Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Tweeling goudkopleeuwaapjes geboren in Antwerpse zoo
Tweeling goudkopleeuwaapjes geboren in Antwerpse zoo
Goudkopleeuwaapjes Aurora en Zenden van de ZOO Antwerpen hebben er sinds 27 januari een tweeling bij. Goudkopjes bevallen meestal van 2 jongen. Na 4 maanden zwangerschap slingert Aurora weer vinnig in het rond. Typisch aan de opvoeding is dat beide ouders voor de jongen zorgen. Een modelgezin.
De baby's klemmen zich vast op de rug of buik van één van de ouders, of zelfs bij broers en zussen. Bezoekers kunnen de tweeling volgen: slapen, eten, melk drinken bij mama, vasthangen aan papa, zus of broer. Het zijn hele sociale dieren die in familieverband leven. ZOO Antwerpen coördineert wereldwijd het kweekprogramma voor deze bedreigde diersoort.
Bedreigde soort Na een maand tot anderhalve maand proeven de jonge aapjes van het fruit, de insecten en het apenbrood van de andere goudkopleeuwaapjes. Na 3 maanden beginnen ze zelf vaste voeding te eten en na 4 maanden moeten ze zelfstandig kunnen eten, want op dat moment kan mama Aurora hen al verrassen met een nieuw broertje of zusje.
Het goudkopleeuwaapje of Leontopithecus chrysomelas, familie van de klauwapen, is een bedreigde diersoort en leeft in het Atlantisch regenwoud langs de oostkust van Brazilië. De belangrijkste oorzaken van zijn bedreiging zijn illegale vangst en de ontginning van zijn natuurlijke biotoop. Het Atlantisch regenwoud is al voor 93% ontbost. Wetenschappelijk onderzoek ZOO Antwerpen houdt het stamboek van de goudkopleeuwaapjes bij en ook in het wetenschappelijk onderzoek naar deze diersoort is de Antwerpse dierentuin koploper. De curatoren en wetenschappers van het CRC (Centre for Research and Conservation) onderzoeken momenteel het gewicht van goudkopleeuwaapjes tijdens en na de zwangerschap om na te gaan of overgewicht bij deze dieren kan leiden tot een miskraam, keizersnede of slechtere kweekresultaten. Daarnaast wordt er ook genetisch onderzoek verricht om inteelt in het kweekprogramma te vermijden. (jv)
bron; demorgen.be
04-02-2010
September
Fruit in september
Verleden jaar heerlijk fruit gefotografeerdt in september tijdens een fantastische fietstocht.
Op oestersafari in Denemarken
Op oestersafari in Denemarken
Tot april worden in het Deense Waddengebied voor de westkust van Zuid-Jutland oestersafaris georganiseerd.
Onder leiding van een natuurgids gaat u wandelend op zoek naar Japanse oesters die daar in groten getale voorkomen. De gids vertelt onderweg interessante verhalen over het natuurgebied dat binnenkort de status van een nationaal park krijgt.
Vindt u oesters, dan mag u die onderweg proeven, eventueel met een beetje citroen of een glas sekt.
De wandeltocht duurt 3 à 5 uur en start bij het Waddenzeecentrum in Vester Vedsted bij Ribe en bij het natuurcentrum Tønnisgård op het eiland Rømø.
Maaike Schwering bron; knackweekendrnews.be
02-02-2010
Winterse beelden uit de tuin.
Winterse beelden uit de tuin.
De karetschildpad
Gevaar loert om iedere hoek voor de zeeschildpadden
De karetschildpad
Het is ieder jaar één van de meest vertederende momenten in de dierenwereld. Als de eieren van zeeschildpadden op het strand openbarsten, banen de kleine schildpadjes zich een weg naar de zee. Maar dan al komen veel van de schildpadden om het leven. Het dier wordt zijn hele leven van alle kanten bedreigd.
De karetschildpad
De karetschildpad leeft haast overal ter wereld, maar toch is het dier volgens de rode lijst van het IUCN "kritiek bedreigd". Vooral in tropische wateren vinden we de zeeschildpadden terug. De dieren worden door allerlei factoren met uitsterven bedreigd. Soms worden ze gevangen voor hun vlees of voor de verkoop van hun schilden. Maar ze raken ook vaak per ongeluk in de netten van vissers verstrikt en zo komen veel schildpadden zonder reden om het leven.
Seksleven De stranden waarop de dieren aanspoelen, worden soms vernietigd en vervuilende stoffen maken ook hun habitat in de oceaan moeilijker leefbaar. En dan is er nog de klimaatverandering. Temperatuur is immers heel belangrijk voor het seksleven van de schildpadden. Afhankelijk van de temperatuur worden er meer mannetjes of vrouwtjes geboren. Aangezien de schildpadden vaak in koraalriffen leven, is ook de teloorgang van deze kleurrijke koralen een drama voor de dieren.
Baby Een volwassen karetschildpad is indrukwekkend: een meter groot en 80 kilo. Het zwaarste ooit gevangen exemplaar woog 127 kilo. Pasgeboren schildpadjes zijn dan weer ongelooflijk schattig. Ze wegen maar enkele grammen en zijn niet groter dan 2,5 centimeter. De babyschildpadden zoeken meteen de oceaan op en worden aangetrokken door de reflectie van de maan op het water. Straatverlichting kan dat proces verstoren. Schildpadjes die tegen zonsopgang het water niet bereiken, worden meestal het slachtoffer van vogels en krabben. (gb)
bron; hln.be
Papegaai lid van regering in Nieuw-Zeeland
Papegaai lid van regering in Nieuw-Zeeland
Ja, u leest het goed. De premier van Nieuw-Zeeland heeft 's lands meest beroemde papegaai 'Sirocco' een job gegeven in zijn regering. De met uitsterven bedreigde kakapo is aangeduid als spreekbuis voor het natuurbehoud.
Volgens de Nieuw-Zeelandse premier zal het dier de ideale ambassadeur zijn om het instandhouden van de natuur te promoten. "Hij heeft fans over de hele wereld en is helemaal niet mediaschuw", legt de eerste minister uit. "Sirocco kan zeer luid praten en mensen hangen aan zijn lippen bij ieder ding dat hij zegt. Deze geweldige vogel kan de gemeenschap bewust maken van de diersoorten die bedreigd zijn en moeten beschermd worden."
Filmpje Sirocco verwierf bekendheid bij de Kiwi's en ver daarbuiten toen hij tijdens een BBC reportage over kakapo papegaaien wilde paren met presentator Mark Carwardine. De hilarische beelden veroverden de wereld en werden meer dan een half miljoen keer bekeken op YouTube. In 1995 waren er slechts 51 kakapo papegaaien meer over in Nieuw-Zeeland. Dankzij meerdere inspanningen is hun aantal nu gestegen naar 124 stuks.
Dinosauriërs "Nieuw-Zeeland is de thuisbasis van de enige papegaai in de wereld die niet kan vliegen en meestal 's nachts leeft", vertelt milieuminister Kate Wilkinson. Het is een verre afstammeling van de dinosauriërs. Sirocco zal ons helpen om de unieke biodiversiteit te beschermen." De website van Sirocco kan je hier bekijken.
bron; hln.be
30-01-2010
Panda's nu al sterren van Wereld Expo
Panda's nu al sterren van Wereld Expo
In de dierentuin van Shanghai stromen mensenmassa's toe om een glimp op te vangen van de tien reuzenpanda's. De dieren zijn in 2008 geboren in het door de zware aardbeving getroffen Sichuan en verblijven nu in Shangai waar ze de sterren worden van de Wereld Expo.
bron; demorgen.be
Het Leven Zoals Het Is: Dierentuin Singapore
Het Leven Zoals Het Is: Dierentuin Singapore
Drie tamarindes op een stokje. bron; demorgen.be
Boswachters achternagezeten door verdoofde beer
Boswachters achternagezeten door verdoofde beer
Twee rangers in Polen beleefden de schrik van hun leven toen een beer, die verdoofd was met slaapmiddel, plots koos voor de aanval.
Een beer maakte al even de omgeving van het Poolse stadje Chorzow onveilig waardoor twee boswachters ter plaatse gekomen waren om in te grijpen. Een ranger schoot een capsule met slaapmiddel naar het dier zodat het kon gevangen worden. Toen de boswachter echter de beer benaderde, ontwaakte het dier plots en zette de aanval in.
Gelukkig kon de boswachter ontzet worden door zijn collega en kregen ze de beer nadien onder controle. Er wordt vermoed dat het gaat om een ontsnapt dier uit een Oekraïens natuurpark nabij de grens. (hlnsydney/kve)
bron; hln.be
28-01-2010
Het einde van een sprookje: ook zwanen scheiden
Het einde van een sprookje: ook zwanen scheiden
Voor mensen is een scheiding de normaalste zaak van de wereld. Bij zwanen is het uniek als een koppel een punt zet achter een relatie. Britse wetenschappers zijn dan ook verbaasd dat twee zwanen voor de 'echtscheiding' kozen. Zo komt een sprookje in de dierenwereld ten einde...
De legende vertelt dat zwanen blijven rouwen als hun partner sterft. Ook de wetenschap heeft dat tot nu toe altijd bevestigd: zwanen blijven verschillende seizoenen 'single' als hun wederhelft overlijdt. En dat is veel voor vogel die in het wild maar ongeveer 15 jaar leeft. In Bewick is het ondenkbare toch gebeurd: twee zwanen zijn uit elkaar gegaan.
Ieder jaar verhuizen de zwanen van Bewick duizenden kilometers van Groot-Brittannië naar Scandinavië en Rusland. De zwanen vertrekken als koppel en keren ook altijd als koppel terug. Het personeel kent de alle zwanen individueel en dus weten ze welke zwanen een koppel vormen. De mannelijke zwaan Sarindi keerde onlangs zonder partner terug met een nieuwe partner. Even later dook ook zijn ex-partner Saruni op met een ander mannetje.
Het is nog maar de tweede keer in 40 jaar dat twee zwanen van Bewick scheiden. Mogelijk heeft het met de voortplanting te maken. Als een koppel vaak faalt om eitjes te produceren, kunnen ze besluiten om hun geluk elders te beproeven.
(gb)bron; hln.be
27-01-2010
Meerder soorten watervogels
Meerdere soorten watervogels
Scholekster
Grutto
Paarse Strandloper
Paarse Strandloper
Scholekster
Grutto
Kievit
Brandgans
'Belgische' kodiakbeer overlijdt in dierenpark Emmen
'Belgische' kodiakbeer overlijdt in dierenpark Emmen
Kodiakbeer Mato, die vanaf 1994 in het Dierenpark Emmen verbleef, is vanochtend dood gevonden in zijn nachtverblijf. Dat maakte een woordvoerder van de dierentuin bekend.
Mato (Indiaans voor 'beer') was 23 jaar, een middelbare leeftijd voor een beer.Verzorgers en de dierenarts hadden zijn overlijden niet verwacht, want het dier verkeerde in goede conditie. Sectie zal Mato's doodsoorzaak moeten uitwijzen.
Rol in 'L'Ours' Volgens de woordvoerder van de dierentuin is Emmen het enige park in Nederland waar kodiakberen te zien zijn. Mato, die in januari 1987 in een Belgische dierentuin ter wereld kwam, was bovendien bijzonder omdat hij in 1988 als jong beertje te zien was in de bioscoopfilm 'L'Ours' (De Beer) van Jean-Jacques Annaud. In het Emmer dierenpark zijn nu nog twee kodiakberen over, mannetje Ursus en vrouwtje Gretta.
(anp/eb)bron; hln.be
Duitser betrapt met 44 hagedissen in zijn broek
Duitser betrapt met 44 hagedissen in zijn broek
De Nieuw-Zeelandse douanebeambten konden hun ogen niet geloven toen ze de merkwaardige ontdekking deden bij een controle op de luchthaven van Christchurch. De Duitse toerist Hans Kubus had maar liefst 44 reptielen verstopt in een zak vastgemaakt aan zijn onderbroek.
Hans Kubus (58), een fervent reptielenverzamelaar, gaf onmiddellijk toe dat hij de beschermde dieren illegaal naar Europa wou brengen. De autoriteiten spreken van de grootste illegale dierenroof van het decennium in Nieuw-Zeeland. De gekko's zouden een straatwaarde vertegenwoordigden van 2000 euro per stuk op de Europese markt.
De Duitse 'hagedissendief' werd ondertussen veroordeeld tot een celstraf van veertien weken en een boete 2.500 euro. Na zijn vrijlating zal hij het land worden uitgezet.
(hlnsydney/kve)bron; hln.be
26-01-2010
Varend naar Stellendam
Varend naar Stellendam Nl.
Hert loopt even binnen in de keuken
Hert loopt even binnen in de keuken
Rondvliegende glasscherven en gestommel maakten een man wakker. Mark Page dacht aan inbrekers en ging voorzichtig op het geluid af. Toen hij in de keuken kwam, schrok hij zich rot. Er stond een mannetjeshert. Het beest draaide zich meteen op en Page ging lopen.
Terug op zijn slaapkamer herhaalde het scenario zich. Weer hoorde hij vallende glasscherven. Het hert was langs een ander venster weer naar buiten gelopen. Volgens de Amerikaan uit Belleville, Illinois raakte het hoefdier gewond maar de politie kon de dader niet meer opsporen.
(vsv) bron: hln.be
Zwaanen over water
Zwaanen over water
Restaurants voor gieren hebben succes in Nepal
Restaurants voor gieren hebben succes in Nepal
foto; (foto Jan Stok) wandeleninportugal.info
Op sommige plaatsen in Nepal broeden weer meer gieren. Dat is te danken aan speciale "restaurants' waar de aaseters kadavers krijgen die niet besmet zijn met gevaarlijke geneesmiddelen. De ommekeer komt net op tijd: in heel Zuid-Azië zijn de bestanden van gieren gevaarlijk uitgedund.
In het Koshi Tappu-reservaat in het oosten van Nepal broedden vorig jaar 32 koppels van de bedreigde Bengaalse gier, terwijl er tijdens een telling in 2001 geen enkel broedpaar van de soort was aangetroffen. In Nawalparasi, in het westen van het land, is het aantal bezette nesten van gieren in drie jaar tijd gestegen van 17 tot 32.
Populatieduik
Dertig jaar geleden zou het geen nieuws geweest zijn, want Nepal telde in de jaren tachtig ongeveer 150.000 broedparen van Bengaalse gieren. Maar samen met andere gieren werd de soort in de jaren negentig dramatisch uitgedund.
Dat bleek te wijten aan het gebruik van de pijnstiller en ontstekingsremmer diclofenac in de veeteelt. Gieren die kadavers eten waarin diclofenac aanwezig is, sterven aan nierproblemen. Vandaag zijn er in Nepal nog maar een duizendtal broedparen van de Bengaalse gier over. Ook de gierenpopulaties in India en Pakistan zijn gedecimeerd.
In 2004 beslisten India, Pakistan en Nepal op een gierentop in Kathmandu diclofenac te verbieden, veilige alternatieven te introduceren en speciale broedprogramma's op te zetten om de gieren er weer bovenop te helpen. Maar er zijn nog altijd producenten die diclofenac voor de veeteelt aanmaken, en ook de niet verboden versie voor menselijk gebruik vindt haar weg naar de stallen.
Veilig eten
Alleen in speciale "restaurants" kunnen de gieren in Zuid-Azië helemaal veilig eten. De Nepalese Vogelbescherming begon het eerste van die restaurants in 2006 in Nawalparasi. De organisatie koopt oude dieren van veetelers, houdt ze nog even in leven zodat alle geneesmiddelen zeker uit hun lichaam zijn verdwenen en brengt de karkassen naar speciale voederplaatsen voor de gieren.
Onlangs werden er in Rupandehi en Dang, ook in het westen van Nepal, nog twee andere gierenrestaurants geopend. Pakistan kreeg niet lang geleden in Sindh zijn eerste gierenrestaurant, en ook in India en zelfs in Cambodja zijn verscheidene veilige eetplaatsen voor gieren gepland.
PD bron; gva.be
Lelijkste vis ter wereld wordt met uitsterven bedreigd
Lelijkste vis ter wereld wordt met uitsterven bedreigd
De rare blubbervissen (of 'Blobfish') die op grote diepte in de Australische wateren leven, zijn met uitroeiing bedreigd. De rare beestjes raken steeds meer verstrikt in netten van krab- en kreeftvissers.
De vissen die wel gemaakt lijken te zijn van gelatine, worden zo'n 30 centimeter lang en leven op 900 meter diepte. Ze brengen de meeste tijd door met ronddobberen en wachten veelal af tot er 'eten' voorbij komt zwemmen. Deze speciale dieren worden echter zelden waargenomen maar de laatste tijd worden ze vaker gezien doordat ze in de netten van vissers terechtkomen. Het feit dat ze nu meer en meer verstrikt lijken te geraken, kan het einde van de blubbervis betekenen.
(hlnsydney/kve bron; hln.be
25-01-2010
Bangladesh wil conflict tussen mens en tijger vermijden
Bangladesh wil conflict tussen mens en tijger vermijden
Tijgers zijn ernstig bedreigde dieren en moeten dus de nodige bescherming krijgen. Helaas treden er vaak conflicten op tussen mens en tijger. Dat wil Bangladesh in de toekomst vermijden.
Bangladesh gaat het personeel van het Sundarban-bos, waar de Bengaalse tijgers leven, een speciale opleiding geven om contacten met mensen te beperken. Met verdovingsgeweren zullen ze tijgers proberen vangen die hun omgeving verlaten en te dicht bij de mensenwereld komen.
Slachtoffers De laatste jaren zijn er steeds meer conflicten tussen mensen en tijgers. Vorig jaar kostten die incidenten het leven aan 30 mensen en 3 tijgers. Sinds 2000 kwamen al 193 mensen om het leven en werden 23 tijgers gedood. Vrijdag nog probeerden dorpelingen een vijf jaar oude tijgerin weg te jagen. Toen ze het dier vingen, werd de tijger echter doodgeslagen.
Jonge tijgers De Bengaalse tijgers eten doorgaans rendieren en andere wilde dieren, maar soms glippen ze de dorpen binnen. Daar gaan ze aan de haal met koeien en geiten. De tijgers die het vee in dorpen aanvallen zijn meestal jonge dieren die niet in staat zijn om groter wild in de bossen te vangen.
Het aantal tijgers kende de voorbije eeuw een spectaculaire daling. Terwijl er in 1900 wereldwijd nog zo'n 100.000 tijgers leefden, blijven er nu nog amper 3.200 over. (gb)
bron; hln.be
Windmolenparken maken dolfijnen gek
"Windmolenparken maken dolfijnen gek"
Bruinvissen en dolfijnen in de Noordzee betalen een grote prijs voor het geplande windmolenpark aan de Nederlandse kust. Dat beweert Nederlands kamerlid Halbe Zijlstra (VVD). Volgens hem lopen de dieren kans op fysieke schade door het plaatsen van duizenden palen in de zeebodem. "En wanneer de windturbines dan eenmaal werken, begint er een nachtmerrie voor de dieren." Dat meldt de Nederlandse nieuwssite telegraaf.nl.
"Het geluid van de draaiende molens kan tijdelijke doofheid, bloedingen in organen en stikstofbellen in de bloedbaan veroorzaken", beweert Zijlstra. "Omdat de dieren navigeren op geluid, veroorzaakt het bovendien een ernstige verstoring van hun richtingsgevoel." Zijlstra vreest dat er massaal veel dieren zullen aanspoelen.
Natuurorganisaties zwijgen Zijlstra vindt het absoluut niet kunnen dat de natuurorganisaties zwijgen. Een organisatie als Greenpeace is volgens hem veel te afwezig in het debat. "Als het om tong of schol gaat, stort de milieuorganisatie grote rotsblokken in zee. Maar bij zo'n omvangrijke aantasting van de leefomgeving van zeezoogdieren zijn ze nergens te bekennen."
Gewenning Pavel Klinckhamers, coördinator oceanen bij Greenpeace, zegt dat Greenpeace wel oog heeft voor de gevaren van windmolens. "Maar er is nog niet zo veel over bekend. Sommige studies stellen dat walvisachtigen wennen aan draaiende windmolens. Wel is zeker dat het plaatsen van de turbines veel effect heeft." Zeereservaten zonder visserij of molens lijken hem de beste oplossing. (anp/adb)
bron; demorgen.be
Lieve Bezoeker Om het openen van het gastenboek voor iedereen gemakkelijk te houden worden te grote Plaatjes en of Buttons verwijderd.