Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    16-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Land van Crocodile Hunter Steve Irwin is dierenkerkhof

     

    Land van Crocodile Hunter Steve Irwin is dierenkerkhof




    De eigenaars van het Steve Irwin Wildlife Reserve, het gebied waar 'Crocodile Hunter' Steve Irwin begraven zou liggen, krijgen hevige kritiek te slikken na een bosbrand. Ze zouden de gronden niet goed beheerd hebben zodat de brand zware schade kon aanrichten.

    Terri Irwin, de weduwe van de presentator van het programma 'Crocodile Hunter', kreeg het land van de Australische overheid. Volgens een buurvrouw had ze meer kunnen doen om de brand te beperken. Het natuurgebied is volgens de buurvrouw in een dierenkerkhof veranderd. Veel van de overleden dieren zijn een bedreigde diersoort waarvoor Steve Irwin vroeger campagne voerde.

    Irwin werd wereldberoemd door de roekeloze manier waarop hij gevaarlijke dieren benaderde. Dat werd hem drie jaar geleden fataal toen hij gestoken werd door een pijlstaartrog. (gb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peperdure reuzenkat sterft voor baasje haar kan vastpakken

     

    Peperdure reuzenkat sterft voor baasje haar kan vastpakken


    Een asherakat.

    Dierenverdriet in Nederland: Shin-Chan is overleden zonder dat haar baasje haar heeft kunnen aaien, verzorgen of verwennen. Dat schrijft De Telegraaf op haar website. De kat was een zogenaamde ashera-kat, of een een zeldzame kruising tussen een serval en een Aziatische luipaardkat.

    Geheime locatie
    Eigenaar Jeffrey Borrenberg kocht de kat twee jaar geleden in Amerika voor zo'n 30.000 euro. Bij aankomst in Nederland werd de kat onmiddellijk door de Nederlandse justitie in beslag genomen en vastgehouden op een geheime locatie.

    Borrenberg vocht de in beslag name aan, zonder resultaat. Zijn advocaten hebben alvast een aanvraag ingediend om zelf een sectie op het dier te verrichten. Of dat wordt toegestaan, is nog niet bekend.

    Wantrouwen
    Omdat de doodsoorzaak nog onbekend is, zal Jusitie ook zelf een sectie laten uitvoeren. Maar daar heeft Borrenberg geen vertrouwen in. "We hebben nooit geweten waar Shin-Chan werd vastgehouden, en we weten dus ook niet of er goed voor haar werd gezorgd. Dit is waar we voor vreesden. Wie zegt dat het geen truc is om op een gemakkelijke manier van het hele gedoe af te komen?", zegt een aangeslagen Borrenberg aan De Telegraaf.

    De Eindhovenaar wil hoe dan ook iemand aansprakelijk stellen voor de dood van zijn peperdure huisdier. "Dit verhaal gaat een enorm staartje krijgen", zo waarschuwt hij nog.

    (edp)bron; demorgen.be 

    15-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Elke vijf minuten albatros dood in visnet'



    'Elke vijf minuten albatros dood in visnet'


     

     Britse wetenschappers beweren dat er om de vijf minuten een albatros sterft die vastgeraakt is in een visnet. Zij willen op de visserijconventie die vandaag plaatsvindt in Brazilië aandacht vragen voor deze enorme zeevogels. Dat meldt de Britse nieuwssite The Guardian.

    "Albatrossen, en andere zeevogels, zullen uitsterven als de traditionele visserij niet snel reageert." Volgens de milieuorganisatie BirdLife International lopen 37 soorten zeevogels een risico, 18 van hen zijn werkelijk met uitsterven bedreigd.

    Vandaag komen verschillende visserij-organisaties en wetenschappers samen in Brazilië om de visserijquota's van tonijn en zwaardvis in de Atlantische oceaan en de Middenlandse zee te bepalen. BirdLife wil ervoor zorgen dat er op die bijeenkomst ook gesproken wordt over maatregels om de albatros te beschermen.

    "Eén dode per vijf minuten maakt van de albatros de meest bedreigde vogel ter wereld", zegt albatrosexpert Cleo Small. "Het ergste is dat de technologie om deze doden te vermijden bestaat, maar niet gebruikt wordt. Hun dood is dus onnodig."

    Volgens Small is het grootste probleem dat de albatrossen het aas van de vishaken proberen te stelen. "Zij raken dan vast aan de haak en verdrinken. De kadavers van deze vogels aan de vislijnen zijn telkens weer een akelige herinnering aan de grote hoeveelheid zeevogels die elke dag, elk jaar sterft."

    bron; ad.nl

    14-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boete voor Ouwehands Dierenpark

     

    Boete voor Ouwehands Dierenpark


    De Afrikaanse olifanten in Ouwehands Dierenpark. FOTO ANP

    Ouwehands Dierenpark in Rhenen moet een boete van 40.000 euro betalen wegens het overtreden van de Flora- en Faunawet. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

    De dierentuin haalde in 2006 twee Afrikaanse olifanten naar Nederland waarvan de papieren bij aankomst niet bleken te kloppen. De olifanten hadden onjuiste papieren van het zogeheten CITES-bureau, dat de internationale handel in bedreigde planten en dieren regelt. Ze waren daardoor illegaal ingevoerd.

    Ouwehands maakte zelf melding van het incident en heeft de dieren inmiddels gelegaliseerd. Het OM acht het dierenpark toch schuldig aan de overtreding van de Flora- en Faunawet en is met het park een betaling van 40.000 euro overeengekomen. (ANP)

    bron; ad.nl

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blue Mountains National Park



    Blue Mountains National Park

     
    Blue Mountains National Park 
    Blue Mountains National Park

    Meer dan drie miljoen mensen bezoeken elk jaar het Blue Mountains National Park vlakbij Sydney in de Australische provincie New South Wales. De Blue Mountains bieden dan ook een uitstekend alternatief voor het drukke stadsleven in Sydney.

    Rotsen die in een blauwe waas in elkaar overgaan, kunstig gevormd zandsteen, schijnbaar eindeloze eucalyptusbossen die zich aan kale bergflanken vastklampen, beangstigend diepe kloven en krachtig neerstortende watervallen, ... Het landschap van de Blue Mountains in het zuiden van Australië laat je niet meer los.

    Het Blue Mountains National Park staat algemeen bekend als één van de mooiste "bushwalking" gebieden ter wereld. De ene bezoeker leeft zich uit door te wandelen of te fietsen langs de kliffen en de valleien, terwijl de andere urenlang tuurt naar het zich verheffende landschap dat soms meer dan 1.000 meter boven de zeespiegel uitsteekt.

    In 1788 kregen de Blue Mountains de oorspronkelijke namen "Carmarthen Hills" en "Landsdowne Hills", maar al snel werd duidelijk dat "Blue Mountains" een veel betere benaming voor het populaire park was.

    De typisch blauwe damp die constant in het gebied hangt, is afkomstig van de olie die door de aanwezige inheemse eucalyptusbomen wordt afgegeven. De minuscule oliedruppeltjes in de atmosfeer weerspiegelen, in combinatie met stofpartikels en waterdamp, enkel de blauwe kleur van het lichtspectrum.

    Het gebied van de Blue Mountains heeft ongeveer 74.000 inwoners. De belangrijkste steden zijn Glenbrook, Springwood, Wentworth Falls, Leura, Blackheath, Mount Victoria en vooral Katoomba, de uitvalsbasis voor de meeste toeristen.

    Het park maakt deel uit van het Greater Blue Mountains World Heritage Area en grenst aan het Wollemi National Park en het Kanangra-Boyd National Park


    bron; knackweekend.rnews.be


    13-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers gaan koraal invriezen want



    Wetenschappers gaan koraal invriezen want "riffen vallen toch niet meer te redden"



    Op een meeting in de Deense hoofdstad Kopenhagen van Globe hebben parlementariërs van 's werelds 16 belangrijkste economieën naar data van marinebiologen en klimaatwetenschappers gekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat zelfs een klimaatakkoord de koraalriffen niet meer zal kunnen redden.


    Koraalriffen bedekken amper 0,25 procent van de oceaanbodems, maar huisvesten wel 25 procent van al het leven in de oceaan. Ze zijn de meest biodiverse plaatsen op onze planeet: nergens wonen meer en zoveel verschillende dieren. De jongste 35 jaar is sowieso al 25 procent van de koraalriffen verdwenen door destructieve vismethodes (ondermeer met dynamiet en cyanide) en door ongecontroleerd toerisme.  


     

    Om de koraalriffen te redden, mag het CO2-gehalte in onze atmosfeer immers niet hoger liggen dan 350 deeltjes per miljoen (ppm). Zelfs de meest drastische voorstellen die op tafel liggen voor de grote klimaatconferentie in Kopenhagen in december, voorzien 450 ppm.  

     

    Het belang van koraalriffen valt niet te onderschatten. Wat voor de meeste mensen een toeristische attractie is die amper 0,25 procent van de oceaanbodem bedekt, is in feite de voornaamste bron van eten, inkomen en bescherming tegen stormvloeden voor ongeveer 500 miljoen mensen. Bijkomend probleem: als koraalriffen verdwijnen, stort de hele voedselpiramide van de oceanen in en betekent dat tout court het einde van alle commerciële visvangst. 
     
     Eén hectare koraalrif brengt vandaag de dag 1,2 miljoen euro per jaar op. Daarin niet alleen geld uit toerisme en duurzame visvangst, maar ook bijvoorbeeld geld dat de farma- en medische industrie uit de rijkdom van riffen haalt. Nogal wat revolutionaire geneesmiddelen die de jongste jaren op de markt kwamen, zijn te danken aan research in koraalriffen.  


    Het ziet er zo slecht uit voor het voortbestaan van koraalriffen dat wetenschappers gaan beginnen om stalen in te vriezen in vloeibaar stikstof zodat ze bewaard blijven voor de toekomst. Zo zouden ze opnieuw in de zee gezet kunnen worden mocht het CO2-gehalte in onze atmosfeer ooit zou dalen (en bijgevolg de zeeën minder zuur en minder warm zijn).

    "Einde: 2060"
    De verwachting nu is dat koraalriffen 2060 niet zullen halen. Dat lijkt in eerste instantie bijzonder slecht nieuws voor duikers en toeristen, maar de gevolgen zijn enorm voor iedereen: als koraalriffen verdwijnen, stort de hele voedselpiramide van de oceanen in en betekent dat tout court het einde van alle commerciële visvangst.
     
    Bleaching
    Koralen zijn uiterst vatbaar voor klimaatverandering. Opwarming leidt tot het verzuren van zeewater, en dat veroorzaakt dan verbleking van koraal (bleaching) en vaak ook tot dood van koraal, door het afsterven van Zooxanthellen. Zoöxantellen zijn de kleine eencellige algsoorten die in symbiose met koralen leven. Zij zijn het die koralen ondermeer hun mooie kleuren geven.

    Het Groot Barrièrerif werd bijvoorbeeld in 1998 en 2002 al slachtoffer van zo'n 'bleaching event' doordat het water te warm werd. Op sommige plaatsen stierf daardoor 90 procent van het koraal. De overige 10 procent heeft ongeveer 15 à 20 jaar nodig om zich volledig te herstellen.

    Tragere groei
    Broeikasgassen hebben nog een ander nefast effect op koraalriffen. De toename van CO2 in onze atmosfeer vertraagt de snelheid waarmee koraal kalk uit zeewater opneemt, waardoor ze (nog) trager groeien. 

     500 miljoen mensen leven dankzij koraalriffen
    Het belang van koraalriffen valt niet te onderschatten. Wat voor de meeste mensen een toeristische attractie is die amper 0,25 procent van de oceaanbodem bedekt, is in feite de voornaamste bron van eten, inkomen en bescherming tegen stormvloeden voor ongeveer 500 miljoen mensen. Bijkomend probleem: als koraalriffen verdwijnen, stort de hele voedselpiramide van de oceanen in en betekent dat tout court het einde van alle commerciële visvangst.

    Eén hectare brengt meer dan miljoen op per jaar
    Pavan Sukhdev, een econoom die werkt bij het Environment Programme's World Conservation Monitoring Centre van de VN in Cambridge, rekende uit wat koraalriffen voor onze economie betekenen. In het rapport The Economics of Ecosystems and Biodiversity rekent de man uit dat indien koraalriffen verdwijnen dat ons 160 miljard per jaar gaat kosten aan ondermeer extra bescherming die moet aangelegd worden om kustgebieden te vrijwaren van overstromingsrampen.

    Eén hectare koraalrif brengt vandaag de dag 1,2 miljoen euro per jaar op volgens de studie. Daarin niet alleen geld uit toerisme en duurzame visvangst, maar ook bijvoorbeeld geld dat de farma- en medische industrie uit de rijkdom van riffen haalt. Nogal wat revolutionaire geneesmiddelen die de jongste jaren op de markt kwamen, zijn te danken aan research in koraalriffen.

    Niet eerste keer
    Uit geologisch onderzoek weten we dat de koraalriffen op onze planeet al verschillende keren verdwenen zijn, en dat dat gebeurde in periodes van opwarming en/of met hoge CO2-gehaltes. Soms verdwenen ze voor enkele duizenden jaren, soms voor miljoenen jaren. De jongste 30 miljoen jaar gebeurde dat twee keer, de laatste keer ongeveer een miljoen jaar geleden. (mvl)




    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paard ligt genetisch verrassend dicht bij mens

     

    Paard ligt genetisch verrassend dicht bij mens



    Het genoom van het paard ligt verrassend dicht bij dat van de mens. Tot die conclusie komt een internationaal team wetenschappers, dat zijn bevindingen vrijdag in het wetenschappelijk tijdschrift Science zal publiceren. Het genoom van het paard vertoont grote gelijkenissen met dat van andere zoogdieren, zoals de mens, die genetisch dichter bij het paard staat dan bij de hond.

    17 op 32 chromosomen
    Zo zijn 17 van de 32 chromosomen bij paarden vergelijkbaar met die van mensen. Paarden zijn ook vatbaar voor meer dan 90 erfelijke ziekten die gelijkenissen vertonen met die van de mens. "Daardoor zou de identificatie van de genen die verantwoordelijk zijn voor deze ziekten ook het begrip ervan moeten verbeteren, zowel bij de mens als het paard", zo verklaart Kerstin Lindblad-Toh, hoofdauteur van het onderzoek en directrice wetenschappen aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Harvard.

    Proteïnen
    Het genoom van het paard bevat 2,7 miljard 'letters' - de moleculen die het DNA vormen- en dat is net iets meer dan de hond en iets minder dan de mens (2,9 miljard letters). Volgens het onderzoek zijn er net iets meer dan 20.000 genen van het paard die de proteïnen coderen. Daarvan zijn er ongeveer 17.000 vergelijkbaar met die van de mens, de muis en de hond. (belga/kh)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenden broeden zes maanden te vroeg door zacht herfstweer

     

    Eenden broeden zes maanden te vroeg door zacht herfstweer



    Deze kuikens worden in een lavabo verzorgd nadat ze door het zachte herfstweer in Engeland zes maanden te vroeg zijn uitgebroed.

    De baby-eendjes werden opgemerkt door in de tuin van een bejaard koppel in Suffolk. Don (91) en Rosalie (eind de zestig) zien doorgaans in de zomer kuikentjes in hun tuin.

    Eenden vormen paren in oktober en november, maken hun nest in maart en broeden doorgaans van april tot juni. Maar het zachte weer van de voorbije weken moet ervoor hebben gezorgd dat een koppel eenden dacht dat het lente werd. De negen kuikentjes worden nu verzorgd in een dierenasiel, in de vrije natuur zouden ze de winter niet overleven. In maart worden ze weer uitgezet. (lb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.200 rendieren verdrinken nadat ijs het begeeft



    200 rendieren verdrinken nadat ijs het begeeft


    Een kudde rendieren op zoek naar voedsel.

    In het hoge noorden van Zweden zijn zowat 200 rendieren verdronken toen het ijs van de rivier die ze overstaken het begaf onder het gewicht van de troep. Dat melden de regionale autoriteiten.

    "Een troep van 3.000 rendieren strak de rivier over. Plotseling maakten de eerste rechtsomkeer. Alle dieren stonden samen op het ijs dat het onder het gewicht begaf", vertelde Erik Gustavsson, plaatselijk verantwoordelijke voor grondstoffen.

    Het merendeel kon zich al zwemmende redden, maar ongeveer 200 dieren verdronken. Wanneer rendieren bevroren rivieren of meren oversteken, zetten zij zich in een rij. Om een onbekende reden hebben de eerste echter rechtsomkeer gemaakt, aldus de ambtenaar. (afp/adb)

    bron; demorgen.be

    10-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Britse wet beschermt reuzenhaaien



    Nieuwe Britse wet beschermt reuzenhaaien



    De reuzenhaai kan tot 12 meter lang worden en voedt zich voornamelijk met plankton.
    De onderwaterwereld voor de kust van het Verenigd Koninkrijk wordt bevolkt door zeepaardjes, haaien en prachtige koralen. Dat maritieme leven wordt nu met een nieuwe wet extra beschermd. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

    Sleepnetten
    "We hebben jaren geijverd voor deze wet", zegt Joan Edwards, hoofd van de dierenorganisatie Wildlife Trusts. "Het aantal reuzenhaaien dat hier in de zomer verblijft, is de laatste jaren met 95 procent afgenomen. Ook onze koralen, zeepaardjes, walvissen, dolfijnen en zeehonden worden bedreigd." Op de beschermde plaatsen zal er bijvoorbeeld niet meer gevist mogen worden met sleepnetten.

    Zalm
    Dierenrechtenorganisatie WWF somt zes diersoorten en planten op die momenteel bedreigd zijn en die zullen profiteren van de nieuwe wet: de Atlantische zalm, het roze hoornkoraal, het exotisch uitziende steenkoraal, de bruinvis, het zeegras (de habitat van het zeepaardje) en de mossel. (adb)

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifantje geboren in Dierenpark Amersfoort



    Olifantje geboren in Dierenpark Amersfoort


    In Dierenpark Amersfoort is dinsdagochtend een olifantje geboren. Het dier kwam ter wereld in het gloednieuwe olifantenverblijf. Dat heeft het park dinsdag bekendgemaakt.

      In 2007 overleed het eerste jong van moeder Indra vlak na de geboorte. Indra en haar 26-jarige moeder WarWar vertrapten het dier.

      De vorige bevalling en de dramatische afloop waren te volgen via een webcam. Deze was nu uitgeschakeld. Bij de geboorte was oma ook niet aanwezig. Wel kreeg Indra gezelschap van olifant Mimi, haar tante.

      bron; telegraaf.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koala's binnen 30 jaar uitgeroeid



      "Koala's binnen 30 jaar uitgeroeid"



      Het aantal koala's in Australië is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Volgens de Koala Stichting zijn de dieren binnen 30 jaar uitgeroeid als het zo doorgaat. Bij de laatste telling waren er nu nog tussen de 43.000 en 80.000 buidelberen Down Under.

      Bomen kappen
      "Mensen blijven maar bomen kappen. Overal zijn er minder koala's, als het zo doorgaat, zullen de dieren gewoon verdwijnen", aldus Deborah Tabart van de Koala Stichting. In het noorden van Queensland werd al geen enkele buidelbeer meer gevonden, terwijl er tien jaar geleden nog 20.000 leefden.

      Maatregelen
      De stichting hoopt dat de overheid maatregelen zal nemen om de buidelberen te beschermen. Het is niet de eerste keer dat de Stichting om hulp vraagt, maar eerdere oproepen werden genegeerd. De koala leeft in eucalyptusbossen in het oosten en zuiden van Australië. De dieren zijn zeer kieskeurig over de kwaliteit van de bladeren die ze eten. De koala heeft ook veel ruimte nodig om te overleven. (adv)

      bron; demorgen.be

      09-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reality tv-ster Harrie uit de lucht geschoten

       

      Reality tv-ster Harrie uit de lucht geschoten



      Lepelaar Harrie, een jonge trekvogel die de hoofdrol speelde in een realitysoap die je kon volgen via de website van Natuurmonumenten, is dood. De lepelaar was net begonnen aan zijn trektocht naar het zuiden, maar is door een Franse jager uit de lucht geschoten.

      De grens over
      Harrie kreeg in juli na uitgebreide audities een ring en een gps-zender. Daardoor kon iedereen 24 uur per dag volgen waar en wat Harrie allemaal aan het doen was. Zo zagen bezoekers de lepelaar eind oktober de Belgisch-Nederlandse grens oversteken, op weg naar het warme zuiden.

      Bedreigd
      Maar Afrika zou Harrie nooit halen. In een natuurgebied vlakbij Duinkerken werd de vogel neergeschoten. Jagen is daar verboden, maar waarschijnlijk verliet Harrie het veilige rustgebied op zoek naar voedsel. De makers van de realitysoap in opdracht van Natuurmonumenten zijn geschokt dat de vogel is doodgeschoten omdat de lepelaar een bedreigde diersoort is. (odbs)

      Hier kon je de avonturen van Harrie volgen.

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama leert kleine beertjes jagen


      Mama leert kleine beertjes jagen

      Een berin leert haar jongen vis vangen in een rivier. Daarvoor balanceert ze zelfs op de rand van een waterval. Even later duikt een andere beer op die het voedsel van haar jongen wil stelen, maar mama haalt eens stevig uit naar de ongewenste bezoeker. (gb)


         




      bron; hln.be

      06-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee schattige halfaapjes geboren in Nederland



      Twee schattige halfaapjes geboren in Nederland


      twee schattige halfaapjes geboren in nederland


      In het Nederlandse Dierenpark Amersfoort zijn twee lori's geboren. De directie en de verzorgers zijn opgetogen. "De populatie van de halfaapjes in het wild neemt af, en dat is zorgwekkend", aldus woordvoerster Josien Eijk. "De geboorte van deze twee lori’s is erg belangrijk voor het soortbehoudprogramma."

      De lori's zijn nog piepklein en vederlicht, zo'n 45 gram. Liefst brengen ze hun dag door op een tak. Als de mama van de kindjes hen even alleen laat, smeert zij hen in met haar speeksel.

      Deze is licht giftig en houdt andere dieren uit de buurt van haar nog erg kwestbare jong. De halfaapjes, eigenlijk nachtdieren, komen voornamelijk voor in Zuidoost-Azië. Ze eten insecten, groente, fruit en bladeren.

      Beeld: Telegraaf
      bron; demorgen.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sabeltandtijger was mietje in vergelijking met holenleeuw



      Sabeltandtijger was mietje in vergelijking met holenleeuw




      Ondanks hun sabeltanden waren sabeltandtijgers eigenlijk maar doetjes in vergelijking met andere grote katten uit hun tijd en in vergelijking met de meeste die vandaag leven. Dat is de opmerkelijke conclusie van een nieuwe wetenschappelijke studie.

      Smilodon fatalis of de sabeltandtijger, was iets kleiner dan een leeuw maar wat zwaarder gebouwd. Hij stierf 10.000 jaar geleden uit. Het dier had twee grote sikkelvormige slagtanden (tot 18 cm lang), sterk vergrote hoektanden in de bovenkaak, die ook bij gesloten bek naar buiten staken. U kent hem misschien nog het best als Diego in de Ice Age-films.

      Panthera athrox
      De echte heerser van de tijd was blijkbaar de holenleeuw (Panthera atrox), een 10.000 jaar geleden uitgestorven verwant van de huidige leeuw die zo'n 3,5 meter lang was.

      In het recentste Journal of Zoology leggen Julie Meachen-Samuels (National Evolutionary Synthesis Center in Durham, NC) en Wendy Binder (Loyola Marymount University in Los Angeles) uit waarom. Ze onderzochten alle fossielen en skeletten van zowel sabeltandtijgers als holenleeuwen. Bij de holenleeuwen waren de mannetjes veel groter dan de vrouwtjes. Bij smilodon waren ze even groot. Soorten waar de mannetjes veel groter zijn dan de vrouwtjes, zijn veel agressiever. Ze zijn zo geëvolueerd omdat ze moeten vechten voor de vrouwtjes. (mvl)

       
       

      bron; demorgen.be

      05-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pythons gered uit de pan



      Pythons gered uit de pan



      KUALA LUMPUR - Zeker 59 Maleisische pythons zijn uit de pan gered. Maleisische natuurbeschermingsorganisaties vonden de slangen tussen een partij huiden van pythons en hagedissen in een pakhuis in het zuiden van het land, aldus de autoriteiten.

      ,,Het pythonvlees was bestemd voor restaurants in de omgeving en de huiden zouden worden gebruikt voor leren koffers voor de internationale markt in Hongkong, Singapore en Vietnam'', aldus een woordvoerder van een organisatie.

      De handel in wilde dieren zou flink zijn toegenomen in Maleisië. Ze worden onder meer gebruikt in traditionele medicijnen en exotische gerechten.
       
      (ANP/AFP) bron;ad;nl 

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hedwigepolder ligt er nu nog prachtig bij



      Hedwigepolder ligt er nu nog prachtig bij

      Tonnen voedsel onder water…

      Binnenkort gaat de Hedwigepolder weer onder water als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Dat valt te billijken, want de mens kan maar niet blijven doorgaan alle ruimte in te pikken.

      Maar het besluit is onomkeerbaar en democratisch gevallen en daarom snel richting Zeeland zolang die polder nog bewandeld kan worden! 
      Hoe dan ook, je komt wel in een onbetaalbaar, uniek stukje Nederland. Met eindeloze akkers waartussen een paar rechte, smalle weggetjes die u naar Emmadorp leiden, een gehucht dat uit niet meer dan een paar huizen, wat boerenschuren en uiteraard een kroeg bestaat. Alhoewel een zeer verleidelijk pleisterplaatsje eerst maar eens wandelen.

      Als we de dijk beklimmen, is het even naar adem happen. Voor ons strekt zich namelijk het 3200 hectare grote schorgebied van Het Verdronken Land van Saeftinghe uit. Zo moet Zeeland er eeuwen geleden al uit hebben gezien: slikken, platen en schorren doorsneden met geulen. Waar het zoute water dat met vloed binnenstroomt zich mengt met zoet rivierwater. Op de brakke grond is zo een unieke flora en fauna ontstaan met broed- en foerageerplaatsen voor duizenden kust- en trekvogels.

      Fazanten
      Lopend op de dijk zien we ontelbaar veel ganzen, eenden en scholeksters. Op het drassige land grazen koeien die vaak tot hun middel in de modder wegzakken. Boven de rietvelden zweven bruine kiekendieven en aan de horizon varen grote zeeschepen van en naar de haven van Antwerpen. Alhoewel zo dicht bij één van de grootste havens ter wereld is de stilte overweldigend. Regelmatig schieten hazen en fazanten verschrikt uit de bosschages weg en op de gerooide akkers zijn groepen ganzen bezig de overgebleven restjes op te vreten. Als we aan het eind van de zeedijk komen, passeren we de radartoren die een belangrijk baken is voor het in- en uitvarende scheepsverkeer. Ook hier zal de dijk worden doorgestoken en afgegraven zodat het water de polder kan instromen. Er zal dan een natuurlijk gebied ontstaan, waarvan de diepe delen twee keer per dag onder water lopen. Bij springtij komt zelfs de hele oppervlakte blank te staan. En dat doet pijn, lezen we onderweg op vele borden.

      Gelijk na de toren, waarvoor ook een nieuw plekje moet worden gevonden, banjeren we door het hoge gras van de Hedwigdijk die nu nog de natuurlijke grens vormt tussen België en Nederland. Ook deze waterkering wordt afgegraven en net als het tegenoverliggende Belgische land ’teruggegeven’ aan de natuur. De dijk leidt ons terug de polder uit waarna we via lange rechte polderwegen teruglopen naar Emmadorp.

      Bij het oergezellige huiskamercafé ’Het Verdronken Land’ is het inmiddels druk met fietsers en dagjesmensen. Je waant je hier nog echt in de jaren vijftig. Waardin Gina van Mullem heeft prachtige biertjes op het vat, maar schenkt ook likeurtjes met spannende namen als Volmaakt Geluk en Hemel op Aarde. Toepasselijke namen voor het gevederde volkje aan de andere kant van de dijk, maar de heksenborrel (Saefthinge kruid op jenever gezet) lijkt een toepasselijker drankje voor de gedupeerde boeren.

      door Joop Duijs bron; telegraaf.nl


      04-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krabben hebben seks in ruil voor bescherming

       

      Krabben hebben seks in ruil voor bescherming

      Een mannetjeswenkkrab verdedigt een vrouwtje met het grootste plezier tegen indringers -als daar een seksuele dienstverlening tegenover staat tenminste.

      Dat blijkt uit een studie van de Australische Nationale Universiteit die dinsdag is gepubliceerd.

      Wetenschappers van de universiteit onderzochten in oktober en november 2008 het gedrag van wenkkrabben op moddervlaktes voor de kust van Mozambique.

      bron; nu.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte panter Ardense bossen gefilmd

       

      Zwarte panter Ardense bossen gefilmd


      zwarte panter ardense bossen gefilmd


      In een bos in de buurt van Malmedy, in de provincie Luik, heeft een koppel een zwarte panter gespot. Het dier werd twee maanden geleden ook al enkele keren gesignaleerd.

      Deze keer konden de wandelaars het dier wel filmen. Het lijkt te gaan om een grote zwarte kat, maar dan fors en zwaarder gebouwd.

      Het filmpje werd overgemaakt aan de politie. De boswachters werden ingelicht, maar een klopjacht komt er voorlopig niet.

       bron; gva.be




                  




      Lieve Bezoeker
        Om het openen van 
       
      het gastenboek voor 
         iedereen gemakkelijk 

       
      te houden worden te
        grote Plaatjes en of
        Buttons verwijderd
      .




      Blog als favoriet !


      Willekeurig SeniorenNet Blogs
      berenjoske
      blog.seniorennet.be/berenjo

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!