Woordjes stempelen was plezant, ik kon er mij uren mee bezig houden. Als het stempelkussen uitgedroogd was probeerde ik het terug bij te vullen met gewone inkt. Spijtig genoeg gaf dat om de een af andere reden nooit meer hetzelfde resultaat zoals in het begin.
Na een zwoele dag kwam uiteindelijk toch niet het aangekondigde onweer. Op sommige plaatsen en ook bij ons, was er wel weerlicht te zien. Honderden bliksems sprongen over tussen de elektrisch geladen hoge wolken en gaven een praktisch geluidloos lichtspektakel. Bij zulke natuurfenomenen sta ik dan graag op de eerste rij...
Een glaasje van het Engelse aperitiefdrankje met het hertje als logo. De schuimwijn, gemaakt van peren, was vooral populair in de jaren '60 en '70 bij de dames. Stiekem mochten de kinderen, waarbij ik toen ook nog behoorde, al wel eens proeven...
Nadat de eerste trap van de Black Arrow raket in de ruimte werd afgestoten, kwam deze tweede trap tot ontsteking om de raket in een nog hogere baan te brengen. De rode neuskegel die kon geopend worden, bevatte de Britse kunstmaan Prospero X3 die in 1971 in de ruimte werd gebracht.
De beste Marsala wijn is van Florio, volgens deze commerciële gevelreclame. De vervaagde maar toch nog goed zichtbare muurschildering geeft een goede indruk van het voorbijschuivend tijdsbeeld. Benieuwd van welke periode deze zou zijn...
De Antwerpse koekjesfabrikant De Beukelaer maakte behalve koekjes ook nog chocolade. Zoals gebruikelijk in die tijd, kon men chromo's sparen en in bijhorende albums verzamelen. Bij deze chocoladerepen, die in het begin van de jaren 1950 werden verkocht, zaten de prentjes van het album Assepoester.
Het is moeilijk afscheid nemen van een oud werkpaard. Het kreeg daarom nog een plaatsje op het land, daar waar de machine zo lang trouwe dienst heeft bewezen. De natuur heeft de oorspronkelijke kleur zelfs nog wat bijgewerkt met mosgroen. En de boer, hij ploegde voort...
Originele reclamestaander uit karton van het jongetje met de Meccano vlag. De staander stond in de vitrine of op de toonbank van de winkels die de echte Meccano verkochten.
Vrijdag was poetsdag, en ook de kachel kreeg een grondige beurt. Met kachelzwart, gemaakt op basis van grafiet, werd ze helemaal ingewreven tot ze weer glom als nieuw. Het produkt was verkrijgbaar in verschillende verpakkingen en de blokjes moesten eerst nog vermengd worden met water of lijnolie tot een bruikbare pasta.
Kachelzwart Zebra N° 1 1950s
De tubes kachelzwart bavatten een kant en klare pasta waarmee je dadelijk aan de slag kon.
Kachelzwart Zebra N° 4 1950s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage,Zebra,kachelzwart,retro
Spaghetti kwam pas later op de markt maar macaroni was al verkrijgbaar in de jaren '50. Later was er ook macaroni express die nog sneller gekookt kon worden. De dagelijks keuken werd steeds veelzijdiger en gevarieerder dan ooit.
De Duitse speelgoedfabrikant Gama maakte sinds 1924 voornamelijk blikken modelauto's. In 1994 werd de productie bij de oude concurent Schuco ondergebracht. Sedertdien zijn er geen eigen producten meer ontwikkeld.
De fotografie was in de jaren '50 ook binnen het bereik gekomen van de gewone man. De synchro box werd gebruikt met 120 film voor 9 x 9cm negatieven. Eén klik op de knop volstond om een goede foto te maken zonder al die vervelende instellingen.
De Duitse multinational Henkel had tot 2002 nog een zeepfabriek in België. Het was een belangrijke speler in de zeepindustrie naast de grote concurenten Unilever en Procter & Gamble. Deze verpakking is van de vroege 1940s tijdens de oorlogsjaren en werd verkocht zonder zegels.
"goed geweekt linnen is reeds half gewasschen" 1940s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage,retro,waspoeder,Henco
Werd vooral op school gebruikt om te tekenen en te schilderen. Met zo'n grote fles vulde de meester onze kleine inktpotjes regelmatig bij. De naam is ondertussen al lang veranderd in Oostindische inkt.
Chinese inkt van Pelikan 1950s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage,retro,Pelikan,inkt
Gevulde chocoladerepen waren (en zijn ook nu nog) zeer in trek. Een reep met advocaatvulling is ideaal voor bij de koffie of gewoon als tussendoortje. Ik ben alvast een liefhebber.
Maar desondanks heeft dit pinnig kleinood stilaan ook zijn beste tijd gehad. Tegenwoordig zijn ze vervangen door magneetjes en handige plakkertjes. Hoeveel posters en boodschappenlijstjes zouden daar ooit mee vastgeprikt zijn geweest...
Vooral in de jaren '60 en '70 een zeer gegeerd bij de kinderen. Over talloze onderwerpen bestaan er schijfjes waarvan je de foto's in 3D kan bekijken. Sprookjes werden nog wat spannender als je Roodkapje en de boze wolf hierdoor bekeek...
Een compacte flitser die gebruik maakt van de PF1(b) of XM1(b) flitslampjes. Geschikt voor fototoestellen van de Agfa Silette reeks en ook voor andere camera's uitgerust met een flitsvoetcontact.
"Zo blind als een mol", zegt men wel eens. Je ziet het al aan de sterk gereduceerde oogkas. Zijn ogen zijn immers maar een speldenkop groot. Zijn scherpe tanden daarentegen bevestigen dat hij wel een geduchte jager is, vooral op wormen en insecten.