Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    04-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krabben hebben seks in ruil voor bescherming

     

    Krabben hebben seks in ruil voor bescherming

    Een mannetjeswenkkrab verdedigt een vrouwtje met het grootste plezier tegen indringers -als daar een seksuele dienstverlening tegenover staat tenminste.

    Dat blijkt uit een studie van de Australische Nationale Universiteit die dinsdag is gepubliceerd.

    Wetenschappers van de universiteit onderzochten in oktober en november 2008 het gedrag van wenkkrabben op moddervlaktes voor de kust van Mozambique.

    bron; nu.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte panter Ardense bossen gefilmd

     

    Zwarte panter Ardense bossen gefilmd


    zwarte panter ardense bossen gefilmd


    In een bos in de buurt van Malmedy, in de provincie Luik, heeft een koppel een zwarte panter gespot. Het dier werd twee maanden geleden ook al enkele keren gesignaleerd.

    Deze keer konden de wandelaars het dier wel filmen. Het lijkt te gaan om een grote zwarte kat, maar dan fors en zwaarder gebouwd.

    Het filmpje werd overgemaakt aan de politie. De boswachters werden ingelicht, maar een klopjacht komt er voorlopig niet.

     bron; gva.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beren verliezen hun vacht in Duitse zoo



    Beren verliezen hun vacht in Duitse zoo

    Dolores heeft alleen nog wat haargroei op de kop.

    In de dierentuin van het Duitse Leipzig zijn twee Zuid-Amerikaanse beren een ware attractie aan het worden. De beren, Dolores en Lolita, verliezen stilaan helemaal hun vacht. Dierenkenners snappen niet hoe dat kan. Omwille van het koude weer zou de vacht van beren nu juist moeten groeien, maar de beren hebben alleen nog wat haargroei op hun kop. De medewerkers van de dierentuin in Leipzig hebben al bij collega's over de hele wereld gevraagd of ze het probleem herkennen. De gezondheid van de 15-jarige Dolores en de 11-jarige Lolita komt door de aandoening gelukkig niet in gevaar. Met hun bizarre uiterlijk lokken ze bovendien heel wat extra bezoekers richting de zoo.

    (odbs)bron;hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieren : de lederschildpad

     

    Dieren  : de lederschildpad

     De lederschildpad is de grootste zeeschildpad. Het dier leeft van het noorden tot het zuiden van de Stille, Atlantische en Indische Oceaan. Om haar eieren te leggen trekt ze naar warme zeeën waar ze een strand uitkiest dat gemakkelijk toegankelijk is. Daar legt ze een honderdtal eieren in een put, en dat doet ze zo'n zes keer per jaar.

    De temperatuur onder het zand bepaalt echter het geslacht van de  kleine schildpadjes. Om een gelijke verdeling tussen mannetjes en vrouwtjes te krijgen moet de temperatuur rond 29,5°C liggen. Onder die temperatuur neemt het een aantal mannetjes toe, maar als het warmer dan 30°C is, wordt de geboorte van veel vrouwtjes bevorderd.

    De opwarming van het klimaat is dus een voordeel voor de vrouwtjes, maar dan zijn er te weinig mannetjes. Bovendien heeft de lederschildpad geen gemakkelijk leven: hun eieren worden opgegeten door de mens, toeristen nemen de stranden in en de schildpadden raken verstrikt in vissersnetten.

     

    (WWF/gb)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kilimanjaro is sneeuwhoedje over 20 jaar kwijt

     

    Kilimanjaro is sneeuwhoedje over 20 jaar kwijt





    Mount Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, valt heel goed te herkennen aan zijn typische sneeuwhoedje. Maar over twintig jaar dreigen we zo naast de berg te kijken, want de sneeuw zou onder impuls van global warming volledig kunnen verdwijnen. Volgens een Amerikaanse studie is de ijslaag op de berg in Tanzanië nu al 85 procent dunner dan in 1912. En sinds 2000 is al 26 procent van het ijs verdwenen.

    Het is de eerste keer dat wetenschappers het ijsverlies op Kilimanjaro berekenen. De belangrijkste oorzaak zou global warming zijn, en in mindere mate ook veranderingen in het wolken- en neerslagpatroon. De verschillende gletsjers op Kilimanjaro smelten letterlijk als sneeuw voor de zon. De kleine Furtwangler gletsjer heeft tussen 2000 en 2009 al de helft van zijn massa verloren. Volgens de onderzoekers zal de gletsjer in de nabije toekomst verdwijnen.

    De wetenschappers vonden ijs dat 11.700 jaar oud is. Dat wijst er op dat de huidige omstandigheden nieuw zijn in de laatste elf millennia. En zo dreigt Kilimanjaro voor het eerst sinds lang zijn hoedje af te nemen... (gb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Russische agenten jagen op beschermde dieren

     

    Russische agenten jagen op beschermde dieren



    Een Russische politiechef is ontslagen omdat agenten uit zijn korps illegaal op jacht waren in een natuurreservaat. Het incident gebeurde in Zov Tigra, een park waar ook de zeldzame Siberische tijgers leven.

    Dode beer
    De agenten waren onderweg in hun wagen toen ze gestopt werden door inspecteurs van het reservaat. In de wagen vonden ze munitie, een geweer en een grote zak waar de poot van een dier uitstak. Vermoedelijk ging het om een dode beer.

    Siberische tijger
    De inspecteurs mochten de prooi echter niet onderzoeken en de agenten vluchtten weg in hun wagen. Het hoofd van de politie in de havenstad Nakhodka, Alexander Gerlikhman, werd ontslagen. Het Zov Tigra reservaat bestaat nog maar twee jaar en heeft als doel de heel zeldzame Siberische tijger van de uitsterving te redden. (gb)

    bron; hln.be

    03-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enorme kwallen doen vissersboot zinken en leggen zelfs kerncentrale plat

     

    Enorme kwallen doen vissersboot zinken en leggen zelfs kerncentrale plat


    Het lijkt het scenario uit een fantastische horrorfilm op zee: megakwallen die een vissersboot van tien ton de diepte insleuren. Maar het is echt gebeurd met de Diasan Shinsho-maru en z'n drie bemanningsleden in de Japanse Zee, ter hoogte van Chiba. Even verderop moest door een kwalleninvasie zelfs een kerncentrale worden stilgelegd.



     
     

    De daders waren Nemopilema nomurai, enorme kwallen die tot voor kort alleen maar een pest waren in de Gele Zee en de Oost-Chinese Zee, maar nu hun opmars voortzetten en de Japanse en Koreaanse kusten gijzelen. Ze worden wel 2 meter groot en kunnen tot 220 kg wegen.

    Een twaalftal van deze monsterkwallen waren in de netten van de vissersboot gezwommen, en toen die probeerde de vangst binnen te halen, kapseisde de boot gewoon onder het gewicht. De drie bemanningsleden konden gered worden door collega's op een nabijgelegen trawler.

    Ravage
    Nemopilema nomurai zijn een ware ravage aan het aanrichten in de regio. Sinds 2005 belanden ze in grote aantallen in de netten van vissers die op zoek zijn naar anchovis, zalm en geelvintonijn. De kwallen vergiftigen de andere vangst in de netten zodat die niet meer verkocht kan worden. De kwallen hebben de zalmvisserij in het noorden van Japan al ongeveer gestopt: 80 procent van de vissers varen niet meer uit.

    Kerncentrale plat

    "En dat is nog maar het begin", zegt professor Shinichi Ue van Hiroshima University. "De zeeën rond Japan zullen gaan stikken van de kwallen." De dieren veroorzaken nu al problemen bij, hou u vast, kerncentrales. Japan heeft er nogal wat, en die trekken fris zeewater binnen via grote pijpen om als koelwater te dienen. De kwallen zwemmen gewoon mee en hebben al een aantal pompen verwoest waar ze worden ingezogen. Resultaat: rood alarm, kerncentrale stilgelegd en een hoop paniek.

    Oorzaken
    De kwalleninvasie komt door een combinatie van factoren, maar het komt er telkens op neer dat het de mens zijn schuld is wegens verstoren van het ecosysteem. Vissers vangen teveel roofvissen die het aantal kwallen onder controle moeten houden, ze vangen ook teveel soorten die van plankton leven waar de kwallen zich nu op gooien. En de temperatuur van het zeewater stijgt door global warming, waardoor kwallen zich kiplekker voelen en zich als gek gaan voortplanten. Vervuiling speelt ook nog een rol: daar hebben kwallen minder last van dan andere zeedieren zo blijkt.

    Steeds meer

    Kwallen komen steeds vaker voor, zelfs op plaatsen waar ze uiterst zeldzaam zijn. Van Spanje tot New York, van Australië tot Hawai, overal komen de weinig populaire dieren voor. Wereldwijd moesten al een aantal stranden sluiten door de komst van de kwallen. Dat was het geval aan de Franse Côte d'Azur, aan het Australische Great Barrier Reef, en aan de Amerikaanse stranden Waikiki en Virginia Beach. In Australië werden vorig jaar 30.000 patiënten behandeld voor een kwallenbeet, het dubbele van tien jaar geleden. In Barcelona gaan boten iedere ochtend controleren of één van de stranden bedreigd wordt en moet worden gesloten.

    Niet agresssief
    Ook vroeger teisterden kwallen toeristische stranden, maar dat beperkte zich tot enkele dagen per jaar. Nu is het haast dagelijkse kost geworden. Kwallen zijn eigenlijk geen agressieve dieren. Ze laten zich meevoeren met de stroming en vuren automatisch hun gif af als ze tegen iets warm stoten, zoals bijvoorbeeld het menselijk lichaam. Het effect van een beet hangt van de soorten af. Sommige kwallen laten een irriterend gevoel achter, anderen geven ons een wonde die pas na weken tot maanden of zelfs jaren herstelt. En de gevaarlijkste kwallen zijn dodelijk bij contact.

    Controle
    "Grote groepen kwallen kunnen een natuurlijk fenomeen zijn in gezonde ecosystemen in de oceanen, maar nu wordt duidelijk dat zich overal ter wereld grotere en frequentere kwallenplagen voordoen", zegt Anthony Richardson van de Universiteit van Queensland (Australië).

    Richardson kwa samen met collega's van de universiteiten van Miami (VS), Swansea (Groot-Brittannië) en Westkaap (Zuid-Afrika) tot de conclusie dat de situatie in de oceanen zo geëvolueerd dat kwallen de controle kunnen overnemen. "Steeds meer bewijzen suggereren dat open oceaansystemen die nu door vis worden gedomineerd plotseling door kwallen kunnen worden gedomineerd", zegt Richardson. "Normaal houden vissen kwallen onder controle maar overbevissing kan dat evenwicht verstoren. Voor de kust van Namibië bijvoorbeeld is de sardienenpopulatie gedecimeerd door de intense bevissing. De kwal heeft daar de sardien nu vervangen als dominante soort." (mvl)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30% van amfibieën is bedreigde diersoort




     30% van amfibieën is bedreigde diersoort




    Bijna één derde van de amfibieën-soorten is met uitsterven bedreigd. Ze lijden steeds meer aan de vooral door de mens veroorzaakte wijzigingen van het milieu. Dat blijkt uit de nieuwe Rode Lijst van de IUCN (International Union for the Conservation for Nature).

    De lijst, die jaarlijks verschijnt, geeft een overzicht van de status van wereldwijd voorkomende plant- en diersoorten. Een groot deel van de amfibieën (30%) en zoogdieren (21%) staat op het punt van uitsterven. Bovendien wordt maar liefst 70% van de onderzochte planten en 37% van de onderzochte zoetwatervissen in meer of mindere mate bedreigd.

    In totaal zijn van de 47.677 onderzochte dier- en plantensoorten 17.291 met uitsterven bedreigd. Volgens IUCN-experte Jane Smart bestaat er geen wetenschappelijke twijfel over dat de ernstige bedreiging van de soorten stijgt. Het voor volgend jaar gestelde doel, de terugloop van de soortenrijkdom in te perken, zal niet bereikt worden, berichtte de milieuorganisatie.

    Als voorbeeld voor de bedreiging van de amfibieën door de mens werd de Kihansi Spray Toad (Nectophrynoides asperginis) aangehaald. Deze dwergpad leeft enkel in de een kloof van de Kihansi-rivier in Tanzania. Omdat 90% van het water werd omgeleid voor een krachtcentrale geldt de soort, die ooit een populatie van 17.000 exemplaren telde, als uitgestorven.

    De oostelijke Voalavo, een knaagdier afkomstig uit Madagaskar, staat onder druk door de ontbossing van zijn leefgebied ten behoeve van de landbouw. De status van Brown Mudfish uit Nieuw-Zeeland is kwetsbaar omdat 85-90% van zijn moerasachtige leefomgeving droog is gelegd om in ontwikkeling te brengen. Tot slot laten de gevolgen van klimaatverandering zich overal voelen.

    In 2002 spraken wereldleiders in Johannesburg af dat het verlies van biodiversiteit in 2010 significant moest zijn verminderd. Mede daarom is 2010 door de VN uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit. De nieuwe Rode Lijst toont echter aan dat de ambities uit 2002 bij lange na niet worden gehaald.

    "De mens zaagt aan zijn eigen stoelpoten. En toch blijven we rustig vergaderen over doelstellingen waarvan we zeker weten dat ze niet worden gehaald", zegt Johan van de Gronden, directeur Wereld Natuur Fonds (WNF). "Het uitsterven van soorten, zoals de paling of de tijger die in aantal tot 3200 exemplaren is gedaald, moeten we in groter verband zien. Het is een graadmeter voor de roofbouw die we plegen op deze aarde." (BF)

    bron; ad.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Neushoorns Zimbabwe in trek bij stropers



     Neushoorns Zimbabwe in trek bij stropers

     
    Stropers hebben de afgelopen twee à drie jaar geprofiteerd van de economische en politieke crisis in Zimbabwe. Een kwart van de neushoornpopulatie is door hen gedood, zo meldden staatsmedia in het Afrikaanse land dinsdag.


       
      Foto: EPA

      Directeur Morris Mutsambiwa van de Autoriteit voor Nationale Parken en Wilde Dieren stelt dat bijna tweehonderd neushoorns het slachtoffer zijn geworden van illegale jachtpraktijken. Wegens geldgebrek is er drastisch gesneden in de beveiliging van de Zimbabwaanse wildparken. Desondanks konden dit jaar meer dan tachtig stropers worden aangehouden.

      Op dit moment telt Zimbabwe nog circa vijfhonderd zwarte en driehonderd witte neushoorns.

      bron; telegraaf.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonderspreeuw kan praten

       


      Wonderspreeuw kan praten 

      In Groot-Brittannië woont een wonderspreeuw die kan praten, bellen en vreselijk hard vliegen. Het beest heeft zelfs zijn eerste rol in een film te pakken.



         

        Foto: ANP

        De Brit vond Arnie nadat hij was verstoten uit het nest. "Hij had nog amper veertjes, was nog blind en had het zeker niet alleen overleefd", vertelt Buck. "Maar nu is hij zonder angst en buitengewoon slim. Hij kan 30 woorden spreken en kan zelfs een gsm nadoen. Daarbij kan hij heel goed vliegen".

        Arnie verschijnt in 2010 in een Britse film.

        Klik hier voor een filmpje over de pratende spreeuw.

        bron; telegraaf.nl


        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Kreeften gered van levende begrafenis



         Kreeften gered van levende begrafenis



        ZIERIKZEE
         -  Duikers en beroepsvissers hebben vorige maand ruim zeshonderd kreeften gered van de dood. De kreeften zouden worden bedolven onder een laag van steen bij de versteviging van de vooroevers in de Oosterschelde. Jaap Geleijse van de Federatie Beroepsvissers zegt dinsdag blij te zijn met het grote aantal kreeften dat is gered en vooral om de zogenaamde zaadkreeften, die weer voor nageslacht kunnen zorgen.



           
            Foto: ANP

          Ondanks de reddingsoperatie zullen er waarschijnlijk toch een paar duizend kreeften sterven door de werkzaamheden.

          bron; telegraaf.nl


          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame vogel strijkt neer in Molenbeek



          Zeldzame vogel strijkt neer in Molenbeek


          In het Scheutbos in Sint-Jans-Molenbeek is een zeldzame vogel neergestreken. Het gaat om de rietgors, een vogel die in onze contreien maar heel zelden voorkomt.


          foto;vogeltrackers.nl 

          Het Scheutbos kreeg onlangs nog een grondige schoonmaakbeurt. Dat de rietgors er nu gezien is, betekent dat het natuurgebied heel gezond is, aldus schepen van Leefmilieu Jan Gypers (Open VLD).

          De rietgors, in het Latijn Emberiza schoeniclus, leeft in het riet dat groeit langs meren, vijvers en moerassen. Hij is ongeveer 15 centimeter groot. In het voorjaar en in de zomer is hij duidelijk herkenbaar aan zijn pikzwarte kop. In de winter kan hij makkelijk verward worden met de ijsgors of zelfs met de huismus.

          bron;deredactie.be   


          01-11-2009
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zeeraaf betere naam voor aalscholver



          Zeeraaf betere naam voor aalscholver

           
          De NABU, de Duitse zuster­organisatie van Vogel­bescherming Nederland, heeft 2010 uitgeroepen tot jaar van de aalscholver. Niet voor niets, want net als in Nederland heeft de aalscholver bij de oosterburen een slechte naam; de beroepsvisserij ziet de vogel als geduchte concurrent.

          Uit onderzoek blijkt echter dat de aalscholver nauwelijks paling of andere commercieel interessante vissen op zijn menu heeft staan. Het dier eet tot 80 procent kleine vissoorten die geen enkele waarde hebben voor vissers; slechts 1 procent van hun dieet bestaat uit aal. „Waarom heet hij dan aalscholver?” werpen de Nederlandse vissers tegen.

          Het blijkt dat de vroegere Nederlandse naam van het dier ”schollevaar” of ”scholfaren” is. ”Aar” of ”aren” is hierin afkomstig van ”arend” en stoelt op de heraldieke houding die de vogel aanneemt wanneer hij met uitgespreide vleugels gaat staan om ze te laten drogen. Het element ”scholv(f)” kan in het Oudduits duiden op het scherpe, schorre geluid dat de vogel met name in de broedkolonies laat horen, of op de vangst van schol.

          Ook in de Duitse en de Engelse benaming, ”kormoran” en ”great cormorant”, klinkt geen vleugje door van massale aalconsumptie. Beide zijn ontleend aan de Latijnse naam Phalacrocorax carbo, die letterlijk zeeraaf betekent. Zeer toepasselijk, want het blijft een zwarte zeerover, die ontegenzeggelijk grote hoeveelheden vis verschalkt. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje, maar geen enkele reden om over te gaan tot massaal verdrijven of zelfs afschieten, zoals in Duitsland gebeurt. De aalscholver is door zijn voedselkeuze en zijn rol in het ecosysteem een graadmeters voor de ecologische toestand van de Nederlandse binnenwateren.

          bron; refdag.nl


















          Foto's Aalscholver; Joke & Georges


          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De meren van de Eau d'Heure




           
          De meren van de Eau d'Heure


          eaudheure
          Bossen en meren, vakantiehuisjes mét sauna, wandelen zonder een levende ziel te zien... Neen, dit is niet Finland maar het merengebied van de Eau d'Heure, op de grens van de provincies Namen en Henegouwen. Nu de bomen verkleuren, wordt de streek extra aantrekkelijk.

          Dacht u nog dat de stuwdam van de Gileppe in de buurt van Eupen de grootste van België is? Mis! De stuwdam van Plate Taille is 790 meter lang en vormt het centrum van het uitgestrekte merengebied (1800 ha!) van de Eau d'Heure, zo'n 25 km onder Charleroi. Door de bouw van stuwen op het riviertje de Eau d'Heure werden lagere delen van een weinig bevolkte streek in 1981 onder water gezet. Hierdoor ontstonden vijf meren met een totale oeverlengte van 70 km (langer dan onze kust!). Oorspronkelijk had het project alleen de bedoeling water-spaarbekkens te maken om het debiet van de Samber op peil te houden. Met de hulp van Europese subsidies ontwikkelt het zich nu echter tot een toeristische trekpleister. Ook een golfterrein (9 holes) is gepland.

          De toegang tot het gebied en de stranden is volledig gratis, alleen de attracties zijn betalend. En in het najaar, wanneer de bomen beginnen te verkleuren en de ochtendnevels over het water hangen, roept het gebied gelijkenissen op met de Finse meren. Elk meer heeft zijn charmes. Rond het grootste, het meer van Plate Taille, liggen watersportclubs en een toeristisch dorp met verhuur van vakantiehuisjes. De plas is echter zo uitgestrekt dat er stilteruimte genoeg overblijft. Met zijn bosrijke oevers doet het meer van Eau d'Heure dan weer het meest ongerept aan. Aan de kleine meren van Féronval en Ri Jaune (voor hengelaars) heerst de stilte. Het meer van Falemprise ten slotte is bedoeld voor waterrecreatie van gezinnen.

          Te land, ter zee.... en in de buik

          Al is een helikoptervlucht boven het gebied ook mogelijk, toch zijn fietsen en wandelen hier het meest aangewezen. Fietsen huren kan het hele jaar door. Een tocht van 20,2 km brengt u over een Ravelpad helemaal rond de vijf meren, al kunt u ook kiezen voor een lus rond het grootste meer alleen (15,4 km). Wandelaars hebben de keuze uit tien bewegwijzerde routes (van 2,2 km tot 24 km). Een aanrader is de Route van het grote hert (18 km) langs de diep ingesneden oevers van het Eau d'Heuremeer.

          Te water gaan kan natuurlijk ook. Bezitters van een eigen zeilboot kunnen hem verankeren in een beschutte kreek. Bij gebrek daaraan kunt u een motor- of zeilboot, een catamaran, een kajak, een kano of een surfplank huren. Ook een jetski, waterski's, een waterfiets en zelfs duiklessen zijn mogelijk. Bij het Onthaalcentrum (zie Praktisch) kunt u informeren welke watertuigen in welke periode van het jaar mogelijk zijn. De minst inspannende manier blijft een vaartochtje met de Rode Krokodil. Deze amfibiebus kan rijden én varen en ontlokt bij iedereen een gilletje wanneer hij van de helling aan de zeilclub in het water plonst en de golven hoog doet op-spatten. In juli en augustus vertrekt hij elke dag om het uur (14 tot 18 u.), in april, mei, juni, september en oktober alleen in de weekends.

          Niet te missen is een bezoek aan de binnenkant, zeg maar de buik van de stuwdam van Plate Taille. Vooral omdat u dan ook met een lift naar de top van de slanke, 103 m hoge toren bovenop de dam kunt zoeven. Het uitzicht op het merencomplex is beslist de moeite waard.

          Zin in wellness na uw avonturen? Het Aquacentre biedt al het plezier van een subtropisch zwembad, inclusief jacuzzi, sauna en hammam. Liever privé? Dan kunt u één van de vakantiebungalows met eigen sauna langs het meer van Plate Taille huren.

          De mirakels van de 'zwarte' madonna

          Als u er een meerdaagse uitstap van maakt, kunt in de directe omgeving van de meren nog enkele parels meepikken. Zoals het stadje Walcourt. Het ligt op een rots tussen de riviertjes Eau d'Heure en Eau d'Yves en is al eeuwenlang een bedevaartsoord. Op het hoogste punt troont de basiliek. Met haar bolvormige, bijna-vrolijke klokkentoren is ze al van ver herkenbaar. Binnenin gaat alle aandacht naar het zwarte madonnabeeldje. Dit zwart is echter geen zwart, maar bladzilver dat in de loop van bijna negen eeuwen is geoxideerd. Wandschilderingen tonen de mirakelverhalen die aan de madonna toegeschreven worden, terwijl de vele kaarsen en ex-voto's laten zien dat de devotie ook vandaag sterk blijft. Neem zeker ook de tijd om de wandeling langs de wallen ( Promenade des remparts) te volgen (3 km). Let vooral op de manier waarop torens en resten van de middeleeuwse omwallingen in de huizen werden verwerkt.

          Nog een aanrader in de omgeving is het dorpje Thy-le-Chateau. De kern ervan bestaat uit een sfeervol kerkje met pal ertegenover een middel-eeuwse burcht (bezoek op afspraak of wanneer er een tentoonstelling loopt). De combinatie van die twee voert ons terug naar de tijd toen de gewone man letterlijk moest opkijken naar de twee machten - de kerk en de adel.

          Praktisch

          Het onthaalcentrum van de Plate Taille, naast de stuwdam, biedt alle informatie over het merengebied: Route de la Plate Taille 99, 6440 Boussu-lez-Walcourt, tel. 071 50 92 92 en www.lacsdeleaudheure.be  

          Fietsverhuur: Le Clicotiat, tel. 0474 43 94 78 en www.clicotiat.com  

          Twee types vakantiewoningen zijn al te huur aan het meer van Plate Taille: de bungalows van Landal (met of zonder sauna, tel. 071 65 58 65 en www.landal.be) en de appartementen van residentie Les Joséphines (tel. 071 30 34 20 en www.apparthotellacsdeleaudeheure.be).

          Toeristische info over Walcourt en Thy-le-Château: Grand Place 25, tel. 071 61 25 26 en www.walcourt.be  


          Auteur: Ludo Hugaerts
          bron; plusmagazine.be

          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australische kajakker jaagt witte haai weg met peddel



          Australische kajakker jaagt witte haai weg met peddel


          Een Australische kanovaarder heeft een witte haai weg weten te jagen door het enorme dier verscheidene malen met een peddel op zijn kop te slaan.

          De 27-jarige Rhys Gadsden vertelde op de Australische televisie over zijn angstaanjagende ervaring. "Ik greep naar mijn peddel en sloeg hem vijf of zes keer op zijn hoofd. De haai gaf de kano een kopstoot, waardoor ik omkantelde en in het water belandde", aldus Gadsden, die vrijdag nabij Portland aan het varen was toen de haai zich op zijn kano stortte.

          Gered door passerende boot

          De Australiër lag een kwartier in het water met de lekke kano, voordat hij gered werd door een passerende boot. "Ik wist niet waar de haai gebleven was en ik wilde niet spetteren want dan zou hij misschien terugkomen."

          Witte haaien zijn de grootste roofvissen ter wereld. Ze kunnen tot 6 meter lang worden en meer dan 2.000 kilo wegen. In de afgelopen twee eeuwen zijn in de wateren rond Australië bijna tweehonderd mensen om het leven gekomen. Toch is de kans om door een haai gedood te worden volgens onderzoekers nog altijd kleiner dan de kans om geraakt te worden door de bliksem.

          (anp/jv) bron; hln.be 


          31-10-2009
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klein maar fijn

             

          Dierentuin; Klein maar fijn



             

            Foto: TLG

            Een wandelroute leidt je door het park en zo zie je alle dieren die de dierentuin herbergt. In tegenstelling tot andere parken kun je de dieren heel goed zien, zijn ze zeer levendig en konden wij sommige zelfs zonder afscheiding bewonderen. Wie kan nu zeggen dat ze een kangoeroe en een wallabie van dichtbij hebben gezien? Je mag het pad zelf niet af, maar komt het dier toevallig op jouw pad, dan is dat toch heel leuk! Zelfs de pinguïns stonden in een gedeelte waar ze vrij rond konden waggelen! Wij vonden het in ieder geval een aanrader voor iedereen die naar Friesland gaat of in de buurt komt."

            Info: www.aquazoo.nl

            Ralph en Marijke Stassen  
            bron; telegraaf.nl


            30-10-2009
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trekvogels zien magneetvelden
             



            Trekvogels zien magneetvelden

             

            Hoe trekvogels zich zo precies kunnen oriënteren wordt steeds duidelijker.


            Vogels vliegen met verbazingwekkende precizie naar zuidelijke landen. Dat ze zich oriënteren met het aardmagnetische veld van de aarde, is al langer bekend. Maar hoe ze die velden waarnemen nog niet. Nu hebben Duitse wetenschappers ontdekt dat het gezichtsveld en het bijbehorende hersengebied daarvoor verantwoordelijk zijn. In het hersengebied met de naam Cluster N bevindt zich een molecule die door het magnetische veld beïnvloed wordt. Als ze Cluster N desactiveerden bij roodborstjes, schakelden ze hun kompas uit.
            Tot nu toe dacht men dat de vogels de velden waarnemen door sensoren in de bek, die de informatie via de zenuwbanen van de kop doorsturen naar de hersenen. Maar toen de wetenschappers die zenuwbanen doorknipten, konden de roodborstjes zich nog altijd perfect oriënteren.

            bron; eos.be




            foto Joke.



            foto Joke

            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nostalgisch strand bij de Somme

             

            Nostalgisch strand bij de Somme




            We beleefden een nostalgische strandvakantie in Fort-Mahon Plage, aan de baai van de Somme in Frankrijk. Of Jacques Tati in 1953 al wist dat er jaren later nog met veel nostalgie zou worden teruggekeken naar Les vacances de Monsieur Hulot, weten we niet. Al zijn we pas twintig jaar na het verschijnen van zijn film geboren: in ons geval is het wel zo. De opnames van Tati's prent gebeurden in Saint-Marc-sur-Mer.
             
            Maar het beeld van Fort-Mahon Plage, de badplaats waar we deze nazomer verbleven, refereerde er in onze gedachten toch heel erg aan. De joie de vivre (à l'aise) van de bevolking, het obligate kopen van een warme baguette, het snuiven van de geur van de bouchot-mosselen en het zoeken naar stoffige prullaria uit vergane tijden, katapulteerden ons gedurende een week terug in de tijd.
             
            Het leven in Fort-Mahon Plage is 'beperkt', maar in jachtige tijden is dit allesbehalve negatief bedoeld. En wie er toch even uit wil, kan in de buurt zijn hart voor de natuur ophalen in het ornitologisch Parc du Marquenterre, of een stoomtreinrit maken van Le Crotoy naar St-Valérie-sur-Somme, of het huis van Jules Verne bezoeken in Amiens. Dicht bij huis, ver van af te raden. 

            Philippe Wuidar
            bron; demorgen.be

            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond geëerd als held voor reanimeren baasje

             

            Hond geëerd als held voor reanimeren baasje


            hond geeerd als held voor reanimeren baasje


            In Australië heeft een hond woensdag een reusachtig bot gekregen omdat hij een heldendaad heeft verricht. Hij redde namelijk het leven van zijn baasje, de 71-jarige Jim Touzeau.

            De gelauwerde hond, Teka, greep meteen in toe Touzeau een hartaanval kreeg en neerviel in zijn glaswerkplaats in Maryborough aan de oostkust.

            "Geen eten"

            De trouwe viervoeter stampte als het ware met zijn voorpoten op de borst van Touzeau, tot die wakker werd. Hij had ook meermaals in het gezicht van zijn baasje geblaft.

            Toen Touzeau weer bij bewust zijn was, snelde Teka naar buiten en daar bleef ze op een neer springen tot ze aandacht kreeg van een voorbijganger. Die wist ze vervolgens binnen te lokken.

            "Teka moet gedacht hebben: ik kan die kerel maar beter wakker maken anders krijg ik vanavond geen eten”, grapte Touzeau achteraf.

            Beeld: BrisbaneTimes
            bron; gva.be


            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik zag twee beren...

             


            Ik zag twee beren...

              
            Wat krijg je als je een ijsbeer kruist met een bruine grizzlybeer? Het klinkt als de eerste zin van een mop, maar de dierentuin in het Duitse Osnabruck heeft er daadwerkelijk onderzoek naar gedaan. De bevindingen zijn gepubliceerd in het Duitse wetenschappelijke tijdschrift Der Zoologische Garten, dat vrijdag is verschenen.


               

              Een Grizzly beer.

               

              Een IJsbeer.

              De onderzoekers bekeken de bouw en het gedrag van twee ijsgrizzly's die meteen na de geboorte werden weggehaald bij hun soortgenoten. Deze mengvorm komt niet vaak voor: wereldwijd leven er slechts zeventien van deze beren. Een zo'n beer leefde in het wild, maar die werd in 2006 doodgeschoten.

              bron; telegraaf.nl





                          




              Lieve Bezoeker
                Om het openen van 
               
              het gastenboek voor 
                 iedereen gemakkelijk 

               
              te houden worden te
                grote Plaatjes en of
                Buttons verwijderd
              .




              Blog als favoriet !


              Willekeurig SeniorenNet Blogs
              tony2005
              blog.seniorennet.be/tony200

              Blog tegen de regels? Meld het ons!
              Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!