Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    23-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hangbuikzwijnen dakloos

     

    Hangbuikzwijnen dakloos

     
     Tien hangbuikzwijnen zijn de afgelopen week in Limburg op straat komen te staan. De Dierenbescherming heeft de beesten opgevangen. „Dit is een ongekend hoog aantal”, zei een woordvoerster van de Dierenbescherming.

       
      Foto: Francois Wieringa

      De zwijnen hadden om uiteenlopende redenen geen dak meer boven hun hoofd. Een paar van hen waren achtergelaten bij een lege woning. Twee anderen moesten op last van de woningbouwvereniging het huis van hun baasje verlaten.

      Jaarlijks komen er honderden hangbuikzwijnen op straat te gaan, maar niet vaak zoveel dieren tegelijk in hetzelfde gebied, lichtte de woordvoerster toe. Veel mensen denken er niet goed bij na als zij een zwijntje aanschaffen. De dieren vragen enorm veel aandacht en behoeven veel zorg. Op het moment dat ze dat niet krijgen, raken ze verveeld en gaan ze de boel vernielen, zegt zij.
       
      bron; telegraaf.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duizenden dieren in gevaar door olielek in Australië

       


      Duizenden dieren in gevaar door olielek in Australië



      Voor de kust van Noord-Australië worden duizenden zeedieren en vogels bedreigd door een ernstige olie- en gaslek. De tanker Montara ligt al sinds 21 augustus te lekken en oliebedrijf PTTEP Australasia is van plan om een vierde poging te doen om het olielek te stoppen.

      Zee van olie
      Volgens WWF zijn de beelden schrijnend. Zeker 16 vogels zijn al omgekomen door contact met de olie en dolfijnen zwemmen letterlijk in een zee van olie. "Dit is heel ernstig. Het lek vormt een risico voor het leven dat afhankelijk is van de zee", zegt bioloog Gilly Llewellyn. "De intensiteit, de duur en de omvang van dit olielek zal een enorme afdruk achterlaten op het wonderlijke leven in zee."

      Afgelegen
      Een onderzoek van de Australische regering moet nog meer duidelijkheid scheppen, maar volgens Llewellyn hebben we nog geen volledig beeld gekregen omdat het olielek 250 kilometer voor de kust ligt. Veel dierlijke slachtoffers zijn soorten die we zelden aan de kust zien. (gb)

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke dierenfoto's




       Unieke dierenfoto's
       





















      bron; hln.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obama schenkt ijsberen gebied dat 17 keer groter is dan België

       


      Obama schenkt ijsberen gebied dat 17 keer groter is dan België



      De Amerikaanse president Barack Obama heeft een gebied van 520.000 vierkante kilometer in Alaska afgelijnd waar de ijsbeer extra beschermd gaat worden. Er mogen daar volgens de wet niet langer activiteiten plaatsvinden die "een bedreiging vormen voor de leefwereld van de ijsbeer." Met andere woorden: het boren naar olie en gas wordt in dat gebied erg lastig zoniet onmogelijk.

      Shell
      De ijsbeer kreeg van voorganger Bush al het status van een bedreigd dier, waardoor bijvoorbeeld op het doden van ijsberen bijzonder zware straffen kwamen te staan. Natuurgroeperingen vonden dat niet genoeg. Obama komt hen nu deels tegemoet.

      Nochtans gaf zijn administratie eerder deze week groen licht aan Shell om in de Beaufort Sea naar olie te beginnen boren. Daar leven veel bedreigde dieren zoals walvissen, walrussen en ijsberen. (mvl)

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.200 schapen vallen Hollandse gemeente binnen

       


      200 schapen vallen Hollandse gemeente binnen


      De schapen zitten terug in hun hok. (archieffoto)

      In Zuid-Holland kregen twee gemeenten vanochtend het bezoek van een kudde schapen. De hokken van de ongeveer 200 dieren waren opengebroken, waardoor de beesten een kijkje gingen nemen in de straten van Berkel en Rodenrijs.

      De schapen gingen omstreeks vijf uur op wandel, maar een inderhaast opgetrommelde schaapherder had ze met behulp van honden weer snel van de straat.

      De kudde heeft geen gevaar opgeleverd voor de verkeersveiligheid. De politie gaat onderzoeken wie de hokken van de schapen heeft opengezet. (anp/sam)

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeester met acht poten duikt op in Engeland




      Zeester met acht poten duikt op in Engeland



      Een normale zeester heeft vijf poten.



      In het Engelse Newquay bij Cornwall heeft een visser een zeester met acht poten bovengehaald. Normaal hebben zeesterren slechts vijf poten.

      Experts vermoeden dat het gaat om een vergroeide siamese tweeling, omdat het dier ook twee openingen heeft waardoor het water pompt. Normale zeesterren hebben er maar een.

      Het dier zit nu gezond en wel in het Blue Reef Aquarium in Newquay. (sam)

      bron; hln.nl

      22-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpse Zoo brengt leeuwen en stokstaartjes samen .




      Antwerpse Zoo brengt leeuwen en stokstaartjes samen onder in nieuw perk.



      De Antwerpse Zoo heeft haar plannen voorgesteld van het nieuwe leeuwenperk. Opvallend is dat ook stokstaartjes en vosmangoesten een onderkomen zullen vinden in het verblijf.
       
      Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Toerisme, gaf het startschot voor de heraanleg van het panoramaperk dat tot voor kort behoorde aan ezels, kamelen en yaks. Terwijl een aantal van die dieren al een nieuw onderkomen vonden in het bovenste gedeelte van het perk, wordt de rest heraangelegd om een nieuwe troep Afrikaanse leeuwen te huisvesten. De Antwerpse Zoo stapt in een Europees kweekprogramma voor die bedreigde diersoort.
       
      Natuurlijk gedrag stimuleren
      De Zoo mikt op een leeuw met een of twee leeuwinnen voor het nieuwe perk. Met een nest jongen levert dat een zestal leeuwen op. De drie Afrikaanse leeuwen die de Zoo nu al heeft, worden aangeboden aan andere dierenparken.
       
      De leeuw en de twee leeuwinnen beschikken over een verblijf van iets meer dan 100 m2, terwijl het nieuwe leeuwenperk 1.200 m2 groot wordt. Daarin zijn er leefomgevingen exclusief voor leeuwen, stokstaartjes en vosmangoesten, maar ook een gedeeld perk met voldoende schuilmogelijkheden voor de twee laatste. Zo wil de Zoo onder meer natuurlijk gedrag - waaronder leven met bedreigingen - stimuleren.
       
      De werken starten na de herfstvakantie en moeten in de zomer van 2011 klaar zijn. Het project kost 6,5 miljoen euro, waarvan 5 miljoen van de Vlaamse overheid.

      (belga/sps) bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vliegenvanger




       
      De vliegenvanger


       


      De vliegenvanger is een trekvogel die we in de zomermaanden ook in ons land kunnen bewonderen. Net zoals vele andere trekvogels heeft het dier een probleem: door de hogere temperatuur zijn hun prooien niet altijd op de afspraak en verhongeren heel wat jonge vogeltjes.

      In de lente komt de vliegenvanger uit West-Afrika naar Europa om zich voort te planten. De insecten waarmee ze zich voeden, komen echter twee weken te vroeg tevoorschijn door het warme voorjaar. Toch zijn de vliegenvangers slimmer dan we denken. Ze korten hun rusttijden in en komen zo iets vroeger in ons land aan. Maar ondanks hun inspanningen zijn de rupsen op dat ogenblik al veranderd in vlinders.

      De ouders vinden zo geen eten meer voor hun kroost. Daardoor is de populatie vliegenvangers in sommige delen van Europa al met 90 procent gedaald. Als de trekvogels dus niet vroeger vertrekken uit het warme Afrika, dreigt de populatie nog verder in te storten.

      (WWF/gb)bron; hln.be
       
      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japanners blijven hardnekkig walvissen vermoorden

       


      Japanners blijven hardnekkig walvissen vermoorden



      Er worden nu meer dan dubbel zoveel walvissen geharpoeneerd dan tien jaar geleden. Net nu de walvissen zich wat leken te herstellen in onze oceanen. Bovendien blijken walvissen nu al te lijden onder de gevolgen van de opwarming van ons klimaat. 

      De Japanners hebben in 12 dagen 59 dwergvinvissen gedood onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Dat is er eentje minder dan het omstreden quotum van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC). Sinds 2005 heeft Japan de slachtpartijen op walvissen weer opgedreven.

       

      Walvissen bedreigen de mens en niet omgekeerd redeneren de Japanners. Want, beweren ze, de walvissen voeden zich met vis en zijn verantwoordelijk voor de dalende visbestanden. En, hoe meer walvissen in de zee, hoe erger dat gaat worden.  
       

       De gemiddelde Belg eet per jaar 9,9 kilo vis, de gemiddelde Japanner 69,1 kilo. Dat komt neer op 19 vissticks per dag, elke dag.  

      Japanse schoolkinderen op uitstap: de overheid probeert walvisvlees populairder te maken.
      Japanse schoolkinderen op uitstap: de overheid probeert walvisvlees populairder te maken.

      71 procent van de Japanners zijn tegen de commerciële walvisvaart gekant. Dat betekent ook dat erg veel minder interesse is voor de 'delicatesse'. Daardoor eindigen sommige walvissen nu al als katten- en hondenvoer. Japan heeft inmiddels zelfs een "walvisberg" opgebouwd van zeker 5.000 ton. Het vlees ligt ingevroren te wachten op de consument. Een nieuwe campagne, onder meer gericht op schoolkinderen, moet helpen om de berg weg te werken.  




       

       In de walvisindustrie is de hoop nu gevestigd op China. Als de Chinezen walvisvlees leren eten, komt er een gigantische markt bij.  





       

      Aangezien hun spuitgat dan onder water blijft, sterven de dieren uiteindelijk een gruwelijke verdrinkingsdood. Bovendien blijkt dat ongeveer de helft van de gedode vrouwtjes zwanger zijn.  
       
      Australië overweegt ondertussen Japan voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te dagen als er niet gestopt wordt met de jacht op walvissen.  



      De 59 vinvissen die vorige week geharpoeneerd werden zijn het slachtoffer van de jaarlijkse campagne voor de kust van het eiland Hokkaido. De echte Japanse "research" begint over een paar maanden. Dan trekt de Japanse vloot naar de Zuidpool en worden tussen 800 en 1.000 walvissen afgeslacht in naam van de wetenschap.

      Gruwelijke dood

      Om walvissen te vermoorden, gebruiken de Japanners nog steeds harpoenen met springlading. Bij die wapens is de eerste explosie meestal niet genoeg om de getroffen walvis daadwerkelijk te doden. Daarom worden de walvissen vaak aan hun staart aan de zijkant van enorme walvisschepen opgetakeld. Aangezien hun spuitgat dan onder water blijft, sterven de dieren uiteindelijk een gruwelijke verdrinkingsdood. Bovendien blijkt dat ongeveer de helft van de gedode vrouwtjes zwanger zijn.

      71 procent Japanners zijn tegen
      Het vlees van de nu afgemaakte 36 mannetjes en 23 wijfjes wordt, net als dat van alle andere door de Japanse "wetenschappers" onderzochte walvissen, gewoon voor consumptie verkocht.

      In Japan is de walvisindustrie volkomen door de overheid gereguleerd. Tokio bepaalt hoeveel walvissen er gevangen mogen worden, wie ze mag verkopen en zelfs tegen welke prijs. Van het geld dat zo verdiend wordt, blijft na aftrek van de kosten en subsidies bijna niets over. Bovendien is in Japan is de publieke steun voor het walvisprogramma de laatste tijd sterk gedaald. 71 procent van de Japanners zijn tegen de commerciële walvisvaart gekant. Dat betekent ook dat erg veel minder interesse is voor de 'delicatesse'.

      Walvissen eindigen als katten- en hondenvoer

      Daardoor eindigen sommige walvissen nu al als katten- en hondenvoer. Japan heeft inmiddels zelfs een "walvisberg" opgebouwd van zeker 5.000 ton. Het vlees ligt ingevroren te wachten op de consument. Een nieuwe campagne, onder meer gericht op schoolkinderen, moet helpen om de berg weg te werken.

       In mei vorig jaar brachten activisten van Greenpeace aan het licht dat bemanningsleden van de grootste walsvisvaarder Nisshin Maru walvisvlees verkochten op de zwarte markt. De milieuactivisten werden gearresteerd voor diefstal van walvisvlees, wat leidde tot grote internationale verontwaardiging. Australië overweegt ondertussen Japan voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te dagen als er niet gestopt wordt met de jacht op walvissen.

      Misschien willen de Chinezen het eten...

      In de walvisindustrie is de hoop nu gevestigd op China. Als de Chinezen walvisvlees leren eten, komt er een gigantische markt bij. Op enkele plaatsen in China en Taiwan is het vlees al te krijgen, als een dure delicatesse. Maar tot nog toe hebben de meeste Chinezen, die toch bekendstaan als ruimdenkende eters, geen trek in walvis.

      Ondanks de groeiende afkeer van de consument voor walvisvlees, heeft Japan sinds de slachtpartijen weer opgedreven. Er worden nu meer dan dubbel zoveel walvissen geharpoeneerd dan tien jaar geleden. Bovendien worden ook nog eens jaarlijks 20.000 dolfijnen gevangen voor consumptie.

      De achterpoortjes
      De Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) besliste in 1986 een tijdelijk verbod in te stellen op de commerciële jacht op walvissen. Er zijn twee uitzonderingen: de jacht wetenschappelijke doeleinden (waar dus de Japanners zich op beroepen) en "aboriginal subsistence whaling": de traditionele jacht door volkeren als de Inuit, die claimen afhankelijk van de walvisvaart te zijn om te overleven.

      Japanse logica: walvis bedreigt mens
      De Japanners beroepen zich hoofdzakelijk op twee argumenten om de jacht op walvissen goed te praten. Een eerste is economisch van inslag en komt hier op neer: walvissen bedreigen de mens en niet omgekeerd. Want, beweren de Japanners, de walvissen voeden zich met vis en zijn verantwoordelijk voor de dalende visbestanden. En, hoe meer walvissen in de zee, hoe erger dat gaat worden.

      19 vissticks per dag
      Het argument is door de wetenschap als absurd afgedaan. Niet de walvissen, maar de Japanners zelf eten de zee leeg. Het land is verslaafd aan vis. De gemiddelde Belg eet per jaar 9,9 kilo vis, de gemiddelde Japanner 69,1 kilo. Dat komt neer op 19 vissticks per dag, elke dag. Het heeft voor een stuk te maken met traditie: tot 1872 mocht in het Land van de Rijzende Zon door strikt boeddisme geen dier met vier poten worden gegeten.

      Verzonnen traditie

      Wat ons meteen doet aansluiten bij het tweede argument van de Japanners om walvissen te doden: de walvisjacht is een culturele traditie die al eeuwen in het land wordt beoefend.

      Ook dat is onzin. Want amper één procent van de Japanners hield er zich voor de 20ste eeuw mee bezig. En die één procent waren dan nog eilandbewoners die hun levenswijze onder dwang hebben moeten veranderen wegens te barbaars voor de rest van de Japanners. De 'moderne' Japanse walvisjacht is een praktijk afgekeken van de Noren, opgezet door een meedogenloze zakenman genaamd Jura Oka die Noren inhuurde en Noorse uitrustingen kocht.

      Walvissen doden om oorlog te kunnen voeren

      In 1908 richtte Jura Oka Nihon Hogeigyo Suisan Kumiai op, of de Japanse Walvisjacht Associatie. Ze bundelde de krachten van 12 bedrijven met een vloot van 28 schepen. Het doel: van Japan het grootste walvisjagende land ter wereld maken. Het was een succes. In amper zeven jaar roeide de vloot in de zeeën rond Japan en Korea de Westerse grijze walvis uit. Tegen 1931 werden 38.000 blauwe vinvissen per jaar afgeslacht in de Stille Oceaan.

      In 1935 werd er nog een schep bovenop gedaan: Japan stuurde zijn eerste walvisschepen naar Antarctica. Daar zouden bijkomend nog eens 20.000 walvissen per jaar gedood worden. Het land had immers geld nodig om een oorlog te starten. En zo zorgde de verkoop van walvisolie voor de financiering van de invasie van Mantsjoerije en China. In 1935 weigerden overigens twee landen de Geneefse Conventie voor de Regulering van de Walvisjacht te ratificeren: Duitsland en Japan.

      In 1939 waren Japan en Duitsland verantwoordelijk voor 30 procent van de gedode walvissen. Waarna de focus zich zes jaar lang verlegde op het afslachten van onze eigen soort. De walvisjacht viel terug op 10 procent van de vooroorlogse omzet en een groot deel van de vloot werd vernietigd.   

      Oil for food

      De huidige moderne walvisvloot van Japan is eigenlijk een creatie van de Verenigde Staten. In 1946 stelde generaal Douglas MacArthur voor een walvisvloot op te zetten om zeker te zijn van voldoende proteïne voor de overwonnen Japanse bevolking. Het idee was om zo de kosten te drukken van de voedseltransporten van de VS naar het naoorlogse Japan.

      Op 6 augustus 1946 tekende MacArthur de richtlijnen waarmee twee verwerkingsschepen en twaalf schepen voor de jacht toestemming kregen om in het Antarctische gebied op walvissen te gaan jagen. De deal hield in dat Japan het vlees zou krijgen en de olie naar de VS ging. De VS gaven 800.000 dollar uit aan brandstof voor de schepen en kregen in ruil daarvoor walvisolie ter waarde van 4 miljoen.

      De woordvoerder van de Japanse walvisindustrie Joji Morishita heeft publiekelijk erkend dat de walvisjacht "niet over geld gaat maar over trots". Morishita zweert voortdurend dat "Japan nooit zal toegeven aan de antiwalvisjacht standpunten van de niet-Japanners".  (mvl)

      Er worden nu meer dan dubbel zoveel walvissen geharpoeneerd dan tien jaar geleden. Bovendien worden ook nog eens jaarlijks 20.000 dolfijnen gevangen voor consumptie. En Japan is geen unicum. Net nu de walvissen zich wat leken te herstellen in onze oceanen, hernemen of intensifiëren verschillende landen de jacht op deze schitterende dieren. Bovendien blijken walvissen nu al te lijden onder de gevolgen van de opwarming van ons klimaat.


      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer grijze zeehonden in Waddenzee



      Meer grijze zeehonden in Waddenzee

       

       De Waddenzee telt een kwart meer grijze zeehonden dan vorig jaar. Het aantal jongen van de grijze zeehond verdubbelde zelfs. Dat stelde onderzoeksinstituut IMARES van de Wageningen Universiteit donderdag.

      Onderzoekers telden de grijze zeehonden vanuit vliegtuigen. De teller bleef steken op 2108 grijze zeehonden, vierhonderd stuks meer dan vorig jaar.

      Meer dan driekwart van de dieren leeft in het Nederlandse deel van de Waddenzee, aldus de wetenschappers. De grijze zeehond kwam in de jaren negentig vanuit de Engelse kustwateren richting de Waddenzee.

      ANP
       bron; volkskrant.nl

      21-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuwin valt buffel aan tussen horde toeristen

       


      Leeuwin valt buffel aan tussen horde toeristen



      Enkele toeristen hebben op een safari in een Zuid-Afrikaans nationaal park waar voor hun geld gekregen. Een leeuwin viel plots een buffel aan en trok zich niets aan van de aanwezigheid van de toeristen. Tot hun grote verrassing bevonden ze zich in het midden van de actie en de strijd tussen de hongerige leeuwin en haar prooi zette zich verder tussen de wagens.

      Volgens de ooggetuigen zou de strijd tussen de leeuwin en de buffel al een poosje aan de gang geweest zijn. De buffel lag gewond op de grond en toen het dier probeerde op te staan, viel de leeuwin aan. De leeuw was zelf ook gewond aan een poot. Toen twee mannelijke leeuwen in de verte op loer kwamen liggen, voelden de toeristen zich toch ongemakkelijk.

      De strijd was hevig en de buffel raakte zelfs een van de auto's. Uiteindelijk moest de leeuwin zich toch gewonnen geven en de buffel ontsnapte (even) aan de dood. De Daily Mail publiceerde de spectaculaire foto's. (gb)

      bron;hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog steeds meer dan 100 olifanten per dag afgeslacht




      Nog steeds meer dan 100 olifanten per dag afgeslacht



      Ondanks het feit dat er twintig jaar geleden een verbod kwam op de handel in ivoor, worden er dagelijks nog steeds meer dan 100 olifanten afgeslacht voor hun slagtanden. Dat zegt het International Fund for Animal Welfare (IFAW). Tegen dit tempo is de Afrikaanse olifant binnen 15 jaar uitgestorven, klinkt het.

      Robbie Marsland, directeur van de Britse tak van het IFAW, roept de Europese Unie en CITES-partijen (Conventie rond internationale handel in bedreigde soorten) op om onmiddellijk actie te ondernemen. Sinds het aantal olifanten in Afrika weer is toegenomen, is de handel in ivoor onder strikte voorwaarden weer toegestaan. Marsland wil dat opnieuw een halt toeroepen.

      Recordhoogte
      Illegaal verkregen ivoor wordt nu gebruikt bij conflicten in Oost-Afrika zoals 'bloeddiamanten' werden gebruikt in de burgeroorlogen in West-Afrika in de jaren '90. De vraag naar ivoor uit het Verre Oosten, vooral uit China, heeft een recordhoogte bereikt. Zo steken Soedanese stropers de grens met Tsjaad over om olifanten af te slachten, waarna ze de grens opnieuw oversteken en het ivoor aan Chinese klanten verkopen.

      Zo waren er in het Zakouma National Park in Tsjaad in 2005 nog 3.885 olifanten, en nu in 2009 zijn dat er nog maar 617. Er zijn 11 rangers gedood door stropers in de periode van vier jaar. (sps)

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bejaardentehuis voor olifanten in Thailand




      Bejaardentehuis voor olifanten in Thailand



      De helft van de naar schatting 4.000 olifanten in Thailand wordt ingezet in de bosbouw.
      Bejaarde olifanten kunnen in Thailand voortaan gaan genieten van hun verzorgde oude dag. In de provincie Lampang in het noorden van Thailand komt een opvang waar de dikhuiden kunnen blijven tot ze hun laatste adem uitblazen. Dat meldt de Bangkok Post.

      Het voor zover bekend eerste bejaardenhuis voor olifanten gaat op 21 november open. Rond het pand zijn verschillende gewassen aangeplant, die uiteindelijk op het menu van de dieren komen te staan. Kruiden, gras, bananen- en ananasbomen moeten zorgen voor volle buiken. Er is ook een riviertje waar de grijze kolossen kunnen drinken en zich kunnen wassen.

      Gehandicapt
      Niet alleen oude, maar ook gehandicapte olifanten kunnen in de opvang terecht. Er is ruimte voor tweehonderd olifanten; dertig plaatsen zijn al ingevuld. Onder de bewoners is de 72-jarige blinde olifant Mae Hong Son en de 53-jarige Pang Bua-Kam, die recent werd gered in Bangkok.

      In Thailand leven naar schatting vierduizend olifanten. De helft van deze dieren leeft in het wild. De andere helft wordt veelal ingezet voor bosbouw.
      (anp/sps)
       bron; demorgen.be

      20-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dure paarden met de schrik vrij



      Dure paarden met de schrik vrij


      Een paardentrailer van de Duitser springruiter Ludger Beerbaum is dinsdag betrokken geraakt bij een verkeersongeluk. De materiële schade was groot, zo'n 100.000 euro, maar de inzittenden en de zeven rijdieren kwamen er genadig van af. „Een geluk bij een ongeluk, geen ernstige verwondingen”, zei Marco Kutscher, die rijdt voor Stal Beerbaum. „Al moet je dat bij de paarden altijd nog een paar dagen afwachten.”


         

        Ludger Beerbaum

        Het gezelschap had meegedaan aan het internationale concours hippique in Helsinki, met ter afsluiting zondag een wereldbekerkwalificatie. Op weg naar huis zag de chauffeur een file te laat en reed achterop een vrachtauto. Toen een van de medewerksters na de klap de paarden probeerde te kalmeren, raakte ze bekneld tussen een dier en de trailerwand. Om de groom uit haar benauwde situatie te bevrijden, moesten alle paarden, waarvan er drie lichtgewond waren, de trailer uit. De politie zette daarvoor de snelweg in beide richtingen af.

        bron; telegraaf.nl

        19-10-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoo gaat leeuwen nieuw onderkomen geven



        Zoo gaat leeuwen nieuw onderkomen geven


        zoo gaat leeuwen nieuw onderkomen geven


        De Zoo van Antwerpen gaat de leeuwen van een nieuw verblijf voorzien.

        Het grote perk waar tot nu toe ezels en kamelen verbleven, wordt de toekomstige woonst voor de koningen van het dierenrijk.

        "Het nieuwe verblijf wordt ruimer en aantrekkelijker voor Afrikaanse dieren, met zelfs een heus beekje erin", klinkt het. "Bovendien delen ze er in de toekomst hun woonst met stokstaartjes en vosmangoesten."

        Aanstaande donderdag zal vice-Minister-President Geert Bourgeois een maquette en de bouwplannen onthullen.

         bron; gva.be


        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mammoet stierf niet uit door buitenaardse inslag

         


        Mammoet stierf niet uit door buitenaardse inslag



        Dat de inslag van een meteoriet 12.900 jaar geleden de aarde zo ernstig deed afkoelen dat onder meer de mammoet en reuzenwolf uitstierven, klopt allesbehalve volgens geoloog Philippe Claeys van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij ging de bewijzen voor die buitenaardse inslag nog eens na en maakte maandag bekend dat er geen spaander overblijft van de theorie.
         
        In 2007 lanceerde de Amerikaanse wetenschapper Richard B. Firestone de theorie dat een inslag van een komeet of asteroïde ongeveer 12.900 jaar geleden gigantische branden en grote stof- en roetwolken op de aarde veroorzaakte. Een plotse, sterke afkoeling van het klimaat op onze planeet was het gevolg en heel wat planten- en diersoorten, waaronder de mammoet, overleefden die verandering niet.
         
        Geoloog Claeys onderzocht recent met enkele Amerikaanse collega's opnieuw een zevental sites in Noord-Amerika en ze controleerden daarbij ook twee gebieden waarop Firestone zijn theorie baseerde. Na die studies maken Claeys en zijn collega's brandhout van Firestones verklaring voor de klimaatverandering. Volgende maand publiceert de VUB overigens nog een artikel met het bewijs van de geoloog dat van een buitenlandse inslag absoluut geen sprake was. (belga/sps)

        bron; demorgen.be

        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wereldberoemde ijsbeer Knut

         


        De wereldberoemde ijsbeer Knut


        De wereldberoemde ijsbeer Knut heeft in de zoo van Berlijn het gezelschap gekregen van soortgenoot Giovanna en dat wekt bij hem een mengeling van interesse en argwaan op.





        bron; hln.be


        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een tijger uit Maleisië wordt op een draagberrie gelegd.

         


        Een tijger uit Maleisië wordt op een draagberrie gelegd.



        De 5-jarige en 120 kg wegende tijger verwondde zich door vallen van jagers. Het dier werd gered en kreeg de eerste hulp toegediend vooraleer het naar een plaatselijke zoo werd gebracht voor verdere behandeling.





        bron; hln.be

        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze varaan kijkt vanop een rots over het Keniaanse Mombasa.




         Deze varaan kijkt vanop een rots over het Keniaanse Mombasa.

        De diertjes zijn felbegeerd als huisdier. Al verkiezen de meeste mensen de iets grotere versie in huis te nemen.






        bron; hln.be

        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een twee weken jonge giraf slurpt gulzig aan een fles melk .

         


        Een twee weken jonge giraf slurpt gulzig aan een fles melk in de zoo van de Duitse stad Duisburg.





        bron; hln.be




                    




        Lieve Bezoeker
          Om het openen van 
         
        het gastenboek voor 
           iedereen gemakkelijk 

         
        te houden worden te
          grote Plaatjes en of
          Buttons verwijderd
        .




        Blog als favoriet !


        Willekeurig SeniorenNet Blogs
        gazette
        blog.seniorennet.be/gazette

        Blog tegen de regels? Meld het ons!
        Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!