- deze straat zich bevindt tussen de Oude Leeuwenrui en de Godefriduskaai.
- ze vroeger (Grote) Dokstraat werd genoemd.
- hier in het verleden de Kruisvliet met de Kruisbrug en de Klaverdijk met loodrecht hierop het Klaverstraatje, een steegje dat in 1934 verdween om plaats te maken voor de Belgische Fruitbeurs.
-de oostzijde van de straat wordt ingenomen door een homogeen ensemble veiling- en handelsgebouwen in art deco en modernisme en hier omstreeks 1935 de fruitimporteurs Léon Van Parijs en Gérard Koninckx Frères hun nieuwe handelszetel op deze goed voor het verkeer ontsloten locatie tussen het oude havengebied en de nieuwe Waaslandtunnel.
- zij samen met de hier reeds langer gevestigde firma Fruit Brokers Company Spiers & White, richtten zij vervolgens ook deBelgische Fruitbeurs op.
- deze straat gelegenis in Schoonbroek, tussen het Groot Hagelkruis en de Leo Baekelandstraat.
- de straat genoemd werd naar de Antwerpse handelaar Jan Ympyn (ca. 1485-1540), die twaalf jaar in Venetië verbleef, waar hij de dubbele boekhoudingleerde kennen.
- hij in zijn thuisstad daarover de eerste Nederlandse verhandeling schreef.
- zijn handleiding drie jaar na zijn dood werduitgegeven en zo de basistekst werd voor boekhouders in de Nederlanden en ook in Engeland.
- deze straat gelegen is in de omgeving van het Hendrik Conscienceplein, tussen de Koepoortstraat naar deWijngaardbrug.
- ze aanvankelijk "groot Coppenol of Cobbenhol" werd genoemd.
- de naamgeving vermoedelijk sedert de 16de eeuw verwijst naar de voormalige Wolstraat, nu Oude Beurs,die in onbruik was geraakt en in beide straten wolmagazijnen der Engelsen waren gevestigd.
- er bezijden de Wolstraat aan het nr 37, achter een eenvoudige groene deur de
aantreffen. (nvdr : zie ook bij "Bontwerkersplaats)
(foto van Alfons Van Camp)
- we via een lange gang belanden in één van de allerlaatste nog bewoonde godshuisjes.
- hier sinds 1422 het godshuis van de pelsmakers was opgericht.
- hun artikelen bestonden uit vellen van konijnen, vossen, otters, maar ook van katten en honden, waar voornamelijk ondergoed van gemaakt werd.
- vandaar de naam "bontwerkers" voortkwam .
- er boven op de deur op de binnenplaats in de loop van de 20ste eeuw een eenvoudige gepolyschromeerde huismadonna werd geplaatst.
- de ganse Bontwerkersplaats inclusief het madonnabeeld als monument beschermd werden bij KB van 17 juni 1981.
- deze straat zich bevindt vanaf de Grote Markt tot aan de Oude Beurs.
- ze tot in de 16de eeuw "Doornickstraetken" geheten werd.
- ze van 1609 af, "Wisselstraatken"genoemd werd.de naamgeving verwijst naar de gronden door de Stad opgekocht en bebouwd met huizen en winkels, ten behoeve van de wisselaars, nadat dezen in 1336 verbod hadden gekregen nog verder plaats te nemen op het kerkhof en in de kerkVoormalig rijhuis
"den Bonten Mantel"(zie foto)
(foto van Kris Vandevorst - Vlaamse Gemeenschap)
- dit huidig hoekhuis Grote Markt-Wisselstraat in 1947 herbouwd werd door de firma Kreglinger naar een ontwerp van architect Henri Van Dijk, nadat het voor de verbreding van de Wisselstraat (1877) afgebroken was.
- deze straat zich bevindt in de wijk "Schoonbroek", bezijden het Groot Hagelkruis.
- voor wat en waarvoor de naamgeving ????) staat is ons onbekend,maar een wimpel is een smalle strook stof, die aan een vlaggenmast wordt bevestigd en die geheel zelfstandig boven in de mast, of anders direct boven de vlag komt te hangen.
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.