- deze straat zich bevindt op het Kiel tussen de Maurits Sabbelaan en de Schijfstraat.
- de naam van de straat verwijst naar de Vlaamse toneelschrijver
Hippoliet Jan Van Peene. (foto van Wikipedia)
- hij geboren werd te Kaprijke, op 1.1.1811 en overleed te Gent, op 19.2.1864.
- Van Peene het bekendst is van zijn in juli 1847 geschreven tekst voor de De Vlaamse Leeuw, het Vlaams volkslied, dat gecomponeerd werd door Karel Miry.
- Het eerste Vlaams toneelstuk / -Keizer Karel en de Berchemse boer - Twee schtscheidingen / - Een man te trouwen ook werken zijn van Van Peene.
- deze straat gelegen is in het "Jodenkwartier" tussen de Simonsstraat en de Van Immerseelstraat..
- er in de straat een Joodse Synagoge is gevestigd nl Belz 2.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
Titel: VAN SPANGENSTRAAT
Genoemd naar de familie Van Spangen op 17 juli 1871 en geopend op de gronden van het domein Ter List, op dat moment eigendom van de familie Moretus. Samen met de Van Immerseelstraat herinnert deze straatnaam aan de diverse bezitters van het domein Ter List.
De familie Van Spangen was een belangrijke familie in de Spaanse Nederlanden. Cornelis van Spangen is in 1529 getrouwd met Maria van Immerseel en komt daardoor in het bezit van haar erfgoed Terlist.
Tussen 1534 en 1547 is Cornelis van Spangen zes maal buitenburgemeester van Antwerpen. In 1542 is hij als hoofd van de burgerwacht verantwoordelijk voor de verdediging van de stad tegen Maarten van Rossum, de Gelderse legeraanvoerder. Die heeft juist aan deze zijde op 24 juli 1542 de aanval op de oude stadswallen ingezet. Door die te verstevigen met de gereedliggende bouwmaterialen van het pas door Domien De Waghemakere ontworpen nieuwe gotische stadhuis, wordt voorkomen dat Maarten er een bres in kan slaan. Van Rossum moet twee dagen later de aftocht blazen en laat daarbij zijn legertroep grote verwoestingen aanrichten in Dambrugge, Merksem, Borgerhout, Deurne en Berchem. Ook wordt het klooster Ternonnen van de Victorinnenzusters platgebrand, dat voor de stadswallen is gelegen, ongeveer op de plek waar thans het Stadspark aan de Maria-Theresialei grenst.
Philippe van Spangen, zoon van Cornelis en Maria, geboren op 6 juli 1538, erft het uitgestrekte domein Ter List (genoemd naar Arno van der List, een vroegere eigenaar) en trouwt op 25 juli 1560 met Josina van den Bongart. Uit dat huwelijk wordt in 1571 Cornelis (Corneille) geboren, die na de dood van zijn vader in 1579 ook heer van Ter List wordt. In 1607 krijgt hij van aartshertog Albrecht - we zijn intussen terechtgekomen en onder het bestuur van het echtpaar Albrecht en Isabella - de titel van ridder. Daar wordt in 1634 door de Oostenrijkse keizer Ferdinand II nog de titel van baron van het Heilige Roomse Rijk aan toegevoegd.
In 1806 verkoopt nazaat Cornelis Justus van Spangen het domein Ter List aan Paul Moretus, telg uit het beroemde Antwerpse drukkersgeslacht.
- deze kaai gelegen is tussen het Sint-Pietersvliet en de Rouaanse kaai.
zicht op de Van Meterenkaai met links op de achtergrond het Loodswezen (foto van Alfons Van Camp)
- de kaai genoemd werd naar de neef van Abraham Ortelius, nl
Emanuel van Meteren (1535-1612).(foto van Wikipedia)
- na het slopen van de stadsmuur aan de Schelde (begin 19de eeuw) verdween hier de zogenaamde "Meekaai", een landingsplaats met een aarden dam waar eertijds de meekrapwortels werden ontscheept.
- deze straat zich bevindt op de Linkeroever van Antwerpen, bezijden de Charles De Costerlaan en ten einde de straat overgaat in Theofiel Gautierstraat.
-
foto's van Alfons Van Camp
- de naamgeving verwijst naar de Franse schrijver, dichter, essayist en staatsman
Victor Hugo.(foto van Wikipedia-English)
- hij geboren werd te Besançon op 26 februari 1802 en overleed te Parijs op 28 mei 1885.
- enkele van zijn werken zijn : - De klokkenluider van Notre Dame (1831) en Les Misérables (1862) .
- deze plaats gelegen is bezijden de Nationalestraat, recht over de Drukkerijstraat.
- de plaats genoemd werd naar de Vlaamse schrijver en dichter, en vooral politiek hekel -en volksdichter Theodoor VAN RIJSWIJCK , en hier zijn standbeeld kreeg.
(foto's zijn van Alfons Van Camp)
Het beeld is van de hand van de Belgische beeldhouwer Léonard De Cuyper,
° Antwerpen 1.1.1813 en aldaar + 18.2.1870
- Theodoor buiten schrijver een dichter, publicist, flamingant ook een grootneerlandist was.
- hij geboren werd te Antwerpen op 8 juli 1811 en overleed aldaar op 7 mei 1849. Hij was medeoprichter van het Vlaams dagblad "Vlaemsch België" en de oom van Jan Van Rijswijck (nvdr : zie bij rubriek "V")
- zijn bekendste werken zijn : - Ballade - Weerwraak - Johan van Marnix - De Boschgeuzen en vdr : De Watergeuzen.
- - - - - - - - - - - - - - -
Verdere gegevens :
- het standbeeld werd op 28 augustus 1864 , gebeiteld door Léonard De Cuyper, ingewijd in het Antwerpse stadspark. Den "Door" zoals hij genoemd werd stond er in goed gezelschap, nl. van Frans De Cort en Jan Van Beers. Het beeld zou er zo'n 20 jaar staan, om dan te verhuizen naar het pleintje aan de Ijzerenwaag, waar het werd ingewijd op 5 oktober 1884. Bij de inwijding werd ook het pleintje omgedoopt tot Van Rijswijckplaats en in 1976 oordeelde men dat Theodoor te vaak verward werd met zijn neef en burgemeester Jan Van Rijswijck, zodat het Theodoor Van Rijswijckplaats werd.
Den Door was een fratsenmaker en lustte graag een goede pint. Na zijn vrijwillige in dienst treding bij het Belgische leger werd hij flamingant. In 1847 was het plots gedaan met dichten. Drinken deed hij echter te meer en in november 1848 belandde hij in het gesticht der cellebroeders in Lier.
In maart 1849 in het krankzinnigengesticht aan de Rochusstraat te Antwerpen, waar hij 2 maanden later, volslagen krankzinnig overleed.
De Jan Van Beersstraat bevindt zich op het Zuid, tussen de Troonplaats en de Bolivarplaats. Deze straat werd genoemd naar de Vlaamse dichter Jan Van Beers, die geboren werd te Antwerpen, bij de Schelde aan het "'t Zand", op 22 februari 1821 en overleed aldaar op 14 november 1888. Hij schreef vooral verzen in het Frans.
Enkele werken van hem : Jongelingsdromen, (1853) - Blik door een venster (1855) - Levensbeelden (1858) - Gevoel en Leven (1869) en Rijzende bladeren (1884).
Bron : Wikipedia
Zicht op de Jan Van Beersstraat vanaf de Troonplaats richting Bolivarplaats
- de Verlatstraat gelegen is op het Zuid aan het Museum voor Schone Kunsten en zich bevindt tussen de Leopold de Waelplaats en de Vlaamse Kaai
- ze kort na de dood, genoemd werd naar de Vlaamse kunstschilder
Karel VERLAT
- hij geboren werd te Antwerpen op 24 november 1824 in het huis aan het Vleminckveld 57 waar op de gevelsteen de volgende tekst werd aangebracht "Hier werd geboren Karel Verlat kunstschilder 1824 - 1890" en aldaar overleed op 23 oktober 1890.
- hij vooral bekend was voor zijn dierenschilderijen.
- hij een leerling was op het atelier van Nicaise De Keyser in het Vleeshuis.
- hij aanvankelijk historische verhalen, maar dieren schilderde naar eigen lust zonder dat iemand hem dit had voorgedaan.
- werken van hem zijn : De vrachtrijder / - Slag van Woeringen / - De slag van Waterloo / - Pepijn de Korte in het strijdperk een leeuw dodend, die met een stier vecht / - Carloman op everzwijnsjacht .
- deze straat is gelegen op het Zuid, tussen de Kasteelstraat en de Leopold De Waelplaats.
- de straat deel uitmaakt van het oorspronkelijke verkavelingsplan van het Zuid van 1875.
- de Graaf van Hoornestraat deel uitmaakt van de stervormige stratenbundel omheen de Leopold De Waelplaats.
- de straat is genoemd naar Graaf van Hoorne, die tijdens de 16de eeuw een belangrijke rol speelde tijdens de Honderdjarige Oorlog.
- hij samen met Graaf van Egmont (nvdr : eveneens onder de letter "V" Van Egmont (Graaf) zwerd hij onthoofd in Brussel door de hertog van Alva.
- de oorspronkelijke naam Horne(s)straat dateert van 1876en in 1919 besloot het college van Burgemeester en Schepenen hem te wijzigen in "Graaf" Van Hoornestraat om verwarring met de Hoornstraat in de tweede wijk te vermijden.
- de naamgeving van de straat verwijst naar
Filips II van Montmorency, geboren mogelijk op het Kasteel van Oiidonk te Deinze, in 1524 en gestorven te Brussel, op 5.6.1568
- deze beter bekend is als graaf (van-Horne) en met minder recht ook als graaf van Hoorn,en hij een krijgs- en staatsman in de Habsburgse Nederlanden was vlak voor het begin van de Tachtigjarige Oorlog.
(foto van Wikipedia met Graven Van Egmont en Van Hoorne)
- deze straat gelegen is tussen Dambruggestraat en Stuivenbergplein.
- ze in 1846 Kerkhofstraat, waarvan noordelijk deel verdween bij aanleg van goederenstation (1870-72); en in 1888 genoemd werd naar letterkundige
P.F. Van Kerckhoven (1818-57). (foto van Dbnl.be)
- er in de straat aan het nr 35 de kruisbasiliek van 1869-74, nl. de Sint-Amanduskerk, naar ontwerp van L. Baeckelmans, is gelegen.
(foto van Alfons Van Camp)
Wist U dat ... ?
- deze kerk een hoogte heeft van 68 meter.
- zij gebouwd werd van 1869 - 1974. door Lodewijk Baeckelmans, (° 1835 en overleden op 8.11.1871).
- bij zijn overlijden zijn oudere broer Frans (°1827 - + 1896) de werken verder zette.
- de uiteindelijke afwerking geschiedde door Jules Bilmeyer.
- de kerk ingezegend werd op zaterdag 5.12.1874 door Monseigneur Pierre-Joseph-François Sacré (1825-1895), pastoor-deken van de kathedraal.
- de kerk bij een definitief besluit van 1.2.1993 werd opgenomen in de lijst van beschermde gebouwen, besluit dat op 15.5.1993 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
- er enkele honderden meters verder tussen de Gas -en de Nijverheidsstraat de
- de deze straat gelegen is in de studentenbuurt, tussen de Grote Kauwenberg en de Ossenmarkt.
- ze in 1517 geopend werd op gronden van verscheidene raamhoven en "Hobokenstraat" geheten naar Pieter Ghyssels van Hoboken die hier een veertiental nieuwe huizen bouwde, huidige benaming dateert van 1937.
- er in deze straat onder meer de kliniek Onze-Lieve-Vrouw Middelares, aan het nummer 7 en een school (nummer 9) is gelegen.
- deze straat zich bevindt in de omgeving van de Vogelenmarkt, tussen de Leopoldstraat en de Oudevaartplaats.
- ze geopend werd in 1551 op de "Gasthuisbeemden" en spoedig "Gesondtstraetken" genoemd werd.
- ze sinds 1934 de naamgeving kreeg van "Henri Van Heurckstraat" naar de stichter van het Botanisch Museum (1877), dat zich thans in de Dierentuin bevindt.
- deze straat gelegen is in de wijk "Stuivenberg, tussen de Pothoek- en de Boerhaavestraat.
- ze geopend werd in 1884.
- ze genoemd werd naar de genees- en scheikundige
Jan Baptist Van Helmont ( foto van Wikipedia)
- hij geboren werd te Brussel, op 12.1.1577 en stierf te Vilvoorde, op 30.12.1644
- J.B. Van Helmont een alchemist, fysioloog en arts was.
- hij in navolging van Paracelsus zich verzette tegen de heersende aristotelische denkwijze, die niet van feiten of empirie uitging maar van de logica, alsook tegen de galenische humeurenleer.
- er in de straat de SINT-ELIGIUSKERK (1890) is gelegen
(foto's van Alfons Van Camp) Wist U dat ... ?
- deze kerk als ingang Van Helmontstraat 83 heeft.
- zij dateert van 1903-1905 en in Sint-Lucasneogotiek gebouwd werd naar een ontwerp van architect Jules Coomans.
- zij met een definitief besluit van 6.7.2009 werd opgenomen in de lijst van beschermde gebouwen, besluit dat op 7.9.2009 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.