Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden
23-06-2017
Wapenstraat
WAPENSTRAAT
Wist U dat ... ?
- de Wapenstraat gelegen is op het Zuid tussen de Cockerillkaai en de Waalsekaai.
- de straat midden in het eind-19de-eeuwse havengebied ligt waar zowel de Scheldekaaien als de Zuiderdokken aan de Waalsekaai werden in het vierde kwart van de 19de eeuw aangelegd.
- tegelijkertijd de nieuwe wijk Het Zuidwerd ontwikkeld en de Wapenstraat deel uitmaakt van het verkavelingsplan dat rond 1875 voor deze wijk werd opgemaakt.
- verschillende straten in de buurt van de Zuiderdokken en van het voormalige Zuidstation genoemd werdennaar een Belgische stad die in die tijd omwille van economische redenen belangrijk was voor de Antwerpse haven.
- Luik, de parallelle straat, was in de 19de eeuw het centrum voor de wapenindustrie; beide straten kregen hun naam in 1876.
- deze straat gelegen is in de wijk zUrenborg", die de Door Verstraeteplaats verbindt met een ander rond plein waarop een bundel van zes straten toekomt.
- de straat in 1883 werd aangelegd en kreeg net al talrijke andere straten in de buurt een straatnaam verwijzend naar een sterrenbeeld hier dus de WALVIS
- deze straat in de de omgeving van de Sint-Amanduskerk, tussen de Van Kerkchovenstraat en de Lange Sterbeeckstraat ligt.
- wij nog niet hebben kunnen achterhalen van waar de naamgeving komt. Is het de bevolkingsgroep - scheur in de dijk - stilstaand water - dijkbreuk. Wij weten het niet.
- deze straat zich bevindt in de "Tentoonstellingswijk" bezijden de Volhardingstraat en eindigend aan het Rockoxplein.
- de naamgeving van de straat vermoedelijk (?) verwijst naar de Nederlandse polyfonist Hubert Waelrant (ook Waelrand, voornaam soms gespeld als Hubertus)
- deze geboren werd ca 1517 en stierf op 19.11.1595.
- hij werkzaam was als componist, leraar en muziekuitgever van de Renaissance.
- deze straat gelegen is op het Kiel, tussen de Sint-Bernardsesteenweg en de Jef Lambeauxstraat.
- de gronden van het oude Waarlooshof, tussen de huidige Waarlooshof - en Julius De Geyterstraat werden verkaveld.
- er in de straat er een tuin is waar eveneens een "grot van Lourdes" (nvdr :zoals bij de rubriek P "Pieter en Paulusstraat" in de tuin van de Sint-Pauluskerk) zou bevinden.
- de Waalsekaai gelegen is in het Zuidkwartier, tussen de Scheldestraat en de Namenstraat.
- de straat de westelijke kaai van de voormalige Zuiderdokken vormde, bestaande uit drie rechthoekige, met elkaar verbonden dokken, namelijk het Kool-, het Schippers- en het Steendok.
- het monumentale Zuiderpershuis de Waalsekaai domineert.
- de Zuiderdokken in 1969 werden gedempt en op de plaats van de Zuidersluis werd het Hof van Beroepen het Arbeidshof werd gebouwd.
- de Waalse -en de Vlaamsekaai (nvdr :zie onder de letter "V") werden genoemd naar de 2 landsdelen van de staat België. Kaai
- er aan de kaai verschillende gebouwen kunnen aanschouwen die als beschermd monument in aanmerking komen, nl. HET FILMMUSEUM
Zicht op het Filmmuseum aan de Waalsekaai
HET HOF van BEROEP
Zicht op het Hof van Beroep aan de Waalsekaai
GRAND CAFE MODESTE en VALERIE Het gebouw waar vroeger het restaurant "La Moule Parquée" was gevetsigd. Na 3 jaar leegstand opende Grand Café Modeste en Valérie haar deuren in het zeer indrukwekkend pand.
zicht op het restaurant "Grand Café" aan de Waalsekaai (bovenstaande foto's van Alfons Van Camp)
- dit plein gelegen is op de grens Antwerpen-Wilrijk, tussen de Piet Coeckstraat en de Oosterveldlaan.
- er aan de kruising met de Prins Leopoldlei en Elisabethlaan tegen de begraafplaats van Berchem, een met hekwerk en taxushagen van de straat afgesloten perk is aangelegd voor het monument dat hulde brengt aan de Vuurkruisen 1914-1918 en toegeschreven wordt aan A. Rombaut.
- het vuurkruis verwijst naar de medaille dat werd ingesteld op 6 Februari 1934 en de belangrijkste medaille ter ere van de 1e Wereldoorlog is na de IJzer medaille.
- deze medaille werd uitgereikt aan alle soldaten die aan het front onder vuur gelegen hadden en hiervoor de vuurkaart ontvangen hadden.
- de medaille een groot rechthoekig kruis is met aan de voorzijde een verlaten slagveld en aan de rand een lauwertak. Men op de afbeelding van het slagveld men een Belgische Adrian helm, 75mm geschut, een zon met stralen die tussen de wolken uitkomt, een heuvel en bajonet, ziet.
- er op de achterzijde een koninklijke kroon met zonnestralen, en een lauwertak staat. Men er ook de jaartallen 1914-1918 en de tekst: SALUS PATRIAE / SUPREMA LEX kan lezen. Linksonder staat de naam van de ontwerper: A.Rombaut.
- deze straat zich bevindt op het Zuid, tussen de Kasteelpleinstraat en de Marnixplaats.
- ze deel uitmaakt van het oorspronkelijke verkavelingsplan van de Zuidwijk, dat werd opgemaakt rond 1875.
- voor de ontwikkeling van deze wijk het 16de-eeuwse Zuidkasteel werdgesloopt, dat in Antwerpen symbool stond voor tirannie.
- een aantal straatnamen op het Zuid inspelen op dat onderdrukkingsverleden, onder meer de Vrijheidstraat.
- aanvankelijk ook de Karel Rogierstraat tussen Marnixplaats en Volkstraat bij de Vrijheidstraat genoemd werd en vanaf 1884 dit deel een eigen straatnaam kreeg.
- deze markt begrepen ligt tussen de Heilig Geeststraat, Leeuwenstraat en deSteenhouwersvest.
- de plaats van de Vrijdagmarkt ,met al de naburige gronden, vroeger deel uitmaakte van het hotel van Ridder van Spangen; het besloeg een aanzienlijke oppervlakte tussen de huizen der Reyndersstraat en de rui der Steenhouwersvest; de hoofdingang lag ten einde de Heilig Geeststraat, een der uitgangen in de Kammenstraat.
- het in de 15de eeuw het toebehoorde aan Ridder Reinier van der Elst ("Reyniershof"), in de 16de eeuw aan de familie van Spangen ("Hof van Spangen").
- in 1547 Gilbert van Schoonbeke de gronden van het hotel, een aanpalend huis "den Conynsberch" in de Kammenstraat en een deel van de binnenplaats der afspanning "den Rooden Leeuw" in dezelfde straat , kocht.
-hij er de Berg-, Leeuwen-, Valk- en Heilig Geeststraten opende, alsook een groot vierkant plein met twee uitgangen langs de kant der Steenhouwersvest.
- in 1549 de markt van oude kleren en meubels van de Grote Markt naar het nieuwe plein werd overgebracht en later de verkoop van onroerende goederen eraan werdtoegevoegd.
- er tot op heden inboedels voortkomende van faillissementen, sterfgevallen enzomeer worden verkocht.
- de oudste benaming "Oude Kleerkopersmerct" was en sedert 1585 men van "Vrijdachsmerct" spreekt.
- er tevens het PLANTIN en MORETUSmuseum gelegen is
(foto van Alfons Van Camp)
Wist U dat ... ?
- dit gebouw bij definitief besluit van 25.3.1938 werd opgenomen in de lijst van de beschermde gebouwen en monumenten en dit besluit in het Belgisch Staatsblad van 27.4.1938 verscheen.
- dit een historisch museum is over de drukkersfamilie Plantin-Moretus
- de boekdrukkerij in de 16° eeuw gesticht werd door Christoffel Plantin
- het na diens dood werd overgenomen door zijn schoonzoon Jan I Moretus
- het gebouw en de volledige inboedel in 1876 verkocht werd aan de stad Antwerpen en de Belgische Staat
- het in 1944 zwaar beschadigd werd door een Duits V2-raket en in 1951 heropend werd
- het in 2002 genomineerd werd als UNESCO werelderfgoed en effectief in 2005
- er juist naast het museum het PRENTENKABINET gevestigd is
(foto van Alfons Van Camp)
Wist U dat ... ?
- dit prentenkabinet een rijke verzameling heeft van oude tekeningen en grafiek van Antwerpse meesters van de 16° tot de 18° eeuw
- er midden op de markt het standbeeld van de HEILIGE CATHARINAstaat.
(foto van Alfons Van Camp)
Wist U dat ... ?
- zij de patrones was van de oude kleerkopers
- het beeld met een definitief besluit van 8.3.1940 werd beschermd, wat bevestigd wordt in het Belgische Staatsblad van 11.4.1940
- de XVIII-eeuwe sokkel en voormalig beeld van de hand is van J.B. Mareels
- het in 1945 gedeeltelijk en geheel door een bominslag vernield werd
- het huidige beeld dateert van 1961-62 en gebeeldhouwd werd door Mariette Coppens
- de reconstructie van het bovendeel van de sokkel voltoid werd in 1960
- het fraaie smeedwerk rond het standbeeld dateert van 1900.
- er op het plein van de Vrijdagmarkt een verjaardagssteen is te vinden die aangebracht werd ter gelegenheid van de 450ste verjaardag van de aankoop van de nieuwe heerlijkheid door ANTOON van STRALEN, burgemeester van Antwerpen
(foto van Alfons Van Camp)
Wist U dat ... ?
- in het midden van de 16° eeuw enkele jaren burgemeester van Antwerpen was
- de straat aan het Koninklijk Atheneum te Antwerpen, de Van Stralenstraat, naar hem genoemd werd
- hij stierf op 24.9.1568 na tot de dood veroordeeld te zijn door het zwaard.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- het Vrijdagmarktstraatje gelegen is tussen de Vrijdagmarkt en de Steenhouwersvest. - ze geopend werd ca 1550 en als vroeger benaming "Zonnestraatje" genoemd werd.
- deze straat zich bevindt in de omgeving van de "Oude Landen", tussen de Leo Baekelandtstraat en de Pater Strackestraat.
- de naam van de straat kan verwijzen naar de Belgisch Vlaams-nationalistisch en socialistisch politicus Herman Vos.
- hijgeboren werd te Antwerpen, op 30.3.1889 en overleed op 12.5.1952.
- hij zijn loopbaan begon als stadsambtenaar in Antwerpen en journalist werd.
- hij tijdens WO I toe trad tot de Raad van Vlaanderen en na de oorlog hij veroordeeld werd tot drie jaar hechtenis.
- hij in 1920 vervroegd vrijkwam, hij de hoofdredacteur werd van de nationalistische bladen De Ploeg (1920-1925),Het Vaderland (1926-1932) en De Schelde (1928-1933).
- hij van 1925 tot 1932 voor de Frontpartij was namens het arrondissement Antwerpen lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigersen en er Frontpartij-fractieleider.
- in december 1928 hij de architect was van de Borms-verkiezing en maakte er in feite een referendum voor amnestie van.
- de straat gelegen is in het havengebied, tussen de Henri Fordlaan en de Malagastraat.
- de naamgeving aan deze straa houdt verband met de Laarse Beek (de benedenloop heet Vosseschijn, middeleeuwse naam Olme of Ulmus) die een zijrivier is van de Schijn en zich bevindt in het stroomgebied van de Schelde in de
de Laarse Beek ontspringt in Brecht en meandert langs Brasschat en Schoten (waar het de grens vormt tussen beide gemeenten) naar Antwerpen.
op het grondgebied van de stad de grens vormt tussen de districten Ekeren en Merksem voor ze de wijk Luchtbal van het district Antwerpen bereikt om er de Vosseschijn te vormen en uiteindelijk in de Schijn uit te monden.
- deze straat zich bevindt achter het Ooststation, tussen de Minkelerstraat en de Uitbreidingstraat te Berchem.
- de naamgeving ons onbekend is, doch komt het vermoedelijk van het woord vlijt van het Oudsaksische 'vlit', strijdlust, maar betekent werkzame doelgerichtheid, het voortdurende inspannen in het behartigen of beoefenen van iets en heeft vaak een moralistische connotatie.
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.