Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden
18-05-2017
Raapstraat
RAAPSTRAAT
Wist U dat ... ?
- deze straat loopt van de Predikerinnenstraat naar de Stadswaag.
- het oostelijk gedeelte, dat uitziet op de Stadswaag, in 1548 werd geopend door Gilbert Van Schoonbeke en heette "West-", "Nieuwewaag-" of "Lange Raapstraat".
- het westelijk deel vermoedelijk werd geopend samen met de Predikerinnenstraat (circa 1550) en "Hoogte" of "Korte Raapstraat" werd genoemd.
- de straat sinds 1843 gewoon Raapstraat naar het huis zogenaamd "de rape" werd genoemd.
(foto van Alfons Van Camp)
- het huis zogenaamd "de Rape", een overblijfsel zou zijn van het oud Artilleriehuis dat bewaard bleef toen Gilbert van Schoonbeke het Eeckhof sloopte (midden 16de eeuw).
- deze straat zich bevindt tussen de De Keyserlei en Quinten Matsijlei - Rubenslei.
- de straat werd aangelegd in 1868 en samen met de Van Ertbornstraat die in het verlengde ligt, genoemd werd naar de familie Quellin, een beroemde kunstenaarsfamilie uit de 17de eeuw, waaronder Erasmus QUELLIN
- deze familie hoofdzakelijk bestond uit kopergraveurs, maar de zoon Erasmus QUELLIN, geboren in Antwerpen op 19 november 1607 en aldaar gestorven op 7 november 1678, koos voor kunstschilder en was tevens ook kopergraveur. Hij was één van de vele leerlingen van P.P. Rubens.
Enkele werken : - Achilles tussen de dochters van Lycomedes uit 1643 / - Madonna en het Kind
Zicht op de Quellinstraat, vanaf de De Keyserlei (foto van Alfons Van Camp)
- deze plaats gelegen is aan de Zwartzusterstraat, waar vroeger in de jaren 1960 een school was gevestigd en waar de nieuwe politieagenten gedurende 3 maanden hun opleiding kregen.
- op deze plaats zich achterhuizen bevinden, die uitgeven op de binnentuin van de "Calvarieberg" van de Sint-Pauluskerk
zicht op de binnenplaats (foto van Alfons Van Camp)
- in de jaren 1970-1980 ze werden afgebroken en er op de Prior Peltiersplaats, een sociaal wooncomplex kwam.
- de Prior Peltiers, die kloosteroverste was, diegene was die bij de afschaffing van het klooster in 1796 er in slaagde het terug te kopen.
- de kerk door de stad werd aangekocht als nieuwe parochiekerk.
- deze straat gelegen is tussen de Carnot- en de Mercatorstraat.
- ze geopend werdin 1845 als provinciale weg (zie benaming) tussen Berchem (Mechelse Steenweg) en Borgerhout (Ommeganckstraat) en in 1863 verlengd werd met het noordelijk deel tussen Ommeganck- en Carnotstraat.
- er in de straat bevindt zich de Sint-Dominicuskerk.
- deze straat zich bevindt in de studentenwijk en van de Gratiekapelstraat naar Prinsesstraat loopt.
- ze in 1516 geopend werdonder impuls van Arnold van Liere en aanvankelijk zogenaamd "Straat van Graciën" of "Straat van Liere".
- de huidige naam dateert uit de tweede helft van de 16de eeuw en zou herinneren aan een bezoek dat prins Karel, de latere Keizer Karel, bracht aan het Hof van Liere.
- de gebouw aan de noordzijde gedomineerd wordt door de uitzonderlijke lange gevel in traditionele stijl van de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius te Antwerpen (UFSIA)
(foto van Kris Vandevorst - Vl. Gem.)
zicht op de binnenplaats (te betreden via de poort) (foto van Alfons Van Camp)
- deze straat zich bevindt in de studentenwijk en loopt van de Prinsstraat naar het Kipdorp.
- ze voorheen zogenaamd "Koudenberg" of "Paddengracht" werd genoemd.
- laatstgenoemde een stadsgracht was in de 14de tot 15de eeuw.
- in 1856 de naam, als tegenhanger van de Prinsstraat, werd veranderd in Prinsesstraat.
- er aan de gevel van pand nr 14 een gedenkplaat werd aangebracht met de vermelding dat Hendrik Conscience hier in de vroegere herberg "Het Zwart Paard" zijn eerste roman "Het Wonderjaar" schreef.
(foto van Alfons Van Camp)
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
HENDRIKS FLOP EN HIT In de 19de-eeuwse literaire herberg Het Zwart Paard leest Hendrik Conscience op een avond in 1836 voor de leden van kunstenaarskring De Olijftak het manuscript voor van zijn eerste roman ‘In ’t wonderjaer’. Vrienden overtuigen hem om zijn debuutroman uit te geven en de kunstenaars onder die vrienden zorgen voor tien illustraties, die als lithografie in het boek worden opgenomen. Op 16 mei 1837 komt deze eersteling van de pers bij drukkerij Schoesetters in een oplage van 500 exemplaren. ‘Zo weinig’, denk je? Integendeel, zelfs dat zijn er ruim teveel, er zijn vooraf maar 241 intekeningen van mensen die het boek willen aanschaffen, want de prijs van 4,25 frank is best hoog voor die tijd en dat komt door al die lithografieën. Gustave Wappers heeft er gelukkig voor gezorgd dat Hendrik een subsidie krijgt, wat de drukkosten toch goeddeels dekt.
Aan de overzijde in de Prinsesstraat wordt het jaar daarop bij drukkerij-boekhandel Laurentius De Cort het derde werk van Conscience gedrukt: ’De leeuw van Vlaenderen’. Dat wordt wél een instant succes, binnen drie maanden zij alle exemplaren uitverkocht! En wordt Hendrik daardoor meteen een welstellende Vlaming? Bijlange niet, hij houdt er welgeteld 72 frank winst aan over.
In 1962 zorgt de Vlaamse Toeristenbond voor een gedenkplaat aan de gevel van het huis waar ooit Het Zwarte Paard voor opwinding zorgde. Albert Poels ontwierp deze herinnering. (zie boven afgebeelde foto).
- de Pourbusstraat gelegen is tussen de Leopold De Waelplaats (het plein voor het museum) en de Vlaamsekaai.
- de straat genoemd werd naar de familie Pourbus, die meerdere schilders kende in hun familie, zoals Frans Pourbus ° Brugge 1545 en gestorven te Antwerpen in 1581 na een hartaanval.
- hij een Zuid-Nederlands schilder was die vooral portretten schilderde.
- er nog de zoon Frans (1579-1622) was en vader Frans Pourbus de Oudere (1524-1584).
- deze straat zich bevindt in het Sint-Andrieskwartier, tussen de Klooster- en de Nationalestraat.
- ze vermoedelijk aangelegd werd in de eerste helft van de 14de eeuw op de gronden waar de predikheren van 1243 tot 1249 verblijf hielden; daarna begaven ze zich naar de Dries in de buurt van de Sint-Pauluskerk aan de "nuwe Predicarenstrate".
- circa 1650 de geestelijke gemeente van Sint-Annedael zich ter plaatse vestigde op het voormalige Prekersklooster en van 1843 tot 1939 er een artilleriekazerne stond.
- de vrijgemaakte gronden sedert 1976 volgebouwd werden met sociale woningen naar ontwerp van J. Fuyen en L. Clijmans.
- er op een gevel van de Prekersstraat deze prachtige tekening werd aangebracht.
(foto van Alfons Van Camp)
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken
Nr.14 HABBEKRATS Een onafhankelijke erkende jeugddienst met trefplaatsen voor 8- tot 21-jarigen in vier Vlaamse provincies, met name in Gent, Kortrijk, Halle en Antwerpen. Sinds 2008 is in Antwerpen een vroeger stadsmagazijn omgebouwd tot jeugdcentrum met op 2000m² klimmuren, skaterampen, een hoogteparcours, boksring met fitness, cyberroom, kunstenstudio en restaurant Foodprint. Alles onder de naam For Teen’s, wat meteen verwijst naar het huisnummer.
Schuin tegenover Habbekrats op de hoek met de Pachtstraat het oude badhuis van Sint-Andries, nu verbouwd tot appartementen.
- deze plaats zich bevindt bezijden de Minderbroedersrui, tussen de Kleine -en Grote Goddard en de Engelse Beurs.
- er zich bij de ingang van de Minderbroedersstraat eertijds een stenen brug over de rui bevond.
- de oudste benamingen waren "Minnebrugge" (1367-1424), "Drije Marieënbrug" (1466, 1470, 1473) en "Marieënbrugge" (1480). "Pottenbrug", ook "Potten-" of "Kiekenmerckt",en verband houdt met de markten op deze plaats.
- in de 17de eeuw ook de naam "Bruerkensbrug" voor komt naar het klooster der Minderbroeders dat men via deze brug bereikte.
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.