Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    02-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed nieuws voor Tasmaanse duivels

     

    Goed nieuws voor Tasmaanse duivels




    Australische onderzoekers denken te weten wat de oorzaak is van een besmettelijke kankersoort, die ervoor heeft gezorgd dat de Tasmaanse duivel met uitsterven wordt bedreigd. Wetenschappers van de Australische Nationale Universiteit hebben de genetische vingerafdruk van de kanker ontdekt.

    Met die vingerafdruk kan in een vroeger stadium gezien worden of een Tasmaanse duivel, het grootste vleesetende buideldier ter wereld, besmet is met de kanker. Op die manier kan het dier behandeld worden voordat de kanker de kop en de mond van de duivels aantast.

    Sinds de kanker in 1996 voor het eerst werd vastgesteld, is al 70 procent van de dieren bezweken. De ziekte verspreidt zich doordat de duivels elkaar bijten. Door de gezwellen stoppen de beesten snel met eten en sterven ze veelal binnen drie maanden. Tasmaanse duivels komen alleen voor op het eiland Tasmanië.

    bron; demorgen.be

    31-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Costa Rica

     

    Costa Rica


     Costa Rica

    Costa Rica wordt wel eens het 'land van de eeuwige lente' genoemd om de prachtige natuur. Het kustgebied is het hele jaar door één grote bloemenpracht en in het binnenland is de verscheidenheid aan landschappen, flora en fauna zo groot dat zo'n dertig procent van Costa Rica is gereserveerd als natuurpark.
    Op 18 september 1502 ontdekte Columbus dit land met de uitroep: "Que costa rica" (Wat een rijke kust). Zijn ontdekking vormde de aanzet tot de vernietiging van de pre-Columbiaanse culturen.

    Er rest weinig of niets: geen pre-Columbiaanse ruïnes, geen koloniale gebouwen. De troef is de rijke natuur die haar veelzijdigheid dankt aan gunstige factoren. Costa Rica is het laatste stuk land dat uit de oceaan is opgerezen. Noord- en Zuid-Amerika waren gescheiden. Door beweging van de aardschollen en vulkanische activiteiten zijn eilanden ontstaan die de landengte van Centraal-Amerika hebben gevormd. Twee miljoen jaar geleden is Costa Rica geboren.

    Een landbrug tussen twee continenten maar ook tussen twee wateren, de Stille Oceaan en de Caribische Zee, met daartussen cordilleras, bergketens met dode en actieve vulkanen zoals de Arenal die geregeld uitbarst. Een tropisch klimaat met veel regen, zeestromingen en winden, een veelheid aan vegetatietypes en temperaturen op verschillende hoogten. Droog bos, mangroves, regenwoud, bergbos, nevelwoud en paramo (een neotropisch alpine ecosysteem op en hoogte tussen 3500 en 5000 meter).

    Het resultaat is dat op een kleine oppervlakte van 51.000 vierkante kilometer (bijna twee maal zo groot als België) vijf procent van alle levende organismen leeft: 850 vogelsoorten, 350 reptielen en amfibieën, 120 kikkers, tienduizenden insecten, mieren, kevers en vlinders, 250 zoogdieren waaronder honderd vleermuizen, 1200 orchideeën, bomen en planten in een oneindige variëteit. Costa Rica is een explosie van leven.

    Dreigend en mysterieus

    Bijna een kwart van het land is natuurgebied, opgesplitst in parques nacionales en reservas biologicas, die alle ecosystemen omvatten en makkelijk bereikbaar zijn. Elk met een specifieke vegetatie, neerslag en klimaatzone is het dieren- en vogelleven rijk en afwisselend.

    Een greep uit de belangrijkste natuurgebieden: Tortuguero (een moerassig regenwoud in het noordoosten tegen de Nicaraguaanse grens waar zeeschildpadden leven), Braulio Carrillo (bergachtig regenwoud), Monteverde (nevelwoud waar de quetzal, een van de mooiste en meest mythische vogels ter wereld, leeft), Carara (rond vijf uur in de vooravond trekken ara's over de brug van Tarcoles), Manuel Antonio (het kleinste maar drukste park), Chirripo (hoogste berg), La Amistad (grootste park, samen met Panama) en Corcovado (meest afgelegen regenwoud.

    Net als Tortuguero is Corcovado onbereikbaar over land. Legenden spreken over verboden land, het schiereiland Osa dat enkel bij gunstige weersomstandigheden met een stevige boot bereikbaar is. De riviermonding, de branding van de onstuimige oceaan, wilde golven en opspattend water en een kustlijn van eindeloos regenwoud. Corcovado is het einde van Costa Rica, de meest afgelegen plek. Een geschenk van de goden, ongerepte natuur vol geheimen.

    De magie van een woud waar een koppel briluilen zit te slapen, matapalos of boomwurgers die zich rond stammen kronkelen, fladderende schoonheden die in het Spaans mariposa heten, een fluorescerende uilvlinder, reuzenvarens en gifkikkers, vochtige temperaturen, klauwende boomkruipers, modderpoelen en lianen en mossen als spookgordijnen, een wereld even onheilspellend als bekoorlijk, dreigend en mysterieus.

    Bron: Weekend Knack


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fijne Feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar


    Fijne Feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar




     




    http://blog.seniorennet.be/image/

    http://blog.seniorennet.be/fotovanjoke/

    http://blog.seniorennet.be/pouwerpointvanjoke/

    http://blog.seniorennet.nl/photogalery/


    30-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw belt noodnummer omdat kat haar ergert

     

    Vrouw belt noodnummer omdat kat haar ergert


    vrouw belt noodnummer omdat kat haar ergert


    In Groot-Brittannië heeft een vrouw het noodnummer gebeld omdat ze gek werd van haar kat.

    Het beest was met een stuk touw aan het spelen en dat kon de dame uit Manchester niet verdragen. Ze kreeg er als het ware hoofdpijn van en belde dan maar de 999, het noodnummer in Groot-Brittannië.

    Of het om een grap gaat of dat de vrouw het echt meende, is niet bekend.

    "We hopen dat mensen inzien dat onnodige meldingen en zogenaamde grappen catastrofale gevolgen kunnen hebben voor mensen die wel hulp nodig hebben", klinkt het bij de Britse alarmcentrale die onnodige oproepen dan ook vrijgeeft.

    bron; gva.be


    29-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame Blauwe Maan tijdens de jaarwisseling

     

    Zeldzame Blauwe Maan tijdens de jaarwisseling



    Als het helder is, is aan de nachtelijke hemel tijdens de komende jaarwisseling behalve vuurwerk ook een bijzonder natuurverschijnsel te zien: de zogenoemde Blauwe Maan. Een Blauwe Maan is de tweede volle Maan in een maand tijd. Dat gebeurt al zelden, maar dat de Blauwe Maan ook nog in de nacht van oud op nieuw schijnt is voor het laatst in 1990 waargenomen. De volgende Blauwe Maan tijdens de jaarwisseling verschijnt pas in 2028, zo heeft sterrenkundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen uitgerekend.
     
    De benaming Blauwe Maan komt van het Engelse begrip Blue Moon. In het Engels bestaat ook de uitdrukking "Once in a Blue Moon", oftewel iets wat maar zelden gebeurt. Het is volgens astronomen niet helemaal duidelijk waar de benaming vandaan is gekomen. Sommigen denken dat Schotse sterrenkundigen in de jaren vijftig van de vorige eeuw voor het eerst een tweede volle maan zagen, die blauw was. Dat bleek echter niets met het natuurverschijnsel als zodanig te maken te hebben: de verkleuring was het gevolg van vervuiling van de atmosfeer door een bosbrand in Noord-Amerika.
     
    Een andere verklaring is dat astronomen in de zestiende eeuw de tweede Maan al waarnamen en die een "Valse Maan" ofwel "Belewe Moon" noemden. Belewe (betrayed) Moon werd Blue Moon, Blauwe Maan. Er zijn ook tal van folkloristische verklaringen in omloop. De eerstvolgende maand die een dubbele volle Maan heeft is augustus 2012 en daarna juli 2015. (belga/jv)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Faux Gras de Gaia' al helemaal uitverkocht

     

    'Faux Gras de Gaia' al helemaal uitverkocht



    faux gras de gaia al helemaal uitverkocht


     De actie 'Faux Gras de Gaia' is een groot succes. De 30.000 potjes, die een diervriendelijk alternatief voor foie gras bieden, zijn al uitverkocht, laat Gaia weten.

    De 'Faux Gras', gemaakt op basis van onder andere champagne en truffel, was enkel in de supermarkten Lidl en Carrefour en in biowinkels verkrijgbaar. Directeur Anne De Greef van Gaia laat nu weten dat de winkels door hun voorraad heen zijn: "Sinds vorige week is de faux gras uitverkocht."

    Voorraad

    Volgend jaar hoopt Gaia 100.000 potjes te verkopen tijdens de feestdagen. Lidl wil dan opnieuw een voorraad inslaan en Carrefour zal waarschijnlijk hetzelfde doen. Nog twee andere supermarkten zouden al interesse getoond hebben. "En als we het product via onze zusterorganisatie ook op de Franse markt kunnen brengen, wordt het nog een heel ander verhaal", aldus De Greef.

    Voor een potje Faux Gras de Gaia betaal je 2.99 euro. Per verkocht potje gaat er 0.40 eurocent naar de dierenrechtenorganisatie. "Daarmee zetten we nieuwe acties en campagnes op tegen het dwangvoederen. En vooral: elk potje dat verkocht is, is iemand die misschien geen foie gras eet dit jaar", besluit Anne de Greef.

    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veelzijdig Flåm - Noorwegen

     

    Veelzijdig Flåm - Noorwegen

    Dampende heuvels naast de beroemde Rallarvegen bij het Noorse Flåm.

    Dampende heuvels naast de beroemde Rallarvegen bij het Noorse Flåm.

    Flåmsbana.
    Gezwollen watervallen.
    Noren zijn rijk. Of ze nu geld hebben of niet. Het ruige landschap in het zuidwesten van Noorwegen beneemt zowel actieve toerist als rustzoeker de adem.

    Het regent pijpenstelen op het moment van aankomst in Noorwegen. Het is zomer, maar al weken gutst het water naar beneden. Het maakt wandelpaden glad en klimtochten gevaarlijk.

    Toch geeft de regen dit land ook charme. De watervalletjes die normaal zacht ruisend van de bergen klateren, storten zich plotseling als geweldenaars in de diepte. Vriendelijke riviertjes tonen zich woeste watermassa’s. En mysterieuze nevels versluieren diepgroene bergflanken.

    Die charme heeft ook invloed op de Sogn og Fjordaneregio in het zuidwesten van Noorwegen, waar het dorpje Flåm ligt. Het is een gebied met steile bergen die koudgrijze fjorden in hun greep houden.

    Het piepkleine Flåm wordt elke zomer overspoeld door toeristen, die per auto, trein of cruiseschip arriveren. Het plaatsje ligt aan een uitloper van de langste en diepste fjord van Noorwegen, de Sognefjord. Flåm staat bekend om zijn beroemde spoorwegen, de Flåmsbana en de Rallarvegen. De eerste is een van ’s werelds steilste spoorwegen. De tweede wordt alleen nog gebruikt als moutainbikeroute.

    Het treintje dat over de Flåmsbana rijdt, brengt toeristen naar het bergstation Myrdal op een hoogte van bijna 900 meter. De treinreis is spectaculair. Terwijl de ene passagier zich nog verwondert over een uitzicht op bergmeren, die als gebroken spiegels in de regen liggen, vergaapt de andere zich alweer aan de duizelende dieptes onder hem.

    Vanaf Myrdal kunnen toeristen overstappen op de Bergensbanen (zie kader). Velen blijven echter hangen bij halte Finse, op 1222 meter hoogte. Het station is het hoogste van Noord-Europa. De regen valt er als koelwater neer en de wind lijkt rechtstreeks van de besneeuwde bergtoppen te komen.

    „De meeste toeristen beseffen niet dat het hier zo koud kan zijn”, zegt Hege Hæreid van toeristenorganisatie Finse1222, terwijl haar oorwarmers natregenen. „Er komen hier soms bezoekers met slippers de op vijf na grootste gletsjer van Noorwegen bewandelen.”

    De weersomstandigheden laten een fietstochtje van Finse terug naar Flåm over de beroemde, 80 kilometer lange Rallarvegen niet toe. Daarvoor zijn minstens een wind- en waterdichte jas, een muts en een warme wollen trui nodig. Spijtig, want de steile trip is beroemd om zijn vergezichten. „Geen auto’s, sensationeel natuurschoon, stilte, ontspanning”, somt Hæreid op.

    Per trein gaan we naar beneden, om een paar stations verder de route alsnog per fiets te vervolgen. Urenlang gaat het omlaag, langs diepe ravijnen, door donkere tunneltjes en over glibberige grindwegen. De heuvels dampen. Bergboerderijtjes druipen verlaten na in een waterig zonnetje.

    In Flåm is het goed bijkomen in brouwerij Ægir, een gebouw dat qua ontwerp gebaseerd is op de Noorse mythologie. Het plaatselijk gebrouwen bier is in heel Noorwegen bekend om zijn lekkere smaak
    „Dit vind je nergens in Nederland, toch?” merkt Hæreid op, terwijl ze naast het haardvuur tevreden onderuitzakt.

    www.visitnorway.nl.

    Honderd jaar spoor
    De spoorweg Bergensbanen tussen Bergen en Oslo bestaat iets meer dan honderd jaar. In 1871 kwam men op het idee deze lijn aan te leggen, maar pas in 1898 begonnen de Noren met bouwen. Ruim 27 jaar lang werd over het idee gediscussieerd omdat veel mensen kritisch waren over het plan. De rails moesten namelijk dwars door granietharde bergplateaus worden aangelegd.

    In 1909 was de lijn klaar. Zo’n 15.000 mannen hebben tien jaar aan de 526 kilometer lange spoorweg gewerkt. In totaal werd 2 miljoen ton steen en grind uitgegraven. De spoorweg gaat door 200 tunnels en over 300 bruggen.

     Jacomijn Hoekman
    bron; refdag.nl

    28-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee dolfijnen aangespoeld in Nederland

     Twee dolfijnen aangespoeld in Nederland


     

    Op de oostpunt van Ameland zijn zondag twee dolfijnen aangespoeld, een moeder en een jong. De jonge dolfijn was al dood, de moeder was ernstig verzwakt. Medewerkers van het natuurmuseum op Ameland hebben de moeder een spuitje gegeven. Ze was te erg verzwakt om te kunnen herstellen.

    Het gaat om witsnuitdolfijnen, een soort die voorkomt in de Noordzee.
     
    bron; demorgen.be

    27-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.63 grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland

     

    63 grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland




    Vier jaar geleden strandden al eens massaal veel grienden op een strand in Australië.
    Bij een massale stranding in Nieuw-Zeeland zijn 21 grienden gestorven. 42 dieren konden bij hoogwater opnieuw in het water geduwd worden. Dat heeft woordvoerder Steve Bolton van het departement Natuurbescherming gemeld.
     
    Honderden vakantiegangers staken de handen uit de mouwen om de 42 overlevende dolfijnen nat te houden op het strand van Colville Bay, op het noordelijke schiereiland Coromandel, totdat de zoogdieren in de namiddag opnieuw in het water konden worden geduwd bij vloed.
     
    Het Department of Conservation houdt nog een tijd een extra oogje in het zeil, mochten de walvissen opnieuw aanspoelen bij laag water. Ook bestaat de kans dat ze de plek waar hun soortgenoten de dood vonden opnieuw opzoeken.

    Grienden zijn een soort dolfijnen, die tot de tandwalvissen worden gerekend. Ze kunnen 3 tot 7,5 meter lang worden en 1.300 tot 3.500 kilo wegen.
     
    (belga/edp) bron; hln.be 

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Giraffe zoekt naam



    Giraffe zoekt naam



     


    In een themapark in de Amerikaanse staat Californië is een giraffe geboren.
    Het mannetje is nu al 1,6 meter lang en 70 kilo zwaar.
    Medewerkers zoeken nog naar een naam voor het beest.


    g


    B. Lenssen
    bron; spitsnieuws.nl

    25-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nijlpaard Tanja overleden in Amsterdamse dierentuin Artis

     

    Nijlpaard Tanja overleden in Amsterdamse dierentuin Artis



    In de Amsterdamse dierentuin Artis is vanochtend het hoogbejaarde nijlpaard Tanja overleden. Ze werd 49 jaar. Dat liet een woordvoerster van de Amsterdamse dierentuin vandaag weten.

    Ingeslapen
    Tanja was een van de markantste bewoners van de dierentuin. Ze kampte al geruime tijd met haar gezondheid. Haar toestand verergerde de laatste tijd aanzienlijk. Een dierenarts besloot haar te laten inslapen.
    De verzorgers van Tanja zijn erg aangeslagen door haar overlijden. Het nijlpaard heeft haar hele leven in Artis gewoond. (belga/ep)

    bron; demorgen.be

    24-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinees eet laatste tijger op

     

    Chinees eet laatste tijger op



    In China is de laatste wilde tijger van het land in de pot beland. Een inwoner van het dorp Mengla in de provincie Yunnan zou het dier hebben gedood uit zelfverdediging, toen hij water haalde in een natuurreservaat aan de grens met Laos. Kang Wannian at de tijger daarna op.

    De man werd opgepakt, en kreeg twaalf jaar cel voor het doden en eten van het dier. (anp/sam)

    bron; demorgen.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kai-Mook heeft een nieuw vriendje in München

     

    Kai-Mook heeft een nieuw vriendje in München


    kai mook heeft een nieuw vriendje in munchen


    De zoo van München heeft maandag een baby-olifant verwelkomd. Het olifantje heet Jamuna Toni en heeft woensdag al een eerste keer gewandeld en gespeeld met haar verzorger voor de ogen van de bezoekers.

    De Hellabrunn Zoo heeft 60 jaar gewacht op de geboorte van een nieuwe olifant. De bevalling verliep vlot en het meisje weegt nu al 112 kilogram en is 88 centimeter groot.

    Moeder Panang, die 20 jaar oud is, is in de wolken met Jamuna Toni, want haar vorige twee zwangerschappen liepen slecht af. Jamuna is genoemd naar een rivier in Azië.

    "Omdat de baby-olifant een meisje is, is er een grote kans dat ze hier kan blijven", vertelde Thomas Guenther, vicedirecteur van de zoo.

    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onkelinx wil katten verplicht steriliseren

     

    Onkelinx wil katten verplicht steriliseren



    Minister van Dierenwelzijn Laurette Onkelinx (PS) overweegt alle jonge katjes in asielen, kwekerijen en dierenwinkels verplicht te laten steriliseren.
     
    In België krijgt elke 40 minuten een kat een dodelijk spuitje toegediend, in totaal worden jaarlijks meer dan 11.000 katten geëuthanaseerd. De Raad voor Dierenwelzijn adviseerde al enkele keren om huiskatten daarom verplicht te laten steriliseren of castreren. Onkelinx wil nu actie ondernemen. "Het grote aantal honden en katten dat in de dierenasielen wordt geëuthanaseerd, blijft verontrustend", luidt het.
     
    Ze laat nu onderzoeken of het zin heeft om alle jonge katjes in asielen, kwekerijen en dierenwinkels verplicht te steriliseren of castreren. Het advies van de Raad voor Dierenwelzijn vindt ze te verregaand. "Het zal moeilijk zijn of zelfs onmogelijk om bij alle eigenaars te controleren of hun katten gesteriliseerd zijn."
     
    Onkelinx wil wel eerst de zekerheid dat de jonge katjes niet lijden onder de vroege sterilisatie. (belga/vbd)

    bron; hln.be

    23-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diepzee herbergt onnoemelijk veel wonderlijke creaturen

     

    Diepzee herbergt onnoemelijk veel wonderlijke creaturen


    Zeekomkommer, gevonden op 2750 meter diepte.

     Zeekomkommer, gevonden op 2750 meter diepte.

    In de totale duisternis van de diepste oceanen komen meer dieren voor dan aanvankelijk werd aangenomen. Dat zeggen wetenschappers die deel uit maken van de Census of Marine Life (COML). Aan deze tien jaar durende telling werken ruim 2000 onderzoekers uit tachtig landen mee. In oktober 2010 publiceren zij hun eindrapport.

    Het team, dat al een tipje van de sluier oplicht, maakt onder meer gebruik van camera’s aan kabels, sonartechnologie en onderzeeboten, omdat daglicht in de diepzee hooguit 200 meter kan doordringen. Reden waarom dergelijke plekken lang beschouwd werden als een woestijn. Een misvatting, constateren de biologen.

    Boven op de 230.000 soorten die al bekend waren, telden zij in de oceanen tot 5 kilometer diepte al ruim 17.650 nieuwe diersoorten, zoals weekdier- en wormachtigen, garnalen, krabben, zeesterren, koralen en enorme kwallen. De schepsels ogen primitief, maar sommige beschikken over een eigen lichtbron om hun weg in de inktzwarte omgeving te vinden en voedsel te bemachtigen. Daarnaast zijn er 170 soorten die hun energie onttrekken aan chemicaliën die uit kraters en spleten ontsnappen. Wellicht dat wetenschappers daar ook nog iets van opsteken.

    Deep sea video

    bron; refdag.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op de fiets in Zeeuws-Vlaanderen

     

    Op de fiets in Zeeuws-Vlaanderen

    Een landje apart

     BRESKENS – Als niet-Zeeuw moet je er een tijdje autorijden voor over hebben, maar eenmaal in Breskens aangekomen gaat je fiets met plezier van het dak. Na de fraaie Westerscheldetunnel nog een stukje door en voor u ligt het wonderschone Breskens, een soort statige Belgische badplaats met fraaie gebouwen aan een imponerende boulevard. Vandaag beginnen we vanuit deze plek onze 43 kilometer lange tocht, de zogenaamde Landje Apartroute.


     
    Foto: Nicolai, Peter

    Aan de kustlijn fietst u met uitzicht op enorme palenrijen als golfbrekers. In het achterland staan akkers vol tarwe, aardappelen en maanzaad. De wind heeft hier vrij spel in de toppen van de vele populieren. Zwaluwen vliegen er massaal rond. Krijgt u het onderweg koud, en dat kan deze dagen al snel gebeuren, dan moet u even langs bij een van de vele warme bakkers om een lekkere Zeeuwse bolus te verschalken: goed voor nieuwe energie!

    In Breskens is er het beroemde visserijmuseum. Het is een wederopbouwstadje. Nog in 1944 werd het door de Duitsers platgebombardeerd. U ziet prachtig hoe over de Westerschelde enorme zeereuzen het ruime sop kiezen. In het museum illustreren scheepsmodellen, maquettes en films ruim een eeuw visserij. Hier kunt u langs de kust zomaar een haaientand vinden! Richting Schoondijke en vervolgens Oostburg is er de Generale Prins Willempolder, de grootste polder van Zeeuws-Vlaanderen. Hij is rond 1650 drooggemalen en vernoemd naar de stadhouder Willem II.

    U passeert de Nieuwkerkse Kreek. Voor de bedijking was Zeeuws-Vlaanderen een eilandenrijk, doorsneden door kreken en geulen. Genoemde kreek is bewaard gebleven en in 1613 door de Krabbedijk afgedamd. Het water is er breed, de oevers diepgroen en de vogelpopulatie enorm.

    In Oostburg treft u de watertoren. De toren werd in 1944 verwoest en zes jaar later kwam de huidige ervoor in de plaats. Op de wand is een grote scheur geschilderd en er lijkt water uit de toren te druppen.

    Bij Oostburg vindt u ook het Groote Gat. Het was vroeger een belangrijke ader, onderdeel van de vaarweg die Brugge met open zee verbond. Ook hier weer enorme broedgebieden van vogels met zeldzame exemplaren zoals de blauwborst en het baardmannetje.

    We fietsen noordwaarts richting Nieuwvliet en passeren de Verdronken Zwarte Polder. Die ligt ten westen van Nieuwvliet-Bad. De polder dankt zijn (n*aam aan het feit dat-ie begin 1800 is verdronken. Klei en slib werden door het zeewater afgezet. Het leverde schorren, geulen en zandruggen op, kortom een prachtige mix der natuur. Ook groeien er zoutminnende planten zoals lamsoor en zeekraal. Het toont aan hoe uniek dit natuurgebied is.

    door FRANS SCHRADER
    Zie ook www.anwb.nl
    bron; telegraaf.nl


    22-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ooievaars in gevaar door elastiekjes

     

    Ooievaars in gevaar door elastiekjes



    In de Franse Elzas lopen ooievaars gevaar door elastiekjes, die ze blijkbaar verwarren met regenwormen. "In september merkten we kleine hoopjes elastiekjes op onderaan de antennemasten van het gemeentelijk stadion", vertelt de burgemeester van Dannemarie, een dorpje met 2.000 inwoners.

    "De antennemasten worden zeer gewaardeerd door de ooievaars, die er een beetje komen uitrusten van de nacht. De ooievaars slikken de elastiekjes eerst in, om ze dan weer uit braken", zegt hij. "We hebben de jongste maanden in totaal meerdere kilo's elastiekjes verzameld." Bij autopsies op dode ooievaars werden ook zaken als fopspenen en touwtjes gevonden in de magen van de dieren.

    Volgens de verening voor de ooievaars Aprécial telt Frankrijk tussen de 1.550 en 1.600 ooievaars waarvan ongeveer 460 in de Elzasstreek. (afp/sam)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterkoning is de 'Vogel van het Jaar' 2010

     

    Winterkoning is de 'Vogel van het Jaar' 2010



    De winterkoning, het op één na kleinste vogeltje van Europa, is de  'Vogel van het Jaar' 2010. Dat meldt Vogelbescherming Vlaanderen. Vorig jaar was de boerenzwaluw nog de vogel van het jaar. Het is al de vierde keer dat de verkiezing georganiseerd werd.

    Tiental gram
    De winterkoning is een zeer klein vogeltje met een lichaamsgewicht van slechts een tiental gram. Het diertje haalde het met 16 procent van de stemmen. Hij wordt gevolgd door de grote bonte specht (11 procent) en de ringmus (9,6 procent). De overige genomineerden waren de aalscholver, buizerd, ekster, fuut, grote karekiet, holenduif, kievit, kleine zilverreiger, nachtzwaluw, ooievaar, patrijs, roerdomp, veldleeuwerik, velduil, wilde eend, zanglijster en zwarte roodstaart.

    Grote bonte specht
    De top 3 van de Vlamingen ziet er anders uit dan die van de Franstaligen. Bij de Vlamingen staat de winterkoning op de eerste plaats, gevolgd door de veel zeldzamere veldleeuwerik. Op een derde, gedeelde plaats komen de grote bonte specht en de ringmus. Aan de andere kant van de taalgrens is de grote bonte specht de winnaar, gevolgd door de ringmus op de tweede en de winterkoning op de derde plaats. (belga/adb)

    bron;hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11.000 Zweden jagen op 27 wolven

     

    11.000 Zweden jagen op 27 wolven



    De circa 250 wolven die nog in Zweden verblijven, krijgen het zwaar te verduren na Nieuwjaar. Voor het eerst in 45 jaar kan iedereen een vergunning krijgen om de dieren af te schieten. Hierdoor zullen zo'n 11.000 Zweden tussen 2 januari en 15 februari de jacht openen op het vastgestelde quotum van 27 wolven.

    Experiment

    Een woordvoerster van de afdeling wildbeheer van het Zweedse natuurbeschermingsinstituut (Naturvardsverket) noemt het vrij aanbieden van een vergunning een experiment. Andere werknemers en de Zweedse roofdierenvereniging vrezen echter wantoestanden. Ze vragen zich af of het verbod op drijfjacht te handhaven valt bij zo veel deelnemers.

    Contact houden

    Het Zweedse jagersverbond is voor de jacht, maar een woordvoerder van het verbond in de streek Värmland denkt dat er te veel wolven kunnen worden gedood. Jachtleiders moeten ieder uur contact houden met Naturvardsverket over de stand van zaken. (anp/vbd)

    bron; hln.be

    21-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook de dieren hebben het koud

     

    Ook de dieren hebben het koud


    ook de dieren hebben het koud


    In de Zoo van Antwerpen zitten heel wat dieren te bibberen door het koude weer.

    Enkele beesten kunnen uitstekend tegen het vriesweer, anderen hebben dan weer speciale zorgen nodig.

    De verzorgers halen een speciaal warmtelicht boven.

    bron; gva.be





                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    wardvanjim
    blog.seniorennet.be/wardvan

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!