Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    30-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de gps door de Famenne


    Met de gps door de Famenne


    famenne 
    Via steeds meer websites kunnen we nu ook in België gratis een toeristische route downloaden op onze gps. Gewoon van thuis vertrekken en ons laten leiden door de juffrouw of de meneer van de navigatie. Plus Magazine deed de test en ontdekte verre voorouders tussen Marche en Rochefort.

    Zo'n vijftig gps-routes biedt de website www.tourismegps.be aan: allemaal in de provincie Namen, allemaal tweetalig en met een brede keuze (te voet, met de auto, de fiets, de motor...). Sinds de start in 2008 werd bijna 22 000 keer een route gedownload.

    Toch gaat het bij mij in het begin goed mis. Ook na herhaalde pogingen lukt het me niet de gekozen route te laden op mijn gps-apparaat (een Medion GoPal). Op het toestel van de redactie (een Garmin Nüvi) en op dat van een collega (een TomTom One XL) lukt het evenmin. Het lukt wél met een Garmin Zumo, maar dan zit je meteen in de duurdere toestellen. "Om routes te kunnen downloaden, moet je inderdaad een mobiel gps-toestel hebben met een intern geheugen waarop je kaarten, beelden enz. kunt opslaan", verklaart Christian Genard van de Toeristische Federatie van de Provincie Namen. "Ideaal is een zaktoestel met een lange batterijduur dat je kunt meenemen op fiets- of wandeltochten."

    Ik kies voor de Archeopass. Deze route van 37,3 km kriskrast door de Famenne tussen Marche en Rochefort. Bovendien kun je hier ook zogenaamde poi (points of interest) downloaden. Als je aan zo'n punt komt, geeft de gps je automatisch informatie over de bezienswaardigheid.

    In de streek hebben de Lesse en de Lomme tal van rotsen en grotten geboetseerd in de kalksteen. En die trokken al snel menselijke bewoners aan. De route brengt ons terug in liefst 4000 jaar geschiedenis.

    Eens ze is gedownload (zie Praktisch), ervaar ik meteen het wonder van de satellietnavigatie. De route start aan het Musée de la Famenne in Marche en de stem leidt me zonder haperen over 120 km van thuis naar het startpunt. Pal vóór het museum begint de juffrouw me uitleg te geven. Nog handiger: wanneer ik een parkeerplaats gevonden heb, kan ik de gps uit de houder nemen en de uitleg weer oproepen, samen met een foto.

    Terug in de auto volstaat één druk op het scherm om de route verder te zetten. En wanneer een brandweerwagen de weg blokkeert, heeft mijn gids maar enkele seconden nodig om een nieuwe weg te berekenen.

    In totaal bevat de route elf points of interest. Al snel blijkt hoeveel onbekende schatten hier nog te ontdekken vallen. Het romaanse kerkje van het dorpje Waha bijvoorbeeld. Dit juweel kent een nieuw leven dankzij de glasramen van Jean-Michel Folon. Of het themapark Archeoparc in Malagne. Hier probeert men het leven van de Oude Belgen zo realistisch mogelijk te herscheppen.

    Een geel liefdesnestje

    Toch ervaar ik de handigheid van de gps vooral buiten het centrum van Han. De stem doet me halt houden aan het Oppidum. Ik zie alleen een beboste heuvel, maar wanneer ik met de gps in de hand het wandelpad opklim, hoor ik dat zich hier in de Romeinse tijd een versterkt kamp bevond. Tussen het groen zie ik resten van de omwalling. Ik steek mijn bakje op zak en geniet van de voorjaarszon tussen de bottende bomen.

    Bijna pal in het dorpscentrum van Villes-sur-Lesse rijst het Château Jaune op, een versterkt kasteel in een opvallend gele kleur. Ooit deed het dienst als liefdesnestje voor de toenmalige prins Leopold en prinses Astrid. Het is nog altijd eigendom van de Koninklijke Schenking.

    De route eindigt in het hartje van Rochefort. Bij een glas trappist bedenk ik dat ik zonder de gps heel wat zaken pas met veel tijdverlies had kunnen vinden. De uitleg bij de bezienswaardigheden blijft echter zeer beperkt. De gps-routes zullen de toeristische gidsen dus niet snel vervangen, maar in de auto hoeven we geen ruzie meer te maken over de route!

    Praktisch

    Om een route te downloaden, moet u zich (gratis) registreren op de website www.tourismegps.be. U ontvangt dan een paswoord. Verbind uw gps met de usb-uitgang van uw pc.

    Klik een route aan, klik op Kaarten en downloaden. Geef uw paswoord in. Ga naar Registreren en Bureau. Klik het merk van uw gps aan. Kies nu gpx-bestand, Openen en Registreren. De route wordt gedownload.

    Points of interest moet u apart downloaden (via gpx-bestand en poi).

    Problemen? Toeristische Federatie van de Provincie Namen, tel. 081 74 99 00, www.paysdesvallees.be


    Auteur: Ludo Hugaerts
    bron; plusmagazine.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kale zangvogel ontdekt in Azië


    Kale zangvogel ontdekt in Azië


    Wetenschappers hebben in Laos een kale zangvogel ontdekt. Het vogeltje heeft de naam Kaalkop Buulbuul gekregen. Volgens de biologen is het voor het eerst in honderd jaar dat in Azië een nieuwe zangvogelsoort is aangetroffen.

     
    Foto: anp

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermiste hond na negen jaar teruggevonden


    Vermiste hond na negen jaar teruggevonden


    Muffy was al negen jaar kwijt. Bazin Natalie Lampard uit het Australische Brisbane had na zoveel tijd niet gedacht haar hondje ooit nog terug te zien. Maar de dierenbescherming trof het dier ruim tweeduizend kilometer verderop aan in een achtertuin in Melbourne. Dankzij een chip kan Muffy terug naar haar vroegere baasje, meldden lokale media donderdag.


    Foto: EPA

    Volgende week mogen Lampard en haar dochter hun hond weer in de armen sluiten.
    bron; telegraaf.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalmthoutse heide zoekt herder


    Kalmthoutse heide zoekt herder


    kaltmhoutse heide zoekt herder


    Het Agentschap voor Natuur en Bos zoekt een herder voor de Kalmthoutse heide. De herder zou moeten instaan voor de schapen die het purperen landschap afgrazen.

    Al meer dan dertig jaar worden een veertigtal Galloway-runderen ingezet bij het beheer van het Vlaams Natuurreservaat De Kalmthoutse Heide. Zij zorgen er mee voor dat het landschap open wordt gehouden en dat er afwisseling en verjonging komt in de plantengroei van de heide.

    Schaapskudde

    Naast deze zelfredzame runderen, graast er van bij de oprichting van het natuurreservaat een grote schaapskudde in het gebied. Hiervoor heeft het Agentschap voor Natuur en Bos een overeenkomst met een schaapherder, die eigenaar is van de kudde en verantwoordelijk voor de verzorging van de dieren.

    De overeenkomst die met deze herder werd afgesloten, loopt echter af na het graasseizoen 2010. Vanaf 2011 zal voor het begrazingsbeheer een nieuwe herder worden gezocht via een openbare procedure.

    Voor meer informatie en het bekomen van een beschrijving van de opdracht kan u terecht bij het Agentschap voor Natuur en Bos op het nummer 03/620.18.40.
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toekanboom in dierentuin Rotterdam


    Toekanboom in dierentuin Rotterdam



    Dierentuin Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heeft de voorbije anderhalve maand al elf toco-toekans bijgekregen. De oudste vogels zitten al flink in de veren, de jongste diertjes zijn kaal en hun ogen zijn nog dicht, meldt Metronieuws.

    Volgens Blijdorp is het bijzonder dat er zo veel toekans geboren worden in een dierentuin. In totaal wonen er ongeveer honderd in dierentuinen in Europa. Naast de toekans in Blijdorp planten alleen die in Londen zich succesvol voort, zei een woordvoerster. (sam)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwal goed voor zee


    Kwal goed voor zee



    Kwallen zijn goed voor de zee, omdat ze met hun bewegingen voedingsstoffen, warmte en chemische stoffen door het water roeren. Dat blijkt uit een onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature verscheen, meldt de BBC.

    Wetenschappers bekeken aan de hand van groene kleurstof in het water de bewegingen van de kwallen, en merkten dat de dieren zelfs turbulentie veroorzaken. Daardoor komt koud water naar boven waar het warmer is, en gaan voedingsstoffen naar de voedingsarme dieptes.

    Roeipootkreeften en krill, een soort garnaaltjes, roeren nog harder in de zee. (sam)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haai mept tiener van surfplank


    Haai mept tiener van surfplank



    Koperhaaien kunnen tot 3,5 meter lang en 300 kg zwaar worden.
    In de Australische staat New South Wales is een tiener vanmorgen aangevallen door een haai in Broken Head, bij Byron Bay. Het dier knalde hard tegen het board van de 14-jarige Zac Kyring, die daardoor een flink eindje door de lucht vloog.

    Bijtwonden
    De haai knabbelde ook wat aan het wetsuit van de jongen, die slechts enkele kleine bijtwonden op zijn onderarm overhield aan de aanval. Zac ging samen met zijn vader meteen terug de zee in om andere surfers te waarschuwen voor de haai. "Zijn vader dacht dat de jongen anders misschien nooit meer in het water zou durven," zegt getuige Neil Cameron.

    No worries
    De manager van het Broken Head Holiday Park minimaliseert het incident op typisch Australische wijze. "Het was allemaal geen 'big deal'," zegt Tony Lewis. "De jongen heeft blijkbaar enkel een klein schrammetje op zijn board, en een klein bijtwondje op zijn lijf. Mijn opzichter hier is een surfer, en die zegt dat het de hele tijd gebeurt. We zijn dus hier helemaal niet bezorgd."

    Koperhaai
    De aanvaller was waarschijnlijk een koperhaai van anderhalve meter lang, meldt ACB. De dieren kunnen tot 3,5 meter lang en 300 kg zwaar worden. De favoriete prooi van de dieren bevindt zich vaak in het gebied waar de golven breken, waardoor de haaien vrij gevaarlijk kunnen zijn voor surfers. (sam)

    bron; hln.be

    29-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby-olifant Kai-Mook overwint watervrees


    Baby-olifant Kai-Mook overwint watervrees


    baby olifant kai mook overwint watervrees 2


    Eindelijk waterpret voor Kai-Mook! Hoewel de olifantenbaby al lange tijd in het water mag, gaat ze nog maar pas daadwerkelijk het zwembad in.

    “Ze geniet er duidelijk van”, weet verzorger Cedric Goethals. “Het zwemmen, maar ook het afdrogen met zand, vindt ze fantastisch.”


    Foto's: Bert Hulselmans
    bron; hbvl.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat neemt zelfstandig de bus


    Kat neemt zelfstandig de bus



    In het Britse Plymouth neemt een kat sinds enkele maanden helemaal alleen de bus. Casper schuift aan de bushalte netjes aan in de rij met wachtenden, alvorens hij opstapt en een zitplaats inneemt op bus nummer 3.

    Geen last
    De passagiers raakten snel gewend aan de aanwezigheid van het dier, en niemand stoort zich eraan, zo deelde een busonderneming uit Devon mee. Volgens buschauffeur Rob Stonehouse is Casper een voorbeeldige passagier. "Normaal gezien legt hij zich ergens vanachter in de bus neer. Soms loopt hij ook tussen de benen van de mensen, maar er hebben zich nog nooit problemen voorgedaan." Volgens het Britse persbureau PA is Casper ondertussen al zo bekend bij de andere busreizigers, dat ze bij de terugrit weten waar ze het dier moeten laten afstappen.

    Kat houdt van bussen
    Caspers bazin Susan Finden hoorde pas onlangs over het ongewone tijdverdrijf van haar kater. "Hij houdt van mensen. En ik weet echt niet waarom, maar hij houdt ook van grote voertuigen, zoals vrachtwagens of bussen." (dpa/sam)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitse zeeleeuw sterft van uitputting tijdens paartijd
    V


    Duitse zeeleeuw sterft van uitputting tijdens paartijd



    Het hart van zeeleeuw Mike kon de drukke paartijd niet meer aan.
    In het Duitse Nuremberg is een mannelijke zeeleeuw overleden, omdat het dier helemaal uitgeput was na een druk paarseizoen. De 19-jarige Mike was al vader van twaalf jongen bij drie verschillende vrouwtjes. Op maandag zagen de verzorgers dat er iets mis was met de zeeleeuw. Mike geraakte op eigen kracht niet meer uit het zwembad. Ze sleepten het dier naar de kant waar een dierenarts tevergeefs probeerde de zeeleeuw te redden. Het hart van Mike had het helaas begeven.

    De paartijd is een gevaarlijke periode voor mannelijke zeeleeuwen. Veel dieren eten niet meer zodat ze zich volop kunnen toeleggen op het paren. Vooral voor zeeleeuwen zoals Mike, die een uitgebreide harem ter beschikking had, zijn het vermoeiende tijden. Mike werd in Nuremberg beroemd voor zijn optredens tijdens shows met dolfijnen. In het wild worden zeeleeuwen ongeveer 17 jaar oud, in gevangenschap staat het record op 30 jaar. (gb)
    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schapen krimpen door global warming


    Schapen krimpen door global warming




    Schapen worden steeds kleiner onder invloed van global warming. Tot die conclusie kwamen wetenschappers op de Schotse eilanden Soay en Hirta. Daar leven de schapen volledig geïsoleerd van andere invloeden. Mogelijk kwamen de dieren er 4.000 jaar geleden samen met de eerste menselijke inwoners aan. Daardoor zijn ze ideaal voor de wetenschap om de invloed van het klimaat te bestuderen.

    Klein en groot
    Twee jaar geleden stelden onderzoekers vast dat de schapen kleiner werden. Dat staat haaks op de theorie van Charles Darwin, die stelt dat de grootste schapen de beste overlevingskansen hebben. Volgens het Imperial College London is global warming de enige verklaring. Doordat de winters zachter worden, hebben kleine, dunne schapen nu plots wel een kans om te overleven.

    Donker en licht
    Ook de kleur van de schapen is veranderd. De kleinere schapen hebben de tendens een lichtere kleur te hebben dan hun grotere soortgenoten. Een donkere vacht vangt zonnestralen beter op waardoor deze dieren minder energie nodig hebben om zich warm te houden. Nu speelt ook dat een minder grote rol en daardoor zien we meer schapen met een lichtkleurige vacht. (gb)
    bron; de morgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walvis redt duikster


    Walvis redt duikster



    Mila is een Beloega walvis (archiefbeeld)

    Een Chinese duikster is gered door een Beloega walvis toen ze in de problemen kwam tijdens een duikwedstrijd. De deelnemers moesten zo diep mogelijk in een ijskoud aquarium duiken en daar zo lang mogelijk blijven. De 26-jarige Yang Yun kreeg plots last van krampen en kon niet meer naar boven zwemmen. Toen schoot de walvis haar te hulp. Dat meldt de Telegraaf.

    "Ik begon te stikken en verder te zinken. Ik dacht dat ik doodging. Toen voelde ik dat iets me met grote kracht weer naar boven duwde", zegt ze. Het was de witte walvis Mila die had gemerkt dat de vrouw in moeilijkheden verkeerde. Plots nam het dier het been van de vrouw in haar mond. Ze duwde de duikster vervolgens naar het wateroppervlak.

    Mila werkt vaak samen met mensen en is volgens haar verzorgers een gevoelig dier. Een fotograaf legde het indrukwekkende verhaal vast. Klik hier voor de foto's. (gb)
    bron; demorgen.be

    20-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opwarming aarde doet vissen krimpen


    Opwarming aarde doet vissen krimpen




    In enkele decennia tijd hebben de vissen in de Europese wateren de helft van hun lichaamsmassa verloren door de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een studie van het Franse instituut voor duurzaam beheer van water en bodem Cemagref dat vandaag in de Verenigde Staten gepubliceerd is.

    Rivieren en zeeën
    De Franse vorsers onderzochten de vispopulaties in de Europese rivieren, de Noordzee en de Baltische Zee. Conclusie van de studie gepubliceerd in 'Proceedings of the National Academy of Sciences' is dat de verschillende vissoorten gemiddeld 50 procent van hun volume verloren hebben tijdens de afgelopen 20 tot 30 jaar. De totale massa van de vissen in de Europese wateren daalde met 60 procent. Zo nemen de kleinere soorten proportioneel een belangrijkere plaats in de Europese wateren in.

    Ernstige gevolgen
    Volgens hoofdonderzoeker Martin Daufresne zijn de gevolgen van de 'krimp' "enorm". De kleinste vissen leggen bijvoorbeeld minder eitjes en zijn ook een gemakkelijkere prooi voor hun natuurlijke vijanden, waaronder de mens. Dat brengt ernstige gevolgen voor de voedselketen en het ecosysteem met zich mee.

    Overbevissing
    Daufresne erkent dat ook de overbevissing een rol speelt in de 'viskrimp' maar de studie heeft aangetoond dat de temperatuur "een grote rol speelt". (belga/lb)

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bevroren tijger in taxi Vietnam

     

    Bevroren tijger in taxi Vietnam

    De Vietnamese politie heeft in een taxi in hoofdstad Hanoi een ingevroren tijger en elf kilo tijgerbotten aangetroffen. Vermoedelijk was de vracht bedoeld voor de handel.

    Dat maakte het Wereld Natuur Fonds (WWF) maandag bekend. Het is volgens het WWF de derde keer dit jaar dat een vracht illegale tijgerdelen onderschept wordt. Speciale brigades houden in Vietnam de handel in tijgers in de gaten, waardoor steeds vaker handelaren betrapt worden.

    Volgens het WWF moeten echter ook de stropers hard worden aangepakt. ,,De illegale handel in tijgers moet bij de bron worden aangepakt door de inzet van patrouilles in het veld,’’ aldus een woordvoerster. Het is nog onduidelijk waar de tijger precies vandaan kwam. DNA-onderzoek moet dat duidelijk maken.

    Tijgers zijn ernstig bedreigd. In Azië leven minder dan vierduizend exemplaren. Een stuk of vijftig daarvan leven in Vietnam. De handel in tijgers is verboden. Tijgerbotten worden gebruikt om traditionele medicijnen van te maken. De vacht van de dieren is in trek als decoratie.

    (ANP)
    bron; ad.nl

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsbeer Beibei heeft 20 seconden nodig voor watermeloen

     


    IJsbeer Beibei heeft 20 seconden nodig voor watermeloen


    ijsbeer beibei heeft 20 seconden nodig voor watermeloen


    IJsbeer Beibei heeft zijn eigen persoonlijke record verbroken. Het drie jaar oude dier verorberde een watermeloen van maar liefst 15 kilogram in 20 seconden tijd.

    Beibei is een inwoner van het Nanjing Underwater World-park in de Chinese provincie Jiangsu. Qua bekendheid kan hij dan wel niet typen aan de Duitse ijsbeer Knut, qua snelheid heeft hij alvast een voorsprong.

    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volg woensdag de langste zonsverduistering in 2000 jaar



    Volg woensdag de langste zonsverduistering in 2000 jaar


     

    De Vue Bar op het dak van het Hyatt on the Bund Hotel. 
    De Vue Bar op het dak van het Hyatt on the Bund Hotel.
     In het oude China vielen of stonden hele dynastieën in functie van de sterkte van de eclips 
    Het Verre Oosten maakt zich op voor de eclips.
    Het Verre Oosten maakt zich op voor de eclips.
    Het eclipspad.
    Het eclipspad.
    Neem samen met De Morgen.be plaats op het beste zitje van de mooiste skybar van Shanghai voor de totale zonsverduistering op 22 juli. Dit is niet zomaar een zonsverduistering, maar de langste totale eclips van de 21ste eeuw - en zelfs de langste zon-eclips in 2000 jaar tijd.

    Terras op het 33ste
    Reisjournaliste Debbie Pappyn en fotograaf David De Vleeschauwer volgen dit event voor De Morgen Magazine van dichtbij: vanaf de Bund, langs de rivier in Shanghai en van op het mooiste dakterras van Shanghai: de Vue Bar op het 33ste verdieping van het Hyatt on the Bund Hotel. Hun mooiste beelden en impressies krijg je die dag op de De Morgen-site te zien.

    Shanghai zelf maakt zich ook klaar voor het event dat 5 minuten en 57 seconden zal duren (van 9:37:32 to 9:43:29 lokale tijd, dat is zes uur later dan bij ons) langs de Yangshan Deep-Water Port in Pudong.
    Op de plaats van de maximale eclips - nabij het Japanse eiland Kitaio Jima - bedraagt de totaliteit maar liefst 6 minuten 39 seconden.

    Eclips-brunchen
    Wetenschappers zijn het erover eens dat China en zelfs Shanghai een van de betere plaatsen zijn om deze spectaculaire eclips mee te maken. Shanghai heeft genoeg wolkenkrabbers, grote parken, een brede rivier en zelfs een observatorium waar ongetwijfeld tienduizenden mensen zullen samenkomen om dit natuurfenomeen mee te maken.

    Favoriete spots zullen de Bund zijn, de wandelpromenade langs de Huangpu Rivier, Jing'an Park en natuurlijk de terrassen en daken van de hoogste gebouwen van de stad. Hotels, restaurants en bars pakken met eclipspakketten uit zoals het bekende M on the Bund-restaurant dat een Eclips Brunch voorstelt terwijl het Pudong Shangri-La hotel de tweede International Solar Eclipse Summit organiseert en zijn gasten meeneemt naar Yangshan Island om een beter zicht te hebben op de eclips.

    Pragmatisch
    In het oude China werden eclipsen nog angstvallig bezworen door op drums te slaan zodat 'de draak' geen beet uit de maan kon nemen en vielen of stonden hele dynastieën in functie van de sterkte van de eclips.

    In het moderne China gaat het er evenwel iets zakelijker en pragmatischer aan toe. Volgens insiders zal Shanghai massaal naar het spektakel van moeder Natuur kijken maar zal het daarna terug 'business as usual' worden. Als er al iets bijgelovigs zal gebeuren, zal het in de intimiteit van een tempel of een huis zijn en niet op publieke plaatsen.

    Het pad van de verduistering

    Het eclipspad begint aan de westkust van Indië, aan de kust van de Arabische Zee iets ten noorden van Mumbai vanwaar de eclips aan de oversteek door Indië begint. Dan is het Himalaya-gebergte, het noorden van Bangladesh en de zuidoostelijke hoek van Nepal aan de beurt. De berg Kanchenjunga, met een hoogte van 8585 meter één van de hoogste bergen ter wereld, ligt op de noordgrens van de totaliteit.

    Voor de eclips China betreedt, passeert het ook Bhutan, om dan de loop van de Yangtze-rivier te volgen en China achter zich te laten in Shanghai. Na het verlaten van het Aziatische vasteland, trekt de schaduw van de maan over de Oost-Chinese Zee, vervolgens net ten zuiden van de grote Japanse eilanden terwijl duizend kilometer verder, in de buurt van Kitaio Jima, bereikt de eclips stilaan zijn totaliteit. De eclips eindigt op de Marshall- en Gilbert-eilanden om vervolgens volledig uit te doven ergens midden in de Grote Oceaan.

    Maakt het zelf mee in 2010

    Wil je de volgende zonsverduistering zelf eens meemaken? Dan is het niet zolang wachten: op 11 juli volgend jaar is er een totale zonsverduistering op het Paaseiland, het meest afgelegen eiland ter wereld. Samen met Urania, de volkssterrenwacht van Antwerpen, kan je dan op een speciale eclipsreis vertrekken om de zonsverduistering in de schaduw van de moai, de mysterieuze reuzenbeelden van de Paaseilanden, mee te maken. (Debbie Pappyn)

    Nuttige links

    - Google Maps Eclips
    plug-in
    - Nasa-info
    - Duidelijke eclips 2009 animatie
    - Urania Volkssterrenwacht
    -
    Blog over Shanghai en de eclips

    (Met dank aan Mandarin Journeys, de gespecialiseerde tour operator van de Belgische expat Marc Mekki.
    )

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zon verduistert boven Azië


    Zon verduistert boven Azië



    Azië maakt zich klaar voor de langste totale zonsverduistering van de 21e eeuw. Bijna zeven minuten lang houdt de maan al het licht van de zon tegen. Pas in 2132 is er een grotere verduistering.

    Het natuurfenomeen is te zien in India, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Myanmar en het midden van China. In die gebieden heeft de zonsverduistering een stroom toeristen op gang gebracht. Hotels en toeristische trekpleisters lokken gasten om ze op bijzondere plaatsen de eclips te laten bekijken. Alleen al de Chinese stad Suzhou zou vanwege de zonsverduistering tienduizenden toeristen erbij hebben gekregen.

    China zendt de verduistering van de zon live uit op televisie, internet en mobiele telefoons. (anp/mvl)
    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevaarlijke pythons en varanen overspoelen Everglades

     


    Gevaarlijke pythons en varanen overspoelen Everglades


    De Everglades, een beschermd natuurgebied in de Amerikaanse staat Florida en een topattractie voor toeristen, wordt bedreigd door een invasie van Burmese tijgerpythons. De pythoninvasie is begonnen met een uitbraak van een aantal van de dieren uit een lokale dierenwinkel 17 jaar geleden. Ook nijlvaranen vormen een steeds groter probleem in het gebied.

    Al meer dan 150.000
    Volgens schattingen zijn er nu al meer dan 150.000 van de gevaarlijke slangen, in het gebied. De autoriteiten hebben jagers toestemming gegeven om op de beesten te jagen, schrijft de Miami Herald.

    Zeven meter
    De tijgerpython is op de netpython en de rotspython na de grootste pythonsoort. De grootste nog levende slang van het moment is een tijgerpython volgens het Guinness Book of Records. Het gaat om een 21 jaar oud exemplaar dat 182,76 kg weegt en 8,23 meter lang is. De omtrek van dit dier is een dikke 70 centimeter. Er zijn ook wel eens exemplaren aangetroffen langer dan 9 meter, maar deze lengtes zijn vrij ongewoon voor deze slang. In het wild wordt de 7 meter zelden bereikt.

    Peuter dood
    De dieren tasten niet alleen het unieke en delicate ecosysteem in het park aan maar ze leveren ook gevaar op voor de vele toeristen die het gebied bezoeken. Dat werd nog eens duidelijk toen twee weken geleden een peuter doodgewurgd werd in Centraal Florida.

    Toeristen
    Jagen wordt moeilijk volgens experts aangezien maar vijf procent van alle slangen ooit gezien wordt. De Everglades is een groot subtropisch moeraslandschap in het zuiden van Florida. In het gebied komen onder meer veel alligators voor die jaarlijks veel toeristen trekken.

    Die laatsten komen steeds meer onder druk te staan door drie grote kolonies nijlvaranen in de Everglades (Homestead, Cape Coral en Sanibel). Ook die dieren ontsnapten uit terrariums en kweekten als gek in het gebied. De hagedissen worden tot 2,5 meter lang. Ze zijn dol op eieren van alligators. Ook nijlvaranen zijn gevaarlijk voor mensen. (anp/mvl)



    bron; hln.be

    19-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's van oude rozen.


    Enkele foto's van oude rozen uit eigen tuin.


















    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terry troont zich in Engeland tot snelste slak


    Terry troont zich in Engeland tot snelste slak



    terry troont zich in engeland tot snelste slak


    Slakken staan bekend als dieren die zich erg traag verplaatsen, maar de één is daar al sterker in de andere. 'Terry de slak' is namelijk sneller dan de meeste van zijn soortgenoten, want het slijmerig diertje wist zich te kronen tot winnaar van de jaarlijkse slakkenrace in het oosten van Engeland.

    Terry legde de afstand van 33 centimeter af in twee minuten en 43 seconden. De winnende slak hield zo elf andere slakken achter zich. De concurrentie was nochtans te duchten want allen hadden zich na enkele voorronden weten te plaatsen voor de finale.

    De 27-jarige verpleegster Claire Hopkins mocht trots zijn want zij kocht Terry voor nauwelijks 20 pence van tornooiorganisator Neil Riseborough.

    Terry is echter niet de allersnelste slak ooit. In 1995 won de befaamde Archie de Slakken Wereldbeker door de afstand van 33 centimeter af te leggen in nog geen twee minuten.

    Net als zijn voorlopers mag Terry zich nu verlekkeren aan een zilveren beker gevuld met slablaadjes.
    bron; hbvl.be





                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    antje
    blog.seniorennet.be/antje

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!