Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    26-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varend naar Stellendam



    Varend naar Stellendam Nl.




























    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hert loopt even binnen in de keuken



    Hert loopt even binnen in de keuken



    Rondvliegende glasscherven en gestommel maakten een man wakker. Mark Page dacht aan inbrekers en ging voorzichtig op het geluid af. Toen hij in de keuken kwam, schrok hij zich rot. Er stond een mannetjeshert. Het beest draaide zich meteen op en Page ging lopen.

    Terug op zijn slaapkamer herhaalde het scenario zich. Weer hoorde hij vallende glasscherven. Het hert was langs een ander venster weer naar buiten gelopen. Volgens de Amerikaan uit Belleville, Illinois raakte het hoefdier gewond maar de politie kon de dader niet meer opsporen.
     
    (vsv) bron: hln.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwaanen over water



    Zwaanen over water












    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Restaurants voor gieren hebben succes in Nepal



    Restaurants voor gieren hebben succes in Nepal



    foto;  (foto Jan Stok) wandeleninportugal.info 
     
    Op sommige plaatsen in Nepal broeden weer meer gieren. Dat is te danken aan speciale "restaurants' waar de aaseters kadavers krijgen die niet besmet zijn met gevaarlijke geneesmiddelen. De ommekeer komt net op tijd: in heel Zuid-Azië zijn de bestanden van gieren gevaarlijk uitgedund.

    In het Koshi Tappu-reservaat in het oosten van Nepal broedden vorig jaar 32 koppels van de bedreigde Bengaalse gier, terwijl er tijdens een telling in 2001 geen enkel broedpaar van de soort was aangetroffen. In Nawalparasi, in het westen van het land, is het aantal bezette nesten van gieren in drie jaar tijd gestegen van 17 tot 32.

    Populatieduik

    Dertig jaar geleden zou het geen nieuws geweest zijn, want Nepal telde in de jaren tachtig ongeveer 150.000 broedparen van Bengaalse gieren. Maar samen met andere gieren werd de soort in de jaren negentig dramatisch uitgedund.

    Dat bleek te wijten aan het gebruik van de pijnstiller en ontstekingsremmer diclofenac in de veeteelt. Gieren die kadavers eten waarin diclofenac aanwezig is, sterven aan nierproblemen. Vandaag zijn er in Nepal nog maar een duizendtal broedparen van de Bengaalse gier over. Ook de gierenpopulaties in India en Pakistan zijn gedecimeerd.

    In 2004 beslisten India, Pakistan en Nepal op een gierentop in Kathmandu diclofenac te verbieden, veilige alternatieven te introduceren en speciale broedprogramma's op te zetten om de gieren er weer bovenop te helpen. Maar er zijn nog altijd producenten die diclofenac voor de veeteelt aanmaken, en ook de niet verboden versie voor menselijk gebruik vindt haar weg naar de stallen.

    Veilig eten

    Alleen in speciale "restaurants" kunnen de gieren in Zuid-Azië helemaal veilig eten. De Nepalese Vogelbescherming begon het eerste van die restaurants in 2006 in Nawalparasi. De organisatie koopt oude dieren van veetelers, houdt ze nog even in leven zodat alle geneesmiddelen zeker uit hun lichaam zijn verdwenen en brengt de karkassen naar speciale voederplaatsen voor de gieren.

    Onlangs werden er in Rupandehi en Dang, ook in het westen van Nepal, nog twee andere gierenrestaurants geopend. Pakistan kreeg niet lang geleden in Sindh zijn eerste gierenrestaurant, en ook in India en zelfs in Cambodja zijn verscheidene veilige eetplaatsen voor gieren gepland.

    PD bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lelijkste vis ter wereld wordt met uitsterven bedreigd



    Lelijkste vis ter wereld wordt met uitsterven bedreigd


    De rare blubbervissen (of 'Blobfish') die op grote diepte in de Australische wateren leven, zijn met uitroeiing bedreigd. De rare beestjes raken steeds meer verstrikt in netten van krab- en kreeftvissers.

    De vissen die wel gemaakt lijken te zijn van gelatine, worden zo'n 30 centimeter lang en leven op 900 meter diepte. Ze brengen de meeste tijd door met ronddobberen en wachten veelal af tot er 'eten' voorbij komt zwemmen. Deze speciale dieren worden echter zelden waargenomen maar de laatste tijd worden ze vaker gezien doordat ze in de netten van vissers terechtkomen. Het feit dat ze nu meer en meer verstrikt lijken te geraken, kan het einde van de blubbervis betekenen.

    (hlnsydney/kve bron; hln.be

    25-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bangladesh wil conflict tussen mens en tijger vermijden



    Bangladesh wil conflict tussen mens en tijger vermijden


    Tijgers zijn ernstig bedreigde dieren en moeten dus de nodige bescherming krijgen. Helaas treden er vaak conflicten op tussen mens en tijger. Dat wil Bangladesh in de toekomst vermijden.



    Bangladesh gaat het personeel van het Sundarban-bos, waar de Bengaalse tijgers leven, een speciale opleiding geven om contacten met mensen te beperken. Met verdovingsgeweren zullen ze tijgers proberen vangen die hun omgeving verlaten en te dicht bij de mensenwereld komen.

    Slachtoffers
    De laatste jaren zijn er steeds meer conflicten tussen mensen en tijgers. Vorig jaar kostten die incidenten het leven aan 30 mensen en 3 tijgers. Sinds 2000 kwamen al 193 mensen om het leven en werden 23 tijgers gedood. Vrijdag nog probeerden dorpelingen een vijf jaar oude tijgerin weg te jagen. Toen ze het dier vingen, werd de tijger echter doodgeslagen.

    Jonge tijgers
    De Bengaalse tijgers eten doorgaans rendieren en andere wilde dieren, maar soms glippen ze de dorpen binnen. Daar gaan ze aan de haal met koeien en geiten. De tijgers die het vee in dorpen aanvallen zijn meestal jonge dieren die niet in staat zijn om groter wild in de bossen te vangen.

    Het aantal tijgers kende de voorbije eeuw een spectaculaire daling. Terwijl er in 1900 wereldwijd nog zo'n 100.000 tijgers leefden, blijven er nu nog amper 3.200 over. (gb) 

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Windmolenparken maken dolfijnen gek

     

    "Windmolenparken maken dolfijnen gek"


    Bruinvissen en dolfijnen in de Noordzee betalen een grote prijs voor het geplande windmolenpark aan de Nederlandse kust. Dat beweert Nederlands kamerlid Halbe Zijlstra (VVD). Volgens hem lopen de dieren kans op fysieke schade door het plaatsen van duizenden palen in de zeebodem. "En wanneer de windturbines dan eenmaal werken, begint er een nachtmerrie voor de dieren." Dat meldt de Nederlandse nieuwssite telegraaf.nl.

    "Het geluid van de draaiende molens kan tijdelijke doofheid, bloedingen in organen en stikstofbellen in de bloedbaan veroorzaken", beweert Zijlstra. "Omdat de dieren navigeren op geluid, veroorzaakt het bovendien een ernstige verstoring van hun richtingsgevoel." Zijlstra vreest dat er massaal veel dieren zullen aanspoelen.

    Natuurorganisaties zwijgen
    Zijlstra vindt het absoluut niet kunnen dat de natuurorganisaties zwijgen. Een organisatie als Greenpeace is volgens hem veel te afwezig in het debat. "Als het om tong of schol gaat, stort de milieuorganisatie grote rotsblokken in zee. Maar bij zo'n omvangrijke aantasting van de leefomgeving van zeezoogdieren zijn ze nergens te bekennen."

    Gewenning
    Pavel Klinckhamers, coördinator oceanen bij Greenpeace, zegt dat Greenpeace wel oog heeft voor de gevaren van windmolens. "Maar er is nog niet zo veel over bekend. Sommige studies stellen dat walvisachtigen wennen aan draaiende windmolens. Wel is zeker dat het plaatsen van de turbines veel effect heeft." Zeereservaten zonder visserij of molens lijken hem de beste oplossing. (anp/adb)

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen in Istrië



     
    Fietsen in Istrië



    Istrië profileert zich als hét eiland voor de actieve toerist, in het bijzonder fietsers en mountainbikers.

    Het grootste Kroatische schiereiland telt nu al veertig fietspaden waar ieder jaar heel wat — soms internationale — wedstrijden plaatsvinden. Die paden worden allemaal opgeknapt en van bewegwijzering voorzien.

    Bovendien komen er voortdurend nieuwe fietsroutes bij waarvan ook fietskaarten en brochures uitgegeven worden. Overnachten en genieten van de lokale gastronomie kunnen de fietstoeristen in 39 fietsvriendelijke B&Baccommodaties.


    Informatie
    Kroatische Verkeersbureau

    Maaike Schwering
    bron;knackweekend.rnews.be


    24-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een regenachtige dag in augustus



    Een regenachtige dag in augustus
















    23-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinguïns voeren show op



    Pinguïns voeren show op



    Een groepje pinguïns houdt een dagelijkse wandeling in de Asahiyama Zoo in Japan. Ze moeten verplicht een rondje van de dierentuin maken, omdat ze in de winter onvoldoende beweging krijgen. Voor de bezoekers is het een unieke kans om de pinguïns van dichtbij te volgen.

    bron; hln.be


    22-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Watervogels



    Watervogels
























    12-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterse droombestemming



     Winterse droombestemming


    Het hemelsblauwe water van de 'Blue Lagoon' in Ijsland.

    De winterse taferelen die zich nu ook volop in ons land afspelen,
    brengen je misschien in de verleiding. 
    IJSLAND: zwarte lava en ijs

    Sinds de kredietcrisis zijn de prijzen in Ijsland pas echt betaalbaar geworden. Deze winter is dus het ideale moment om het land van vuur en ijs te verkennen. Ja, het is er erg koud en snel donker want dat zijn nu eenmaal de condities die je nodig hebt om het noorderlicht perfect te kunnen waarnemen. In januari tellen de dagen slechts vier of vijf uren daglicht, dus moet je er optimaal gebruik van maken. Doorkruis het land van de zwarte lava en bevroren watervallen. Als je het toch te koud krijgt, rep je dan naar de 'Blue Lagoon', een paradijs met geothermisch verwarmde zwembaden
    .

    www.ijslandreizen.be
    bron; hln.be 



    11-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man gestoken door giftige kwal meters boven zeeniveau

     

    Man gestoken door giftige kwal meters boven zeeniveau



    In Australië is een man gestoken door een zeer giftige irukandji kwal. Op zich niet zo merkwaardig want dat komt helaas vaker voor tijdens het kwallenseizoen in Noord-Australië. Het overkwam ook Ben Southall onlangs, de man met de beste job in de wereld. Het is echter zeer ongebruikelijk dat iemand 25 meter boven zeeniveau gebeten wordt. Het overkwam een onfortuinelijke Filipijn op een groot cargoschip.

    De Filipijnse werknemer van het Singaporees cargoschip maakte van zijn vrije tijd gebruik om wat te vissen. Tot plots hele rare symptomen opdoken bij de man. Hij had ineens erg veel pijn, zag ontzettend bleek, was kortademig en praatte heel onsamenhangend. De andere crewleden wisten niet wat er aan de hand was. Medische versterking werd onmiddellijk opgeroepen maar ook de hulpverleners wisten zich er op het eerste zicht geen raad mee.

    Opspattend water
    "Hij vertoonde erg veel symptomen van een Irukandji beet", vertelde een toegesnelde arts. "We vermoeden dat de man gestoken is op het moment dat een golf deels opspatte tot op het dek". Het slachtoffer werd met een helikopter naar het dichtsbijzijnde hospitaal gevlogen en zijn situatie is nu stabiel.

    Beschermend pak
    Je kan gebeten worden door levensgevaarlijke Irukandji kwallen zonder het te beseffen, waarschuwen dokters. Pas dertig minuten later treden immers de eerste verschrikkelijke symptomen op. De minuscule Irukandji kwallen bevolken de zee van Noord-Australië tussen mei en oktober.  De autoriteiten in Queensland drukken toeristen dan ook op het hart om tijdens deze periode altijd een beschermend pak te dragen omdat de beestjes levensgevaarljik kunnen zijn.
     
    (hlnsydney/kve) bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe diersoorten ontstaan veel sneller in koraalriffen

     

    Nieuwe diersoorten ontstaan veel sneller in koraalriffen



    Nieuwe diersoorten ontstaan tot 50 procent sneller in koraalriffen dan in andere tropische omgevingen. "Koraalriffen zijn niet alleen belangrijk in ecologische zin, maar ook in evolutionaire zin", zegt onderzoeker Wolfgang Kiessling van de Humboldt Universiteit in Berlijn.

    Volgens Kiessling zijn koraalriffen op vlak van biodiversiteit vergelijkbaar met tropische regenwouden. Die enorme biodiversiteit maakt het des te verontrustender dat de warmere temperatuur van het zeewater de koralen dreigt uit te roeien. (gb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twaalf wolven doodgeschoten in zoo

     

    Twaalf wolven doodgeschoten in zoo


    Zweden liet onlangs de jacht op wolven opnieuw toe.


    In Zweden heeft een zoo zijn twaalf wolven doodgeschoten, nadat een aantal van hen uit hun kooi wist te ontsnappen.
     
    In een wolvengroep staat het vrouwtje van het alfakoppel centraal. Eens zij ontsnapt was, werd het onmogelijk de resterende wolven binnen de omheining te houden, zegt een woordvoerder van de Skanes Djurpark Zoo.
     
    Ze spreekt van een zeer tragische gebeurtenis voor de dierentuin.
     
    (dpa/sam) bron; hln.be

    08-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe is het mogelijk dat zangvogeltjes niet doodvriezen in de winter?



    Hoe is het mogelijk dat zangvogeltjes niet doodvriezen in de winter?

    Bibberend op takjes en met opgebold verenkleed om een grotere laag lucht vast te houden, proberen ze zo goed als het gaat hun lichaamstemperatuur, van maar liefst 42 graden Celsius, op peil te houden. Vooral kleine vogeltjes hebben het zwaar omdat ze ten opzichte van hun gewicht een groot contactoppervlak met de buitenlucht hebben. Sommige zangvogeltjes ruien in de herfst en profiteren van een warmer wintertenue.

    Om niet te verkleumen, moeten vogels in de winter vooral meer vet verbranden dan in de zomer. Bibberen helpt daarbij. Ze moeten teren op vetreserves en voldoende voedsel vinden. Voor kleine vogels geldt vooral dat laatste omdat ze weinig reserves kunnen aanleggen. Ze zijn dus continu in de weer. Voedsel vinden, lijkt het enige dat telt.

    Zweedse onderzoekers ontdekten onlangs dat het pimpelmezen vaak niet lukt om overdag voldoende te eten. Dat ze toch niet dood uit de bomen vallen, komt doordat de diertjes in staat zijn om hun lichaamstemperatuur tijdelijk met ongeveer vijf graden te verlagen. Hiermee kunnen ze hun energiekosten 's nachts halveren. Ze gaan dus in een soort van winterslaap, maar dan een die maar een nachtje duurt. Maar in deze staat van versuffing vormen ze wel een gemakkelijke prooi voor roofdieren.

    Om het energieverbruik te bepalen, meten vogelonderzoekers hoeveel zuurstof vogels verbruiken. De Zweden legden de vogeltjes in een afgesloten proefopstelling en bliezen daar lucht doorheen waarvan ze het exacte zuurstofgehalte kenden. Vervolgens maten ze de zuurstofconcentratie nadat de lucht het vogeltje gepasseerd was.

    Dankzij dergelijke metingen is ook bekend dat vogels wel negenmaal zoveel energie verbruiken als ze vliegen dan wanneer ze slapen en hun motortjes dus 'stationair draaien'.

    'Vogels produceren ongelooflijk veel warmte als ze vliegen', zegt vogelonderzoeker Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen. Hoog in de lucht is het nog kouder dan beneden. Toch hebben vogels weinig te duchten van de kou tijdens een vlucht, aldus Piersma. 'Indische ganzen vliegen over de Himalaya om naar hun overwinteringsgebied te gaan. Zolang ze hun pootjes maar ingeklapt houden onder hun verendek en hun energievoorraad niet opgaat, is dat geen probleem.' Sterker nog, door de kou vliegen is voordelig, omdat vogels dan niet oververhit raken en ze verliezen ook minder vocht via hun ademhaling.

    Vogels mogen zich dan wel goed hebben aangepast, dat betekent niet dat ze allemaal de winter overleven. Kou en weinig voedsel vormen maar al te vaak een dodelijke combinatie.

    'De kans dat vogels in een koud gebied de winter niet doorkomen, is relatief groot', zegt Maaike Versteegh, eveneens van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Dat uit zich in het aantal eieren dat ze leggen.'

    Versteegh deed uitvoerig onderzoek naar de overlevingsstrategieën van diverse soorten roodborsttapuiten (kleine zangvogeltjes).

    Roodborsttapuitstelletjes die het hele jaar in Ierland leven, broeden drie keer per jaar en leggen telkens gemiddeld zes eieren. Vergelijk dat eens met roodborsttapuiten die het hele jaar in Kenia vertoeven; een koppeltje broedt daar per jaar slechts drie eieren uit. Dat de vogels uit de koude streken meer investeren in nageslacht is logisch, want als de winter tegenvalt, krijgen ze misschien geen tweede kans om te broeden.

    Tapuiten die in de herfst van Kazachstan naar India trekken, investeren met in totaal gemiddeld zes eieren ook aanzienlijk meer in nageslacht dan de vogels in Kenia.

    'De trek is een ware marathon', vertelt Versteegh. 'De vogels verbranden ontzettend veel vet. Als ze onvoldoende vetreserves hebben, kunnen ze uitgeput raken. En bij het vrijmaken van energie komen afvalstoffen vrij, en daaraan kunnen ze op den duur doodgaan.'

    Het is dus geen koud kunstje voor vogels om de winter te overleven.

    bron; standaard.be 
    Auteur: Tomas van Dijk
    Wetenschapswinkel ;Peter Cauwenberghs




















    Foto's van Hobbyfotografoie J & G


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste job in de wereld deel 2: klein eiland zoekt oppasser

     

    Beste job in de wereld deel 2: klein eiland zoekt oppasser


    De kleurrijke papegaaiduikers die het eiland kenmerken
    Het kleine Skomer Island bevindt zich voor de zuidkust van Wales


    De zoektocht naar een nieuwe eilandoppasser is begonnen. Na Queensland vorig jaar, gaat het Britse Wales ditmaal op zoek naar een enthousiaste natuurliefhebber die bereid is om zich op het eiland Skomer te vestigen.

    Lizzie Wilberforce, manager natuurbeheer van Wales, bevestigt dat er heel wat gelijkenissen zijn met de 'beste job in de wereld', een campagne van Australische staat Queensland die vorig jaar een nooit geziene gekte veroorzaakte. Duizenden mensen stelden zich toen kandidaat om de droomjob in de wacht te slepen. Of het hier zo'n vaart zal lopen, valt af te wachten. Het klimaat is immers niet te vergelijken met de tropische temperaturen van Queensland, het glamourgehalte is onbestaande en het loon bescheiden.

    Boeiende job
    "Toch draait het hier evenzeer over een boeiende job die je leven zal veranderen", vertelt Lizzie Wilberforce. "Je zal elke dag in de fantastische natuur vertoeven en een aanspreekpunt zijn voor toeristen". Skomer Island dat zich vlak voor de zuidkust van Wales bevindt, is slechts drie vierkante kilometer groot. Toch komen elk jaar minstens 14.000 toeristen op bezoek. De grote aantrekkingskracht van het eiland vormen de grote vogelkolonies die er hun thuisbasis gemaakt hebben. Vooral de kleurrijke papegaaiduikers zijn een publiekstrekker.

    Opofferingen
    Voor je je kandidaat stelt, moet je wel weten dat er geen winkels of pubs aanwezig zijn op het eiland. Je moet er bovendien rekening mee houden dat je elke week ongeveer 48 uren in de weer zal zijn voor een loon van 17.000 euro op jaarbasis. Deze 'beste job van de wereld' vraagt dus een aantal opofferingen. Wie waagt zijn kans?

    (hlnsydney/kve) bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels wijzen op veranderend klimaat

     

    Vogels wijzen op veranderend klimaat


    vogels wijzen op veranderend klimaat


    Volgens ornithologen heeft de klimaatverandering nu al een belangrijke invloed op het gedrag van vogels. Het is een goede graadmeter voor de gevaren die de aarde bedreigen.

    "Dat vogels hun gedrag aanpassen, wijst er op dat de klimaatverandering al bezig is", zegt Marco Lambertini, directeur van milieuorganisatie Birdlife International (BI). "Vogels vormen een prima indicator voor wat er met het klimaat gebeurt."

    Talrijke studies hebben al verbanden gelegd tussen de klimaatverandering en wijzigingen in het gedrag, de voortplanting en de migratie van verschillende vogelsoorten. Het broedseizoen van de bonte vliegenvanger bijvoorbeeld is in heel Europa vertraagd. Boomzwaluwen in Noord-Amerika broeden dan weer vroeger.

    Acuut

    "Sommige soorten winnen erbij, andere verliezen. Sommige soorten kunnen nu uitbreiden, anderen verliezen hun habitat", zegt Lambertini. "We kunnen aannemen dat voor elke soort die erbij wint, ongeveer drie soorten in de problemen komen."

    "Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, maar de situatie is behoorlijk acuut", zegt Professor Marcel Visser van het Nederlandse Instituut voor Ecologie. “Heel wat soorten zijn snel aan het verdwijnen.”

    Een belangrijk element is de beschikbaarheid van voedsel. Veranderende weersomstandigheden hebben een directe invloed op de groei van vegetatie en daarmee op de vogels of op op de insecten die ze eten. “Ze zijn verplicht zichzelf aan te passen”, zegt Yoram Yom-Tov van de Universiteit van Tel Aviv, die ontdekte dat het lichaamsgewicht van verschillende soorten in Groot-Brittannië verandert. “Soorten die zich niet kunnen aanpassen, kwijnen weg, soorten die dat wel kunnen, blijven stabiel of winnen er soms bij.”

    bron; gva.be


    07-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleurrijke vogeltjes verliezen hun paradijs op Hawaï



    Kleurrijke vogeltjes verliezen hun paradijs op Hawaï

    Er zijn heel wat prachtige plekjes op deze wereld die in de toekomst misschien dreigen te verdwijnen.



     

    Kauai is het oudste eiland van Hawaï. We mogen het zonder twijfel een stukje paradijs noemen. Het is wel één van de vochtigste plaatsen op onze planeet, maar de regen heeft prachtige valleien in de berglandschappen gesneden. Tussen de bergen storten zich dan ook sprookjesachtige watervallen naar beneden.

    Op het eiland lopen duizenden wilde kippen rond die nauwelijks natuurlijke vijanden hebben. De dieren werden meegebracht door de eerste bewoners van Kauai die afkomstig waren uit Polynesië.

    Film
    Hoewel de naam van het eiland je waarschijnlijk niet veel zegt, heeft iedereen zonder twijfel ooit al beelden van Kauai gezien. De filmindustrie is namelijk een vaste klant op het eiland. Al meer dan 70 films bevatten scènes die op Kauai
    gefilmd werden: Jurassic Park, Raiders of the Lost Ark, Six Days Seven Nights en King Kong zijn maar enkele voorbeelden.

    Vogeltjes
    De mooiste inwoners van Kauai zijn de zogenaamde suikervogeltjes (of Honeycreepers). Deze kleurrijke vogels leven hoog in de wolken van de bossen waar het veel koeler is. Met hun bek halen ze nectar uit bloemen. De vogeltjes zijn niet groter dan 10 tot 13 centimeter en wegen amper acht gram. Ze zijn dan ook heel gevoelig voor ziekten.

    Uniek ecosysteem
    Het ecosysteem van Kauai wordt ernstig bedreigd door de klimaatverandering. Een kleine verschuiving in het klimaat kan grote gevolgen hebben voor het unieke ecoysteem van het eiland. Ontbossing en de komst van nieuwe diersoorten, zoals varkens en geiten, hebben al hun tol geëist bij de suikervogeltjes.

    Muggen
    De vogels vluchten naar hoger gelegen gebieden waar muggen niet kunnen overleven, maar door de stijging van de temperatuur kunnen muggen een steeds groter grondgebied inpalmen. Op die manier dreigen de vogeltjes hun paradijs langzaam maar zeker te verliezen.



     
    (gb)bron; hln.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lot van laatste tijgers ligt in handen van Chinese uit België

     

    Lot van laatste tijgers ligt in handen van Chinese uit België


    De Chinese Li Quan zet zich al heel haar leven in voor een diersoort die op de rand van de afgrond staat. Ze werd geboren in België en is misschien wel de laatste hoop voor de tijger. Eerder deze week plaatste WWF de tijger nog helemaal bovenaan een lijst met de meest bedreigde dieren ter wereld.

     
    Het is haast een liefdesverhaal: een mooie, jonge vrouw - Li Quan -  en een sterke mannelijke tijger met de toepasselijke naam Tiger Woods. Tiger kreeg zijn naam lang voor de perikelen met de gelijknamige golflegende, maar op seksueel vlak is het dier minstens even actief. Tiger Woods is al vader geworden van zeven jongen in een experiment dat de tijgers misschien kan redden.

    Li Quan zit in de modewereld in Londen en ze is een grote dierenliefhebber. Een paar jaar geleden besloot ze zich volledig op de toekomst van de tijger toe te leggen. Ze richtte de organisatie 'Save China's Tigers' op. Met een speciaal kweekprogramma hoopt ze het aantal tijgers in China weer op te drijven. In de jaren 50 leefden er nog zeker 4.000 tijgers in het wild, vandaag zijn de dieren heel zeldzaam geworden. Zo'n 25 jaar geleden werd voor het laatst een tijger in het wild gezien. (gb)



     

    bron; demorgen.be




                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    wetters
    blog.seniorennet.be/wetters

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!