onherbergzame streek rond Fours...



    Aten onze voorouders oudbakken brood ?

     xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Uit testamenten van onze Provençaalse voorouders blijkt dat men in de vallei van Barcelonnette in de 18de eeuw veel belang hechtte aan het bezit van graan en hout. We vroegen ons af waarom.

    Wij ontdekten spoedig dat in de onherbergzame streek als de vallei van Barcelonnette hout de voornaamste brandstof was, maar dat het er ook schaars was.

    Ook het graan was er maar dunnetjes gezaaid. Abbé Féraud vermeldt zelfs dat het grondgebied van Fours, waar onze voorouders woonden, zo onvruchtbaar was dat de Fournaisiens, die het nodige graan niet konden oogsten om in hun bestaan te voorzien, verplicht waren bij de eerste sneeuwval hun streek te verlaten. Enkel de vrouwen, de ouderlingen en de kinderen bleven thuis[1]. Wellicht moet hier de oorzaak van de seizoen leurhandel en de uitwijking gezocht.

    De graan- en brandstofschaarste werkte natuurlijk de broodproductie niet in de hand. Vermits brood naast gezouten vlees, voedzame soep en deegwarenbereidingen voor de inwoners van de vallei een basisvoedsel was, diende daar aan verholpen. En er werd wat aan gedaan! Om brandstof te besparen bakte men brood voor een lange periode, soms zelfs voor een heel jaar !

    Wij hebben geen enkele auteur gevonden die deze vaststelling uitdrukkelijk voor de vallei van Barcelonnette, bevestigt. Doch  R.Collier[2] is van mening wat Albert schrijft i.v.m. het brood- bakken in de streken van Briançon, Queyras en Haute Embrun[3], ook toepasselijk is op de streek van Barcelonnette, vooral de vallei van Maurin, en ook op de Hoge Verdon[4]. Vermits de vallei van Fours hoger ligt dan deze van de Hoge Verdon, menen wij Albert’s tekst eveneens geldig is voor Fours, temeer wanneer men rekening houdt met de legendarische onvruchtbaarheid van deze parochie.

    In “Histoire ecclésiastique du diocèse d’Embrun” schrijft Albert dat de inwoners (van hierboven vermelde streken) brood bakken voor een gans jaar. Zij maken broden van 8 tot 9 ponden en 5 tot 6 duim dik, gewoonlijk van zuivere rogge. Om te beletten dat de broden beschimmelen, doen ze er veel gist bij en laten de deeg bijna 24 uren rijzen. Hierdoor worden de broden wel wat zurig maar zijn ze anderzijds beter tegen schimmels bestand. Wanneer het baksel uit de oven wordt gehaald, wordt het in een speciaal daartoe bestemde plaats gezet waar het een deel van zijn vochtgehalte verliest. Dan plaatst men de broden in een zeer droge plaats, waar ze van tijd tot tijd verlegd worden. Deze broden verharden langzaam. Nochtans zijn ze in de maand mei nog niet zo hard, dat men ze niet meer in sneden zou kunnen snijden. Deze sneden hebben dan ongeveer de kleur van oude gele was. Tijdens de zomer worden deze broden echter zo hard dat het moeilijk wordt om er met een gewoon mes een stuk af te snijden. In elk huis heeft men dan ook een groot mes  met een punt in de vorm van een haak, die verbonden is met een ijzeren ring op een plank. Het brood wordt onder het mes op de plank gelegd en in kleine stukken gesneden door een op – en neerwaartse beweging van het mes, zoals de zwengel van een pomp. Ouderlingen zonder tanden zijn verplicht het brood in de soep te laten weken, totdat het zachter wordt. Men begrijpt allicht dat dergelijk brood gebakken wordt uit spaarzaamheid: men eet er uiteraard minder van dan van vers brood. Buiten dit roggebrood, dat men huishoudbrood noemt, bakken de meeste inwoners terzelfdertijd een bepaalde hoeveelheid masteluin, t.t.z. een brood van bloem bestaande uit evenveel rogge als tarwe. Dit brood, dat bijna wit is en een zeer goede smaak heeft, wordt op dezelfde wijze als het roggebrood bewaard. Na een jaar wordt dit brood zo droog dat het verpulverd wanneer men het op de grond laat vallen. Het wordt vooral gebakken met het oog op de feestdagen en voor het onthalen van vrienden[5].

    Volgens Garcin kneden de driehonderd inwoners van Maurin[6] brood voor 18 maanden uit vrees dat vroegere sneeuwbuien hen zullen beletten brandhout te smokkelen. Slechts na verschillende dagen is dit brood, een soort platte koek, gebakken[7].

     

    Tot zover de broodperikelen. Een volgende maal  iets meer over andere gewoonten.

     

    Uit het Bellonneke nr 2; een  bewerking door Frans Bellon 

     

    Foto bovenaan de tekst: zicht op de vallei van Barcelonnette

    [1] Feraud (abbé J.J.M), Histoire, géographie et statistique du département des Basses- Alpes, Digne, Vial, 1861, herdruk, Nyons, 1972, Ed.Chantemerle, blz 409

    [2] directeur van het departementaal archief te Digne

    [3] Briançon: 83 km te N. van Barcelonnette; centrum v.d vallei van Queyras: 66 km ten N.O van Barcel.Haut Embrunais: ca km ten N. van Barcelonnette

    [4] Collier R La Vie en Haute- Provence de 1600 à 1850, Digne, 1973, blz 165

    [5] Albert (curé, lees Histoire géographique, naturelle, ecclésiastique du diocèse d’Embrun i.p.v Histoire ecclésiastique du diocèse d’Embrun, Tome  ler, 1783, blz 97.

    [6] Maurin : 36 km ten N.O van Barcelonnette.

    [7] Garcin E, lettres à Zo2 sur la Provence, Draguignan, 1841, Fabre, blz 139




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!