Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    16-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tropische zeehond wil zijn paradijs op Hawaï terug



    Tropische zeehond wil zijn paradijs op Hawaï terug


     



    De Hawaïaanse monniksrob is de enige zeehond die een heel jaar lang in tropische wateren leeft. Het dier leeft rond de eilanden van Hawaï maar dat was lang niet altijd een paradijs. Vroeger werd er veel gejaagd op de monniksrob, die we uitroepen tot ons dier van de week.

    De Hawaïaanse monniksrob

     


    De aanwezigheid van mensen op de eilanden maakte het voor de monniksrob heel moeilijk om te overleven. Er werd gejaagd op de dieren voor hun huid en hun vlees. Nu is de zeehond een beschermde diersoort, maar het dier is inmiddels ook ernstig bedreigd. En nog ziet de toekomst er somber uit. Veel monniksrobben hebben te lijden onder een tekort aan voedsel, geraken verstrikt in visnetten of worden het slachtoffer van haaien.

    De Hawaïaanse monniksrob is de meest bedreigde zeehond ter wereld. Er leven nog amper 1.200 exemplaren en in 2008 werd het dier uitgeroepen tot het nationale zoogdier van Hawaï. Zelfs als de mens er niet aan te pas komt, zijn er een pak bedreigingen voor de monniksrob. Ze zijn een favoriete prooi van de tijgerhaaien die in dezelfde wateren leven. En op plaatsen waar de mannetjes in de meerderheid zijn, wordt er wel eens gevochten. Dat kost soms per ongeluk het leven aan het vrouwtje.

    Langzaam maar zeker komen de monniksrobben terug naar het vasteland van Hawaï. Maar er zijn nog veel inspanningen nodig om contact met mensen zoveel mogelijk te beperken. (gb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Superkonijn weegt 19 kilo



    Superkonijn weegt 19 kilo



    Het konijn van de tienjarige Ella McDonnell uit het Britse Uckfield weegt maar liefst 19 kilo. Konijn Ralph heeft dat niet van een vreemde. Zijn moeder was namelijk het grootste konijn ter wereld, tot ze vorig jaar overleed. Amy woog 19 kilo en was 1,22 meter lang. Ralph is slechts een jaar oud, en weegt nu al zoveel.

    Het dier eet een halve kool als ontbijt en avondeten, en knabbelt 's middags een paar wortels en appels op, goed voor meer dan elf euro per dag. "Ralph is echter zo beroemd in de buurt, dat mensen me in de supermarkt tegenhouden en aanbieden om zijn voeder te betalen", zegt mama Pauline Grant in de Britse Metro. (sam)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling in het arboretum van Kalmthout.



    Wandeling in het arboretum van Kalmthout.


    Alle foto's Hobbyfotografie J & G










































































    Alle foto's Hobbyfotografie J & G













































































    Alle foto's Hobbyfotografie J & G


    14-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De leukste dierenfoto's: Special Valentijn



    De leukste dierenfoto's: Special Valentijn



    Liefde bestaat ook in de dierenwereld. Daarom, dierenfoto's in het teken van Valentijn.



























    bron; hln.be


    13-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pangasius: de waarheid over de wondervis uit het vriesvak

     

    Pangasius: de waarheid over de wondervis uit het vriesvak


    Misschien hebt u hem al gezien en zelfs gekocht uit het vriesvak van uw supermarkt of vishandel: de exotische pangasius. Het lijkt op het eerste gezicht een goeie keuze. Want op grote schaal gekweekt in Azië, ergo een ethisch verantwoord alternatief voor het eten van gevangen, bedreigde soorten. Zo simpel is het echter niet.


     Waterkwaliteit is niet echt een punt en je kan heel veel vissen in heel weinig water kweken. De norm is zowat 150 stuks in een drijvende kooi van een kubieke meter, en een stuk of tachtig per vierkante meter in een kunstmatige vijver.  

     De Mekong is één van de zwaarst vervuilde rivieren ter wereld. De hoeveelheid arseen in de stroom ligt tot acht keer hoger dan wat de Wereldgezonheidsorganisatie als veilig acht. In het grondwater is de concentratie zelfs twintig keer hoger dan veilig. Het gif komt onder meer van een quasi ongecontroleerd gebruik van pesticiden.  

     Vrouwelijke pangasius groeit opmerkelijk sneller en legt sneller en meer eieren wanneer ingespoten met een hormonenextract dat een Chinese firma produceert uit gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen.  
     Er is ook een soort feodaal systeem ontstaan langs de oevers van de Mekong, waarbij een arme viskweker het vissenvoer "in bruikleen" geleverd wordt. De leverancier van het voer neemt na 180 dagen de vissen af tegen een vergoeding die per persoon neerkomt op ongeveer de armoedegrens.  
     Een keer verwerkt, krijgt de pangasiusfilet een injectie met een pentanatriumtrifosfaatoplossing. Die bedraagt tussen 10 en 20 procent van het gewicht van de filet. De filet wordt daardoor zwaarder (en brengt meer op) plus zorgt dat hij langer bewaard kan worden.  


     De kweek van pangasius heeft sterk bijgedragen tot het verdwijnen van de populatie van irrawaddydolfijnen (orcaella brevirostris) in de Mekong. Er zouden er nog hooguit een vijftigtal zijn.  


    Pangasius is een Vietnamees succesverhaal. 90 procent van alle pangasius wordt gekweekt in de Mekong-rivierdelta. Het gaat eigenlijk om twee soorten katvis: tra (pangasianodon hypophthalmus) en basa (pangasius bocourti). In 1995 bedroeg de 'oogst' 10.000 ton, in 2008 was het al meer dan 1,1 miljoen ton. Die groei is marktgedreven

    Pangasius wordt nu uitgevoerd naar 130 landen, bijna allemaal in de vorm van witte filets. 80 procent van de export ging naar de VS, maar dat is de jongste jaren veranderd, en nu is Europa met 35 procent de grootste afnemer, en hangen de States aan het staartje met amper 4 procent.

    Waterkwaliteit is niet zo'n punt

    Het succes van pangasius heeft de vis onder meer te danken aan een fysiologisch kenmerk. Door z'n unieke zwemblaas kan de soort direct zuurstof halen uit de lucht. Dat betekent dat kwekers niet te veel moeten wakker liggen van het zuurstofgehalte van het water. Lees: waterkwaliteit is niet echt een punt en je kan heel veel vissen in heel weinig water kweken. De norm is zowat 150 stuks in een drijvende kooi van een kubieke meter, en een stuk of tachtig per vierkante meter in een kunstmatige vijver.

    Poisson poison
    De Mekong is één van de zwaarst vervuilde rivieren ter wereld. De hoeveelheid arseen in de stroom ligt tot acht keer hoger dan wat de Wereldgezonheidsorganisatie als veilig acht. In het grondwater is de concentratie zelfs twintig keer hoger dan veilig. Het gif komt onder meer van een quasi ongecontroleerd gebruik van pesticiden. De impact is nog niet duidelijk: de effecten van chronische arseenvergiftiging zijn vaak pas na tien jaar te zien. Daarnaast munt de Mekong uit door de prominente aanwezigheid van kankerverwekkende PCB's, DDT's, CHL's, HCH's en HCB's.

    De vis-apotheker
    Uw pangasiusfilet leeft niet alleen in dat water; het wordt ook gebruikt om hem in te vriezen. Dat is niet alles. De sjiekste zelfstandigen in de regio zijn de handelsreizigers die met een koffer vol geneesmiddelen tegen parasieten in de vis, pre- en antibiotica en nog van dat fraais aankloppen bij de viskweker.

    In het assortiment ook steevast trifluralin, dat met recht en rede in Europa verboden is. Het pesticide excelleert in zowat alles wat u niet in de buurt van vis voor consumptie wil: persistent in de bodem en niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar en een hoog potentieel voor bioaccumulatie, met name in waterorganismen. De viskwekers vinden het echter een doeltreffend middel tegen ongewilde plantengroei in hun vijvers.

    Urine van zwangere vrouwen
    Een ander middeltje dat gretig wordt afgenomen: vrouwelijke pangasius groeit opmerkelijk sneller en legt sneller en meer eieren wanneer ingespoten met een hormonenextract dat een Chinese firma produceert uit gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen.

    De kip en de vis
    De pangasius krijgt korrel als eten. Daarin onder meer vismeel (dat komt uit Zuid-Amerika, waar 90 procent van de ansjovisvangst verwerkt wordt tot beestenvoeder, maar dat is een ander verhaal), eiwitten van plantaardige oorsprong zoals soya, maar ook eiwitten van dierlijke oorsprong en nogal wat pluimen van kippen en andere bijproducten van gevogelte. Dat laatste kan het risico met zich meebrengen dat het in die regio gangbare vogelgriepvirus ook in de vissector terecht komt.

    Pentanatriumtrifosfaat
    Een keer verwerkt, krijgt de pangasiusfilet een injectie met een pentanatriumtrifosfaatoplossing. Die bedraagt tussen 10 en 20 procent van het gewicht van de filet. De filet wordt daardoor zwaarder (en brengt meer op) plus zorgt dat hij langer bewaard kan worden.

    Feodaal systeem
    Niet dat het de viskwekers echt rijk maakt allemaal. Een maximum maandinkomen van 50 Amerikaanse dollar is gewoon. Er is ook een soort feodaal systeem ontstaan langs de oevers van de Mekong, waarbij een arme viskweker het vissenvoer "in bruikleen" geleverd wordt. De leverancier van het voer neemt na 180 dagen de vissen af tegen een vergoeding die per persoon neerkomt op ongeveer de armoedegrens.

    Katvis vermoordt dolfijn

    De kweek van pangasius heeft sterk bijgedragen tot het verdwijnen van de populatie van irrawaddydolfijnen (orcaella brevirostris) in de Mekong. Er zouden er nog hooguit een vijftigtal zijn. De dolfijnen zijn bijna allemaal gestorven als gevolg van een bacteriële infectie, waarschijnlijk afkomstig door aanraking met kweekkooien. Die ziekte is op zich niet dodelijk, behalve wanneer het immuunstelsel van de dieren is aangetast. Bij de autopsie troffen onderzoekers toxische niveaus van pesticiden (vooral DDT) en PCB's aan.

    Zwarte markt
    Vorig jaar werd in de VS een lading pangasius onderschept van 4.545 ton. Op de verpakkingen stonden de namen van duurdere vissen zoals tongfilet, kabeljauw en zeebaars: alles behalve pangasius. Het kopstuk achter de zwendel werd gepakt en kreeg 63 maanden cel. Maar het zou naïef zijn om te denken dat deze vangst niet meer dan het topje van de ijsberg was.

    En dan is er de strontmond
    Tilapia is oorspronkelijk Afrikaans, maar nu wordt hij voornamelijk in Zuid-China, Indonesië en Bangladesh gekweekt. De export gaat grotendeels richting Amerika, maar ook in Europese supermarkten duikt de vis op. Het grootse probleem met tilapia zijn hormonen. Alleen de mannetjes van de soort zijn bruikbaar om verwerkt te worden. Dus worden van de vrouwtjes op jonge leeftijd mannetjes gemaakt. Dat kan door het toedienen van grote dosissen testosteron. Te veel testosteron kan onder meer leiden tot borstkanker.

    Tilapia wordt ook wel "strontmond" genoemd door z'n kwekers. De vis is de kampioen in het eten van zijn eigen uitwerspelen; hij consumeert tot zes keer meer uitwerpselen dan dat hij er zelf produceert.

    (mvl) bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Getatoeëerde varkens van Wim Delvoye zorgen voor ophef in Nice

     

    Getatoeëerde varkens van Wim Delvoye zorgen
    voor ophef in Nice



    De Belgische plastische kunstenaar Wim Delvoye zorgt voor ophef in Nice. Sinds vrijdag loopt in het museum voor moderne en hedendaagse kunst van de Zuid-Franse stad een tentoonstelling van Delvoye die onder meer zeven getatoeëerde varkens opvoert.
     
    Volgens de regionale krant Le Progrès nemen verdedigers van dierenrechten aanstoot aan de opvoering van dieren als objecten.
    De varkens werden door Wim Delvoye gekweekt op een boerderij nabij Peking. Het opzet zorgde elders reeds voor ophef.
     
    Dierenrechtenactivisten in Nice zien graten in de aanpak van Delvoye. "De artiest gebruikt het dier alsof het een simpel object is. De pijn van de tatoeage, onder lichte narcose, vraagt de terugtrekking van de varkens", laat Didier Le Gall, vicevoorzitter van de Mouvement Ecologiste Indépendant (MEI), in de krant optekenen.
     
    "Deze varkens zijn gered van de agrovoedingsindustrie en werden verdoofd om te worden getatoeëerd. Hoewel de stap van de kunstenaar als hinderend en provocerend kan aanzien worden, dient hij het debat over de vraag naar het gebruik van dieren", stelt het museum op zijn website.

    (belga/mvdb)bron; demorgen.be

    12-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sea Life Centre koppelt haaien voor Valentijn



    Sea Life Centre koppelt haaien voor Valentijn

    In het Sea Life Centre in Blankenberge wordt ter gelegenheid van Valentijn een stel bamboehaaien gekoppeld. Het vrouwtje Tanja dat al vier jaar alleen in de murenentank in het centrum zwemt, krijgt op vrijdag 12 februari gezelschap van Kees. De mannetjesbamboehaai zwemt al zijn hele leven alleen in het Sea Life Centre in Scheveningen.
     
    Tanja legde al verschillende keren eitjes. De verzorgers hopen dat het samenbrengen van het koppel tot nieuwe bamboehaaitjes leidt. De eventuele geboorte wordt ten vroegste over een half jaar verwacht.

    (belga/gb)bron; demorgen.be 

    11-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hubble fotografeert poollicht op Saturnus



    Hubble fotografeert poollicht op Saturnus



    De Amerikaans-Europese Hubble Ruimtetelescoop (HST) heeft een zeldzame gelegenheid aangewend om poollicht op de planeet Saturnus te fotograferen. Vorig jaar was het mogelijk net langs de randen van de schitterende ringen naar Saturnus te loeren, wat waarneming van de beide polen mogelijk maakte.
     
    Tegelijk waren er op de majustueuze gasplaneet gelijke dag- en nachtdelen, waardoor beide polen gelijkmatig door de Zon werden beschenen. Zo'n constellatie doet zich maar om de 15 jaar voor. Daarvan heeft de Hubble geprofiteerd om het nagenoeg symmetrisch poollicht op de noordelijke en zuidelijke pool te onderzoeken. Uit de van begin 2009 daterende foto's ontstond een film waarop oplichtend poollicht te zien is.
     
    Net als op Aarde ontstaat het fenomeen op de tweede grootste planeet van ons zonnestelsel wanneer snelle elektrisch geladen deeltjes doorheen het magnetisch veld polaire gebieden bereiken. Op Saturnus zijn de aurora's licht ongelijkmatig in het noorden en ietwat sterker in het zuiden.

    (belga/gb) bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het tuig van de duivel en de teloorgang van kabeljauw

     

    Het tuig van de duivel en de teloorgang van kabeljauw




    Voor de industriële revolutie zwom in de Noordzee naar schatting 7,7 miljoen ton kabeljauw rond. Aan het einde van de 18de eeuw was de kabeljauw die vissers bovenhaalden gemiddeld een meter lang. Vandaag wordt de totale biomassa aan kabeljauw in de Noordzee geschat op 40 à 45.000 ton. En als er nog kabeljauw wordt gevangen, dan is die gemiddeld 40 centimeter lang.

    De Noordzee is het testgebied geweest voor de industriële visserij, en die heeft de bodem veranderd in amper 200 jaar in een desolate moddervlakte. Het valt moeilijk te geloven, maar daarvoor was die bedekt met sponstuinen, hoornkoralen en koudwaterkoraal.

    1366
    Het gebruik van sleepnetten (ook wel bekend als boomkorren, trawlnetten) heeft het bestand aan grotere vissen, zoals kabeljauw, met 97 procent doen dalen. Toen het zijn intrede deed in 1366, was een sleepnet niet meer dan dat: een net dat achter een boot werd gesleept over de bodem.

    Toch veroorzaakte het toen al bij gewone vissers commotie. Ze vroegen de Engelse koning Edward III om de praktijk te verbieden. Want, zo werd toen neergepend door een hofschrijver, "dit duivels werktuig vernietigt de bloemen van de zee, de schaaldieren, de planten enzovoort waar de grote vissen van leven."

    Varkens
    Het "duivels werktuig" deed toen al Engelse vissers meer vangen dan de bevolking kon opeten. De overschotten werden aan de varkens gevoerd. In Vlaanderen werd het sleepnet in 1499 effectief verboden, en een eeuw later zette de Franse koning zware straffen op het gebruik ervan.

    Maar het sleepnet was te goed om tegen te houden. Het verbod hield niet lang stand, en net de Vlaamse vissers waren pioniers in het verfijnen van de techniek. Ze vonden bijvoorbeeld een net uit met een houten balk die garnalen opschepte. En zetten er paarden voor om het te trekken.

    De boom van de Schotten
    Toch voltrok het echte drama zich pas in 1891, toen de Schotten het prototype van de moderne boomkor uitvonden: een sleepnet, dat wordt opengehouden door een "boom", een metalen buis aan de voorkant van het net. Aan de uiteinden van de boom zitten zware stalen sloffen of sleeën, die over de zeebodem glijden en eigenlijk als een ploeg werken, tot 15 centimeter diep. Daar is kracht voor nodig, en die was er ondertussen, dankzij de uitvinding van de stoomboot.

    Het ding werkte zo goed in combinatie met stoomschepen, dat de Britse vissersvloot in amper 20 jaar acht keer meer boten telde, en vooral de capaciteit om vis te vangen 14.000 keer was toegenomen. Krantenartikels uit 1911 verhalen over de vernieling die dat aanrichtte en riepen op om een moratorium in te stellen.

    1954: globalisering van de visserij
    In 1954 werd de volgende belangrijke stap gezet: de Britten lieten de Fairtry te water, een trawler die 85 meter lang was en 2.600 ton woog en toeliet om te gaan vissen op de Grand Banks, voor de kust van Canada en New England. De globalisering van de visserij was een feit. Tien jaar later visten 300 Russische schepen naar het model van de Fairtry op de Grand Banks, snel gevolgd door Noren, Japanners en Spanjaarden.

    Eend in buik van kabeljauw

    In 1992 was de Grand Banks, die de grootste visvoorraad herbergde die onze wereld ooit kende, gewoonweg leeg. De Basken, de eersten die er op grote schaal gingen vissen in de 16de eeuw, vertelden verhalen van "kabeljauw zo groot als een mens". De eerste settlers van het Amerikaanse continent schreven dat er zoveel kabeljauw zat dat "je hem gewoon met manden uit het water kon scheppen".

    In 1895 werd een kabeljauw gevangen voor de kust van Newfoundland die 97 kilo woog. Er werden exemplaren gevangen die eenden in hun maag hadden. In 1923 was het gemiddeld gewicht al gezakt van 34 naar 9 kilo. En in 1992 was het gedaan. Een moratorium werd ingesteld, maar bijna 18 jaar later is de kabeljauw nog steeds niet teruggekeerd. (mvl)

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Botten van bedreigde tijger populair in cocktail



    Botten van bedreigde tijger populair in cocktail voor elite


    Het is haast niet te geloven als je beseft dat tijgers één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld zijn. Maar in Azië worden tijgers nog steeds gedood voor allerlei vreemde gebruiken. Zo kan je er bijvoorbeeld een cocktail drinken op basis van tijgerbotten.



    Het is vooral de Aziatische elite die zich wil onderscheiden door het drinken van de tijgercocktail. Maar niet alleen de botten van tijgers zijn populair, ook hun huid, vlees en tanden leveren pakken poen op. Zo bestaan er zelfs boerderijen die tijgers kweken voor hun fel begeerde lichaamsdelen, hoewel de handel in tijgerproducten verboden is.

    Cocktail
    Er kwamen de laatste jaren heel wat rijken bij in Azië. De tijgerproducten zijn populair als statussymbool. Vooral in China kan je je onderscheiden door een tijgercocktail te bestellen. Of het lekker is, lijkt dan helemaal niet belangrijk.

    Illegale handel
    Een andere bedreiging voor de tijger ligt in de Verenigde Staten. Daar leven ruim 5.000 tijgers in gevangenschap, een pak meer dan de 3.200 tijgers die wereldwijd in het wild overblijven. Veel rijke Amerikanen vinden het lief om een tijgerwelpje te kopen, maar eens ze te groot worden komen ze terecht in asielen. Wat er dan mee gebeurt, is onduidelijk. Heel wat tijgers zouden zo wel eens in de illegale handel kunnen verdwijnen.

    (gb)bron; demorgen.be

    08-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16-jarige matador doodt zes stieren op één dag

     

    16-jarige matador doodt zes stieren op één dag


    Een 16-jarige Spaanse matador heeft afgelopen weekend zes stieren op
    een dag gedood. Jairo Miguel Sanchez kreeg als trofee de oren cadeau
    van één van de dieren die hij zojuist een fatale dolksteek had toegediend.


    Jairo pronkt met de oren van een van zijn slachtoffers.

    Jairo pronkt met de oren van een van zijn slachtoffers.
    De Spaanse tiener, die in 2007 bijna verongelukte toen een hoorn zijn hart doorboorde in 2007 in Mexico, zwaaide na zijn topprestatie naar de ruim drieduizend mensen in de arena in zijn thuisdorp Caceres. Vooral de prestatie bij de vijfde stier was fenomenaal. Met één steek werd de kolos van 435 kilo om het leven gebracht. Bij de overige stieren had hij nog drie pogingen nodig.

    In Spanje mogen stierenvechters pas vanaf hun zestiende de arena in. Jairo bracht daardoor vier jaar van zijn leven door in Zuid-Amerika, waar die regels niet gelden. Sinds zijn zesde is hij al met stierenvechten bezig. Bij een stierengevecht treffen normaal gezien drie matadoren zes stieren. Dat iemand de klus in zijn eentje klaart, is volgens kenners een straffe stoot.

    (dea) bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Levende dieren voor tijgers voor vertier bezoekers

     

    Levende dieren voor tijgers voor vertier bezoekers



    Deze tijgers, uit een dierenpark in Harbin (China), krijgen regelmatig een koe op hun bord.

    Een Chinees natuurpark waar Siberische tijgers worden gefokt, geeft levende dieren te eten aan de tijgers. De bezoekers van de zoo in Harbin kunnen voor vier euro een kip doneren of voor 150 euro een koe laten aanrukken. Eens de keuze gemaakt, staan de medewerkers en toeristen er met zijn allen op te gapen hoe de tijgers hun prooi aan stukken rijten.

    "We reden 'per toeval' met een busje voorbij een open veld waar ze kippen naar de roofdieren katapulteerden. Daarna werd het grof geschut bovengehaald. Een koe werd gelost en in geen tijd aan flarden gescheurd door de hongerige tijgers. Heel wat medewerkers en toeristen juichten de tijgers toe. Een paar enkelingen keek met ongeloof toe", reageerde amateurfotograaf Chris Geddes in The Daily Mail. Volgens de directie is het voeren van levende dieren een goede training. "De tijgers moeten immers kunnen terugkeren in de natuur", klinkt het.

    (dea) bron; hln.be

    05-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knut aangevallen door vogel

     

    Knut aangevallen door vogel


    knut aangevallen door vogel

    Knut, 's werelds bekendste ijsbeer, is in de Zoo van Berlijn aangevallen door een aalscholver. Giovanna, het liefje van Knut, doodde de gemene vogel.

    De aalscholver was in de greppel van het ijsberen-territorium geland. Knut zag wat pret wel zitten, maar hij liet zich doen door de vogel. Die kon het niet verdragen dat Knut aan hem snuffelde en pikte dan ook in de neus van de ijsbeer.

    Uit angst kribbelde Knut terug. Gelukkig heeft Giovanna net iets meer het instinct van een roofdier. Met enkele raken slagen met haar klauw vermorzelde het dier.

    Beeld: Bild
    bron.gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Webcam-kijker op Cyprus verwittigt Schotse zoo dat neushoorn gaat bevallen

     

    Webcam-kijker op Cyprus verwittigt Schotse zoo dat neushoorn gaat bevallen



    Neushoornkalfjes worden meestal in de vroege uurtjes geboren. Toen Dorothy, een 10-jarige witte neushoorn, plots op de middag aan de bevalling begon, waren de oppassers van het Schotse 'Blair Drummond Safari Park' dan ook niet in de buurt. Gelukkig was een webcam-kijker in het verre Cyprus wel opmerkzaam.

    Een Cyprioot die de zwangerschap van de neushoorn al een tijdje volgde via de webcam, zag dat het water van Dorothy gebroken was. Hij verwittigde de zoo meteen zodat de oppassers zich naar de neushoorn konden spoeden om de bevalling in goede banen te leiden. Gelukkig verliep alles perfect en stellen zowel Dorothy als het kalfje het uitstekend. 

    (hlnsydney/kve)bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweeling goudkopleeuwaapjes geboren in Antwerpse zoo



    Tweeling goudkopleeuwaapjes geboren
    in Antwerpse zoo



    Goudkopleeuwaapjes Aurora en Zenden van de ZOO Antwerpen hebben er sinds 27 januari een tweeling bij. Goudkopjes bevallen meestal van 2 jongen. Na 4 maanden zwangerschap slingert Aurora weer vinnig in het rond. Typisch aan de opvoeding is dat beide ouders voor de jongen zorgen. Een modelgezin.

    De baby's klemmen zich vast op de rug of buik van één van de ouders, of zelfs bij broers en zussen. Bezoekers kunnen de tweeling volgen: slapen, eten, melk drinken bij mama, vasthangen aan papa, zus of broer. Het zijn hele sociale dieren die in familieverband leven. ZOO Antwerpen coördineert wereldwijd het kweekprogramma voor deze bedreigde diersoort.

    Bedreigde soort
    Na een maand tot anderhalve maand proeven de jonge aapjes van het fruit, de insecten en het apenbrood van de andere goudkopleeuwaapjes. Na 3 maanden beginnen ze zelf vaste voeding te eten en na 4 maanden moeten ze zelfstandig kunnen eten, want op dat moment kan mama Aurora hen al verrassen met een nieuw broertje of zusje.

    Het goudkopleeuwaapje of Leontopithecus chrysomelas, familie van de klauwapen, is een bedreigde diersoort en leeft in het Atlantisch regenwoud langs de oostkust van Brazilië. De belangrijkste oorzaken van zijn bedreiging zijn illegale vangst en de ontginning van zijn natuurlijke biotoop. Het Atlantisch regenwoud is al voor 93% ontbost.

    Wetenschappelijk onderzoek

    ZOO Antwerpen houdt het stamboek van de goudkopleeuwaapjes bij en ook in het wetenschappelijk onderzoek naar deze diersoort is de Antwerpse dierentuin koploper. De curatoren en wetenschappers van het CRC (Centre for Research and Conservation) onderzoeken momenteel het gewicht van goudkopleeuwaapjes tijdens en na de zwangerschap om na te gaan of overgewicht bij deze dieren kan leiden tot een miskraam, keizersnede of slechtere kweekresultaten. Daarnaast wordt er ook genetisch onderzoek verricht om inteelt in het kweekprogramma te vermijden. (jv)


    bron; demorgen.be

    04-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.September



    Fruit in september

    Verleden jaar heerlijk fruit gefotografeerdt in september
    tijdens een fantastische fietstocht.





























    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op oestersafari in Denemarken



    Op oestersafari in Denemarken




    Tot april worden in het Deense Waddengebied voor de westkust van Zuid-Jutland oestersafari’s georganiseerd.
    Onder leiding van een natuurgids gaat u wandelend op zoek naar Japanse oesters die daar in groten getale voorkomen. De gids vertelt onderweg interessante verhalen over het natuurgebied dat binnenkort de status van een nationaal park krijgt.

    Vindt u oesters, dan mag u die onderweg proeven, eventueel met een beetje citroen of een glas sekt.

    De wandeltocht duurt 3 à 5 uur en start bij het Waddenzeecentrum in Vester Vedsted bij Ribe en bij het natuurcentrum Tønnisgård op het eiland Rømø.

    Maaike Schwering bron; knackweekendrnews.be

    02-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterse beelden uit de tuin.




    Winterse beelden uit de tuin.



















    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De karetschildpad



    Gevaar loert om iedere hoek voor de zeeschildpadden

    De karetschildpad

     



    Het is ieder jaar één van de meest vertederende momenten in de dierenwereld. Als de eieren van zeeschildpadden op het strand openbarsten, banen de kleine schildpadjes zich een weg naar de zee. Maar dan al komen veel van de schildpadden om het leven. Het dier wordt zijn hele leven van alle kanten bedreigd.

    De karetschildpad


    De karetschildpad leeft haast overal ter wereld, maar toch is het dier volgens de rode lijst van het IUCN "kritiek bedreigd". Vooral in tropische wateren vinden we de zeeschildpadden terug. De dieren worden door allerlei factoren met uitsterven bedreigd. Soms worden ze gevangen voor hun vlees of voor de verkoop van hun schilden. Maar ze raken ook vaak per ongeluk in de netten van vissers verstrikt en zo komen veel schildpadden zonder reden om het leven.

    Seksleven
    De stranden waarop de dieren aanspoelen, worden soms vernietigd en vervuilende stoffen maken ook hun habitat in de oceaan moeilijker leefbaar. En dan is er nog de klimaatverandering. Temperatuur is immers heel belangrijk voor het seksleven van de schildpadden. Afhankelijk van de temperatuur worden er meer mannetjes of vrouwtjes geboren. Aangezien de schildpadden vaak in koraalriffen leven, is ook de teloorgang van deze kleurrijke koralen een drama voor de dieren.

    Baby
    Een volwassen karetschildpad is indrukwekkend: een meter groot en 80 kilo. Het zwaarste ooit gevangen exemplaar woog 127 kilo. Pasgeboren schildpadjes zijn dan weer ongelooflijk schattig. Ze wegen maar enkele grammen en zijn niet groter dan 2,5 centimeter. De babyschildpadden zoeken meteen de oceaan op en worden aangetrokken door de reflectie van de maan op het water. Straatverlichting kan dat proces verstoren. Schildpadjes die tegen zonsopgang het water niet bereiken, worden meestal het slachtoffer van vogels en krabben. (gb)


    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papegaai lid van regering in Nieuw-Zeeland

     

    Papegaai lid van regering in Nieuw-Zeeland



    Ja, u leest het goed. De premier van Nieuw-Zeeland heeft 's lands meest beroemde papegaai 'Sirocco' een job gegeven in zijn regering. De met uitsterven bedreigde kakapo is aangeduid als spreekbuis voor het natuurbehoud.

    Volgens de Nieuw-Zeelandse premier zal het dier de ideale ambassadeur zijn om het instandhouden van de natuur te promoten. "Hij heeft fans over de hele wereld en is helemaal niet mediaschuw", legt de eerste minister uit. "Sirocco kan zeer luid praten en mensen hangen aan zijn lippen bij ieder ding dat hij zegt. Deze geweldige vogel kan de gemeenschap bewust maken van de diersoorten die bedreigd zijn en moeten beschermd worden."

    Filmpje
    Sirocco verwierf bekendheid bij de Kiwi's en ver daarbuiten toen hij tijdens een BBC reportage over kakapo papegaaien wilde paren met presentator Mark Carwardine. De hilarische beelden veroverden de wereld en werden meer dan een half miljoen keer bekeken op YouTube. In 1995 waren er slechts 51 kakapo papegaaien meer over in Nieuw-Zeeland. Dankzij meerdere inspanningen is hun aantal nu gestegen naar 124 stuks.

    Dinosauriërs
    "Nieuw-Zeeland is de thuisbasis van de enige papegaai in de wereld die niet kan vliegen en meestal 's nachts leeft", vertelt milieuminister Kate Wilkinson. Het is een verre afstammeling van de dinosauriërs. Sirocco zal ons helpen om de unieke biodiversiteit te beschermen."  De website van Sirocco kan je hier  bekijken.

    bron; hln.be




                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    thomas
    blog.seniorennet.be/thomas

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!