Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    10-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Britse wet beschermt reuzenhaaien



    Nieuwe Britse wet beschermt reuzenhaaien



    De reuzenhaai kan tot 12 meter lang worden en voedt zich voornamelijk met plankton.
    De onderwaterwereld voor de kust van het Verenigd Koninkrijk wordt bevolkt door zeepaardjes, haaien en prachtige koralen. Dat maritieme leven wordt nu met een nieuwe wet extra beschermd. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

    Sleepnetten
    "We hebben jaren geijverd voor deze wet", zegt Joan Edwards, hoofd van de dierenorganisatie Wildlife Trusts. "Het aantal reuzenhaaien dat hier in de zomer verblijft, is de laatste jaren met 95 procent afgenomen. Ook onze koralen, zeepaardjes, walvissen, dolfijnen en zeehonden worden bedreigd." Op de beschermde plaatsen zal er bijvoorbeeld niet meer gevist mogen worden met sleepnetten.

    Zalm
    Dierenrechtenorganisatie WWF somt zes diersoorten en planten op die momenteel bedreigd zijn en die zullen profiteren van de nieuwe wet: de Atlantische zalm, het roze hoornkoraal, het exotisch uitziende steenkoraal, de bruinvis, het zeegras (de habitat van het zeepaardje) en de mossel. (adb)

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifantje geboren in Dierenpark Amersfoort



    Olifantje geboren in Dierenpark Amersfoort


    In Dierenpark Amersfoort is dinsdagochtend een olifantje geboren. Het dier kwam ter wereld in het gloednieuwe olifantenverblijf. Dat heeft het park dinsdag bekendgemaakt.

      In 2007 overleed het eerste jong van moeder Indra vlak na de geboorte. Indra en haar 26-jarige moeder WarWar vertrapten het dier.

      De vorige bevalling en de dramatische afloop waren te volgen via een webcam. Deze was nu uitgeschakeld. Bij de geboorte was oma ook niet aanwezig. Wel kreeg Indra gezelschap van olifant Mimi, haar tante.

      bron; telegraaf.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koala's binnen 30 jaar uitgeroeid



      "Koala's binnen 30 jaar uitgeroeid"



      Het aantal koala's in Australië is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Volgens de Koala Stichting zijn de dieren binnen 30 jaar uitgeroeid als het zo doorgaat. Bij de laatste telling waren er nu nog tussen de 43.000 en 80.000 buidelberen Down Under.

      Bomen kappen
      "Mensen blijven maar bomen kappen. Overal zijn er minder koala's, als het zo doorgaat, zullen de dieren gewoon verdwijnen", aldus Deborah Tabart van de Koala Stichting. In het noorden van Queensland werd al geen enkele buidelbeer meer gevonden, terwijl er tien jaar geleden nog 20.000 leefden.

      Maatregelen
      De stichting hoopt dat de overheid maatregelen zal nemen om de buidelberen te beschermen. Het is niet de eerste keer dat de Stichting om hulp vraagt, maar eerdere oproepen werden genegeerd. De koala leeft in eucalyptusbossen in het oosten en zuiden van Australië. De dieren zijn zeer kieskeurig over de kwaliteit van de bladeren die ze eten. De koala heeft ook veel ruimte nodig om te overleven. (adv)

      bron; demorgen.be

      09-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reality tv-ster Harrie uit de lucht geschoten

       

      Reality tv-ster Harrie uit de lucht geschoten



      Lepelaar Harrie, een jonge trekvogel die de hoofdrol speelde in een realitysoap die je kon volgen via de website van Natuurmonumenten, is dood. De lepelaar was net begonnen aan zijn trektocht naar het zuiden, maar is door een Franse jager uit de lucht geschoten.

      De grens over
      Harrie kreeg in juli na uitgebreide audities een ring en een gps-zender. Daardoor kon iedereen 24 uur per dag volgen waar en wat Harrie allemaal aan het doen was. Zo zagen bezoekers de lepelaar eind oktober de Belgisch-Nederlandse grens oversteken, op weg naar het warme zuiden.

      Bedreigd
      Maar Afrika zou Harrie nooit halen. In een natuurgebied vlakbij Duinkerken werd de vogel neergeschoten. Jagen is daar verboden, maar waarschijnlijk verliet Harrie het veilige rustgebied op zoek naar voedsel. De makers van de realitysoap in opdracht van Natuurmonumenten zijn geschokt dat de vogel is doodgeschoten omdat de lepelaar een bedreigde diersoort is. (odbs)

      Hier kon je de avonturen van Harrie volgen.

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama leert kleine beertjes jagen


      Mama leert kleine beertjes jagen

      Een berin leert haar jongen vis vangen in een rivier. Daarvoor balanceert ze zelfs op de rand van een waterval. Even later duikt een andere beer op die het voedsel van haar jongen wil stelen, maar mama haalt eens stevig uit naar de ongewenste bezoeker. (gb)


         




      bron; hln.be

      06-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee schattige halfaapjes geboren in Nederland



      Twee schattige halfaapjes geboren in Nederland


      twee schattige halfaapjes geboren in nederland


      In het Nederlandse Dierenpark Amersfoort zijn twee lori's geboren. De directie en de verzorgers zijn opgetogen. "De populatie van de halfaapjes in het wild neemt af, en dat is zorgwekkend", aldus woordvoerster Josien Eijk. "De geboorte van deze twee lori’s is erg belangrijk voor het soortbehoudprogramma."

      De lori's zijn nog piepklein en vederlicht, zo'n 45 gram. Liefst brengen ze hun dag door op een tak. Als de mama van de kindjes hen even alleen laat, smeert zij hen in met haar speeksel.

      Deze is licht giftig en houdt andere dieren uit de buurt van haar nog erg kwestbare jong. De halfaapjes, eigenlijk nachtdieren, komen voornamelijk voor in Zuidoost-Azië. Ze eten insecten, groente, fruit en bladeren.

      Beeld: Telegraaf
      bron; demorgen.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sabeltandtijger was mietje in vergelijking met holenleeuw



      Sabeltandtijger was mietje in vergelijking met holenleeuw




      Ondanks hun sabeltanden waren sabeltandtijgers eigenlijk maar doetjes in vergelijking met andere grote katten uit hun tijd en in vergelijking met de meeste die vandaag leven. Dat is de opmerkelijke conclusie van een nieuwe wetenschappelijke studie.

      Smilodon fatalis of de sabeltandtijger, was iets kleiner dan een leeuw maar wat zwaarder gebouwd. Hij stierf 10.000 jaar geleden uit. Het dier had twee grote sikkelvormige slagtanden (tot 18 cm lang), sterk vergrote hoektanden in de bovenkaak, die ook bij gesloten bek naar buiten staken. U kent hem misschien nog het best als Diego in de Ice Age-films.

      Panthera athrox
      De echte heerser van de tijd was blijkbaar de holenleeuw (Panthera atrox), een 10.000 jaar geleden uitgestorven verwant van de huidige leeuw die zo'n 3,5 meter lang was.

      In het recentste Journal of Zoology leggen Julie Meachen-Samuels (National Evolutionary Synthesis Center in Durham, NC) en Wendy Binder (Loyola Marymount University in Los Angeles) uit waarom. Ze onderzochten alle fossielen en skeletten van zowel sabeltandtijgers als holenleeuwen. Bij de holenleeuwen waren de mannetjes veel groter dan de vrouwtjes. Bij smilodon waren ze even groot. Soorten waar de mannetjes veel groter zijn dan de vrouwtjes, zijn veel agressiever. Ze zijn zo geëvolueerd omdat ze moeten vechten voor de vrouwtjes. (mvl)

       
       

      bron; demorgen.be

      05-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pythons gered uit de pan



      Pythons gered uit de pan



      KUALA LUMPUR - Zeker 59 Maleisische pythons zijn uit de pan gered. Maleisische natuurbeschermingsorganisaties vonden de slangen tussen een partij huiden van pythons en hagedissen in een pakhuis in het zuiden van het land, aldus de autoriteiten.

      ,,Het pythonvlees was bestemd voor restaurants in de omgeving en de huiden zouden worden gebruikt voor leren koffers voor de internationale markt in Hongkong, Singapore en Vietnam'', aldus een woordvoerder van een organisatie.

      De handel in wilde dieren zou flink zijn toegenomen in Maleisië. Ze worden onder meer gebruikt in traditionele medicijnen en exotische gerechten.
       
      (ANP/AFP) bron;ad;nl 

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hedwigepolder ligt er nu nog prachtig bij



      Hedwigepolder ligt er nu nog prachtig bij

      Tonnen voedsel onder water…

      Binnenkort gaat de Hedwigepolder weer onder water als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Dat valt te billijken, want de mens kan maar niet blijven doorgaan alle ruimte in te pikken.

      Maar het besluit is onomkeerbaar en democratisch gevallen en daarom snel richting Zeeland zolang die polder nog bewandeld kan worden! 
      Hoe dan ook, je komt wel in een onbetaalbaar, uniek stukje Nederland. Met eindeloze akkers waartussen een paar rechte, smalle weggetjes die u naar Emmadorp leiden, een gehucht dat uit niet meer dan een paar huizen, wat boerenschuren en uiteraard een kroeg bestaat. Alhoewel een zeer verleidelijk pleisterplaatsje eerst maar eens wandelen.

      Als we de dijk beklimmen, is het even naar adem happen. Voor ons strekt zich namelijk het 3200 hectare grote schorgebied van Het Verdronken Land van Saeftinghe uit. Zo moet Zeeland er eeuwen geleden al uit hebben gezien: slikken, platen en schorren doorsneden met geulen. Waar het zoute water dat met vloed binnenstroomt zich mengt met zoet rivierwater. Op de brakke grond is zo een unieke flora en fauna ontstaan met broed- en foerageerplaatsen voor duizenden kust- en trekvogels.

      Fazanten
      Lopend op de dijk zien we ontelbaar veel ganzen, eenden en scholeksters. Op het drassige land grazen koeien die vaak tot hun middel in de modder wegzakken. Boven de rietvelden zweven bruine kiekendieven en aan de horizon varen grote zeeschepen van en naar de haven van Antwerpen. Alhoewel zo dicht bij één van de grootste havens ter wereld is de stilte overweldigend. Regelmatig schieten hazen en fazanten verschrikt uit de bosschages weg en op de gerooide akkers zijn groepen ganzen bezig de overgebleven restjes op te vreten. Als we aan het eind van de zeedijk komen, passeren we de radartoren die een belangrijk baken is voor het in- en uitvarende scheepsverkeer. Ook hier zal de dijk worden doorgestoken en afgegraven zodat het water de polder kan instromen. Er zal dan een natuurlijk gebied ontstaan, waarvan de diepe delen twee keer per dag onder water lopen. Bij springtij komt zelfs de hele oppervlakte blank te staan. En dat doet pijn, lezen we onderweg op vele borden.

      Gelijk na de toren, waarvoor ook een nieuw plekje moet worden gevonden, banjeren we door het hoge gras van de Hedwigdijk die nu nog de natuurlijke grens vormt tussen België en Nederland. Ook deze waterkering wordt afgegraven en net als het tegenoverliggende Belgische land ’teruggegeven’ aan de natuur. De dijk leidt ons terug de polder uit waarna we via lange rechte polderwegen teruglopen naar Emmadorp.

      Bij het oergezellige huiskamercafé ’Het Verdronken Land’ is het inmiddels druk met fietsers en dagjesmensen. Je waant je hier nog echt in de jaren vijftig. Waardin Gina van Mullem heeft prachtige biertjes op het vat, maar schenkt ook likeurtjes met spannende namen als Volmaakt Geluk en Hemel op Aarde. Toepasselijke namen voor het gevederde volkje aan de andere kant van de dijk, maar de heksenborrel (Saefthinge kruid op jenever gezet) lijkt een toepasselijker drankje voor de gedupeerde boeren.

      door Joop Duijs bron; telegraaf.nl


      04-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krabben hebben seks in ruil voor bescherming

       

      Krabben hebben seks in ruil voor bescherming

      Een mannetjeswenkkrab verdedigt een vrouwtje met het grootste plezier tegen indringers -als daar een seksuele dienstverlening tegenover staat tenminste.

      Dat blijkt uit een studie van de Australische Nationale Universiteit die dinsdag is gepubliceerd.

      Wetenschappers van de universiteit onderzochten in oktober en november 2008 het gedrag van wenkkrabben op moddervlaktes voor de kust van Mozambique.

      bron; nu.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte panter Ardense bossen gefilmd

       

      Zwarte panter Ardense bossen gefilmd


      zwarte panter ardense bossen gefilmd


      In een bos in de buurt van Malmedy, in de provincie Luik, heeft een koppel een zwarte panter gespot. Het dier werd twee maanden geleden ook al enkele keren gesignaleerd.

      Deze keer konden de wandelaars het dier wel filmen. Het lijkt te gaan om een grote zwarte kat, maar dan fors en zwaarder gebouwd.

      Het filmpje werd overgemaakt aan de politie. De boswachters werden ingelicht, maar een klopjacht komt er voorlopig niet.

       bron; gva.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beren verliezen hun vacht in Duitse zoo



      Beren verliezen hun vacht in Duitse zoo

      Dolores heeft alleen nog wat haargroei op de kop.

      In de dierentuin van het Duitse Leipzig zijn twee Zuid-Amerikaanse beren een ware attractie aan het worden. De beren, Dolores en Lolita, verliezen stilaan helemaal hun vacht. Dierenkenners snappen niet hoe dat kan. Omwille van het koude weer zou de vacht van beren nu juist moeten groeien, maar de beren hebben alleen nog wat haargroei op hun kop. De medewerkers van de dierentuin in Leipzig hebben al bij collega's over de hele wereld gevraagd of ze het probleem herkennen. De gezondheid van de 15-jarige Dolores en de 11-jarige Lolita komt door de aandoening gelukkig niet in gevaar. Met hun bizarre uiterlijk lokken ze bovendien heel wat extra bezoekers richting de zoo.

      (odbs)bron;hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieren : de lederschildpad

       

      Dieren  : de lederschildpad

       De lederschildpad is de grootste zeeschildpad. Het dier leeft van het noorden tot het zuiden van de Stille, Atlantische en Indische Oceaan. Om haar eieren te leggen trekt ze naar warme zeeën waar ze een strand uitkiest dat gemakkelijk toegankelijk is. Daar legt ze een honderdtal eieren in een put, en dat doet ze zo'n zes keer per jaar.

      De temperatuur onder het zand bepaalt echter het geslacht van de  kleine schildpadjes. Om een gelijke verdeling tussen mannetjes en vrouwtjes te krijgen moet de temperatuur rond 29,5°C liggen. Onder die temperatuur neemt het een aantal mannetjes toe, maar als het warmer dan 30°C is, wordt de geboorte van veel vrouwtjes bevorderd.

      De opwarming van het klimaat is dus een voordeel voor de vrouwtjes, maar dan zijn er te weinig mannetjes. Bovendien heeft de lederschildpad geen gemakkelijk leven: hun eieren worden opgegeten door de mens, toeristen nemen de stranden in en de schildpadden raken verstrikt in vissersnetten.

       

      (WWF/gb)
      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kilimanjaro is sneeuwhoedje over 20 jaar kwijt

       

      Kilimanjaro is sneeuwhoedje over 20 jaar kwijt





      Mount Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, valt heel goed te herkennen aan zijn typische sneeuwhoedje. Maar over twintig jaar dreigen we zo naast de berg te kijken, want de sneeuw zou onder impuls van global warming volledig kunnen verdwijnen. Volgens een Amerikaanse studie is de ijslaag op de berg in Tanzanië nu al 85 procent dunner dan in 1912. En sinds 2000 is al 26 procent van het ijs verdwenen.

      Het is de eerste keer dat wetenschappers het ijsverlies op Kilimanjaro berekenen. De belangrijkste oorzaak zou global warming zijn, en in mindere mate ook veranderingen in het wolken- en neerslagpatroon. De verschillende gletsjers op Kilimanjaro smelten letterlijk als sneeuw voor de zon. De kleine Furtwangler gletsjer heeft tussen 2000 en 2009 al de helft van zijn massa verloren. Volgens de onderzoekers zal de gletsjer in de nabije toekomst verdwijnen.

      De wetenschappers vonden ijs dat 11.700 jaar oud is. Dat wijst er op dat de huidige omstandigheden nieuw zijn in de laatste elf millennia. En zo dreigt Kilimanjaro voor het eerst sinds lang zijn hoedje af te nemen... (gb)

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Russische agenten jagen op beschermde dieren

       

      Russische agenten jagen op beschermde dieren



      Een Russische politiechef is ontslagen omdat agenten uit zijn korps illegaal op jacht waren in een natuurreservaat. Het incident gebeurde in Zov Tigra, een park waar ook de zeldzame Siberische tijgers leven.

      Dode beer
      De agenten waren onderweg in hun wagen toen ze gestopt werden door inspecteurs van het reservaat. In de wagen vonden ze munitie, een geweer en een grote zak waar de poot van een dier uitstak. Vermoedelijk ging het om een dode beer.

      Siberische tijger
      De inspecteurs mochten de prooi echter niet onderzoeken en de agenten vluchtten weg in hun wagen. Het hoofd van de politie in de havenstad Nakhodka, Alexander Gerlikhman, werd ontslagen. Het Zov Tigra reservaat bestaat nog maar twee jaar en heeft als doel de heel zeldzame Siberische tijger van de uitsterving te redden. (gb)

      bron; hln.be

      03-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enorme kwallen doen vissersboot zinken en leggen zelfs kerncentrale plat

       

      Enorme kwallen doen vissersboot zinken en leggen zelfs kerncentrale plat


      Het lijkt het scenario uit een fantastische horrorfilm op zee: megakwallen die een vissersboot van tien ton de diepte insleuren. Maar het is echt gebeurd met de Diasan Shinsho-maru en z'n drie bemanningsleden in de Japanse Zee, ter hoogte van Chiba. Even verderop moest door een kwalleninvasie zelfs een kerncentrale worden stilgelegd.



       
       

      De daders waren Nemopilema nomurai, enorme kwallen die tot voor kort alleen maar een pest waren in de Gele Zee en de Oost-Chinese Zee, maar nu hun opmars voortzetten en de Japanse en Koreaanse kusten gijzelen. Ze worden wel 2 meter groot en kunnen tot 220 kg wegen.

      Een twaalftal van deze monsterkwallen waren in de netten van de vissersboot gezwommen, en toen die probeerde de vangst binnen te halen, kapseisde de boot gewoon onder het gewicht. De drie bemanningsleden konden gered worden door collega's op een nabijgelegen trawler.

      Ravage
      Nemopilema nomurai zijn een ware ravage aan het aanrichten in de regio. Sinds 2005 belanden ze in grote aantallen in de netten van vissers die op zoek zijn naar anchovis, zalm en geelvintonijn. De kwallen vergiftigen de andere vangst in de netten zodat die niet meer verkocht kan worden. De kwallen hebben de zalmvisserij in het noorden van Japan al ongeveer gestopt: 80 procent van de vissers varen niet meer uit.

      Kerncentrale plat

      "En dat is nog maar het begin", zegt professor Shinichi Ue van Hiroshima University. "De zeeën rond Japan zullen gaan stikken van de kwallen." De dieren veroorzaken nu al problemen bij, hou u vast, kerncentrales. Japan heeft er nogal wat, en die trekken fris zeewater binnen via grote pijpen om als koelwater te dienen. De kwallen zwemmen gewoon mee en hebben al een aantal pompen verwoest waar ze worden ingezogen. Resultaat: rood alarm, kerncentrale stilgelegd en een hoop paniek.

      Oorzaken
      De kwalleninvasie komt door een combinatie van factoren, maar het komt er telkens op neer dat het de mens zijn schuld is wegens verstoren van het ecosysteem. Vissers vangen teveel roofvissen die het aantal kwallen onder controle moeten houden, ze vangen ook teveel soorten die van plankton leven waar de kwallen zich nu op gooien. En de temperatuur van het zeewater stijgt door global warming, waardoor kwallen zich kiplekker voelen en zich als gek gaan voortplanten. Vervuiling speelt ook nog een rol: daar hebben kwallen minder last van dan andere zeedieren zo blijkt.

      Steeds meer

      Kwallen komen steeds vaker voor, zelfs op plaatsen waar ze uiterst zeldzaam zijn. Van Spanje tot New York, van Australië tot Hawai, overal komen de weinig populaire dieren voor. Wereldwijd moesten al een aantal stranden sluiten door de komst van de kwallen. Dat was het geval aan de Franse Côte d'Azur, aan het Australische Great Barrier Reef, en aan de Amerikaanse stranden Waikiki en Virginia Beach. In Australië werden vorig jaar 30.000 patiënten behandeld voor een kwallenbeet, het dubbele van tien jaar geleden. In Barcelona gaan boten iedere ochtend controleren of één van de stranden bedreigd wordt en moet worden gesloten.

      Niet agresssief
      Ook vroeger teisterden kwallen toeristische stranden, maar dat beperkte zich tot enkele dagen per jaar. Nu is het haast dagelijkse kost geworden. Kwallen zijn eigenlijk geen agressieve dieren. Ze laten zich meevoeren met de stroming en vuren automatisch hun gif af als ze tegen iets warm stoten, zoals bijvoorbeeld het menselijk lichaam. Het effect van een beet hangt van de soorten af. Sommige kwallen laten een irriterend gevoel achter, anderen geven ons een wonde die pas na weken tot maanden of zelfs jaren herstelt. En de gevaarlijkste kwallen zijn dodelijk bij contact.

      Controle
      "Grote groepen kwallen kunnen een natuurlijk fenomeen zijn in gezonde ecosystemen in de oceanen, maar nu wordt duidelijk dat zich overal ter wereld grotere en frequentere kwallenplagen voordoen", zegt Anthony Richardson van de Universiteit van Queensland (Australië).

      Richardson kwa samen met collega's van de universiteiten van Miami (VS), Swansea (Groot-Brittannië) en Westkaap (Zuid-Afrika) tot de conclusie dat de situatie in de oceanen zo geëvolueerd dat kwallen de controle kunnen overnemen. "Steeds meer bewijzen suggereren dat open oceaansystemen die nu door vis worden gedomineerd plotseling door kwallen kunnen worden gedomineerd", zegt Richardson. "Normaal houden vissen kwallen onder controle maar overbevissing kan dat evenwicht verstoren. Voor de kust van Namibië bijvoorbeeld is de sardienenpopulatie gedecimeerd door de intense bevissing. De kwal heeft daar de sardien nu vervangen als dominante soort." (mvl)

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30% van amfibieën is bedreigde diersoort




       30% van amfibieën is bedreigde diersoort




      Bijna één derde van de amfibieën-soorten is met uitsterven bedreigd. Ze lijden steeds meer aan de vooral door de mens veroorzaakte wijzigingen van het milieu. Dat blijkt uit de nieuwe Rode Lijst van de IUCN (International Union for the Conservation for Nature).

      De lijst, die jaarlijks verschijnt, geeft een overzicht van de status van wereldwijd voorkomende plant- en diersoorten. Een groot deel van de amfibieën (30%) en zoogdieren (21%) staat op het punt van uitsterven. Bovendien wordt maar liefst 70% van de onderzochte planten en 37% van de onderzochte zoetwatervissen in meer of mindere mate bedreigd.

      In totaal zijn van de 47.677 onderzochte dier- en plantensoorten 17.291 met uitsterven bedreigd. Volgens IUCN-experte Jane Smart bestaat er geen wetenschappelijke twijfel over dat de ernstige bedreiging van de soorten stijgt. Het voor volgend jaar gestelde doel, de terugloop van de soortenrijkdom in te perken, zal niet bereikt worden, berichtte de milieuorganisatie.

      Als voorbeeld voor de bedreiging van de amfibieën door de mens werd de Kihansi Spray Toad (Nectophrynoides asperginis) aangehaald. Deze dwergpad leeft enkel in de een kloof van de Kihansi-rivier in Tanzania. Omdat 90% van het water werd omgeleid voor een krachtcentrale geldt de soort, die ooit een populatie van 17.000 exemplaren telde, als uitgestorven.

      De oostelijke Voalavo, een knaagdier afkomstig uit Madagaskar, staat onder druk door de ontbossing van zijn leefgebied ten behoeve van de landbouw. De status van Brown Mudfish uit Nieuw-Zeeland is kwetsbaar omdat 85-90% van zijn moerasachtige leefomgeving droog is gelegd om in ontwikkeling te brengen. Tot slot laten de gevolgen van klimaatverandering zich overal voelen.

      In 2002 spraken wereldleiders in Johannesburg af dat het verlies van biodiversiteit in 2010 significant moest zijn verminderd. Mede daarom is 2010 door de VN uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit. De nieuwe Rode Lijst toont echter aan dat de ambities uit 2002 bij lange na niet worden gehaald.

      "De mens zaagt aan zijn eigen stoelpoten. En toch blijven we rustig vergaderen over doelstellingen waarvan we zeker weten dat ze niet worden gehaald", zegt Johan van de Gronden, directeur Wereld Natuur Fonds (WNF). "Het uitsterven van soorten, zoals de paling of de tijger die in aantal tot 3200 exemplaren is gedaald, moeten we in groter verband zien. Het is een graadmeter voor de roofbouw die we plegen op deze aarde." (BF)

      bron; ad.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Neushoorns Zimbabwe in trek bij stropers



       Neushoorns Zimbabwe in trek bij stropers

       
      Stropers hebben de afgelopen twee à drie jaar geprofiteerd van de economische en politieke crisis in Zimbabwe. Een kwart van de neushoornpopulatie is door hen gedood, zo meldden staatsmedia in het Afrikaanse land dinsdag.


         
        Foto: EPA

        Directeur Morris Mutsambiwa van de Autoriteit voor Nationale Parken en Wilde Dieren stelt dat bijna tweehonderd neushoorns het slachtoffer zijn geworden van illegale jachtpraktijken. Wegens geldgebrek is er drastisch gesneden in de beveiliging van de Zimbabwaanse wildparken. Desondanks konden dit jaar meer dan tachtig stropers worden aangehouden.

        Op dit moment telt Zimbabwe nog circa vijfhonderd zwarte en driehonderd witte neushoorns.

        bron; telegraaf.nl


        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonderspreeuw kan praten

         


        Wonderspreeuw kan praten 

        In Groot-Brittannië woont een wonderspreeuw die kan praten, bellen en vreselijk hard vliegen. Het beest heeft zelfs zijn eerste rol in een film te pakken.



           

          Foto: ANP

          De Brit vond Arnie nadat hij was verstoten uit het nest. "Hij had nog amper veertjes, was nog blind en had het zeker niet alleen overleefd", vertelt Buck. "Maar nu is hij zonder angst en buitengewoon slim. Hij kan 30 woorden spreken en kan zelfs een gsm nadoen. Daarbij kan hij heel goed vliegen".

          Arnie verschijnt in 2010 in een Britse film.

          Klik hier voor een filmpje over de pratende spreeuw.

          bron; telegraaf.nl


          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Kreeften gered van levende begrafenis



           Kreeften gered van levende begrafenis



          ZIERIKZEE
           -  Duikers en beroepsvissers hebben vorige maand ruim zeshonderd kreeften gered van de dood. De kreeften zouden worden bedolven onder een laag van steen bij de versteviging van de vooroevers in de Oosterschelde. Jaap Geleijse van de Federatie Beroepsvissers zegt dinsdag blij te zijn met het grote aantal kreeften dat is gered en vooral om de zogenaamde zaadkreeften, die weer voor nageslacht kunnen zorgen.



             
              Foto: ANP

            Ondanks de reddingsoperatie zullen er waarschijnlijk toch een paar duizend kreeften sterven door de werkzaamheden.

            bron; telegraaf.nl





                        




            Lieve Bezoeker
              Om het openen van 
             
            het gastenboek voor 
               iedereen gemakkelijk 

             
            te houden worden te
              grote Plaatjes en of
              Buttons verwijderd
            .




            Blog als favoriet !


            Willekeurig SeniorenNet Blogs
            maurice1949
            blog.seniorennet.be/maurice

            Blog tegen de regels? Meld het ons!
            Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!