Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

02-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn en gerecht.

.

Wijn en gerecht.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Als wijn en gerecht perfect op elkaar afgestemd zijn, ontstaat er een hemels vuurwerk en een explosie van nieuwe smaken. Enkele richtlijnen…

Een echt harmonisch samengaan tussen wijn en gerecht zorgt ervoor dat beide componenten elkaar tot een hoger niveau gaan optillen. Dit gaat veel verder dan een goede combinatie van beide, waarbij wijn en gerecht elkaar eerder – als het goed zit – niet voor de voeten lopen. Dat dit echt harmonisch samengaan niet zo vaak voorkomt mag wel duidelijk zijn.

Er zijn drie scholen met een verschillende visie op het combineren van wijn en gerecht.
Een eerste strekking is die van het contrast : wijn en gerecht moeten als het ware lijnrecht tegenover elkaar staan op smaakvlak. Een mooi voorbeeld hiervan is de combinatie tussen het zoute van een blauwschimmelkaas en het zoete van een Sauternes.

De tweede school is die van de complementariteit. Het smaakpatroon van de wijn en van het gerecht moeten in elkaars verlengde liggen. Zo zal bijvoorbeeld een vette, ronde en volle witte Bourgogne zeer goed passen bij een stevige vis met een romige en volle crèmesaus. In het verlengde van deze strekking ligt de vastgeroeste opvatting dat rode wijn bij vlees wordt geserveerd en witte wijn bij vis. In de moderne gastronomie heeft men intussen al door dat men bij vis net zo goed een rode wijn kan geven en dat bij sommige vleessoorten ook een witte wijn past. De gulden regel waarmee rekening moet worden gehouden is vrij eenvoudig : geen van beide componenten mag de andere overschaduwen. De wijn mag niet krachtiger smaken dan het gerecht – en omgekeerd. Dus geen everzwijn met een frêle Beaujolais ; geen kaassaus met een Muscadet ; geen Australische shiraz met vitello tonato en geen Le Montrachet bij kip…

Zowel bij de contrast als de complementaire strekking gaat het eigenlijk niet enkel over smaak, maar ook over de kracht, textuur en intensiteit van zowel wijn als gerecht.

Er zijn ook een aantal voedingsmiddelen die moeilijk combineerbaar zijn met wijn, omdat ze soms nogal rare bijsmaken geven. Asperges, eieren, artisjokken, spinazie, zuring, azijn en zelfs chocolade kunnen in combinatie met wijn bepaalde elementen naar boven halen die je liever niet had gehad…

Oh ja, en die derde school? Heel eenvoudig : doe waar je zin in hebt! Als jij graag een Banyuls drinkt bij gelijk wel gerecht, doe dat dan. Je eigen voorkeur is ook bij het combineren van wijn en gerecht nog steeds het enige wat telt!

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (1)

02-04-2011
Vandaag hou ik het simpel Fjak@..
Bij zo'n weertje wordt het " koude pla" buiten met misschien wel een glaasje wijn... Dat wordt genieten, jij ook? Liefs

02-04-2011 om 11:01 geschreven door natoken




Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!