Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden
09-06-2017
Turnerstraat
TURNERSTRAAT
Wist U dat ... ?
- deze straat gelegen is op het Kiel tussen de Stadionstraat en de De Bosschaertstraat.
- de naam van de straat verwijst naar het sport "turnen" en aansluit met de in de omgeving liggende straten zoals, Marothonstraat - Atletenstraat - Schijfwerperstraat, enz...
- deze plaats loopt van de Ankerrui naar Italiëlei.
- ze vroeger aangeduid werdals "Kruiphol" naar de Zogenaamde sluippoort in de vesten even ten noorden van de Rode Poort.
- circa 1840 men een bres sloeg in de vesten en werd de Rijnpoort gebouwd voor de doortocht van de zogenaamd Rijnspoorweg naar de dokken en de opslagplaatsen, vandaar kreeg het plein de naam Rijnplaats. Bij de sloping van de Rijnpoort werd het plein in 1869 uitgebreid in oostelijke richting tot aan de toen nieuw aangelegde Handelslei (Italiëlei).
- de volgende vergroting plaats had in 1930-33 bij het graven de Waaslandtunnel in de beddingen van Brouwersvliet, Oude Leeuwen- en Ankerrui met toegang op de (Grote) Tunnelplaats.
- hier WAASLANDTUNNEL of Konijnepijp, onder de Oude Leeuwenrui, Brouwersvliet en de Schelde, loopt.
foto van Alfons Van Camp
Wist U dat ... ?
- deze tunnel ook in de volksmond de Konijnenpijp en ook Imalsotunnel wordt genoemd.
- het de oudste voertuigentunnel onder de Schelde is, die Antwerpen met de Linkeroever verbindt.
- het op initiatief van Burgemeester Frans Van Cauwelaert was dat de plannen in 1929 vaste vorm kregen mede door de stichting van Imalso "Intercommunale Maatschappij van de Linkerover".
- de aanvang van de werken begonnen op 1.3.1931 door "Compagnie Internationale des Pieux Armés Frankignou".
- de opening plaats vond op 10.9.1933 en bijgewoond werd door Koning Albert I en Koningin Elisabeth.
- er aanvankelijk een tol moest betaald worden die op 31.7.1958 werd afgeschaft.
- de lengte van de tunnel van portaal tot portaal 1.768,85 meter bedraagt, met een uitwendige diameter van 9,40 meter en een inwendige van 8,70 meter, en een 6,75 meter brede rijweg.-
- ze ten noordoosten begrensd wordt door de Norsk Sjomandskirke of Betlehemkirken
foto van Alfons Van Camp
- deze werd opgericht in 1865 en deel uit maakt van de Noorse Zeemansmissie/de Noorse kerk in het buitenland, die over de hele wereld 35 missies telt.
- ze werd ingewijd werd op 3.8.1870.
- ze een ontwerp is van de architect Charles Dorsch.
- ze als oudste nog dienstdoende zeemanskerk ter wereld mag beschouwd worden.
- deze straat zich bevindt in de wijk "Stuivenberg" tussen de Sint-Amandusstraat en de Klamperstraat.
- de naamvan de staat verwijst naar de Tulp (Tulipa) een geslacht van eenzaadlobbige planten uit deLeliefamilie (Liliaceae).
- Tulpen in de westelijke wereld werden geïntroduceerd door de Weense ambassadeur voor Turkije
Ogier Gisleen van Busbeke,
die over de bloemen schreef die hij in 1551 in het Turkse had gezien. Later zond hij enkele zaden ervan naar Oostenrijk.
- er midden in het blok tussen de Klamper- en de Tulpstraat, centraal een voormalig fabriekscomplex stond
- de vervaagde reclamemuurschilderingen op de gevels gericht naar het park verwijzen naar de geschiedenis van deze gebouwen als
"MARGARINE FABRIEK BRUNITA
- de fabrieksgebouwen terug gaan tot een industriële rijstpellerij die rond 1884 gebouwd werd voor Josef Wegimont-Criquillon en De Troz, beiden in het kadaster geregistreerd als koopman.
- de "Rizerie St. Joseph" de volledige breedte besloeg van het bouwblok Klamperstraat/Tulpstraat, met de voorgevels in de Klamperstraat en een open koer aan de kant van de Tulpstraat.
- in 1891 de fabriek na een brand gedeeltelijk werd heropgebouwd.
- in 1892 een machinekamer werd opgetrokken achter de bestaande gebouwen, aan de kant van de Tulpstraat.
- deze plaats zich bevindt op het Zuid en een rond pleintje is, op de kruising van de Montigny- met de Dendermonde-, de Ieper-, de Jan van Beers- en de Broederminstraat.
- opgemaakt werd rond 1875, als de straalsgewijs van een plein vertrekkende stratenpatronen. .
foto van Alfons Van Camp
- de naam van de plaats verwijst naar troon dat een symbolische of ceremoniële ambtszetel is. Het gebruik van dergelijke zetels komt in allerlei culturen voor.Het begrip "troon" wordt ook wel als metonym gebruikt in de zin van "het koningschap" of "de regering". Men kan de troon bestijgen, afstand van de troon doen, en een koning van de troon stoten. Dit moet niet letterlijk worden opgevat. In het Nederlands wordt doorgaans voor "de kroon" als symbolische aanduiding gekozen.
- deze straat gelegen is tussen de Dambrugge- en de Lazarusstraat.
- ze geopendwerd in 1877.
- de naamgeving in verband wordt gebracht met de trap naar Viaduct-Dam op het einde van de straat.
- dit een vijfdelige steektrap van 1883 is met smeedijzeren leuning en bordessen.
foto van Alfons Van Camp
- er een spoorweg, vroeger de hoofdverbinding tussen de spoorweg en de dokken, het Dam-kwartier van het Stuivenberg scheidde.
- de viaduct de enige verbinding is tot de 2 delen.
- om te vermijden dat voetgangers en fietsers een omweg zouden moeten maken om de brug te kruisen, een trap werd gebouwd, en haar naam gaf van de straat (Trapstraat).
- de trap een mijlpaal werd in de omgeving en de bewoners.
- de blinde muur naast de trap beschilderd werd met een oude buurtscene. .
- het thema van de schilderij "Seefbier" ons doet denken aan de naam "Seef-hoek", de populaire naam van dit deel van de stad.
- spijtig genoeg de verf van de muur "bladdert" en er praktisch niets meer van te zien. is
-men sinds 1900 in Antwerpen ,al een halve eeuw het "Seefbier" of kortweg Seef drinkt.
- de Antwerpse auteur Domien Sleeckx, die leefde van 1818 tot 1902, dat bier in D'Exter dronk, een buitenherberg in Deurne.
- men er een wit bier tapte, dubbele Seef' geheten, dat schuimde als champagne.
- de Exter nog zou bestaan maar dat het bier spijtig genoeg is verdwenen.
- het een troebel bier was, vergelijkbaar met het bier uit Hoegaerde. -
- het in het begin van de eeuw een stille dood stierf, toen het werd verdrongen door Bockbier en pils.
- deze straat gelegen is in de wijk "Schoonbroek, tussen de Twee Kronenstraat en Schoonbroek.
- de naam van de straat verwijst naar de stad en gemeente
Utrecht (wapenschild van Utrecht)
en de hoofdstad van de provincie Utrecht in Nederland
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
Titel: UTRECHTSTRAAT
Op 11 april 1713 wordt de Vrede van Utrecht gesloten, die een eind maakt aan de Spaanse Successieoorlog (1701-1713), ontstaan na het kinderloos overlijden van de Spaanse koning Carlos II (Karel II) in 1700. De Oostenrijkse keizer Karel VI verkrijgt bij deze vrede de Zuidelijke Nederlanden - tot dan toe Spaans bezit - die voortaan de Oostenrijkse Nederlanden gaan heten, zeg maar het huidige Belgiė.
Veel straatnamen in de Ekerse wijk Schoonbroek houden verband met de politieke situatie van ons land in de 17de en 18de eeuw, zoals dus ook de Utrechtstraat, genoemd naar deze vrede.
- deze straat gelegen is in de wijk "Schoonbroek" tussen de Dragonder - Springweelstraat en de Karel Vstraat.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
Titel: TWEE KRONENSTRAAT
Bij de Spaanse Successieoorlog (zie 'Successiestraat') wil de Franse koning Lodewijk XIV na de kinderloze dood van de Spaanse koning Carlos II (Karel II) ook de Spaanse kroon voor zijn geslacht - de Bourbons - in handen krijgen. Bij de Vrede van Utrecht in 1713 (zie 'Utrechtstraat') wordt bepaald dat Fililps van Anjou, kleinzoon van Lodewijk, op de Spaanse troon mag komen, maar tegelijk wordt daarbij vastgelegd dat het Huis Bourbon nooit de tronen van Frankrijk en Spanje mag combineren. Die scheiding tussen de Franse en de Spaanse kroon is dus het Twee Kronenverdrag, waar deze straat naar genoemd is.
Veel straten in de Ekerse wijk Schoonbroek dragen namen die verwijzen naar politieke gebeurtenissen uit de 16de en 17de eeuw.
- deze straat gelegen is in de wijk "Schoonbroek" tussen de TweeKronenstraat en de Bilderdijkstraat.
- de naam van de straat verwijst naar een traktaat, een verhandeling over een afgebakend onderwerp, meestal op het gebied van filosofie of religie.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
Titel: TRACTAATSTRAAT
Na de Vrede van Utrecht (zie 'Utrechtstraat') krijgt de Republiek der Verenigde Provinciën - het huidige Nederland - bij het Barrièretractaat van 1714-'15 het recht om in de Oostenrijkse Nederlanden - het huidige België - in acht steden een garnizoen te leggen als een soort eerste linie tegen een mogelijke Franse inval. Die steden waren Dendermonde, Doornik, Ieper, Namen, Menen, Veurne, Waasten en het Fort Knokke aan de monding van de IJzer.
In de Ekerse wijk Schoonbroek zijn veel straatnamen genoemd naar politieke gebeurtenissen in de 16de en 17de eeuw, zoals ook de Tractaatstraat.
- deze straat gelegen is aan het vormingstation van Zurenborg, tussen de Boerhaavestraat en de Vlagstraat.
- de naam van de straat verwijst naar het touw of koord gebruikt bij zeilboten, zoals de in de nabijheid gelegen straten zoals Zeil -en Vlagstraat.
een touw of koord een middel is om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
Titel: VLAGSTRAAT - TOUWSTRAAT - ZEILSTRAAT
Dit trio hoort bijeen en is in 1901 geopend. Het gaat hier dus over onderdelen die op dat moment nog kenmerkend zijn voor veel schepen die de haven van Antwerpen aandoen. Bij de Vlagstraat gaat het dus om de vlag waaronder schepen varen als herkenningsteken van het land waar zij ingeschreven staan.
- de Tolstraat gelegen is op het Zuid, tussen de Marnixplaats en de Amerikalei.
- ze deel uit maakt van de originele verkaveling van het Zuid, zoals getekend in 1875.
- ze één van de acht straten is die uitgeeft op de Marnixplaats, waar het barokke monument Schelde Vrij te zien, dat op dit plein werd opgericht.
- de naam van de straat verwijst naar de tol dat een traktaat was van 1839 tussen België en Nederland aan België opgelegd.
- het meest opvallende pand in de Tolstraat is de eigen woning van architect Jean-Jacques Winders (1849-1936), "De Passer" opgericht in 1882-1883 in een zeer decoratieve, pure neo-Vlaamse renaissancestijl
foto van Alfons Van Camp
- dit gebouw bij KB 6.11.1981 opgenomen werd in de beschermingslijst.
een historisch zeilend vrachtschip voor de binnenwateren..
- deze naam in de 17e eeuw voor het eerst gebruikt werd om schepen met ronde boeg aan te duiden.
- de tjalk lang, smal en ondiep is van bouw, als een afgeronde doos. Verder heeft hij een volle ronde boeg en ronde kimmen. Op een paar uitzonderingen na hadden tjalken één mast.
- de Timmerwerfstraat gelegen is het Zuid, tussen de Cockerill- en de Waalsekaai.
- de straat midden in het eind-19de-eeuwse havengebied ligt: zowel de Scheldekaaien als de Zuiderdokken aan de Waalsekaai werden in het vierde kwart van de 19de eeuw aangelegd.
- tegelijkertijd de nieuwe wijk Het Zuid werd aangelegd, waarvan de Timmerwerfstraat deel van uit maakt van het verkavelingsplan dat rond 1875 voor deze wijk werd opgemaakt.
- de straat haar huidige naam kreeg bij collegiaal besluit van 19 mei 1876.
- deze straat verwijst naar de scheepstimmerwerven die hier aanwezig waren eerder in de 19de eeuw.
- er in de straat het M HKA (voorheen MUHKA) MUSEUM voor moderne en hedendaagse kunstis gelegen
foto van Alfons Van Camp
Wist U dat ?
- dit museum werd ongebracht in een verbouwde en uitgebreide graansilo uit 1926
- het van 28.3.2009 tot 9.9.2009 verbouwd werd
- het internationale hedendaagse kunst herbergt vanaf 1970
- deze laan zich bevindt op de Linkeroever van Antwerpen, tussen het Frederik Van Eedenplein en de Gloriantlaan.
foto van Alfons Van Camp
- aan nr 106 zich het TEHUIS voor SCHIPPERSKINDEREN bevindt.
foto's van Alfons Van Camp
- er langs de Thonetlaan een prachtige Yachthaven is gelegen
foto van Alfons Van Camp
Wist U dat ... ?
- deze haven opgestart werd in de jaren 70 met zijn prachtige boten, gelegen als een oase van rust en groen aan de oevers van de Schelde.
- er een weinig verder de JACHTHAVEN v oor MINIATUURBOOTJES en ZEILSCHEEPJES ligt.
foto van Alfons Van Camp
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken.
- de enige persoonsnaam die rechtstreeks met de aanleg van Linkeroever is verbonden, is die van ingenieur Paul Thonet van Imalso, waarnaar dus de Thonetlaan is vernoemd, in 1943, dus tijdens de Tweede Wereldoorlog
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.