- deze laan zich bevindt op de grens Antwerpen-Wilrijk, tussen de Kruishofstraat en de Eglantierlaan.
zicht op de Varenlaan (foto van Alfons Van Camp)
- de varen van de groep vaatplanten is. De Europese varens kruidachtige planten zijn en bladeren hebben die ontspringen uit de wortelstok. Er bestaan 1.000 verschillende varens (Bron : Wikipedia)
- deze straat zich bevindt in de Chinese wijk, tussen de Gemeentestraat-Koningin Astridplein en het De Conincplein.
zicht op de Van Wesenbekestraat, kant Kon. Astridplein (foto van Alfons Van Camp)
- de straat samen met evenwijdig lopende Van Schoonhovenstraat geopend werd circa 1875 op de vrijgekomen gronden van de zogenaamde Hollandse spoorweg en Rijnspoorweg.
- de naamgeving in 1876 verwijst naar Pieter en Jan Van Wesenbeke, 16de-eeuwse stadssecretarissenVan Wesenbekestraat, waar op de beide hoeken van de straat een marmeren Chinese leeuw staat.
- deze leeuwen zich ook aan het uiteinde van de straat aan het de Coninckplein bevinden.
(foto van Alfons Van Camp)
Wist U dat ... ?
- deze er geplaatst werden in 2001 als bewaking van de Chinese wijk.
- de eerste Chinezen naar Antwerpen kwamen in de jaren 1930.
- de leeuw in de Chinese cultuur onderaan de ladder staat en de eenhoorn en de draak boven hem.
- in deze straat een cinemazaal was, onder de naam "El Dorado", en er nu een Chinese supermarkt is gevestigd.
- deze straat zich bevindt in de Tentoonstellingswijk, tussen de Camille Huysmanslaan en het Rockoxplein.
- wij van deze straat niet veel te weten kwamen, alleen dat een zekere architect Van Steenbergen ter sprake komt met een huis dat uitkomt op het Rockoxplein.
- deze straat met geknikt tracé tussen de Mechelsesteenweg en Markgravelei, onderbroken wordt door de Lange Lozanastraat.
- ze gelegen is in het zogenaamde "Leikwartier", dat in het tweede kwart van de 16de eeuw werd aangelegd door Gilbert Van Schoonbeke (nvdr : zie bij Van Schoonbekeplein).
- de huidige Van Schoonbekestraat is samengesteld uit het noordelijk deel van de 16de-eeuwse Emmaüslei en haar verlenging vanaf de Haantjeslei tot aan de Mechelsesteenweg.
- ze in de eerste helft van de 19de eeuw ook Kruisstraat en Sint-Amandsstraat werd genoemd, en vanaf 1846 Van Schoonbekestraat naar de 16de-eeuwse urbanisator.
- het straatgedeelte tussen de Haantjeslei en de Lange Lozanastraat, de zogenaamde doorsteek, werd aangelegd in 1854.
- deze laan zich uitstrekt vanaf de Koningin Elisabethlaan-Karel Oomsstraat tot aan het kruispunt Populierenlaan - Boomsesteenweg - VII° Olympiadelaan en Jan De Voslei.
zicht op de Jan Van Rijswijcklaan richting Albertparkt (foto van Alfons Van Camp)
- de laan werd genoemd naar Jan VAN RIJSWIJCK, zoon de dichter Jan Baptist en neef van Jan Theodoor Van Rijswijck, wiens standbeeld zich bevindt aan de Nationalestraat, op de Theodoor Van Rijswijckplaats (nvdr : zie verder in deze rubriek onder letter "V".
- Jan Van Rijswijck geboren werd te Antwerpen op 14 februari 1853 en stierf te Testelt op 23 september 1906.
- hij een Belgisch advokaat, staatsman en journalist was.
- hij razend populair was en volgde van 1892 tot 1906 Leopold De Wael (nvdr : zie bij Leopold de Waelplaats) op als burgemeester. Hij was tevens een overtuigd flamingant.
Zicht op de Jan Van Rijswijcklaan richting Markgravelei en hieronder
in de richting van de Boomsesteenweg in Wilrijk
- Jan Van Rijswijcklaan een standbeeld kreeg dat zich bevindt op het eilandje aan het Willemdok.
- dit van de hand is van de beeldhouwer Tom Franzen.
- deze straat gelegen is op het Zuid, tussen de Markgravelei en de Desguinlei.
Twee zichten op de Van Putlei. Het eerste vanaf de Desguinlei.
Het tweede (hieronder)is richting Markgravelei.
(beide foto's zijn van Alfons Van Camp)
- ze in 1904 werd aangelegd, in het kader van een nieuwe verkaveling op de gronden van de Maatschappij Belpaire & C°.
- de straat genoemd is naar de Belgisch politicus Jozef Cornelis Van Put (1811-1877), burgemeester van Antwerpen voor de Meetingpartij van 1863 tot 1872.
- hij geboren werd te Hoboken, op 15.7.1811 en stierf te Antwerpen, op 1.7.1877.
- onder zijn ambtsperiode de leien werden aangelegd op het tracé van de Spaanse omwalling en vesten en kwam het Stadspark en de De Keyserlei tot stand.
- na de verkiezing van 11 maart 1863 Van Put lid werd van het schepencollege.
- op 5 mei 1863 hij burgemeester werd maar pas op 17 december 1866 werd hij officieel benoemd door Leopold II.
- deze straat zich bevindt op het Kiel tussen de Maurits Sabbelaan en de Schijfstraat.
- de naam van de straat verwijst naar de Vlaamse toneelschrijver
Hippoliet Jan Van Peene. (foto van Wikipedia)
- hij geboren werd te Kaprijke, op 1.1.1811 en overleed te Gent, op 19.2.1864.
- Van Peene het bekendst is van zijn in juli 1847 geschreven tekst voor de De Vlaamse Leeuw, het Vlaams volkslied, dat gecomponeerd werd door Karel Miry.
- Het eerste Vlaams toneelstuk / -Keizer Karel en de Berchemse boer - Twee schtscheidingen / - Een man te trouwen ook werken zijn van Van Peene.
- deze straat gelegen is in het "Jodenkwartier" tussen de Simonsstraat en de Van Immerseelstraat..
- er in de straat een Joodse Synagoge is gevestigd nl Belz 2.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
Titel: VAN SPANGENSTRAAT
Genoemd naar de familie Van Spangen op 17 juli 1871 en geopend op de gronden van het domein Ter List, op dat moment eigendom van de familie Moretus. Samen met de Van Immerseelstraat herinnert deze straatnaam aan de diverse bezitters van het domein Ter List.
De familie Van Spangen was een belangrijke familie in de Spaanse Nederlanden. Cornelis van Spangen is in 1529 getrouwd met Maria van Immerseel en komt daardoor in het bezit van haar erfgoed Terlist.
Tussen 1534 en 1547 is Cornelis van Spangen zes maal buitenburgemeester van Antwerpen. In 1542 is hij als hoofd van de burgerwacht verantwoordelijk voor de verdediging van de stad tegen Maarten van Rossum, de Gelderse legeraanvoerder. Die heeft juist aan deze zijde op 24 juli 1542 de aanval op de oude stadswallen ingezet. Door die te verstevigen met de gereedliggende bouwmaterialen van het pas door Domien De Waghemakere ontworpen nieuwe gotische stadhuis, wordt voorkomen dat Maarten er een bres in kan slaan. Van Rossum moet twee dagen later de aftocht blazen en laat daarbij zijn legertroep grote verwoestingen aanrichten in Dambrugge, Merksem, Borgerhout, Deurne en Berchem. Ook wordt het klooster Ternonnen van de Victorinnenzusters platgebrand, dat voor de stadswallen is gelegen, ongeveer op de plek waar thans het Stadspark aan de Maria-Theresialei grenst.
Philippe van Spangen, zoon van Cornelis en Maria, geboren op 6 juli 1538, erft het uitgestrekte domein Ter List (genoemd naar Arno van der List, een vroegere eigenaar) en trouwt op 25 juli 1560 met Josina van den Bongart. Uit dat huwelijk wordt in 1571 Cornelis (Corneille) geboren, die na de dood van zijn vader in 1579 ook heer van Ter List wordt. In 1607 krijgt hij van aartshertog Albrecht - we zijn intussen terechtgekomen en onder het bestuur van het echtpaar Albrecht en Isabella - de titel van ridder. Daar wordt in 1634 door de Oostenrijkse keizer Ferdinand II nog de titel van baron van het Heilige Roomse Rijk aan toegevoegd.
In 1806 verkoopt nazaat Cornelis Justus van Spangen het domein Ter List aan Paul Moretus, telg uit het beroemde Antwerpse drukkersgeslacht.
- deze kaai gelegen is tussen het Sint-Pietersvliet en de Rouaanse kaai.
zicht op de Van Meterenkaai met links op de achtergrond het Loodswezen (foto van Alfons Van Camp)
- de kaai genoemd werd naar de neef van Abraham Ortelius, nl
Emanuel van Meteren (1535-1612).(foto van Wikipedia)
- na het slopen van de stadsmuur aan de Schelde (begin 19de eeuw) verdween hier de zogenaamde "Meekaai", een landingsplaats met een aarden dam waar eertijds de meekrapwortels werden ontscheept.
- deze straat zich bevindt op de Linkeroever van Antwerpen, bezijden de Charles De Costerlaan en ten einde de straat overgaat in Theofiel Gautierstraat.
-
foto's van Alfons Van Camp
- de naamgeving verwijst naar de Franse schrijver, dichter, essayist en staatsman
Victor Hugo.(foto van Wikipedia-English)
- hij geboren werd te Besançon op 26 februari 1802 en overleed te Parijs op 28 mei 1885.
- enkele van zijn werken zijn : - De klokkenluider van Notre Dame (1831) en Les Misérables (1862) .
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.