Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    28-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén op zes Mediterrane zoogdieren in gevaar

     

    Eén op zes Mediterrane zoogdieren in gevaar



    Eén op zes mediterrane zoogdieren is met uitsterven bedreigd. Hun habitat wordt vernield door verstedelijking, landbouw en de klimaatverandering. Dat stelt het IUCN in een nieuwe studie.

    Kritiek
    Van de 320 zoogdieren die bestudeerd werden, verkeren 49 in gevaar. Twintig soorten kunnen nergens anders in de wereld gevonden worden. Bij drie procent van de soorten is de graad van bedreiging zelfs 'kritiek'. Daarbij horen ook de monniksrob en de Iberische lynx.

    Herten
    In 90 procent van de gevallen is een bedreiging van de leefomgeving de oorzaak van het probleem. Vooral in de Turkse bergen, in het noordwesten van Afrika en landen als Jordanië en Israël leven veel bedreigde diersoorten. Veel herten en konijnen worden met uitsterven bedreigd. Het Mesoptamische damhert is bijvoorbeeld al uitgestorven. (gb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berenpopulatie Canada in amper twee jaar "ingestort"

     

    Berenpopulatie Canada in amper twee jaar "ingestort"



    De Canadese overheid weigert voorlopig een moratorium in te stellen voor de jacht op beren, tot grote ontevredenheid van de meerderheid van de bevolking. Zo'n jachtverbod is dringend nodig, want de populatie grizzly- en zwarte beren is ingestort de jongste twee jaar. De beren verhongeren en maken geen kleintjes omdat er geen zalm is: het aantal vissen dat de rivieren opzwemt om te paaien is met 90 procent afgenomen.

    Cruciale maand
    Deze maand is een cruciale voor de beren in Canada. Ze leggen nu hun vetreserves aan waar ze de strenge winter mee moeten doorkomen. Dat gebeurt voornamelijk door het eten van zalm. Maar de jongste twee jaar is de zalm grotendeels weggebleven. Het gevolg is dat veel beren tijdens hun winterslaap sterven van de honger.

    "Onvindbaar"

    "Ik had in de herfst nog nooit hongerige beren gezien", vertelt berenexpert en natuurfotograaf Doug Neasloss, "maar vorig jaar wel dus." Neasloss merkte ook dat er dit voorjaar veel minder beren waren. "En nu zijn ze bijna onvindbaar."

    16 rivieren, geen welpjes
    Zijn verhaal wordt bijgetreden door gidsen en rangers die nauwlettend geteld hebben in 16 van de belangrijkste rivieren voor beren aan de westkant van Canada. Ze maken allemaal gewag van een "enorme afname" van het aantal beren. Wat zo mogelijk nog verontrustender is: er worden geen welpjes gespot.

    Paradox
    Paradoxaal genoeg is de overlast die beren veroorzaken in Canadese dorpjes flink toegenomen de jongste jaren. "Het is moeilijk om de mensen te overtuigen dat de berenpopulatie ingestort is als ze er steeds meer in hun buurt zien", zegt Ian McAllister van Pacific Wild. "Maar dat is het hem nu juist: die beren komen naar bewoonde gebieden omdat ze uitgehongerd zijn."

    Geen zalm
    Dat de beren honger hebben lijkt logisch als je de cijfers van het visbestand bekijkt. Bijvoorbeeld: in de Fraser-rivier zwommen tot voor een paar jaar nog 10 miljoen zalmen tijdens de zomer. Nu zijn het er nog een miljoen.

    Overheid terughoudend

    Maar de Canadese overheid lijkt erg terughoudend om in te grijpen. In juli vergrootte ze het gebied waar beren niet mogen gedood worden van 4.700 naar 19.000 vierkante kilomter. Canada is ongeveer 10 miljoen vierkante kilomter groot. En er komt een telling van de beren, maar, en dit maakt erg veel Canadezen boos, pas na het jachtseizoen in de herfst.

    Voor de lol
    Dat jachtseizoen is nogal lucratief voor de overheid. De lokale besturen innen flink wat geld van vergunningen die ze aan de jagers verkopen. Beren worden overigens alleen nog voor de lol en de trofee gejaagd. Alleen de provincie Alberta heeft voorlopig ingegrepen. Daar werd afgelopen week een compleet jachtverbod afgevaardigd ondanks intensief gelobby van jagersverenigingen. (mvl)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lijst met 42 zoogdieren die je als huisdier mag houden



    Lijst met 42 zoogdieren die je als huisdier mag houden


    Een wasbeer houden mag vanaf donderdag niet meer.
    Vanaf 1 oktober mogen nog maar 42 soorten zoogdieren als huisdier worden gehouden. Ook de handel in zoogdieren wordt sterk beperkt. Dat kondigde de Dienst Dierenwelzijn afgelopen zomer aan. Eigenaars die kunnen bewijzen dat ze een verboden dier al voor het verbod in hun bezit hadden, mogen het bijhouden. Onder meer apen, wasberen en servallen zijn dus voortaan verboden.

    De beperking werd in 2002 al eens ingevoerd, "met succes", zo luidt het. "Die wetgeving werd vrij goed opgevolgd en zorgde ervoor dat het aantal klachten over het houden van exotische zoogdieren door particulieren jaar na jaar verminderde." Eerder dit jaar werd het besluit echter vernietigd door de Raad van State na een klacht van een vereniging van dierenhandelaars en dierenhouders. Er is nu rekening gehouden met de opmerkingen van de Raad van State. Ook de handel in zoogdieren wordt sterk beperkt, om te vermijden dat mensen impulsief een dier kopen zonder te weten hoe het verzorgd en gehuisvest moet worden.

    42 soorten die nog mogen worden gehouden
    bennettwallabie
    hond
    kat
    fret
    ezel
    muildier
    paard
    muilezel
    varken
    lama
    guanaco
    alpaca
    axishert
    edelhert
    sikahert,
    damhert
    huisrund
    Aziatische buffel
    geit, steenbok
    wild schaap
    schaap
    zwartstaartprairiehond
    Aziatische gestreepte grondeekhoorn
    oostelijke wangzakeekhoorn
    Chinese dwerghamster
    goudhamster
    Campbell dwerghamster
    Roborovski dwerghamster
    Dzjoengaarse dwerghamster
    echte renmuis, woestijnmuis
    stekelmuis
    dwergmuis
    Afrikaanse dwergmuis
    huismuis
    bruine rat
    chinchilla
    cavia
    mara
    degoe
    konijn

    (belga/kh
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Levende lederschildpad voor de kust van Texel



    Levende lederschildpad voor de kust van Texel

    Archieffoto

    Voor de kust van het Waddeneiland Texel is gisteren een levende lederschildpad gesignaleerd. Dat heeft Ecomare, centrum voor de Wadden en de Noordzee, vandaag bekendgemaakt.

    Derde melding
    Het dier is gezien en gefotografeerd tussen Texel en Den Helder. Volgens een woordvoerster van Ecomare is het heel bijzonder dat het dier in de Noordzee zwemt. "Het is de derde melding ooit van een levende lederschildpad voor de Nederlandse kust", aldus de zegsvrouw.
     
    Opmerkelijk is ook dat er vorige week een dode lederschildpad op het strand van Den Helder werd gevonden.

    Kwallen
    Ecomare probeert met onderzoekers van de Amerikaanse weerdienst, de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een verband te vinden voor deze twee meldingen in korte tijd. "We zijn zelf ook nog een beetje beduusd van deze meldingen en hebben nog geen directe verklaring", aldus de woordvoerster van Ecomare.
     
    Op dit moment zijn er veel kwallen in de Noordzee. "Lederschilpadden leven van kwallen. Misschien komen de dieren op het vele voedsel af", aldus de zegsvrouw.
     
    Volgens diegene die de schildpad heeft gezien, was het dier bijna 2 meter groot en erg actief. (anp/ka)

    bron; hln.be

    27-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beer doodt berin voor ogen van bezoekers in Duitse zoo



    Beer doodt berin voor ogen van bezoekers in Duitse zoo



    Voor de ogen van dierentuinbezoekers in het Noord-Duitse Stralsund heeft een bruine beer een vrouwelijke soortgenoot gedood. De precieze omstandigheden rond het voorval zijn nog onbekend. De zone rondom het leefgebied van de beide Syrische bruine beren is afgezet, liet een woordvoerder van de dierentuin weten.
     
    De zoo haalde anderhalf jaar geleden berin Klara uit het dierenpark Gotha. In de zomer van 2008 had Stralsund een partner voor haar gevonden: Balou uit de dierentuin van de Zuid-Franse stad Montpellier.
     
    Syrische bruine beren zijn de kleinste bruine beren. Ze kunnen 1,5 tot 2,6 meter groot worden. In Duitsland wordt de berensoort in vijf dierentuinen gehouden. In Stralsund waren Balou en Klara de enige twee Syrische bruine beren. (dpa/gb)

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Succesvol dressuurpaard Gigolo overleden



    Succesvol dressuurpaard Gigolo overleden



    Isabell Werth op Gigolo, met wie ze talloze successen behaalde.
    Gigolo, het succesvolste dressuurpaard ter wereld, is overleden. De Duitse amazone Isabell Werth maakte dit weekend bekend dat de dierenarts Gigolo heeft laten inslapen. Het 26-jarige dier was ernstig ziek.
     
    Met Gigolo won Werth bij de Olympische Spelen van 1992, 1996 en 2000 vier keer een gouden medaille. De combinatie werd ook nog eens vier keer wereldkampioen en behaalde acht Europese titels. In oktober 2000 trok Werth het paard terug uit de sport. Gigolo was in zijn topjaren de grote concurrent van Bonfire, destijds de troef van de Nederlandse Anky van Grunsven. Werth zit momenteel een schorsing uit omdat eerder dit seizoen één van haar paarden bij een dopingcontrole positief werd bevonden. (anp/belga/lpb)

    bron; demorgen.be

    26-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlinderantennes bevatten gps




    Monarch vlinder eten van een bloem
    foto; world.mongabay.com


     

     

    Vlinderantennes bevatten gps

     

    De interne klok die de monarchvlinder tijdens zijn trektocht op koers houdt, bevindt zich niet in de hersenen maar in de antennes van de diertjes.

    De monarchvlinder onderneemt jaarlijks een enorme trektocht van Noord-Amerika naar Mexico en oriënteert zich daarbij op de stand van de zon. Een interne klok berekent telkens de juiste richting terwijl de positie van de zon verandert. Het is bekend dat monarchvlinders zo’n interne klok in hun brein hebben, maar wetenschappers hebben nu aangetoond dat de antennes van de dieren een grotere rol spelen bij hun navigatie. Ze verwijderden de antennes en lieten de vlinders vervolgens in een vluchtsimulator rondvliegen. Hoewel het klokmechanisme in hun hersenen nog intact was, verloren de diertjes hun oriëntatievermogen. Ook uit verdere experimenten, waarbij de antennes met verf werden bedekt, bleek dat ze het belangrijkste instrument voor de timing zijn. De precieze relatie tussen de interne klok in de hersenen en de antennes is nog onduidelijk.

    bron; eosmagazine.eu





    25-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegeerde huid wordt otters fataal

     

    Gegeerde huid wordt otters fataal


    gegeerde huid wordt otters fataal


    India verliest zijn zoetwaterotters in hoog tempo. Hun huid is zeer gegeerd, maar de overheid weigert ze een beschermde status te geven. Volgens experts zegt het verdwijnen van de otter veel over de kwaliteit van de Indiase draslanden.

    Stropers hebben de otterpopulatie in India gedecimeerd sinds de jaren 90. Alleen in het zuiden van het land, vooral in de deelstaat Tamil Nadu, blijven er nog enkele over, onder meer langs de rivier Kaveri.

    Otterexpert Kaushalya Shenoy van de Wildlife Trust of India telde in 2006 veertig plaatsen in het zuiden van India waar de zoetwaterotter gesignaleerd was. Maar het aantal plaatsen waar de otter zich kan voortplanten, is op een hand te tellen, zegt ze.

    Habitat

    Het geeft aan dat het slecht gesteld met de draslanden (wetlands) in India. Otters worden vaak gezien als een goede indicator voor de kwaliteit van de draslanden.

    “Het verdwijnen van otters wordt vaak geassocieerd met de achteruitgang van drasland-habitats”, zegt S.A Hussain, drasland-expert van het Wildlife Institute of India. “Men gaat ervan uit dat de ottersoort vooral achteruitgaat doordat zijn habitat vernield wordt en de beschikbaarheid van zijn prooien vermindert.”

    Bonthandelaars

    De decimering van het otterbestand wordt toegeschreven aan de hoge waarde die bonthandelaars aan otterhuiden hechten. Volgens de Wildlife Protection Society of India werden in 2006 766 otterhuiden onderschept in het illegale circuit.

    Andere gevaren zijn ontbossing, ziektes die overgedragen worden door grazend vee en het stropen van kleinere zoogdieren. Otters, die vooral vis op het menu hebben, zijn ook gevoelig voor milieuveranderingen zoals een verslechtering van de waterkwaliteit, de stijging van toxiciteit in de voedselketen en de verstoring van de habitat langs de waterwegen.

    RP (IPS)
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Verken de Antwerpse Kempen



     
    Verken de Antwerpse Kempen


    Een weg-van-de-wereldwandeling of een levendige stadstour. Een trip langs eeuwenoude smokkelpaadjes of een gloednieuwe gps-wandeling. In de Antwerpse Kempen kan het allemaal.

    Van gelegenheidswandelaar tot fervente stapper, in de Antwerpse Kempen komt iedereen aan zijn trekken. In deze streek werden immers tal van wandelnetwerken uitgewerkt, aan de hand waarvan u zelf uw traject-op-maat kunt uitstippelen. Elke wandeling biedt u gegarandeerd een zalige mix van rust, groen en zuurstof.

    De wandelnetwerken zijn uitstekende trajecten die in twee richtingen bewegwijzerd zijn met rood-witte borden (foto). Ze lopen door prachtige  stukjes natuur. Bestemming, afstand of traject bepaalt u helemaal zelf, door van knooppunt naar knooppunt te wandelen.

      

    Da Vinci en de Merode

    In 2004 verkocht de prins de Merode in één klap 1.500 hectaren grond in de regio Westerlo: een gedroomd decor voor een wandelnetwerk. Fase 1 omvat ongeveer 45 kilometer prima wandelpaden tussen de abdijen van Tongerlo en Averbode. De norbertijnen van Tongerlo openen elke zondagnamiddag het da Vincimuseum en tonen u trots hun schitterende replica van ‘Het laatste Avondmaal’, waarschijnlijk geschilderd door een leerling van Leonardo da Vinci.
    Het wandelnetwrek de Merode verbindt ook vijf belangrijke bosgebieden binnen het domein de Merode met elkaar: Beeltjens en Kwarekken, Hertberg, Varenbroek en Helschot. In de herfst is de kleurenpracht er echt betoverend.

    En na een flinke wandeling kunt even bekomen bij een Flierefluiter (een Westelse trippel) of een abdijbier van Tongerlo.

    Op de overzichtskaart van het wandelnetwerk de Merode staan alle knooppunten aangegeven. Bovendien bevat de kaart een schat aan toeristische informatie. De kaart (€ 3) is te koop in de toeristische infokantoren van Westerlo, Laakdal en Herselt of kan online besteld worden op www.antwerpsekempen.be

    Tussen groen en pompoenen

    Het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug linkt 272 kilometer wandelpaden in Herentals, Kasterlee en Retie. En de stappers worden er echt verwend: groene dennenbossen, de kronkelende Nete, indrukwekkende zandduinen en bijzondere natuurgebieden liggen er op u te wachten. Didactische borden en observatieposten laten u onderweg kennis maken met een unieke fauna en flora.

    Rond 1700 was pompoenpap de kermiskost van de Kastelaren. In oktober slaat de pompoengekte nog steeds toe in Kasterlee: van pompoenstandbeelden tot een pompoenregatta op de Kleine Nete. En op zondag 25 oktober geven echte pompoenliefhebbers elkaar afspraak op de Markt  van Kasterlee voor de Pompoendag, dé gelegenheid om reuzepompoenen te bewonderen of pompoenfrietjes te proeven. Info: www.toerisme-kasterlee.be

    Nog een aanrader in Kasterlee: de gps-wandelingen. Er zijn drie formules. Tijdens de spannende Smokkelroute moet u zoveel mogelijk smokkelwaar verzamelen. De toeristisch-informatieve Herenroute linkt de mooiste en boeiendste plekjes. En de opdracht voor de kinderen? De code van de kabouterschatkist kraken! De gps-toestellen kunt u huren (€ 10) bij Locat Events, tel. 014 85 11 30.

    De onverharde wegen en het heuvelachtige terrein van de Kempense Heuvelrug zijn ook ideaal voor nordic walking. Er bestaat een afzonderlijke folder met 5 trajecten die elk een
    korte, middellange en lange route hebben. De voet van de Kabouterberg is een prima startpunt. De folder (€ 2) is  te koop in de toeristische infokantoren van Kasterlee, Herentals en Retie of online op
    www.kempenseheuvelrug.be

    De overzichtskaart van het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug - inclusief boekje met toeristische info – is eveneens te koop (€ 6) bij de toeristische infokantoren van Herentals, Kasterlee en Retie of online via www.antwerpsekempen.be.


    Hoogstraten, wandelgemeente 2009

    Hoogstraten serveert zomaar even 160 kilometer wandelplezier. Alles kan: een ontspannen uitje met de hele familie, een fraaie monumentenwandeling of een stevige trip voor doorgewinterde stappers. Nieuw zijn de trajecten in Wortel-Kolonie (samen 14 km) en het Sint-Bernarduspad (13 km) in de Belgisch-Nederlandse grensstreek.

    De brochure ‘Wandelen in Hoogstraten’ (€ 6 euro) is verkrijgbaar bij Toerisme Hoogstraten of online via www.antwerpsekempen.be.

    Wandelen met paters en begijnen

    De brochure ‘Lekker wandelen bij Paters en Begijnen’ bundelt 9 wandelingen langs abdijen en begijnhoven in de Antwerpse Kempen. Nergens in de wereld is de concentratie van abdijen en begijnhoven immers zo groot als hier! De meeste van deze religieuze oorden staan zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco. Helaas zijn ze niet allemaal toegenkelijk voor publiek.

    Tijdens elke wandeling kunt u terecht in één of meerder horecazaken voor een bierdegustatie van lekkere streekbieren. Handige degustatiefiches geven u extra informatie over de bieren, de brouwerij, de geschiedenis, leuke anekdotes, tips voor gebruik in de keuken, degusteren, schenken enz. De bierdegustaties lopen van 15 september tot 31 december 2009.

    U kunt de brochure 'Lekker wandelen bij Paters en begijnen online bestellen of downloaden op www.antwerpsekempen.be

     

    Een StoryTrip in Lier

    Van de ‘zacht geêlleboogde straatjes’ tot de ‘peperbusmuts’ van de Sint-Gummaruskerk… Felix Timmermans kon de Pallieterstad zo mooi beschrijven.

    Een nieuwe manier om de eeuwenoude charme van Lier te ontdekken: de StoryTrip.
    U downloadt deze wandeling (2 km) op uw iPod of mp3-speler en vervolgens verkent u de stad in het virtuele gezelschap van bekende Lierenaars, onder wie Walter Grootaers en Adriaan Van den Hoof. Zij vertellen u grote en kleine verhalen over de fotogenieke hoekjes die u passeert.

    De beeld- en geluidsfragmenten van de StoryTrip kunt u downloaden op www.toerismelier.be. In het toerismekantoor van Lier kunt u gratis een mp3-speler huren.

    Met de laarzen door de modder

    Het misschien wel allermooiste plekje bewaarden we tot laatste: het beekdal van het Merkske in Baarle-Hertog-Nassau. De natuur langs dit kronkelende grensbeekje mag in alle vrijheid groeien en bloeien. Laarzen en verrekijker klaar? Dan kunt u op pad langs één van de vier avontuurlijke laarzenpaden. Geef vooral uw ogen en oren de kost, dan ontdekt u zeker wel ergens de bonte kleuren van de wielewaal of de blauwborst, de sporen van een ree of een hermelijn of wordt u bekoord door het melodieuze gezang van de nachtegaal of het iets minder melodieuze geluid van de zeldzame boomkikker die hier vrolijk rondhuppelt.


    Auteur: Leen Baekelandt
    bron; plusmagazine.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frank Deboosere: "Variatie in ons voedsel is ongelooflijk belangrijk"

     

    Frank Deboosere: "Variatie in ons voedsel is ongelooflijk belangrijk"



    Weerman Frank Deboosere is al van kindsbeen af gepassioneerd door het weer, het milieu en de sterren. Hij schreef hierover twee boeken: 'Weer en Milieu' (1996) en 'Reis door het heelal'(2008) en volgende maand verschijnt zijn derde 'Meer weer'. In zijn weerpraatjes uit hij al jarenlang zijn bekommernis om het milieu. Zelf probeert hij zijn ecologische voetstap zo klein mogelijk te houden door elke dag, weer of geen weer, met de fiets naar het werk te gaan (zo'n 8.000 kilometer per jaar). Als expert terzake en vanuit zijn persoonlijke ervaringen vertelt Frank waarom deze 100 ecotips zo immens belangrijk zijn.

    Te gek voor woorden natuurlijk... Deboosere, graatmagere bonenstaak, schrijft over voeding. Het lijkt inderdaad niet eerlijk: sommige mensen moeten nog maar denken aan eten en ze komen al drie kilo bij. Zelf kan ik meer dan behoorlijke porties naar binnen spelen en er gebeurt (bijna) niks. Je kent dat, het type van de 'doorjager' die met smaak een tweede kom soep naar binnen werkt, een hele berg groenten stapelt en daarna de borden van de kinderen nog leegeet.

    Er zit zeker een genetische factor achter. Toch denk ik wel dat het erg belangrijk is dat je voldoende beweegt. Ik ben weliswaar een trage fietser die door flitsende oma's wordt voorbijgespurt, maar met mijn meer dan zevenduizend fietskilometers per jaar kan er echt wel wat extra bij. Een goede machine moet onderhouden worden, zeg maar.

    Natuurlijk let ik op wat ik eet. Oké, als echte Belg lust ik frietjes, en zo'n zak paprikachips of borrelnootjes is niet veilig in mijn omgeving. De laatste jaren ben ik ook zoeter geworden en kan chocolade erg smaken. Maar er gaat geen dag voorbij of er staan groenten op het programma. Veel groenten, minstens twee soorten per dag. Ook tijdens het avondmaal gaan witloof, sojascheuten, wortelen en selder er vlotjes in. Ik blijf een asperge. En vooral: als voorzitter van Kom op tegen Kanker heb ik geleerd dat groenten en fruit je lang gezond kunnen houden.

    Al dat lekkers moet bij de consument raken. Er zijn al files genoeg, dus lijkt het me logisch dat we de producten van eigen bodem meer kiezen dan allerlei uitheemse soorten. Nu moet ik wel toegeven dat ik hier soms durf zondigen. Kiwi's bijvoorbeeld vind ik een pure lekkernij. Ze hoeven gelukkig niet van Nieuw-Zeeland te komen, maar ook Italië is niet meteen dicht bij de deur. Gelukkig is de natuur wonderbaarlijk: er blijken ook Belgische kiwibessen te bestaan. Ze zijn nog aan de dure kant, maar ik ben toch al verkocht. Variatie in ons voedsel is ongelooflijk belangrijk.

    Vlees? Een mens moet alles eten, vind ik, en dus sla ik zo'n stukje kippenwit zeker niet af. Ook tegen biefstuk en varkensvlees zeg ik niet nee. Bij de hoeveelheden vlees die de gemiddelde Belg naar binnen speelt, heb ik wel mijn bedenkingen. Een halve kilo vlees op restaurant? Nog meer? Gigantische hoeveelheden zijn het. Al die runderen moeten gekweekt worden en dat is erg belastend voor het milieu. Alleen al de hectoliters winden die geproduceerd worden door die beesten, leveren een serieuze bijdrage tot het broeikaseffect.

    Sinds de (weliswaar fel overroepen en gehypte) dioxinecrisis van 1999 durven we thuis ook de vegetarische toer opgaan. Vroeger hoorde ik het donderen in Keulen als ik de woorden 'quorn' of 'tofu' hoorde... Nu hebben we naast onze visdag ook een veggiedag en dat valt echt mee. Ook hier geldt naar mijn bescheiden mening dat variatie in onze voedingsgewoonten ons sterker maakt.

    Een mens moet ook drinken. Veel water natuurlijk, maar we zijn ook maar mensen en dus lusten we af en toe ook wel een glaasje alcohol. Je zou het misschien niet zeggen, maar ook ik kan met veel smaak een goeie Grimbergen achterover slaan. Met maten, maar vooral ook met mate. Het is misschien wel de belangrijkste voedingstip van allemaal: als we de alcoholconsumptie kunnen beperken, besparen we de mensheid veel leed en sparen we zelf handenvol geld. We hebben het allemaal over de gevaren van drugs voor jongeren, maar wijn, bier en sterke drank maken veel meer levens kapot. Niet alleen de levens van zij die drinken, maar ook de levens van onschuldige verkeersslachtoffers. Als een voetballer zijn been breekt, staan de media op hun kop. Een fietser die wordt doodgereden door een dronken chauffeur is nauwelijks een berichtje waard.

    Matig die alcoholconsumptie dus... en blijf ook weg van al die dure en zoete suikerdrankjes. Water: dat moet het zijn. Het is trouwens een kostbare vloeistof waar nu al oorlogen voor worden uitgevochten. De crisis in het Midden-Oosten draait zeker niet alleen om olie. We beseffen niet hoe ongelooflijk het is dat er hier in Vlaanderen uit elk kraantje drinkbaar water komt. Maak er gebruik van! Proost!

    Frank Deboosere
    www.frankdeboosere.be
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestolen leeuwenwelpen teruggevonden

     



      

    Gestolen leeuwenwelpen teruggevonden

    Bijna een week na de diefstal van twee leeuwenwelpen in Frankrijk zijn de vijf maanden oude dieren teruggevonden. De dieven hadden mogelijk angst voor hun eigen buit gekregen en lieten de dieren los, aldus Le Parisien.
     
    100 kilometer verderop
    De circusdirecteur had een van de twee kleine leeuwinnen in een bos in Blois gevangen, waar het circus stond opgesteld. "Ik riep Chimène bij haar naam, en ze kwam naar me toegelopen en streek zich neer aan mijn voeten", vertelde Renato-Arsène Cagniac. De tweede leeuwenwelp bevond zich 100 kilometer verder in een bos in de omgeving van Parijs. Van de dieven ontbreekt elk spoor. (dpa/eb)

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdrietigste hondje ter wereld hit op internet

     

    Verdrietigste hondje ter wereld hit op internet


    verdrietigste hondje ter wereld hit op internet


    Nadat een Amerikaanse fotograaf een foto van hem maakte, is een hondje zonder het zelf te weten een enorme hit aan het worden op internet. Misschien wordt het diertje er wel vrolijker van, want momenteel staat hij bekend als "het verdrietigste hondje ter wereld".

    Fotograaf Chris Michael merkte het diertje in 2006 op voor een café in San Francisco. Hij nam er een foto van en plaatste het kiekje op flickr. Bezoekers waren meteen verkocht en vonden het hondje, met grijs truitje, enorm zielig.

    Mr. Newman

    Hij gaf het hondje de naam 'Mr Newman', zoals acteur Paul Newman, en refereerde naar hem als "het verdrietigste hondje ooit".

    De foto's werden al in 2006 gemaakt, maar pas nu is Mr. Newman echt wereldnieuws aan het worden. Hondenliefhebbers begonnen het beestje immers massaal via mail rond te sturen.

    Bekijk hier nog meer foto's van Mr. Newman.

    Foto: Chris Michael
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kangoeroe mag als huisdier, wolf niet

     

    Kangoeroe mag als huisdier, wolf niet


    kangoeroe mag als huisdier wolf niet


    Vanaf 1 oktober mogen Belgische particulieren nog maar 42 soorten zoogdieren als huisdier houden. Ook de handel wordt beperkt. Nodig, want op zoekertjessites worden zelfs apen versjacherd.

    In Nederland mag je probleemloos een aap of wolf houden, maar België voerde in 2002 als voorloper in Europa al eens een beperkende lijst voor huisdieren in. Met succes, want onze noorderburen hebben veel meer problemen met pakweg gedumpte agressieve wasberen.

    Uitdoofbeleid

    Eerder dit jaar vernietigde de Raad van State de zogenaamde ’positieflijst’ na een klacht van een vereniging van dierenhandelaars en dierenhouders. “Maar het Europees Hof voor Justitie heeft nu geoordeeld dat België het recht heeft een beperkende lijst voor zoogdieren in te voeren”, zegt Els Vanautryve van de overheidsdienst Dierenwelzijn. “De nieuwe lijst die vanaf 1 oktober in voege komt, bevat net dezelfde 42 soorten als de vorige. Het enige verschil is dat Belgen die een extra dier aan de lijst willen toevoegen, nu een proceduremogelijkheid hebben.”

    Voor gespecialiseerde dierenverzamelaars zijn uitzonderingen mogelijk. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch hoopt dat er ook snel werk wordt gemaakt van een beperkende lijst voor reptielen en vogels. De Nationale Raad van Dierenliefhebbers die de vernietiging van de eerste lijst vroeg, reageert verbolgen.

    Kristin Matthyssen
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Vogelsauriër' ontdekt in China

     

    'Vogelsauriër' ontdekt in China


    In China hebben wetenschappers een 'vogelsauriër' opgegraven. Het dier, dat lange slagpennen aan de voor- en achterpoten had, moet zo groot als een duif zijn geweest.

    De sauriër met vier vleugels zou een belangrijke link kunnen zijn in de evolutie van dinosauriërs naar vogels. Het opgegraven exemplaar zou 155 miljoen jaar geleden geleefd hebben.

    De vogelsauriër werd ontdekt in het noordwesten van China en draagt voortaan de naam: Anchiornis huxleyi.

    De vondst toont dus aan dat er voor de vogels eerst "viervleugeligen" rondvlogen.
    bron; gva.be


    24-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apen met een brilletje in Burgers' Zoo

     

    Apen met een brilletje in Burgers' Zoo


    Een brillangoer krijgt iets lekkers van verzorger Annemarie Janssen.

    Het beestje arriveerde gisteren met twee soortgenoten in Burgers' Zoo in Arnhem na uren oponthoud bij de douane op Schiphol. Twee vrouwtjes en een mannetje van de Aziatische bladetende apensoort komen uit een Israëlisch apenpark. Burgers' Zoo is de enige dierentuin in Nederland met deze in dierentuinen zeldzame apen. Brillangoeren zijn zeer kieskeurige eters; hun menu bestaat hoofdzakelijk uit (vaak giftige) bladeren, aangevuld met vruchten en zaden.

    foto Hans Broekhuizen/DG
    bron; gelderlander.nl

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dieren in verkeer

     

    Aantal gedode dieren in verkeer in kaart gebracht

    Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid start samen met de milieuorganisaties Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen het project 'Dieren onder de wielen'. Daarmee willen ze in kaart brengen hoeveel dieren er op de Vlaamse wegen gedood worden, welke diersoorten verkeersgevoelig zijn en waar de belangrijkste knelpunten liggen.
     
    Gegevens over dierlijke slachtoffers in het verkeer werden tot nu toe slechts fragmentarisch verzameld. Een onderzoek uit 1995 van Vogelbescherming Vlaanderen komt bij extrapolatie uit op "minstens 4 miljoen" grotere in het wild levende dieren per jaar. Voor vogels, zoogdieren en amfibieën is het wegverkeer nagenoeg de belangrijkste onnatuurlijke doodsoorzaak.
     
    Het project wil voldoende informatie verzamelen om verkeersassen veiliger te maken, niet enkel voor de menselijke weggebruikers maar ook voor dieren die steeds vaker geconfronteerd worden met wegen die hun leefgebied doorsnijden.Wie een dood of gewond dier aantreft op het Vlaamse wegennet, kan dat melden op  www.dierenonderdewielen.be. (belga/bdr)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Giraffen en olifanten 'te koop'



     Giraffen en olifanten 'te koop'



    Safaripark De Beekse Bergen in Hilvarenbeek en Dierenrijk in Nuenen doen per 1 oktober hun dieren 'van de hand'. Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld. Dat hebben beide dierenparken donderdag laten weten.
    De kopers krijgen de dieren echter niet mee naar huis, maar adopteren de beesten. Beide dierenparken storten de opbrengst van de verkoop in verschillende dier- en natuurbeschermingsprojecten. De kersverse eigenaren krijgen als tegenprestatie een kijkje achter de schermen van het dierenpark en een mooie foto van hun dier voor op de schoorsteenmantel.
    bron; telegraaf.nl.

    23-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vriendin van Knut maakt eerste publieke optreden



    Vriendin van Knut maakt eerste publieke optreden


    vriendin van knut maakt eerste publieke optreden


    De nieuwe vriendin van Knut, 's werelds bekendste ijsbeer, werd woensdag in de zoo van Berlijn voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld.

    Giovanna, een 3-jarige ijsberin, komt over van de dierentuin van München. Ze kon het er niet zo goed vinden met haar partner en dus moet ze het nu maar proberen met Knut.

    De beroemde ijsbeer is sinds begin juli officieel eigendom van de Berlijnse zoo. Er werd 430.000 euro betaald aan een Noord-Duitse dierentuin, waar de vader van Knut vandaan komt.
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uniek spektakel in South Dakota

     

    Uniek spektakel in South Dakota

     


    Uniek spektakel in South Dakota


    In het weekend van 26 en 27 september vindt in de Black Hills van South Dakota de 44e editie plaats van de Buffalo Roundup. Tijdens dit jaarlijkse spektakel worden de bizons die in Custer State Park leven door cowboys bij elkaar gedreven.

    Vanaf speciaal ingerichte plekken op de prairie kan het publiek dit unieke schouwspel van dichtbij meemaken. Bizons kunnen een snelheid bereiken van maar liefst 80 km per uur. Tel daarbij het geluid van duizenden denderende hoeven op en de sensatie van een trillende aarde en je hebt alle ingrediёnten voor een onvergetelijke belevenis.

    Met uitsterven bedreigd

    Aan het einde van de 19e eeuw waren er nog slechts tientallen bizons over in Noord-Amerika en werd deze diersoort met uitsterven bedreigd. Gelukkig lopen er inmiddels weer zo'n 500.000 exemplaren rond. De kudde in Custer State Park is een van de grootste met ongeveer 1.000 dieren.

    Bizons te koop

    Om te voorkomen dat de kudde te groot wordt en daarmee schade berokkend aan de natuur wordt deze elk jaar bijeengedreven tijdens de Roundup. De dieren worden dan niet alleen geteld, maar ook meteen gebrandmerkt en gevaccineerd. Het teveel aan dieren wordt vervolgens in november tijdens een veiling te koop aangeboden.

    Informatie
    Travel South Dakota
    Real America.nl
    Maaike Schwering
    bron; mytrip.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenbeul wikkelt kat in tape en dumpt ze

     

    Dierenbeul wikkelt kat in tape en dumpt ze



    De onfortuinlijke poes kon gelukkig gered worden.
    Er wordt een beloning van 1.000 dollar (675 euro) uitgeloofd voor tips die kunnen leiden tot de arrestatie van een onverlaat die een kat heeft gedumpt in een tuin in Philadelphia. De dierenbeul had de poes in zelfklevende tape gewikkeld. Gelukkig was het hoofd van de kat niet omwonden met het kleverige spul.

    "Dit is het werk van een krankzinnige", zegt George Bengal van de dierenbescherming. "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt".

    Verdoofd
    De kattin, die door medewerkers van de dierenbescherming 'Sticky' wordt genoemd, werd gistermiddag in haar benarde toestand aangetroffen. Het dier werd volgens de website philly.com verdoofd om de tape zorgvuldig te kunnen wegknippen zodat die als bewijsmateriaal kan dienen. (eb)

    bron; hln.be




                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rinkelbel
    blog.seniorennet.be/rinkelb

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!