Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    06-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte poesjes met lange nagels






    Witte poesjes met lange nagels

    Poesjes tegen het glas. Het is een dolle boel als de verzorgers met het vlees aankomen. De vijf (zeer zeldzame) witte tijgers van dierentuin Singapore worden dan helemaal gek..

    Singapore heeft maar liefst vijf witte tijgers, en dankzij een goed fokprogramma worden dat er langzaam meer. In het wild worden de dieren een jaar of vijftien, in de zoo gaan ze minder snel stuk.
    Een mannetje komt al snel aan zo'n 230 kilo en meet drie meter. Beter achter glas dus..


    poesilang206836838.jpg


    poesielang06836835.jpg


    tigerlang06836843.jpg


    tigergroot06836842.jpg


    R. den Outer
    bron; spitsnieuws.nl

    05-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlander krijgt boete voor doden van 18 ringslangen

     

    Nederlander krijgt boete voor doden van 18 ringslangen



    De rechtbank in het noord-Nederlandse Leeuwarden heeft een 41-jarige man uit het Friese Beetsterzwaag veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 2.000 euro voor het doden van achttien ringslangen.
     
    Broeihoop
    De man bewerkte in juli vorig jaar de slangen met een schop en een hooivork en gooide ze in het water van het Koningdiep, nadat hij er 87 in zijn tuin had gevonden. De dieren zaten in een zogenoemde broeihoop.
     
    Volgens het Openbaar Ministerie zouden meer dan zeventig slangen zijn overleden. De procureur eiste daarom 3.000 euro voorwaardelijk. De rechter houdt het echter net als de man op achttien reptielen en vindt dat de actie van de man al veel publiciteit heeft gehad.
     
    Paniek
    De man zei eerder de slangen in paniek te hebben doodgemaakt. "Ik heb een tweeling van drie jaar, het is dan niet leuk als er 87 slangen in je tuin zitten."De ringslang is niet giftig en komt van nature voor in Nederland. (anp/eb)

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat reist 525 kilometer van eiland naar vasteland

     

    Kat reist 525 kilometer van eiland naar vasteland




    Een koppel van het Britse eiland Wight hadden nooit gedacht dat ze hun geliefde kat Geoffrey nog ooit zouden weerzien. Op een dag leek het beestje van de aardbol verdwenen. Maar drie weken later kregen Cindy en Tim Whitbread een telefoontje dat Geoffrey gevonden was in Withby (North Yorkshire), zo'n 525 kilometer verderop.

    In een toeristenbus
    Het is voor de eigenaars nog steeds een raadsel hoe Geoffrey op het vasteland raakte. Ze vermoeden dat hij in de bagageruimte geraakt is van een toeristenbus. "Het is een wonder dat niemand hem gehoord heeft want normaal begint hij te miauwen zodra hij in een rijdende auto zit. Geoffrey moet zeker tien uur gereisd hebben want de afstand tussen Wight en Whitby is ongeveer 525 kilometer", aldus Cindy Whitbread aan The Daily Telegraph, "Gelukkig ging hij naar een leuke plaats zodat wij er ook nog iets aan hadden toen we hem moesten oppikken."

    Volgens Cindy is Geoffrey altijd al een kat geweest die er graag op uit trekt. "We hadden hem zijn ontbijt gegeven en zoals gewoonlijk ging hij ervandoor. Meestal gaat hij naar het plaatselijke café omdat ze hem daar de versnaperingen geven. Toen hij maar niet terugkwam, vreesden we dat we hem voorgoed kwijt waren want Geoffrey draagt geen halsband. Hij is namelijk gek op bomen klimmen en we hebben schrik dat hij zichzelf zal ophangen met een halsband. Gelukkig had hij wel een chip in."

    Chip
    Maar niets was minder waar: in Whitby vond de tienjarige Zac Archibald het beestje in een wei. Hij besloot de kat mee naar huis te nemen en samen met zijn mama brachten ze de uitgeputte Geoffrey er weer wat bovenop. Bovendien hingen ze ook overal affiches op om de eigenaar van de kat terug te vinden, maar zonder resultaat.

    "We besloten dan maar naar de dierenarts te trekken om te kijken of hij een chip droeg", aldus mama Chris Archibald, "Ik viel bijna omver van het verschieten toen ik hoorde dat hij helemaal van het eiland Wight naar hier was gekomen. Maar ik ben gelukkig dat we de eigenaars uiteindelijk toch gevonden hebben." (ka)


    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond kan vissen

     

    Hond kan vissen




    In het Chinese Wuchang wandelt en zwemt een hond rond die kan vissen. Ding Ding leerde dat helemaal zelf, toen hij met zijn baasje Lin ging zwemmen in het Donghumeer.

    Dode en levende vissen
    "Hij kreeg maar niet genoeg van het water en ging steeds mee zwemmen," zegt meneer Lin in de Wuhan Evening Post. "Tijdens het zwemmen beet hij naar alles wat dreef, zoals flessen, piepschuim of dode vissen. Hij bracht al die dingen dan netjes naar de oever. Enkele dagen geleden kwam hij opeens aanzetten met levende vissen. Binnen de tien minuten had hij al drie grote exemplaren van meer dan drie kilogram bovengehaald."

    Belletjes
    Ding Ding vangt nu geregeld vissen, tot grote verbazing van omstaanders. "Hij ziet waar de dieren zijn aan de hand van de belletjes aan de oppervlakte," zegt het fiere baasje. (sam)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Huisbeer' bijft baasje dood

     

    'Huisbeer' bijft baasje dood


    huisbeer bijft baasje dood


     Een 37-jarige vrouw uit de buurt Pennsylvania die haar huisbeer in zijn kooi ging voederen, is door beerlief doodgebeten. Het voorval gebeurde zondag in Ross Township. Een buurman schoot de stoute beer dood, maar voor dierenliefhebster Kelly Ann Walz kon geen hulp meer baten.

    De zwarte beer van ongeveer 175 kilo leefde in een kooi van ongeveer 5 meter op 5 meter. Kelly Ann was volgens CNN de kooi binnengegaan om haar huisdier eten te geven en om de kooi te poetsen.

    De beer was niet het enige huisdier, er leefden ook een Bengaalse tijger en een Afrikaanse leeuw. De vergunningen daarvoor waren in orde. De dierenverblijven werden regelmatig gecontroleerd en er werden volgens de bevoegde controle-instantie geen inbreuken vastgesteld.

    (Archieffoto)
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australische politie steekt krokodil in de gevangenis



    Australische politie steekt krokodil in de gevangenis


    Deze krokodil was een voorbeeldige gevangene.

    De politie heeft in het Australische Arrkuluk Camp een krokodil gevangen. Het beestje zorgde voor 'overlast' in het dorpje en werd prompt opgepakt. Na drie dagen in de cel werd ze overgebracht naar een krokodillenboerderij.

    Heel wat belangstelling
    Volgens de politie lag het dier tegen een hek en "keek het nogal onschuldig". Het is niet de eerste keer dat een krokodil een uitstapje maakt naar het dorp. In augustus moesten agenten er een exemplaar doodschieten. Ook deze keer stond het dorp -op driehonderd kilometer van Darwin- op z'n kop. Blijkbaar was het beest ook een strijd aangegaan met het hek. "Toch vormde het dier geen gevaar voor de bevolking", vertelt agent Adam Russell. "De krokodil was immers compleet uitgeput na haar uitstapje naar het dorp en haar strijd met het hek." De arrestatie van de dame zorgde voor heel wat belangstelling. "Ik wilde meteen op de krokodil springen, haar stijlvol arresteren maar mijn collega's lieten me niet begaan." De indrukwekkende muil van het beest werd dichtgeplakt en de krokodil werd meegenomen naar het politiebureau.

    Voorbeeldige gevangene
    Het roofdier bracht drie dagen in de cel door voor het opgehaald werd door mannen van een krokodillenboerderij. "We hadden de koorden rond haar poten losgeknipt. Ze kon dus rondkruipen in haar cel." Volgens de agent was de krokodil een voorbeeldige gevangene, alleen werd ze af en toe lastig als ze net iets te veel bekijks had. "De juffrouw werd wel een beetje lastig als er te veel volk kwam kijken in haar cel maar ze was de meest interessante gevangene die we ooit gehad hebben", besluit Russell. (hlnsydney)

    bron; hln.be

    04-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vissen passen zich genetisch aan 'hun' zee aan

     


    Vissen passen zich genetisch aan 'hun' zee aan



    Zeevissen passen zich genetisch aan aan de omgeving waarin zij leven. Tot voor kort gingen wetenschappers ervan uit dat de 'Darwiniaanse evolutie' amper speelde bij deze organismen, omwille van de migratiekansen die de open zee biedt. Maarten Larmuseau en zijn collega's van het departement Biologie van de K.U.Leuven bewezen het tegendeel.

    Zicht
    Larmuseau toonde aan dat het gezichtsvermogen van vissen zich aanpast aan de evolutie van specifieke lichtomgevingen. Goed zicht is belangrijk voor het ontwijken van roofdieren en het vinden van voedsel en partners. De Leuvense onderzoeker kon aantonen dat het rodopsine-gen bij dikkopjes - dit gen regelt het schemerzicht - zich had aangepast aan de aard van de regio waarin ze leven. Ook voor andere vissoorten zoals kabeljauw en haring zijn er aanwijzingen dat zij zich aanpassen aan lokale lichtomstandigheden.
     
    Gevolgen
    De ontdekking heeft volgens de onderzoeker belangrijke gevolgen voor visserij en natuurbeheer in zee. Als vissen aangepast zijn aan hun locatie kan een leeggeviste regio niet zomaar herbevolkt worden met gelijkaardige vissen uit naburige populaties en kan het heel lang duren vooraleer er zich opnieuw vissen gaan vestigen. Het gevaar bestaat bovendien ook dat zeevissen zich moeilijk of zelfs helemaal niet kunnen aanpassen aan sterke vervuiling en snelle temperatuursveranderingen. (belga/sam)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardworm is succesvolste levensvorm op aarde

     

    Aardworm is succesvolste levensvorm op aarde



    We kennen hem allemaal en laten we eerlijk zijn, behalve de vissers zijn we meestal niet erg onder de indruk van de aardworm. Ten onrechte, zo schrijft de Sunday Telegraph, want in een nieuwe top 100 van de succesvolste soorten die op de aardbol rondlopen, -zwemmen of -kruipen, staat dit nietige diertje op de eerste plaats.
     
    Auteur Christopher Lloyd heeft de geschiedenis van de aarde en van alle levensvormen op deze planeet onder de loep genomen om na te gaan wat de meest succesvolle zijn. Al de soorten werden gerangschikt op grond van hun duurzaamheid, van de impact op de planeet, van hun evolutionaire succes en van de geografische verspreiding over de aardbol.
     
    Strontkever
    Lloyd zag het breed, want in zijn top 100 vind je naast de honingbij ook de zwarte peper, de strontkever, muskieten, herpes en het hiv-virus. En het antwoord op die zoektocht naar "de meest succesvolle" is niet de mens. Want wij verliezen in de optiek van Lloyd vooral punten door onze betrekkelijk recente intrede in het evolutionaire verhaal en daardoor belandt de homo sapiens op een zesde plaats.
     
    De gouden medaille is volgens hem voor de aardworm, die al zo'n 600 miljoen jaar op de aardbol rondkruipt, in alle werelddelen wordt aangetroffen en een biologisch model biedt voor veel andere soorten. "De aardworm heeft vijf uitroeiingsgebeurtenissen overleefd en de menselijke beschaving een flink handje geholpen door de aarde te 'beploegen' en te bevruchten." Algen veroveren de tweede plaats, en ook de cyanobacterie, de rhizobia en de lactobaccilus gaan de mens nog voor. (belga/sps)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie breekt het ijs?

     

    Wie breekt het ijs?


    wie breekt het ijs


    In de zoo van Berlijn wachten de verzorgers met spanning af of ijsbeer Knut en zijn nieuwe vriendin Giovanna, die pas overkwam uit een dierentuin in München, weldra een koppeltje zullen vormen of niet.

    De eerste ontmoeting tussen de twee willen ze echter zo snel mogelijk vergeten. Giovanna gaf Knut namelijk een oorvijg van jewelste.

    's Werelds bekendste ijsbeer was onder de indruk en dwaalde enige tijd onder de indruk rond. Tot hij weer zijn plaatsje opeiste op de hoogste rots.

    Sindsdien zijn de twee zelfs aan het flirten. "We zijn zeer tevreden over de gang van zaken", klinkt het. "Ik ben er zeker van dat Knut zijn onzekerheid zal overwinnen."

    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schorpioen tussen bananen in supermarkt steekt werknemer



    Schorpioen tussen bananen in supermarkt steekt werknemer



    In een supermarkt van de keten Sainsbury in het Engelse Gateshead is een werknemer gestoken door een schorpioen. Het gevaarlijke beest had zich verscholen tussen de bananen. Dat meldt The Sun.

    Ziekenhuis
    De 40-jarige werknemer pakte een doos met bananen op toen het exotische roofdier toesloeg en hem beet in zijn buik. De man werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, maar gelukkig viel de schade mee. Hij mocht na een tijdje al naar huis. De collega's van de man konden de schorpioen vangen en een dierenarts deed het beest inslapen. Het bleek om een minder gevaarlijke schorpioenensoort te gaan.

    Lachen
    Het is heel ongewoon dat een schorpioen opduikt in Europa, want de soort komt normaal enkel voor in warme gebieden vooral in Afrika en Azië. Dit exemplaar was wellicht met de bananen meegereisd per boot. De vrouw van de gebeten werknemer stelt iedereen gerust na het bizarre avontuur van haar man. "Hij kan er al mee lachen." (kh)

    bron; hln.be

    03-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerst op een traditionele Finse dierenboerderij

     

    Kerst op een traditionele Finse dierenboerderij

     door Maaike Schwering


    Kerst op een traditionele Finse dierenboerderij


    Op zoek naar een bijzondere kerstvakantie? Dan vind je in Kannisto Domestic Animal Farm een prima bestemming.

    Gezinnen met kinderen kunnen op deze boerderij kennis maken met het leven op het Finse platteland. De boerderij heeft geitjes, lammetjes, rendieren, varkens, vogels, honden, katten, paarden pony's en zelfs een ezel.

    Op Kerstavond krijgt men een rondleiding door de stallen en worden er verhalen verteld over het leven op het Finse platteland. Daarna ondergaat men een echte Finse traditie: zweten in een rooksauna. s' Avonds wordt het kerstmaal geserveerd en komt de Kerstman even op bezoek.

    Op eerste Kerstdag is er een vol programma met sleeën, paardrijden of een wandeling naar Leikkilinna Mountain. 's Avonds worden er kerstliederen gezongen.

    De boerderij ligt in Alastaro in zuid-Finland.

    Informatie
    Kannisto Domestic Animal Farm

    bron; mytrip.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Alpenspektakel in Graubünden

     


    Alpenspektakel in Graubünden


    Alpenspektakel in Graubünden


    Origineel en landelijk, zo kan de vierde editie van het Prättigauer Alp Spektakel worden genoemd. Dit wordt gehouden op 8 en 9 oktober in Küblis en 10 en 11 oktober in Seewis in het Zwitserse Graubünden.

    Tijdens dit evenement worden de koeien, schapen, geiten en paarden die de zomer hoog in de bergen doorbrachten terug gebracht naar het dal en dat levert een enorme dierenstoet op.

    Rondom dit evenement worden allerlei activiteiten georganiseerd. Een tentoonstelling van dieren, schapen scheren, een kinderprogramma met een echt strokasteel, een markt met kaas en andere lokale specialiteiten en natuurlijk heel veel muziek.

    De bezoekers van het Alp Spektakel mogen bepalen wie de beste kaas van dat jaar heeft geproduceerd. Ook kunnen de bezoekers kijken hoe een echte goede Zwitserse kaas eruit ziet en hoe deze geproduceerd wordt.

    Het Prattigau dal, dat loopt van Landquart tot Klosters is voor Graubünden de belangrijkste kaas producerende regio.

    Informatie
    Alp Spektakel

    Foto: Peter Donasch
    bron; mytrip.be
    Maaike Schwering


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Britten schieten minder fazanten door recessie



    Britten schieten minder fazanten door recessie


    De fazanten in Groot-Brittannië spinnen garen bij de wereldwijde economische crisis. Normaal gesproken zijn deze vogels het doelwit van de commerciële jacht, maar veel Britten kunnen zich deze 'sport' niet meer veroorloven. Dat meldde The Times zaterdag.

      Ook de prijs voor een dagje schieten is gedaald, doordat de bedrijven minder fazanten hebben uitgezet. Een gewone dag jagen biedt de schutter tussen de driehonderd en vierhonderd fazanten om op te schieten. Maar het onderhoud en het uitzetten van de vogels is duur, waardoor de meeste bedrijven nu maar 150 fazanten per dag aanbieden. Daardoor zijn de prijzen gezakt van tussen de 10.000 en 20.000 pond, naar 5000 pond (bijna 5500 euro).

      bron; telegraaf.nl


      02-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knaap van vijf schiet enorme alligator dood

       

      Knaap van vijf schiet enorme alligator dood



      Een jongetje van vijf jaar heeft in Texas een knoert van een alligator doodgeschoten. Het beest was ruim 3,5 meter lang en woog 360 kilogram. Het reptiel is een van de grootste die ooit in Texas gespot zijn.

      Vloek
      De kleine Simon Hughes was samen met zijn vader en een gids op jacht toen de alligator hun pad kruiste. Het knaapje nam zijn op maat gemaakt .410 jachtgeweer in aanslag en schoot het dier dood. Waarop de knaap naar verluidt een flinke vloek de ether injoeg.

      "Ik ben op geen enkel moment bang geweest", zegt de kleine. "Ik was erg trots. Om nog te zwijgen van mijn vrienden op school. Volgend jaar wil ik nog een grotere alligator schieten".

      Boekensteun
      De vader van Simon heeft een vergunning om twee van de 40 alligators op zijn ranch nabij Houston te doden. Het hoofd van de krokodil die zoonlief heeft neergeschoten zal worden opgezet en gaat dienst doen als boekensteun. (eb)

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitser haalt vis van 102 kilo boven

       

      Duitser haalt vis van 102 kilo boven



      Vrijdag, visdag maar deze Duitser kan nog een weekje lang vis smullen. Azubi Alexander Stein (18) uit Extertal haalde gewoon een monster boven. De jongeman moest met de hulp van drie mannen trekken en sleuren om zijn vis aan de kant te halen maar het loonde de moeite. Zijn vangst was 2,58 meter lang en 102 kilogram zwaar!

      "Wat een monster!"
      Alexander en zijn makkers hadden meer dan twee uur nodig om zijn recordvangst op het droge te halen. "Ik was samen met mijn broer gaan vissen. Het lukte ons niet om het beest aan de kant te halen. We hadden de hulp van nog twee andere vissers nodig. Toen we de vis helemaal zagen, moesten we toch even slikken. Zo'n monster had ik nog nooit gezien!"

      Geen officieel record
      Toch is er een klein probleem. Stein mag dan al de grootste vis ooit gevangen hebben in Duitsland, zijn record wordt niet erkend omdat hij zijn vangst aan stukken gesneden heeft nog voor iemand van het vismagazine 'Blinker' het monster kon wegen en meten. Wat rest zijn deze foto's van zijn onvergetelijke gebeurtenis. (hlnsydney)

      bron;hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De charmes van een verdronken land

       

      De charmes van een verdronken land


      verdronkenland

       

      Gaat u met ons mee op één van de vreemdste uitstappen die u in België kunt maken: van een hallucinant industrieel landschap via een spookdorp naar de rust van kreken en dijken? U ontdekt het in de polders op de linkeroever van de Schelde.

      In het noordoosten van Oost-Vlaanderen, tussen de Schelde en het dorp De Klinge, ligt een polderlandschap dat in de loop der eeuwen met noeste arbeid, dijken en molens op de zee werd veroverd. De aanleg van de Waaslandhaven en de nieuwe containerdokken hebben een grote hap uit die polderrust gebeten. Vandaag betekent een uitstap hier een mix van industriële landschappen, vreemde ontdekkingen, water en natuur.

      We beginnen onze route in Kallo (afrit 9 op de E34 Antwerpen-Knokke). Dit polderdorp is door de dokken en de petrochemische industrie ingesloten. Aan de Kallosluis, de verbinding tussen de Schelde en de nieuwe dokken, voelt een mens zich vooral nietig. In de verte is de kathedraal van Antwerpen nog te herkennen, maar verder zie je alleen water, raffinaderijen, containers en petroleumtanks.

      We steken de sluis over en volgen de wegwijzers naar Fort Liefkenshoek. In het landschap van industrieterreinen en braakgronden verrijst ineens een groot wit kunstwerk van Wim Delvoye. Het staat aan de ingang van Burcht Singelberg, het nieuwe kantorencomplex van Katoen Natie. Het beeld stelt Fernand Huts, de flamboyante bedrijfsleider, voor als de Brabo van onze tijd.

      Fort Liefkenshoek, een kilometer verder, is een nog vreemdere ontdekking. Tussen al het havengeweld is hier een oud waterfort bewaard gebleven en als monument beschermd (gratis toegang). Het werd in de 16de eeuw gebouwd om Antwerpen te beschermen, maar de huidige gebouwen dateren vooral uit de tijd van Napoleon. Een tentoonstelling toont de wederwaardigheden van het fort en de strijd tegen het water. De bezoeker komt hier binnen als op een 16de-eeuws schip en gaat buiten langs een evocatie van een hedendaags containerdok. Neem de tijd voor een wandeling over de vier bastions en de omwalling, begraasd door schapen. Een uitkijktoren (let op: gevaarlijke trap!) biedt een uitzicht op de Schelde en de industriële omgeving.

      Een spookdorp vol kunst

      Na het fort rijden we nog wat noordelijker naar Doel, het polderdorp dat zich blijft verzetten tegen zijn verdwijning. De meeste huizen staan nu leeg en in de tuintjes staat het onkruid manshoog. Toch is het dorp niet zo dood als het lijkt. Er wonen nog steeds een honderdtal mensen (let op de bordjes "bewoond") en de horecazaken zitten 's middags goed vol. Op tal van huizen hebben kunstenaars en dichters fresco's, schilderijen, gedichten en graffiti aan-gebracht. Een wandeling over de Scheldedijk is ook een must, dit voor het zicht op de oude en de nieuwe energie: de molen uit 1623 en daarachter de kerncentrale.

      Voorbij Doel maakt de haven plaats voor een vredig polderlandschap van dijken, kaarsrechte wegen en landbouw. Door de Prosperpolder, net onder de Nederlandse grens, rijden we richting Kieldrecht. In de negentiende eeuw werd het land hier op het water gewonnen door hertog Prosper d'Arenberg. Voor zijn werkvolk bouwde hij het gehucht Prosperpolder, maar vandaag zou hij zich wellicht omkeren in zijn graf. In het kader van de natuurcompensatie worden grote stukken ten noorden van Doel nu weer ontpolderd. Tegen 2015 zal hier een nieuw natuurgebied met slikken en schorren ontstaan, dat overstromingen moet opvangen.

      Hooguit een visser

      Nog verder in de polder zijn er kreken overgebleven toen de zee zich na de zoveelste overstroming terugtrok. Als u in Kieldrecht richting Verrebroek rijdt, ziet u rechts van de weg de Grote Geule liggen, een idyllische waterplas die nu een natuurreservaat van Natuurpunt is geworden. Deze kreek is niet vrij toegankelijk, maar dat geldt wel voor een ander natuurgebied, de kreken van Saleghem . Hiervoor moet u van Verrebroek nog even doorrijden naar Meerdonk. Aan het Natuurhuis Panneweel vertrekt een bewegwijzerde wandeling van 5,5 km. Hier kunt u op het einde van uw uitstap voelen hoe rustig de polder ooit was. Langs de waterplassen komt u hooguit een visser tegen. En op de dijken een schaapherder....

      Ook leuk om te doen

      Fietsen langs de Ecoroute: deze bewegwijzerde fietstocht loopt door de polders ten westen van Doel. 34 km lang (eventueel in te korten tot 25 of 19 km). In de kerncentrale van Doel, het vertrek- en eindpunt van de route, kunt u voor uw tocht zelfs gratis een fiets huren (zie Praktisch).

      Varen naar Lillo: in Doel kunt u in de weekends heen en terug het veerbootje naar Lillo nemen, dat andere verdronken dorp op de rechteroever van de Schelde. 

      Praktisch

      Toeristische info: Toerisme Waasland, Grote Markt 45, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 760 92 62 en www.toerismewaasland.be .

      Fort Liefkenshoek: tot 31/10 open woensdag t.e.m. zondag, 10-18 u., gratis. Van 1/11 tot Pasen: alleen weekend 13-17 u.

      De Ecofietsroute: gratis huren van een fiets is elke dag tot 30/9 mogelijk aan het Bezoekerscentrum van de kerncentrale Doel. Reserveren: tel. 03 202 20 50.

      Natuurhuis Panneweel: Krekeldijk 2, 9170 Meerdonk. Info: tel. 03 775 27 70.


      Auteur: Ludo Hugaerts
      bron; plusmagazine.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een ei van een plant



      Een ei van een plant


      een ei van een plant


      Eggling heet de nieuwste plantendecoratie. Het hebbeding lijkt op een ei, maar groeit met de nodige zorg uit tot een prachtige plant.

      Het eitje moet in het eerste stadium net als een dierlijk ei behandeld worden: het hoofdje met een lepel stuk slaan is dus de boodschap. Koken moet niet!

      Daarna geef je het plantje/eitje gedurende enkele dagen wat water en geeft het genoeg zonlicht. Na enkele dagen groeit er een leuk plantje uit het schelpje. Van een eye catcher gesproken!

      Eggling is te koop bij de Parijse Colette

      bron; gva.be


      29-09-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varen in Nederland



      Varen in Nederland op het hollands diep.

       




















      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UA meet milieuvervuiling met egels



      UA meet milieuvervuiling met egels


      ua meet milieuvervuiling met egels 2


      Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) blijkt dat de milieuvervuiling vrij accuraat valt vast te stellen met behulp van egels. De opmerkelijke resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Zoogdier van het Nederlandse Natuurpunt.

      De onderzoekers voerden testen uit met een egelpopulatie in Hoboken die zich heeft gevestigd op minder dan 1 kilometer van een metaalverwerkend bedrijf. Daarnaast onderzochten de wetenschappers zes egelpopulaties ten noordoosten van Hoboken. De verste egelpopulatie bevond zich in Zoersel, op een ruime afstand van 20 kilometer van het vervuilende bedrijf.

      Chip

      178 egels werden gevangen en gemerkt met een chip. Van 83 onder hen werden haar en stekels verzameld. Die werden later geanalyseerd op zware metalen.

      De resultaten spreken boekdelen. Hoe dichter een egel zich bij het metaalverwerkende bedrijf bevond, hoe meer zware metalen er werden teruggevonden in de haren en stekels.

      De egels uit de populatie die zich op 1 kilometer van het bedrijf bevonden hadden tientallen keren meer zilver, arseen, cadmium en lood in hun lichaam dan andere egels

      bron; gva.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit het grootste paard ter wereld?

       

      Is dit het grootste paard ter wereld?


      is dit het grootste paard ter wereld 

        Poe uit het Canadese Tupperville zou best wel eens het grootste paard ter wereld kunnen zijn. Het dier meet (van hoef tot schouder) 2,05 meter en weegt meer dan 1.300 kilo.

      Het paard krijgt mogelijk een plekje in het Guinness Book of World Records. Het officiële record staat op naam van het Texaanse paard Remington, dat 2,03 meter groot is.

      Eigenares Shereen Thompson: "Ik wil die jongens van Guinness zo snel mogelijk hier."

      Foto Daily Mail
      bron; gva.be




                  




      Lieve Bezoeker
        Om het openen van 
       
      het gastenboek voor 
         iedereen gemakkelijk 

       
      te houden worden te
        grote Plaatjes en of
        Buttons verwijderd
      .




      Blog als favoriet !


      Willekeurig SeniorenNet Blogs
      vicky43
      blog.seniorennet.be/vicky43

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!