Het weer heeft al jaren een grote invloed op onze stemming. Nu de sombere dagen er zijn, breken al meteen de eerste herfstdepressies door. Bij mensen die gevoelig zijn voor daglicht kan het bioritme verschuiven als de dagen korter worden, waardoor hun slaap- en eetpatroon en daarmee hun stemming ontregeld raakt. Geen nood, deze kleine tips kunnen uw 'wintermood' opkrikken.
1. Al worden de dagen korter en steekt de mist de kop op: trek uit je huis en ga naar buiten. Elke dag dertig minuten wandelen in de open lucht frist elk humeur op. Bij voldoende daglicht maakt het lichaam gelukshormonen aan.
2. Wie sport enactief is, sterkt het immuunsysteem en brengt lichaam en geest in beweging. Door een goede doorbloeding worden alweer gelukshormonen geproduceerd. Bovendien geeft beweging ons afweersysteem een goede beurt. Joggen, wandelen, fietsen of de hond uitlaten, alles kan.
3. Wat voor sport geldt, geldt evengoed tussen de lakens. Goede seks geeft een ware hormonenkick, sterkt het immuunsysteem en maakt o zo gelukkig. Geen zin om te vrijen? Appetijt komt dikwijls tijdens het eten. Doen dus.
4. Vooral in de herfst en de winter zijn saunabeurten de ideale manier om beginnende depressies te stoppen. Ons lichaam krijgt een ware hoge drukstoot en wie in een ontspannen en gezond lichaam rondhuppelt, voelt zich automatisch beter.
5. Sombere dagen doen geregeld naar de chocolade- of snoepkast grijpen. Probeer al die zoetigheden tot een minimum te herleiden, ze geven een vals gevoel van energie. Op termijn word je er alleen maar futloos door. Wees verstandig met voeding: volkerenproducten, aardappelen en verse groenten doen heel wat beters.
6. Geen zon te zien? Breng kleur in je woning. Kleurschakeringen met rood, geel, oranje en groen creëren een opwekkend gevoel in je hoofd. Vrolijke kleuren en bonte bloemen in huis verdrijven droevige dagen.
7. Mensen neigen zich te isoleren tijdens droevige dagen. Zoekgezelschapop als je je triest voelt. Begeef je onder leuk gezelschap of organiseer een gezelschapsavondje, een cinemabezoek of een shoppingtrip met enkele vriendinnen.
8. Tegen hersfstblues is geen kruid opgewassen? Niets van, het Johanneskruid heeft zijn diensten al bewezen. Het stimuleert het humeur zonder lastige nevenwerkingen. Gebruikt in thee, kunnen verschillende kopjes per dag gedronken worden.
9. Zelfs al heb je enkel zin om uren tussen de wol te kruipen, sta tijdig op. Blijf niet lang in bed liggen. Teveel slaap werkt storend en maakt je loom en trager. Tracht 's ochtends goed uit te rekken of doe gerust enkele stretchoefeningen. Dat doet de stofwisseling goed.
10.Lichttherapie bestaat al langer en dient het humeur te renoveren. De patiënt neemt elke dag tussen de 20 en 60 minuten plaats voor een lichtbron. Hierdoor worden serotines, de stoffen die ons gelukkig maken, aangewakkerd. Goeie tip: bespaar op de dure lampen, trek straks naar buiten. (lvl)
Denk eraan om u in de loop van deze of ten laatste volgende maand te laten inenten tegen de griep. In België adviseert de Hoge Gezondheidsraad om volgende personen prioritair te vaccineren tegen de griep: Groep 1 : personen met risico voor complicaties, d.w.z.: o alle personen ouder dan 65 jaar o alle personen die in een instelling opgenomen zijn o alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd, van de longen, het hart, de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen (zoals diabetes), of aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of ten gevolge van een medische behandeling) o kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan. Groep 2 : alle personen werkzaam in de gezondheidssector en in rechtstreeks contact met personen van groep 1. Groep 3 : Zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van de vaccinatie Groep 4 : alle personen tussen 50 en 64 jaar, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden, want er is één kans op drie dat ze ten minste één complicatierisico vertonen, vooral personen die roken, excessief drinken en zwaarlijvig zijn Voor al deze risicogroepen wordt 40% van het griepvaccin voor terugbetaald door de ziekteverzekering.
Zangeres Christina Milian kwam ter wereld op 26 september 1981 in New Jersey. Zingen is niet het enige wat ze doet, want acteren zit ook in haar bloed. Milian groeide op in de stad Waldorf, Maryland. Haar ouders zijn beide afkomstig uit Cuba. Ze is zangeres, danseres, actrice en songwriter, en ze scoorde verschillende hits, waaronder 'AM To PM' in 2001 en 'Dip It Low' in 2004. Ook speelde ze gastrolletjes in een aantal bekende Amerikaanse televisieshows, als 'Clueless' en 'Charmed'. In de film 'Be Cool' speelt ze een van de hoofdrollen
Stress is een belangrijke factor in hart- en vaatziekten. Wat is, naast seks, een goede manier om minder stress te hebben? Juist: voldoende slapen. Een minimum van zeven uur per nacht zou de kans op een hartaanval aanzienlijk doen dalen, en bij uitbreiding allerhande gezondheidsproblemen.
Minder dan 5, meer dan 8 Wie minder dan vijf uur per nacht slaapt, heeft twee keer zoveel kans te sterven aan een hartaanval en zeventig procent meer kans om te sterven aan andere factoren. Maar wie meer dan acht uur slaapt, is ook niet goed bezig: ook zij hebben twee keer zoveel kans om te sterven.
10.000 personen De onderzoekers kwamen tot die conclusies door van 10.308 personen het slaappatroon tussen1985-1988 en tussen 1992-1993 te analyseren. De invloed van leeftijd, roken en ziektes werden weggefilterd om een zo zuiver mogelijk patroon te krijgen.
Optimaal "Onze bevindingen suggereren dan zeven uur slaap per nacht ideaal is. Maar in deze samenleving lukt dat niet altijd: één op drie mensen slaapt minder dan vijf uur per nacht. Met als resultaat vermoeidheid, slaperigheid en concentratieproblemen.
Waarom slaap een invloed heeft op overlevingskansen, daar zijn de onderzoekers nog niet helemaal uit. Vermoed wordt dat sociale status en depressies het patroon mee kunnen helpen verklaren. (edp)
Coco Pops krijgen schuld van zwaarlijvigheid in Bermuda
De inwoners van het Caribische eiland Bermuda behoren bij de dikste mensen ter wereld: het land staat immers op een vierde plek op de wereldranglijst van zwaarlijvigheid. De Bermudaanse overheid geeft Coco Pops, een soort van ontbijtgranen, hiervan de schuld.
"Veel Bermudanen eten 's morgens een enorme kom Coco Pops," vertelde gezondheidscoördinator Jennifer Attride-Stirling aan de krant The Royal Gazette. "Coco Pops geeft de dozen praktisch weg: klanten krijgen er steeds twee voor de prijs van één. Iets meer dan 23 procent van onze bevolking heeft obesitas, nog eens 38 procent kampt met overgewicht. Hoe kunnen we hun eetpatronen aanpassen," vraagt ze zich verder af. (kjg)
De intieme hygiëne, het dagelijks verzorgen van de vagina, is even belangrijk als de manier waarop die verzorgd wordt. De intieme zone' vraagt om een zachte aanpak. Uit onderzoek blijkt dat niet alle belangrijke details omtrent de verzorging en het gezond houden van dit lichaamsdeel goed gekend zijn.
Vulva, vagina en seksualiteit
Als u uw vulva slecht behandelt, dan zal uw vagina daar onder lijden en ook uw seksueel leven. De vestibulaire flora (het vestibulum is de ruimte tussen de kleine schaamlippen) is bijna identiek aan de vaginale flora en "al wat de vestibulaire flora kan beïnvloeden, kan eveneens een invloed hebben op de vaginale flora (1)". De goede of slechte gezondheid van de vulva heeft dus een belangrijke impact op het inwendige vaginale bacteriële klimaat.
De schadelijke invloed van kleren
De vulva verdraagt enkel externe hygiënische verzorging zonder zeep. Dit volstaat echter niet. Bepaalde gewoonten kunnen uw vulva schade toebrengen ook zonder dat u er zich van bewust bent. Ze kunnen aan de basis liggen van chronische irritaties, infecties, schimmels, pijn bij het vrijen, enz.
De belangrijkste vijand van uwvulva is het inlegkruisje. Het dagelijks gebruik ervan verhoogt aanzienlijk het optreden van schimmels en vaginale infecties. Wat is de reden van dit negatief effect? Het is zo dat het inlegkruisje de vulva continu uitdroogt. Nu gaat het hier over een slijmvlies en dat heeft vochtigheid nodig om de flora in evenwicht te houden. Zodoende beschadigt de aangetaste externe flora ook de binnenkant van de vagina.
Tampons kunnen ook een agressieve factor zijn. Indien mogelijk is het gebruik van maandverband te verkiezen boven tampons, vooral voor vrouwen die vaak last hebben van irritaties en infecties.
Synthetisch ondergoed en strings verstoren eveneens het lokale evenwicht en dat wegens wrijving, warmte en irritatie.
Ook spannende broeken kunnen schadelijk zijn voor het vulvaire comfort. Ze kunnen het risico op infecties verhogen.
Deze bevindingen zijn niet zo maar wat beweringen, maar wel het resultaat van een groot Italiaans onderzoek naar seksualiteit en intieme hygiëne (onderzoek Sophy van de laboratoria Rottapharm).
Enkel één bestudeerde factor bleek geen impact te hebben op de infecties: het dragen van panty's.
In de praktijk
Alles welbeschouwd is het aan te raden om, in geval van vulvaire irritatie of frequente infecties zoals schimmels en vaginitis, goede kledinggewoontes aan te nemen: vermijd inlegkruisjes (als dat een probleem is dan kunt u in de loop van de dag een schoon slipje aantrekken), draag ondergoed in natuurlijke stoffen (katoen, zijde), gebruik maandverband in plaats van tampons, weg met spannende pantalons en ...blijf pantys dragen! Vrouwen die geen gynaecologische of seksuele zorgen hebben, kunnen hun gewoontes behouden. Bepaalde vulva zijn gevoeliger dan andere en meer onderhevig aan al deze factoren.
Een stad in Spanje heeft de grootste salade van de wereld gemaakt met 6.700 kilogram sla, tomaten, uien, paprika's en olijven. Twintig koks waren in Pulpi in de provincie Almeria ruim drie uur in de weer om de salade te maken.
Guinness Book De salade werd daarna onder de restaurants van de stad verdeeld. Die gaven de rauwkost gratis weg. Het record komt in de Guinness Book of Records, schrijft het Algemeen Dagblad. (vsv/hln).
In het Schotse Glasgow heeft Amelia Spence vijf maanden geleden twee dochtertjes op de wereld gezet. Ame en Lia zijn echter geen één- en zelfs geen tweeëige tweelingen. Ame werd namelijk drie weken na haar zusje verwekt, een kans van één op een miljoen. Bij de geboorte was Ame 29 weken oud, Lia 32, meldt de Daily Mail.
De 29-jarige moeder, die trouwens aan de pil was tijdens beide bevruchtingen, vernam het nieuws toen ze na twaalf weken zwangerschap onder de scanner ging in het ziekenhuis, en artsen merkten dat de twee foetussen niet even ontwikkeld waren. "We keken naar het scherm, waar de dokter ons toonde dat de ene foetus nog vormeloos was, terwijl de andere al duidelijk te onderscheiden ledematen had," legt ze uit. "We waren bang voor de kleinere baby maar bij de volgende scan bleek die nog te leven."
De kinderen werden geboren met een keizersnede. Ze zijn nu vijf maanden oud en stellen het prima. Een toestand waarbij een foetus in de baarmoeder kan groeien terwijl er zich al een andere bevindt, heet superfoetatie. (sam)
Het nieuwe schooljaar is nog maar pas begonnen, of uw kinderen komen al thuis van school met een briefje over een luizenplaag. U hoeft niet te panikeren en hoeft zich ook niet te schamen. Ondanks de beste hygiëne bij u thuis, kan uw kind toch plots met die beestjes zitten. De oorsprong van de plaag is niet altijd duidelijk, maar luizen kunnen gemakkelijk bestreden worden.
Luizen zijn zogeheten ectoparasieten, parasieten die op de oppervlakte, op de huid van andere dieren leven. Het zijn vleugelloze insecten die al minstens 5 miljoen jaren onze aarde bevolken. De best gekende soort is de hoofdluis of Pediculis capitis die leeft op het behaarde hoofd en soms ook in de baard. Het is deze soort die met de regelmaat van een klok scholen teistert.De hoofdluis (Pediculis capitis) is soortspecifiek wat betekent dat de soort die bij de mens voorkomt niet leeft op dieren en omgekeerd. Luizen kunnen dus niet worden overgedragen van mens op dier, alleen van mens op mens. Wel kunnen luizen voorkomen op knuffeldieren . Hoewel het vrij ongevaarlijke diertjes zijn die geen ziekten overbrengen, kunnen ze toch heel wat overlast bezorgen en tot paniekreacties leiden. Het hebben van luizen wordt immers gemakkelijk geassocieerd met een gebrek aan hygiëne. Maar zoals gezegd is dat helemaal niet het geval. Alle bevolkingsgroepen worden belaagd en schaamte is dus absoluut misplaatst. Een kordate en correcte aanpak is heel wat nuttiger en kan veel ongemak voorkomen.
Luizen zijn hematofagen, dit betekent dat ze bloed nodig hebben om te overleven. Zonder bloed kunnen ze maximum 1 à 2 dagen overleven. Ze voeden zich een vijftal keren per dag met bloed van de gastheer. Er bestaan zowel mannetjes als vrouwtjes en bevruchting is nodig om nieuwe boosdoeners te produceren. Een vrouwtje dat zo'n 4mm lang is, leeft ongeveer anderhalve maand en legt in die periode zowat 300 eitjes. Het duurt 6 tot 10 dagen alvorens de larve gevormd wordt. De larve zit in een soort zakje of neet. Deze neet zit vast op de haarbasis van de gastheer of gastvrouw en is zeer moeilijk te verwijderen. Het belangrijkste symptoom dat op de aanwezigheid van luizen kan wijzen is de felle jeuk op het hoofd. Vaak treden er ook krabletsels op in de halsstreek en vindt men neten die vastkleven aan de haren. De neet heeft 6 tot 8 gaatjes zodat de larve kan ademen. Deze gaatjes zijn waterafstotend, wat belangrijk om weten is willen we op een effectieve manier afrekenen met deze nieuwkomers. Antiluis-producten zijn immers embryolytisch, d.w.z. ze doden de larven en niet de eitjes. Dit betekent dat deze preparaten tot bij de larve moeten komen willen ze dodelijk zijn. Ze moeten dus door die waterafstotende gaatjes kunnen doordringen.
Nat-kam methode De nat-kam-methode is een goedkope en kind-vriendelijke alternatieve behandeling. Je hebt enkel shampoo en conditioner nodig.Je kan er zelfs neten mee uitkammen.
Wat heb je nodig? gewone shampoo, conditioner (= crémespoeling, balsem), gewone kam, luizenkam (zeer fijne), lauw water, washandje, wit keukenpapier, handdoeken. Methode: was het haar met gewone shampoo, breng zeer veel conditioner in het haar (enkele minuten laten inweken), kam de knopen uit het haar met een gewone kam, kam het haar van achter naar voor met een luizenkam tegen de schedelhuid aan (hoofd voorover). Kindjes zitten dan op de knietjes. Start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor, van links naar rechts en van rechts naar links, na elke kambeweging veeg je de luizenkam af aan een (witte) papieren servet of keukenrol, en controleer je op luizen het haar uitspoelen en zeer nat laten, kam het haar met een gewone kam naar achter, kam nu met de luizenkam van voor naar achter (het kind zit nu rechtop). Start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor. In totaal dien je minstens een kwartier te kammen. Na de kambeurt leg je de kam in een ontsmettingsmiddel (alcohol...) om hem te reinigen,
deze behandeling herhaal je vier maal gedurende twee weken: d.w.z. om de drie-vier dagen. Na twee weken moet je luizen- en netenvrij zijn.
Medicinale shampoos Hoofdluizen worden behandeld met speciale shampoos, lotions en aërosolen of sprays, soms met poeders en crèmes. Een shampoo alleen is niet voldoende om luizen kwijt te raken. Een lotion of spray is absoluut noodzakelijk omdat een shampoo te kort op de haren blijft alvorens weggewassen te worden. Zijn effectiviteit is 30 tot 50 maal lager dan een lotion of spray met dezelfde concentratie aan actief product. Actieve bestanddelen zijn vooral synthetische pyrethrines en malathion. Al deze producten worden vrij verkocht bij de apotheker, maar moeten toch met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. Vermijd alleszins contact met de ogen, zorg dat niemand er toevallig van drinkt en volg nauwgezet de richtlijnen van de apotheker. Synthetische pyrethrines zijn zeer effectief, ze zijn ongevaarlijk, goed afbreekbaar en ze mogen na 10 dagen eventueel opnieuw gebruikt worden gedurende 1 à 2 dagen. Ook malathion is een zeer actief product en dient normaal slechts éénmaal te worden gebruikt (en maximaal 3 keer, met telkens één week tussenin). Het werkt onmiddellijk maar ruikt onaangenaam (zwavelgroepen). Het gebruik van een haardroger is uit den boze omdat het product ontvlambaar is. Lindaan werd recent verboden voor humaan gebruik. Het kan giftig zijn voor kleine kinderen en zwangere vrouwen en het is ook moeilijk biodegradeerbaar (familie van DDT). Belangrijk om weten is wel dat al deze producten geen enkele preventieve werking hebben. Het is dus totaal zinloos om de haren preventief te wassen met een anti-luizenshampoo. Integendeel, de actieve stoffen kunnen de hoofdhuid irriteren en jeuk veroorzaken die ouders in een nieuwe luizeninvasie doet geloven.
verdere tips Maak kammen en borstels schoon in warm water. Was mutsen, sjaals, haarbanden, beddengoed (vooral kussenslopen) in warm water (5O°-60°). Een andere oplossing is deze stukken textiel gedurende één week niet gebruiken. Na deze periode mag je gerust zijn dat alle mogelijke 'bewoners' dood zijn. Hetzelfde geldt ook voor de inhoud van verkleedkoffers, knuffels .... Blijf gedurende 14 dagen meerdere keren per week de haren uitkammen met een luizenkam. Zeker bij kinderen die extra gevoelig zijn wordt dit sterk aangeraden. Controleer nadien wekelijks het hoofd op een nieuwe besmetting met de nat-kam-methode.
Het is belangrijk om luizen te dedramatiseren.Ouders, leraars en schoolhoofden dienen het goede voorbeeld te geven zodat kinderen niet nodeloos schrikken en beschaamd zijn. Luizen kunnen in tegenstelling tot vlooien niet springen, en worden dan ook alleen doorgegeven door rechtstreeks persoonlijk contact. Ze kunnen echter wel zwemmen en het dragen van badmutsen in openbare zwembaden is dan ook een nuttige preventieve maatregel. Dus als zoon- of dochterlief luizen heeft, vergeet dan niet de school te verwittigen en laat ze een weekje niet het zwembad inplonzen. Het bespaart heel wat leed bij vriendjes die op dat ogenblik misschien nog luizenvrij zijn. Luizen worden vooral doorgegeven op plaatsen waar veel mensen dicht bij elkaar staan, zoals typisch het geval is in scholen, maar ook op een volle bus of trein of zelfs tijdens een voetbalwedstrijd. Het gemeenschappelijk gebruik van kammen, borstels, hoofddeksels en klederen bevordert ook de overdracht. Dat wordt dus beter vermeden, zeker wanneer er een luizenplaag woedt. Wanneer er luizen gesignaleerd zijn, moeten alle leden van de familie (eventueel ook de grootouders of de kinderoppas) tegelijkertijd worden behandeld. Alle gedragen kleding moet gewassen worden op een zo hoog mogelijke temperatuur. 70 à 80° C is echt geen overbodige luxe. Ook kussenslopen,bedlinnen, enz. dienen een extra beurt te krijgen. Speciale aandacht dient te gaan naar sjaals, mutsen, haarlinten, oorverwarmers en dergelijke. Vergeet niet dat neten 10 dagen kunnen overleven op kleding! Neten die behandeld werden moeten niet verwijderd worden. Ze zijn immers leeg. Het verwijderen is immers een pijnlijke zaak en heeft hoogstens een psychologisch effect.
Naast de frequent voorkomende hoofdluis bestaan er nog twee andere soorten die veel minder voorkomen. In tegenstelling tot de hoofdluis is de lichaams- of klederluis wel een teken van gebrek aan hygiëne. Ze wordt dan ook haast uitsluitend aangetroffen bij verwaarloosde personen of clochards. Ze leven niet op het lichaam maar op de kleren en wordt ook meestal overgezet langs de kleding of beddegoed. De beet van de beestjes leidt tot hevige jeuk. De huid kan door het herhaald krabben ontstoken raken wat op termijn tot een bruingrijze verkleuring kan leiden die bekend staat onder de zeer typische naam 'landlopershuid'.
kledingluis
schaamluis
Schaamluizen ontlenen hun naam niet aan het feit dat men zich hierover zou moeten schamen, maar wel aan het feit dat ze vooral in de schaamstreek toeslaan, en soms hechten ze zich ook vast op de haartjes in de dijen en de oksels. Meestal worden ze overgedragen door seksuele contacten, maar het kan ook via beddegoed of toiletgerief gebeuren. Het meest typische symptoom is hardnekkige jeuk. Ook ziet men kleine blauwe vlekjes op de getroffen plaats. Schaamluizen worden op dezelfde manier behandeld als hoofdluizen. Ook moeten kleren en beddegoed worden ontsmet en zo mogelijk in de kookwas worden gereinigd.
Zij komen weer erg voor bij de kinderen, goed verzorgen is de boodschap.
groetjes,
eerste hulp, help jezelf
Hoe herkent u besmetting met hoofdluis?
Hoofdluizen zijn kleine insecten, die leven van bloed dat ze opzuigen uit de hoofdhuid van de mens. Na enige tijd kan dit irriterende jeuk veroorzaken. Hoofdluizen zijn ongeveer 2 tot 4 mm groot. Ze zijn grijs/bruin van kleur en hebben 6 pootjes met klauwtjes. Een volwassen vrouwelijke luis legt per etmaal 5 tot 9 eitjes (neten) aan het begin van de haren. De neten zijn kleiner dan 1 mm en lijken op roosschilfers die muurvast aan de haren geplakt zitten. De luis bevindt zich het liefst in het hoofdhaar, maar kan ook voorkomen op de wenkbrauwen, op de wimpers of in een baard. Een van de eerste verschijnselen van besmetting met hoofdluis is vaak jeuk. Deze wordt veroorzaakt door het kleine beetje speeksel dat de luis in de hoofdhuid achterlaat als hij bloed opzuigt. Daarnaast is hoofdluis gemakkelijk te herkennen aan de neten, de kleine witgele eitjes die afgezet worden op de haren, dichtbij de hoofdhuid. Neten worden meestal aangetroffen in de nek, achter de oren en onder de voorhoofdharen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt kunnen luizen niet springen of vliegen; ze lopen over van hoofd naar hoofd. Een besmetting met hoofdluis is geen teken van een slechte persoonlijke verzorging. Controleer altijd iedereen in het gezin met een luizenkam als u denkt dat iemand in het gezin luizen heeft. Kijk dan vooral achter de oren en in de nek. Behandel alle gezinsleden die hoofdluis hebben allemaal tegelijk.
Ruby Stewart trok zich het verbod van pa Rod niet aan en poseerde voor 150.000 euro voor lingeriemerk Ultimo. Nadat de Ultimo-bazin zijn vrouw Penny Lancaster had gedumpt voor zijn ex Rachel Hunter, noemde Rod haar "een manipulatieve
Vrouwen die alcohol drinken, verhogen de kans op borstkanker. Hoe meer ze drinken, hoe groter de kans wordt. Vrouwen die één à twee drankjes per dag nuttigden, hadden tien procent meer kans om borstkanker te krijgen dan vrouwen die minder dan één drankje per dag dronken. Vrouwen die meer dan drie alcoholische drankjes consumeerden hadden dertig procent meer kans. Het maakt daarbij niet uit of er bier, wijn of cocktails gedronken worden, zo meldden Amerikaanse onderzoekers aan Reuters.
Eerder werd al vermoed dat er een verband bestond tussen alcoholconsumptie en borstkanker, maar nu blijkt zelfs dat het soort drank niet uitmaakt, wél de hoeveelheid.
70.000 vrouwen Om tot die conclusie te komen werden de drinkgewoontes van 70.000 vrouwen, afkomstig uit alle etnische groepen, geanalyseerd. De gegevens dateerden van 1975 tot 1985. Tegen 2004 was borstkanker al bij 3.000 vrouwen vastgesteld.
Goed voor het hart? Andere studies wijzen op een positief effect van een glaasje alcohol per dag op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. De Amerikaanse onderzoekers wijzen er echter op dat mogelijk andere mechanismen aan het werk zijn die het positieve effect veroorzaken. Zo ontspannen mensen van alcoholgebruik terwijl stress een grote boosdoener is in het voorkomen van hart-en vaatziekten. (edp)