Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensionneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: genealogie - voetbal - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
Na de beschrijving van de folkloristische figuren, die vertoefden in het Sint-Andrieskwartier, waar onze voorouders opgroeiden, hebben wij in de "Parochie van Miserie" enkele plaatsen en beelden besproken, zoals bv. : - de Boeksteeg - het modepaleis, en vele anderen.
Om geen dubbele toestanden te krijgen, hebben wij deze ingegeven in het blog van de familie Horemans, nl.
http://blog.seniorennet.be/alfie
Wie geïnteresseerd is kan door rechtstreeks te klikken op Stamboom Horemans, in de linkerkolom bij "Mijn Favorieten",de beschrijving lezen.
VI.46.- VAN HOVE Carolus x DE MAERE Maria - Huwelijksakte van de OUDOUDERS -
Huwelijksakte nr 11, dd. 11.2.1885, Nieuwkerken-Waas van :
OUDOUDERS : VI.47.- - VAN HOVE Carolus x met : - DE MAERE Maria
Adressen bij huwelijk : hij : - te Nieuwkerken (OV). zij : - te Elversele (OV).
Getuigen bij hun huwelijk : . Pieter Franske Boekens, 26 jaar, herbergier, . Jan Frans Pauwels, 24 jaar, gemeentesecretaris, . Charles Beernaert, 30 jaar, veldwachter en . Eduard Wielmots, 21 jaar, houtkoopman. Allen gehuisvest te Nieuwkerken (OV).
VI.47.- DE MAERE Maria Rosalia - Overlijdensakte van OUDMOEDER -
Overlijdensakte nr 2596 dd. 19.8.1941, Antwerpen. van :
Oudmoeder : VI.47.- - DE MAERE Maria Rosalia ° Antwerpen, 9.4.1863, en + Antwerpen, 17.8.1941.
De aangifte van het overlijden werd gedaan door : - Maria VAN HOVE , zonder beroep, 51 jaar, dochter van overledene en - Maria TIJSSEN , zonder beroep, 23 jaar, kleindochter van de overledene, beiden gehuisvest te Antwerpen. -o-o-o-O-o-o-o-
VI.47.- DE MAERE Maria Rosalia - Geboorteakte van OUDMOEDER -
Geboorteakte nr 15, dd. 10.4.1863, Elversele (OV) van :
Oudmoeder : VI.47.- - DE MAERE Maria Rosalia ° Elversele (OV), 9.4.1863
De aangifte van de geboorte werd gedaan door de gemelde vader, in tegenwoordigheid van : - Henricus Bloemen, 37 jaar, handelaar in schapen en landbouwer, en - Joannes Van Moortel, 29 jaar, fabrieksweversgast,. Beiden wonende te Elversele.
Na de verjaardagen van de blogs ""fonne" - "ennof" - "fons" - en "alfons" is het vandaag de beurt aan mijn twee andere blogs, nl. : "alfie" (familie Horemans) en "fonsvc" (familie Goos).
Zij bestaan zoals de 4 andere blogs TWEE jaar.
Dat het opzoeken van al deze genealogische gegevens veel zweet en tranen heeft gekost, zullen jullie wel veronderstellen. Maar wij volharden in de boosheid en gaan voort met regelmatig onze blogs aan te vullen.
Na zowat 18 jaar opzoekingswerk zitten wij zowat aan het einde van ons latijn en doen langs deze weg een oproep aan al diegenen, die begaan zijn met genealogie, en die mij eventuele gegevens kunnen bezorgen over de 5 families, waarvoor ik hen op voorhand zéér dankbaar zou zijn.
Zij zijn dus 2 jaar oud en langs deze weg willen wij de duizende bezoekers bedanken voor hun regelmatig bezoek.
VI.46.- VAN HOVE Carolus - Geboorteakte van OUDVADER -
Geboorteakte nr 60 dd. 28.11.1859, Nieuwkerken-Waas van :
Oudvader : VI.46.- - VAN HOVE Carolus Ludovicus
De aangifte van de geboorte werd gedaan om 4.00 uur in de namiddag, - door de vader in tegenwoordigheid van : - Joannes Josephus Verhaeren, 48 jaar, gemeentesecretaris, en - Joseph Maerkaerdt, 70 jaar, veldwachter, beiden wonende te Nieuwkerken.
VI.44/45.- GOOS Henricus/JACOBS Agnes - Huwelijksakte van oudouders -
Huwelijksakte nr 2421 dd. 31.12.1898, Antwerpen van :
Oudouders : VI.44.- - GOOS Henricus gehuwd met : - JACOBS Agnes
(HA nr 2421, dd. 31.12.1898, Antwerpen) Adressen bij huwelijk : Hij : - Makelarenplaats 14 - S4 Zij : - Lepelstraat nr onleesbaar. Vermelding op de HA van de erkenning van : Joannes Baptista ° Antwerpen, 7.3.1897. Getuigen bij hun huwelijk : - Petrus Van Velthoven, arbeider, 39 jaar, OOM van de echtgenoot; - Ferdinandus Simons, kantoorbediende, 27 jaar; - Alphonsus Jacobs, arbeider, 25 jaar, BROER van de echtgenote en - Joseph Eeckels, arbeider, 60 jaar. Allen gehuisvest te Antwerpen.
De aangifte van de geboorte werd gedaan voor de gemelde vader, door : - Catharina Finé, wasvrouw, 59 jaar, bij het baren tegenwoordig geweest zijnde. Alzo verklaard in het bijzijn van : - Petrus Kols (?) en Jacobus Verstapen, 51 jaar. Beiden arbeiders en gehuisvest te Antwerpen.
Deze visinvoerder had zijn vrienden van de kegelclub "Onder Ons" eens uitgenodigd voor een etentje waar o.a. heerlijke paling zou opgediend worden. Alle leden van de club waren natuurlijk van de partij ! Ook Jef Janssens was bekend als een ware lekkerbek. Zijn tafelgenoten zaten al lang voor lege borden terwijl Janssens nog profijtig de beentjes van zijn kip afpeuzelde. Daarom had Jef Pladijs besloten deze Janssens eens een poets te bakken tijdens een etentje dat door ging in een café aan de vismarkt. Toen Pladijs Janssens vroeg of hij kreeft lusste had deze laatste volmondig ja geantwoord. Hij zou daarvoor zelfs op zijn blote voeten naar Brussel gaan als dat nodig was. Tijdens het etentje werd eerst heerlijke paling opgediend die met de nodige hoeveelheid Liebfraumilch verorberd werd. Daarna kwamen de kreeften aan de beurt. De dieren zagen er echt prachtig uit en Jef Pladijs beloofde dat ieder één van de beestjes zou krijgen. Tien stuks had hij besteld. Eén voor één werden de schotels van uit de keuken opgediend. Ze werden door de gretige ogen van Jef Janssens nauwlettend gevolgd. Nadat de negende kreeft geserveerd was keek Jef hoopvol naar de keukendeur. Maar in de plaats van de laatste kreeft werd de schotel met sla opgediend. Verbijsterd zag Janssens dat zijn vrienden reeds begonnen waren de diertjes smakelijk op te eten. Toen kwam de waardin zeggen dat er maar negen kreeften geleverd waren in de plaats van tien, tot grote teleurstelling van Jef Janssens die op dat moment zijn derde portie paling juist opgesmuld had. Hij wist niet waar hij het had en zijn gezicht werd rood van ergernis. Hij wou heel het gebeuren met een glimlach opnemen, maar daar bracht hij niet veel van terecht.
Toen hij naar huis keerde was hij erg ontgoocheld. Hij had zich zo verheugd op het naar binnen spelen van de lekkere kreeft. Thuis hing hij zijn overjas aan een kapstok en wat ontdekte hij ? In één van zijn jaszakken zat een levende kreeft !
De grap die Jef Pladijs met de waardin bekokstoofd had, bleek erg geslaagd ! Janssens is dat nooit vergeten.
Sint-Andries (W-16) Geen wijk in Antwerpen heeft zoveel namen als het Sint Andrieskwartier: de Vierde Wijk, de Parochie van Miserie, de Luizenmarkt, de Rode Burcht. Ze is de wijk van volkse figuren zoals Mie Citroen, Zotte Rik en Lange Sander. Maar ook van grote namen zoals Hendrik Conscience, Door Van Rijswijck, de volksschrijver John Wilms en Lode Zielens.
Via een zoektocht kan u op eigen tempo het Sint Andries ontdekken. Het was een typische arbeidersbuurt en uitsluitend bevolkt door de armsten der armen. In de ontelbare gangen en stegen en smalle straatjes, in de dikwijls bekrompen huisjes, woonden een bonte mengeling van leurders, dokwerkers, koffieboonraapsters, zakkenmaaksters, zwervers en bedelaars.
Vandaag is het nog steeds een levendige buurt, waar het aangenaam is om te wonen. De misérie is gelukkig verdwenen, maar enkele mooie pareltjes zoals de Paardekensgang en de Sint Andrieskerk nog niet.
Sint-Andrieskerk
ANTWERPEN - Als je door de straten van Sint-Andries kuiert, stap je van het ene mini-straatje in het andere. Het geeft een beetje een vakantiegevoel. Tussen de smalle huisjes ontdek je vaak mooie verrassingen. Via de Willem Lepelstraat kom je zo in het Paardenpoortje of Paardekensgang. Het piepkleine steegje is in 1997 verkocht voor 5,6 miljoen frank (bijna 140.000 euro) omdat de eigenaars het niet eens waren over de bestemming. Het ultra kleine straatje telt zes huisjes aan elke kant en is iets meer dan twee meter breed. Om te tonen hoe erg ze aan hun stekje verknocht zijn, versieren ze het elke zomer met kleurrijke bloemen. Het is maar enkele decennia geleden dat de bewoners er nog één douche en één toilet deelden. Ze leefden heel primitief, maar ze bleven steeds super opgewekt