- de Schaliënstraat een korte straat is op het Zuid, aan de gedempte zuiderdokken, tussen de De Gerlache- en de Waalsekaai.
- ze deel uitmaakt van het verkavelingsplan dat rond 1875 en haar naam kreeg in 1876 .
- verschillende straten in de buurt van de Zuiderdokken en van het voormalige Zuidstation werden genoemd werden naar een Belgische stad die in die tijd omwille van economische redenen belangrijk was voor de Antwerpse haven.
- de stad Namen was daar een voorbeeld van, als centrum van de schaliënindustrie.
- een houten schalie
een dun plankje is, dat vroeger door kloven van het hout verkregen werd en tegenwoordig meestal gezaagd wordt.
- houten schaliën kunnen worden gebruikt als dakspanen om een dak mee te bedekken.
- dergelijke dakbedekking vroeger meestal van eikenhout was.
- deze straat zich bevindt op het Kiel tussen de Sint-Bernardse Steenweg en de Karel Mirystraat.
- deze straatnaam verwijst naar de schietschijf van de militaire schietbaan van de Brialmontmilitairen, die deze baan bereikten via 'den Tir', het kasteelachtige bouwsel aan de Sint-Bernardsesteenweg. (Bron : George van Cauwenbergh in 'Gids voor Antwerpen tussen leien en singel).
- er zich op de toegangsweg naar de flatgebouwen aan de Emiel Vloorrstraat, kant Schijfstraat het standbeeld "Groenruimten ook Vrede 1960" van Mark Macken bevindt.
(foto van Alfons Van Camp)
- er op het graspleintje aan de Schiijfstraat dit stenen fonteintje of drinkbak voor vogels staat.
(foto AVC)
- er tegen de gevel van de bibliotheek aan de Schijfstraat, deze hieronder afgebeelde plaat is aangebracht naar een ontwerp van Olivier van Dongen Thema : lezen - boeken - samenspraak
- deze straat gelegen is in de omgeving van het oude Gerechtshof aan de Britselei, tussen de Lange Lozanastraat en de Mertens en Torfsstraat en ze ter hoogte van de Anselmostraat onderbroken wordt.
2 zichten op de Sanderusstraat (foto's van Alfons Van Camp)
- de naam van de straat naar de historicus, filosoof en theoloog uit de Zuidelijke Nederlanden Antonius Sanderus (foto Wikipedia)
- hij geboren werd te Antwerpen op 15 september 1586 en overleed te Affligem op 16 of 10 januari 1664.
- zijn voornaamste werk : "Flandria Illustrata" is..
- deze straat zich bevindt bezijden de Jordaenskaai en eindigt in de Peterseliestraat.
- wij de herkomst van de straat niet hebben kunnen achterhalen, maar volgens onderzoek op 'mijnwoordenboek' en op 'wikipedia' zijn er 3 mogelijkhedenvoor "saucier" :
1°) verwijzing naar een sauskom
2°) lid van een keukenbrigade die sauzen verzorgt en ten
3°) een plaats in de Amerikaanse staat Mississippi.
- deze laan zich bevindt in de "Tentoonstellingswijk" op de scheiding tussen Antwerpen-Zuid en het Kiel, naast de vestingwateren. De straat volgt de omwatering van één der zeldzaam bewaarde lunetten van de voormalige Brialmontvesting
zicht op de vestingwateren met op de achtergrond het zogenaamde BP-gebouw
(foto van Alfons Van Camp)
- ze vroeger "Broodstraat" werd genoemd en sedert 1946 Eric Sasselaan naar scheepsmakelaar Eric Sasse.
- deze geboren werd te Antwerpen, op 25.9.1885 en aldaar overleed op 8.2.1943.
- hij in 1904 na de dood van zijn vader opvolger werd van de firma Sasse.
- hij in 1920 consul werd voor Finland.
- hij nauwe betrekkingen aanknoopte met de Scandinavische scheepvaartmaatschappijen.
- hij in 1938 schepen van Antwerpen werd, voor Stadseigendommen en Planten.
- in 1953 op deze lunet de Antwerpse jeugdherberg "Opsinjoorke" werd gebouwd.
zichten op de jeugdherberg "op 't Sinjoorke" (foto's van Alfons Van Camp)
- dit hieronder afgebeeld beeldje bij toeval gevonden werd in de weide rond de jeugdherberg. Wie de maker van dit beeldje is, is ons onbekend. In ieder geval mooi !!!
(foto van Alfons Van Camp)
- de betonnen bruggen van de lunet naar de Eric Sasselaan in 1928 werden ontworpen door E. Van AVerbeke en de wachttorens tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vernietigd.
- zij volgens de hieronder vermelde borden aan vernieuwing toe waren, wat ten huidige dage (23 mei 2017) reeds uitgevoerd werd.
- dit kleine straatje te vinden is aan het Sint-Jansvleit, tussen de Scheldekaaien en de Stoofstraat.
- de naam van dit straatje verwijst naar één van de vier rivierpoorten die uitmonden in het Zand : nl. het "Sandersgat", de "Koninklijke Poort" of "Maaigat" (ter hoogte van de Vlasmarkt) en de twee poorten van het "Bierhoofd" (ongeveer ter hoogte van de Haverstraat).
- deze straat gelegen is tussen de Lange Lobroekstraat en de Slachthuislaan.
- de straat genoemd werd naar de grootste en belangrijkste zijrivier van de Maas, namelijk de Samber.
- ze ontspringt op Frans grondgebied in de omgeving van Le Nouvion-en-Thiérache in de cultureel-historische regio Picardië en het traject op Franse bodem 88 km bedraagt.
- deze straat evenals alle andere straten in de omgeving van de Slachthuislaan genoemd werden naar rivier, zoals, de Dijlestraat - Twee Netestraat - Demerstraat.
- deze straat gelegen is in het Sint-Andrieskwartier, tussen de Francken- en deSteenbergstraat.
- ze ontstaan is circa 1880 door het verder doortrekken en verbreden van de "Moorkes- of François Schotsgang" aan de zuidzijde van de Franckenstraat.
- de naam - gegeven in 1877 - herinnert aan het hof van de heer van Hoogstraten, prins van Salm-Salm, sedert de 16de eeuw gelegen op de noordoostelijke hoek van Pomp- en Sint-Andriesstraat en gesloopt in 1889.
- van 1831 tot 1857 de stedelijke gevangenis in Salm- Salms huis gevestigd <as tot haar definitieve verhuizing naar de Begijnenstraat.
- deze straat zich bevindt tussen de Lange Lozanastraat en de Boudewijnstraat.
- ze de naam kreeg in 1880 naar aartshertog
Rudolf Frans Karel Jozef van Oostenrijk (1858-1889),
zoon van keizer Frans Jozef I en keizerin Elisabeth (Sissi), die in 1881 te Brussel huwde met prinses Stefanie van België, tweede dochter van Leopold II.
- Rudolf Frans Karel Jozef werd geboren te Slot Franzenburg, op 2.8.1858 en overleed te Slot Mayerling, op 30.1.1889
- deze lei zich bevindt aan het Stadspark, tussen het kruispunt van Maria-Theresialei, Quellinstraat en Quinten Matsijslei ten noorden, en het kruispunt van Maria-Henriëttalei, Van Breestraat en Van Eycklei ten zuiden.
zicht op de Rubenslei vanaf het kruispunt met Van Eycklei - (foto van Alfons Van Camp)
- deze sinds 1863 genoemd werd naar de Vlaamse barokschilder
Pieter Paulus Rubens. geboren te Siegen (DL) op 28 juni 1577 en overleden te Antwerpen op 30 mei 1640
- hij ook leraar en diplomaat en diplomaat was.
- hij de Hofschilder was van de aartshertogen Albrecht en Isabella.
- enkele van zijn werken zijn : Rubens en Isabella Brant / Kristus kruisafneming / Landschap met regenboog / Jacoba van Caestre.
- de Rubenslei vroeger deel uitmaakte van de Promenade Longchamps, een in 1845 door Emmanuel Van Cuyck ontworpen, landschappelijk wandelpark op het glacis van de Spaanse vesten, ter hoogte van de Herentalse lunet.
- de huidige aanleg en verkaveling dateert van omstreeks 1865, na de overdracht en ontmanteling van de zogenaamde krijgsgronden, en de creatie van het Stadspark. Ingenieur Theodoor Van Bever, hoofd van de dienst Stadsvergroting, tekende het aanlegplan van deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding.
- de Rubenslei vanaf 1866 bebouwd werd met statige heren- en burgerhuizen, waarvan het merendeel in de jaren 1870 en 1880 tot stand kwam, ende laatste omstreeks 1900.
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.