Heeft het zin om een neus-mondmasker te dragen tegen de Mexicaanse griep?
Op dit moment is er volgens het Commissariaat Influenza geen enkele reden om een masker te dragen. Het is wetenschappelijk niet bewezen dat het dragen van een masker in het normale maatschappelijke verkeer een infectie met griep voorkomt. Er zijn wel aanwijzingen dat de epidemie iets langzamer verloopt, als veel mensen een masker gebruiken. Dit geldt alleen als de maskers op de juiste manier gebruikt worden. Wanneer u voor een patiënt zorgt die ziek is, kunt u een masker dragen als u in de buurt van de patiënt bent. Gooi na afloop van het contact het masker weg en was goed uw handen. Als u ziek bent, kunt u een masker dragen als er anderen bij u in de buurt zijn om overdracht van de ziekte te vermijden.
Welk masker moet ik eventueel gebruiken? Er bestaan twee types maskers: De chirurgisch maskers (ook bekend als mondmaskers, verzorgingsmaskers) zorgen voor afsluiting en vangen bij uitademing door een besmet persoon, uitgestoten druppeltjes op. Deze maskers zijn aangewezen voor gebruik door besmette patiënten en bieden bescherming voor de verzorgende en de onmiddellijke omgeving van de patiënt. Het gebruik van deze maskers door niet besmette personen ter bescherming van de eigen gezondheid, wordt afgeraden aangezien er geen wetenschappelijke evidentie is voor hun effectiviteit.
De FFP2-maskers zijn bestemd voor professionele gezondheidswerkers en voor personen die beroepshalve en van dichtbij in contact komen met een patiënt die besmet is door het virus. Deze maskers zijn niet aangeraden voor gebruik door niet-professionelen en enkel effectief indien ze volgens de correcte procedure gebruikt worden.
Hieronder vindt u enkele tips voor het gebruik van een masker: - Bedek uw neus en mond zo zorgvuldig mogelijk met het masker. - Zodra u een masker draagt, raakt u het zo weinig mogelijk aan met uw handen. Raakt u het toch aan? Was dan uw handen. - Na lang gebruik kan een masker vochtig worden. Vervang het dan.
Elke gemeente zal zo nodig een voorraad chirurgische maskers krijgen. De lokale zorgmeldpunten zijn belast met de coördinatie van het beheer en de verdeling van de chirurgische maskers onder de huisartsen van hun gemeente, zodat deze voorraden zo dicht mogelijk aanleunen bij de bevolking. De maskers zullen pas uitgedeeld worden na een beslissing van de gezondheidsinstanties. De maatregelen om zich te beschermen tegen het virus evolueren afhankelijk van de verspreiding van het virus. Het interministerieel Commissariaat Influenza zal deze maatregelen zoals het uitdelen van maskers - bekendmaken. Wanneer een groot aantal burgers een griepbesmetting oplopen, voorziet de overheid in een strategische stock aan maskers (32 miljoen chirurgische maskers en 6 miljoen FFP2 maskers).
Mijn teleurstelling in jou is groot er vallen geen woorden van te maken dat soort zwakheid die jij bezit komt bij mij niet eens ter sprake
Ik dacht altijd dat jij sterker was dan ik en dat jij recht kon kijken in m'n ogen maar ik heb me sterk in je vergist terwijl ik jou zo graag heb gemogen
Jij was voor mij een soort zonnestraal die mijn dag weer wat glans kon geven maar soms ook als een donderwolk die boven mijn hoofd bleef zweven
Nu je je op deze manier hebt laten kennen weet ik eigenlijk niet eens meer wie jij bent je was een vriend, nee je bent een vriend of iemand die ik een beetje heb gekend
Ik weet niet wat ik betekende voor jou of wie jij dacht wie ik eigenlijk was geen idee of jij wel eens aan mij denkt dat soort dingen merk je helaas achteraf pas
Hou me vast in een houvast een greep een steun zoet als softijs weggesmolten door de warmte van jou mond geen kans om weg te glippen geen gevoel meer alleen te staan zo'n houvast vasthouden doet kilte week worden warmte van één ineen hou vast deze houvast een knuffel om niet meer te lossen in een houvast met jou.
Ik vind het vieze beesten, maar ze doen weeral iests voor het milleu.
Kwallen roeren de zee om
Kwallen zijn goed voor de zee, omdat ze met hun bewegingen voedingsstoffen, warmte en chemische stoffen door het water roeren. Wetenschappers bekeken met groene kleurstof de mengkwaliteiten van de kwallen en waren verbaasd, schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Darwin Meer dan vijftig jaar geleden ontdekte Charles Darwin, de kleinzoon van de bekende wetenschapper, dat kwallen in zee roeren. Sindsdien is er altijd discussie geweest over het nut van de bewegingen van de kwallen. Veel onderzoekers stelden dat alleen de wind en het getij invloed hadden op het mengen van de zee, meldde de BBC donderdag.
Turbulentie Het onderzoek met de groene kleurstof bewees dat de kwallen het water niet alleen in beweging brengen, maar zelfs turbulentie veroorzaken. Daardoor komt koud water naar boven waar het warmer is en gaan voedingsstoffen naar de voedingsarme dieptes.
Volgens de wetenschappers zijn kwallen niet de dieren die de meeste beroering in zee teweeg brengen. Dat zijn roeipootkreeften en krill, een soort garnaaltjes. Die zijn klein, maar in grote hoeveelheden aanwezig. (anp/mvl)
Een 35-jarige vrouw uit Leopoldsburg moet een factuur van 9.863,35 euro betalen aan Mobistar. De vrouw had op vakantie in Frankrijk een uurtje per dag gechat via mobiel internet (via het gsm-netwerk). Dat staat in de kranten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.Vanuit hun vakantieadres in Frankrijk maakten de vrouw en haar man een week lang een uurtje per dag gebruik van de videochatsite Paltalk.com om te keuvelen met vrienden. De videobeelden van haar webcam veroorzaakten op die korte tijd een enorm dataverbruik. En dat leverde door de pittige tarieven voor mobiel internet een gepeperde rekening op. Mobistar zei dat de factuur correct is. Het bedrijf was wel bereid tot een minnelijke schikking. (BEH)
Alleen zachte strelingen wil ik voelen me spiegelen in een zacht gelaat zo lieflijk zo teder gewoon zachtheid ervaren in mijn binnenste neem mij mee naar een zoete plek leg zacht je hoofd op mij laat ons dan genieten week worden voor elkaar zonder spanning enkel zachtaardig wegdromen bij elkaar.
Prof: "Griepalarm dient om ons schrik aan te jagen"
De A/H1N1-griep of Mexicaanse griep is "niet gevaarlijk", en de mondiale mobilisatie tegen de pandemie "dient geen ander doel dan ons schrik aan te jagen". Dat zegt de Franse professor medische wetenschappen Bernard Debré in een interview in de zondagskrant Journal du Dimanche.
Schrik "Deze griep is wellicht zelfs iets minder gevaarlijk dan de gebruikelijke seizoensgriep", zegt de bekende Parijse uroloog én volksafgevaardigde voor Sarkozy's UMP-partij. "Al wat wij doen, heeft enkel tot doel ons schrik aan te jagen. Ja, de griep verspreidt zich zeer snel. En dan? (...) Het blijft een griepje, het gaat hier niet om het ebola- of marburgvirus".
Kritiek op WHO Volgens Debré hebben de overheden, zonder het te zeggen, "de zeilen reeds gestreken". "De zieken, bij wie men overigens niet eens nagaat of zij H1N1 hebben dan wel een simpele neusverkoudheid, wordt inmiddels gevraagd paracetamol te slikken". Debré meent dat de overheden "geen andere keus" hadden dan zo draconisch op te treden "nadat de Wereldgezondheidsorganisatie met dagelijkse berichten en veelvuldige persconferenties de paniekknuppel in het hoenderhok had gegooid. Maar de regeringen dragen wel schuld "door te bezwijken voor de politieke overmediatisering van de gebeurtenis". (afp/sam)
In streken waar ziekteoverbrengende muggen (maar ook teken en andere insecten) voorkomen is het zeer belangrijk om alle niet-bedekte delen van de huid (gezicht, handen, enkels ) regelmatig in te smeren met een insectenwerend product op basis van deet (N,N-diethyl-3-methylbenzamide) zoals Care Plus, MoustiMug, Mouskito Muggenmelk, en andere producten. Niet-deet-bevattende repellants zijn minder onderzocht. Producten op basis van IR3535 (onder andere Mosquitox, Moustidose) en op basis van het citrodiol-extract van eucalyptusolie (Care Plus Natural, Mosiguard) zijn goede en veilige producten. De veiligheid bij babys en zwangere vrouwen is echter onvoldoende aangetoond. Picaridine (Autan-Active, Bayrepel) was tot voor kort niet meer verkrijgbaar in België, maar is nu terug op de markt (Care Plus Repel-it). Producten op basis van plantaardige stoffen zijn zeer kort werkzaam (bijvoorbeeld citronella is maar enkele minuten werkzaam) en zijn dus niet aan te bevelen.
De optimale concentratie voor deet ligt tussen 20 en 50%. Hoe hoger de concentratie, des te langer de werkingsduur, wat handig in het gebruik is. Concentraties lager dan 20% hebben een te korte werkingsduur. Sommige preparaten bevatten 50%-100% deet, maar vanaf 50% neemt de werkingsduur niet beduidend meer toe en hogere concentraties hebben dus geen bijkomend voordeel. Voor kinderen en zwangere vrouwen worden concentraties tussen 20 en 30% aanbevolen. Gebruik net genoeg product en breng het niet te vaak aan (indien mogelijk slechts 1 keer per dag). Het product werkt hooguit enkele uren, zodat het uitsluitend gebruik van een repellant onvoldoende bescherming garandeert voor de volledige nacht en ook andere maatregelen nodig zijn (zoals een muskietennet). Deet-producten moeten om de 4-6 uur aangebracht worden. De werkingsduur is doorgaans korter dan aangegeven staat op de verpakking. Men komt de nacht of een lange avond dus niet door met één applicatie. Er bestaan wel producten met een vertraagde afgifte van deet (zoals Ultrathoncrème) die tot 12 uur actief zijn. Omdat deet via de huid kan worden opgenomen, is langdurig frequent gebruik af te raden. U moet wel beseffen dat er geregeld situaties zijn waarbij u overdag mogelijks meerdere keren deet moet aanbrengen om u te beschermen tegen de dengue-mug en nog eens s avonds/s nachts en in de vroege ochtend om u te beschermen tegen de malariamug. Andere bijkomende beschermingsmethoden zijn dus absoluut nodig. Vermijd hoe dan ook overdadig insmeren en voorkom contact met de lippen, de mond, de slijmvliezen en de ogen. Ook op beschadigde of geïrriteerde huid (wondjes, eczeemvlekken, ernstige zonnebrand) moet u voorzichtig zijn. Indien er toch een product op deze plaatsen werd aangebracht, spoel het dan onmiddellijk af met water. Het zeer kleine risico voor mogelijke nevenwerkingen door deet weegt niet op tegen het risico van de door muggen overgedragen infectieziekten. Bij gebruik van zonnebrandcrème en insectenrepellants op basis van DEET blijkt dat de werkzaamheid van de zonnebrandcrème vermindert, maar dat zonnebrandcrème geen negatieve invloed heeft op de werkzaamheid van DEET. Daarom wordt aangeraden om de repellant (DEET of een andere repellant) samen met het zonnebrandmiddel aan te brengen en bijkomende beschermingsmaatregelen tegen uv te voorzien (bijvoorbeeld een zonnebrandcrème met hogere beschermingsfactor).
Men kan niet voorzichtig genoeg zijn op de wandeling in bossen.
Toeristen naar Duitsland laten zich best vaccineren tegen teken-encefalitis
Centraal-Europese teken-encefalitis of Frühsommer Meningo-Encephalitis (fsme) is een virale hersenontsteking die wordt overgebracht door teken. In uitzonderlijke gevallen wordt deze aandoening ook overgedragen door de inname van ongepasteuriseerde melk van geiten of runderen.
De aandoening verloopt meestal goedaardig, zonder symptomen, of zoals een banale griep. Soms (in ongeveer 1 op 100 gevallen) zijn er ernstige neurologische verschijnselen. Een fatale afloop en blijvende neurologische restletsels zijn mogelijk. In de ex-ussr, vooral in Siberië, bestaat een variant van deze ziekte met hogere sterftecijfers. De ziekte komt voor in landelijke, bosrijke gebieden van Centraal-Europa: Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, ex-Joegoslavië, voormalige Sovjetunie, Bulgarije, Roemenië enzovoort, maar er zijn ook haarden in Zweden, Denemarken en de Baltische staten. Het risico is seizoensgebonden: vanaf de lente tot en met de herfst (van april tot oktober).
Vaccinatie wordt aangeraden voor kampeerders, wandelaars, trekkers, natuurvorsers die een avontuurlijke reis plannen naar gebieden met hoog risico in Centraal- en Oost-Europa. Een volledige vaccinatie bestaat uit drie injecties (1 à 3 maanden tussen de eerste injecties, en 9 à 12 maanden tussen de laatste injecties). Na 3 jaar en vervolgens om de 5 jaar (bij 60-plussers om de 3 jaar) is een herhalingsvaccin nodig. Indien het langer dan 8-10 jaar geleden is, is het veiliger om volledig te hervaccineren. Bij tijdsgebrek gebruikt men een sneller schema met een inspuiting op dag 1, 7 en 21, gevolgd door een eerste rappel na 12 à 18 maanden. Bij kinderen tussen 1 en 16 jaar wordt een aangepaste juniordosis gebruikt. Dit vaccin wordt bij voorkeur niet toegediend aan kinderen jonger dan 1 jaar.
Volgens een recente studie van het Robert Koch-Institut is vaccinatie alleszins aan te raden voor mensen die naar volgende Duitse staten reizen voor een wandel- of natuurvakantie: Baden-Württemberg, Bavaria, Hesse, Rhineland-Palatinate, Thuringia. Ook in een aantal andere staten bestaat een klein risico op besmetting.