Weer is het een art. over onze gezondheid, die we toch zo nodig hebben.
Onderzoek geregeld uw teelballen
Naar verhouding is teelbalkanker een weinig voorkomende soort kanker maar het is het wel de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen onder de 35 jaar. Teelbalkanker ontstaat meestal bij mannen tussen de 20 en de 40 jaar, maar kan zich ook op oudere leeftijd voordoen of bij kinderen. Teelbalkanker treft ongeveer 4 op de 100.000 mannen. Het is niet geheel duidelijk waardoor teelbalkanker wordt veroorzaakt. Mannen bij wie de teelballen niet of te laat zijn ingedaald - dus niet vóór de geboorte - lopen een verhoogd risico. Soms komt teelbalkanker bij meerdere mannen in één familie voor. Teelbalkanker wordt niet veroorzaakt door zelfbevrediging (masturbatie). Ook is teelbalkanker geen geslachtsziekte.
Teelbalkanker is, mits vroeg ontdekt, een van de best behandelbare kankersoorten. Daarom zouden alle mannen vanaf 15-20 jaar regelmatig hun teelballen op knobbels of zwellingen moeten controleren. Dat kan het beste gebeuren tijdens of na een warm bad of douche, als de huid van het scrotum ontspannen is. Onderzoek de teelballen afzonderlijk door ze één voor één voorzichtig tussen duim en vingers te rollen. Een tumor in een vroeg stadium voelt aan als een harde bobbel, ter grootte van een erwt, ingebed in de oppervlakte van de teelbal. Deze bobbel doet meestal geen pijn als men erop drukt. Zachte zwellingen kunnen onschuldige cysten zijn; pijnlijke zwellingen duiden meestal op een ontsteking. Kijk ook of de huid van het scrotum veranderd is.
Andere mogelijke klachten die op teelbalkanker kunnen wijzen zijn, naast een knobbeltje: - Een vergroting van de teelbal - Een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf. - Er kunnen ook klachten optreden die niet direct aan teelbalkanker doen denken maar daar wel door kunnen zijn veroorzaakt, zoals zwelling van de borstklier of van het gebied rond de tepel. Ook kan er sprake zijn van vermoeidheid zonder een aanwijsbare reden. Ga, als u veranderingen in uw teelballen of scrotum ontdekt, meteen naar uw huisarts. De meeste knobbeltjes in de teelballen zijn niet kwaadaardig. Als u echter een knobbeltje ontdekt, moet u zo snel mogelijk uw huisarts inlichten. Een kwaadaardig knobbeltje moet zo spoedig mogelijk worden behandeld. De arts kan doorgaans meteen vaststellen of het knobbeltje het gevolg is van een andere oorzaak, zoals een hernia, een cyste, spataders rond de testikel of een infectie. Bij hevige pijn moet u zich zo snel mogelijk laten onderzoeken op een draaiing (torsie) van de testikel, die onmiddellijk moet worden behandeld. Als uw huisarts het vermoeden heeft dat het knobbeltje kwaadaardig is, zal hij waarschijnlijk een bloedonderzoek en een echografie laten uitvoeren. Als deze onderzoeken kwaadaardigheid niet kunnen uitsluiten, kan de specialist een operatie uitvoeren waarbij de teelbal, de bijbal en de zaadstreng via de lies uit de balzak worden verwijderd, om onderzocht te kunnen worden. Indien kanker wordt vastgesteld zullen eventueel bijkomende onderzoeken worden uitgevoerd om uitzaaiingen op te sporen.
Gezondheidnieuws.
Reacties op bericht (3)
03-05-2010
als je de 70 voorbij bent ook !!Avondgroetjes daaag
Ondanks mijn sterkte vrees ik het vuur het bijl van de houthakker. Ik huiver voor het kwaad en de oorlog, en meer voor de onverschilligheid. Nog een mooie en rustige Week gewenst.