Ik ben Frans Van Nuffel
Ik ben een man en woon in Nieuwstraat 19 (2235 Westmeerbeek) en mijn beroep is Technisch Tekenaar.
Ik ben geboren op 04/04/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Sport-Reizen-Postzegels-Lekker eten.
Ik ben Frans Van Nuffel
Ik ben een man en woon in Nieuwstraat 19 (2235 Westmeerbeek) en mijn beroep is Technisch Tekenaar.
Ik ben geboren op 04/04/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Sport-Reizen-Postzegels-Lekker eten.
Onze volgende reportage is deze van Westmeerbeek. De kleinsten konden er ritjes maken op een mooie draaimolen. Geen kermis zonder prachtige prijzen die er steeds te winnen zijn aan de nodige speelkraampjes en lunapark natuurlijk. Verder kan je nog lekkere frietjes, smoutebollen, hot-dogs en snacks verkrijgen aan de nodige eetzaken.
Sur cette kermesse les plus petits s' émerveillaient sur leurs manèges favorits pendant que les parents et autres membres de la famille dégustaient quelques spécialitées foraines bien connu de tous ( avec un oeil attentif comme il se doit bien évidemment ). Quelques lunapark et stands de jeux accompagnaient l'événement en question.
La Corbeille, specialist in groenten- en fruitconserven, soepen, rijstdesserts en puddings.
La Corbeille is een onafhankelijke Belgische producent, gespecialiseerd in groenten- en fruitconserven, soepen, rijstdesserts en puddings. La Corbeille is opgericht in 1899 en heeft haar hoofdzetel in Westmeerbeek, ongeveer 50 km van Antwerpen.
In drie productievestigingen worden 120.000 ton producten verwerkt :
Westmeerbeek (groenten in blik en bokaal)
Rijkevorsel (fruit en tafelzuren in blik en bokaal)
Stabroek (groenten, soepen, rijstdesserts en puddings in blik)
La Corbeille beschikt over een systeem van geïntegreerde landbouw en permanente teeltopvolging. Ongeveer 3000 hectaren landbouwgebied staan onder de dagelijkse begeleiding van onze landbouwingenieurs, vanaf zaadselectie tot oogst en verwerking. De meeste groenten worden verwerkt binnen de drie uur na het oogsten. Optimale versheid wordt gegarandeerd. De kwaliteit van onze producten wordt gegarandeerd door een geïntegreerd kwaliteitssysteem, dat beantwoordt aan de strengste voedselveiligheidsnormen (BRC, HACCP).
La Corbeille biedt U een klantgerichte benadering op het vlak van kwaliteit, logistiek, verpakking en prijs. Elke klant - grootdistributie, grossist en industriële klant - wordt op een aangepaste manier bediend.
La Corbeille is actief op internationale schaal en beschikt over een eigen Export-afdeling. In een aantal landen is tevens een eigen verkoopkantoor om U de nodige service te bieden.
Weinig gebeurtenissen op biergebied (ook andere facetten van het leven krijgen hun tijd), maar toch ben ik nog even bij Den Hopperd in Westmeerbeek geraakt, waar men s zondags het gezellige brouwerijcafeetje kan bezoeken. Het café is nog in opbouw, maar de mooie balken, het oude meubilair, de volkse sfeer vormen reeds het volmaakte kader voor het degusteren van een biologisch Kameleonbier.
We kiezen voor een Kameleon Tripel van het vat met een niet onaardige 8,5 vol%alc. Het koude bier verwarmen we wat met beide handen rond het glas gedrukt. In de neus worden we verwelkomd door een aangename hoppigheid, wat kruiden, wat suikertoetsen. De smaak is licht zoetig en eindigt in een scherpe, typische bitterheid zonder storend te zijn.
Deze Kameleon Tripel is zonder meer eenparel, ondanks de negatieve reputatie, te wijten aan de eerste brouwsels 10 jaar geleden, die het bier bij sommigen nog oproept. Bart De Saegher wil op de eerste plaats de lokale markt van zijn bieren voorzien; export (op een uitzondering naar Italië) is niet aan de orde. Ik hoef niet te leven van mijn bieren; het is en blijft een hobby, waaraan ik slechts een zeer kleine winst overhou, aldus een eerlijke Bart.
De drie Kameleonversies werden getooid met nieuwe fleurige etiketten. Binnenkort is de Kameleon Tripel te proeven als Bier in Beeld bij kleinkunstencentrum t Smiske.
Brouwerij Den Hopperd Netestraat 67 2235 Westmeerbeek
Het proeflokaal is iedere zondag geopend van 13u30 tot 18u00
Geen dorp zo klein of het heeft een eigen karakter en eigen merkwaardigheden. Over Westmeerbeek, gelegen aan de Grote Nete in de Zuiderkempen, is heel wat meer te vertellen dan men zou vermoeden.
Het dorpscentrum strekt zich grotendeels in lintbebouwing uit langs de weg Booischot - Herselt. In het dorp vind je de Neoromaanse St.-Michielskerk (1939) met haar sobere gevel. Gedeeltelijk verscholen achter deze kerk bevindt zich de ruïne van de oude kerk.
De historische documentatie over Westmeerbeek is schaars. Het dorp is vermoedelijk gegroeid uit een Frankische vestiging op een hoogte aan de Netevallei, mogelijk aan een doorwaadbare plaats en in een bosrijk gebied. In de dorpsaanleg is de driehoekige Frankische "biest" herkenbaar. Het gemeentegebied heeft trouwens grotendeels natuurlijke grenzen: in het noorden de Grote Nete, in het zuiden en het westen een beek, de Steenkensbeek.
Het dorp werd in 994 voor het eerst vermeld als Mierbeke (Mirenbeke). In 1210 schreef men Meerbeek, in 1212 Morbeke (in het dialect Mjorebeek). De naam Wuestmeerbeke verschijnt vanaf de 14de eeuw. Wuest betekent woest, wild. Dus: wild, onbebouwd moeras aan een beek.
Een bijnaam voor de Westmeerbekenaren is "karliespoerders": zij die vissen (poeren) in een wagenspoor (karlies). De naam dateert van de tijd toen in de onverharde landwegen diepe wagensporen lagen waarin het wtaer wegens de drassige ondergrond lang bleef staan. De bijnaam die men in de omgeving soms voor Westmeerbeek gebruikt "Klein Brussel" is recenter. Misschien houdt hij verband met het "manneken" van kunstbeton op het Hoogzand.
Het zuidwesten van het gemeentegebied bestaat uit moerassig terrein, het Goor, circa 150 ha groot, dat gedeeltelijk het wilde karakter van het oorspronkelijke landschap bewaard heeft. Het heeft een zeer gemengde plantengroei: erica en struikhei en allerlei grassen wisselen er af met berken, zwarte els en bramen, riet, lis en varens.
Dit gebied wordt sinds de laatste jaren letterlijk gekoloniseerd door mensen uit Antwerpen, Brussel, Mechelen enz. Elk beschikt er over een bungalow met een eigen vijver. Wat vroeger een amper toegankelijke wildernis was, staat nu geheel ten dienste van de vrije tijd.
Volgens een kroniek uit 1580 behoorde kolenbranden tot de belangrijke bedrijvigheden van het dorp. Daartoe werden de bossen aan de Nete geëxploiteerd. Hele scheepsladingen houtskool werden langs de Nete naar Antwerpen gevoerd. Tot in de 19de eeuw exploiteerde men ook de ijzerhoudende lagen in de ondergrond. Voor het overige was Westmeerbeek een landbouwdorp. Hetdorp heeft een landelijk karakter bewaard, maar van echte landbouw is geen sprake meer.
Westmeerbeek is een bloeiend dorp, met tal van bezienswaardigheden en beslist een bezoekje waard!
Het Ceusterhuys werd gebouwd rond 1613. Aanvankelijk was het de school van de Heer van Westmeerbeek en de woonplaats van de kapelaan-koster-onderwijzer. Vanaf 1788 werd het gedeeltelijk in gebruik genomen door de schepenbank en in 1845 helemaal als gemeentehuis. In 1930 werd het gebouw heringericht als gemeentehuis, volksboekerij en doortochthuis (gevangenis). Na 1952 diende het als bibliotheek en stempellokaal. Tegenwoordig is de PWA er ondergebracht.
Locatie : Naast de kerk op het dorpsplein, Netestraat, Westmeerbeek Openingsuren : Maandag: van 9 tot 12 uur Eerste en laatste maandag/maand: van 18 tot 20 uur Dinsdag: van 9 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur Woensdag: op afspraak Donderdag: van 9 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur Vrijdag: van 9 tot 11.45 uur Adres : Gemeentehuis Hulshout Prof. Dr. Vital Celenplein 2 2235 Hulshout Telefoon : 015 224011 Fax : 015 224014 Email : luc.vanroie@publilink.be
Kasteel Ter Borght werd gebouwd in 1780, temidden van een prachtig park. Het oorspronkelijke gebouw werd later uitgebreid, o.m. met bijgebouwen zoals het koetshuis, de paardenstallen, de orangerie, woningen voor dienstpersoneel en de volière. In 1831 werd het kasteel tijdelijk als commandopost gebruikt door Leopold I. In 1909 en na WO I werd het grondig gerestaureerd, maar thans verkeert het in een verwaarloosde staat.
Locatie : Heide, links op de weg van Westmeerbeek naar Herselt Openingsuren : Privé eigendom Adres : Heemkring Hulshout Leon Daems Vennekensstraat 1 2235 Hulshout Telefoon : 016 697692
De pastorie van Westmeerbeek is een vrijstaand gebouw uit 1909, op het kadaster ingetekend in 1912. Het is een neotraditioneel getint breedhuis met licht verhoogde begane grond, gelegen binnen een omheinde tuin. We zien een verankerde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand, onder een zadeldak. Typisch is de verwerking van lokaal ontgonnen ijzerzandsteen. Sinds kort wordt de pastorie gebruikt als opvangcentrum voor vluchtelingen.
Locatie : Mgr. Raeymaekersstraat 17, Westmeerbeek Openingsuren : Maandag: van 18 tot 18.45 uur Dinsdag: van 9 tot 10 uur Woensdag: van 18 tot 18.45 uur Donderdag: van 9 tot 10 uur Vrijdag: van 9 tot 10 uur Adres : Jos Van Reusel Mgr. Raeymaekersstraat 17 2235 Westmeerbeek Telefoon : 016 699117 Email : Westmeerbeek@parochies.kerknet.be
De eerste steenlegging van de nieuwe Sint Michielskerk te Westmeerbeek vond plaats in 1939. Er is een gedenkplaat rechts achter in de kerk. De eertijds uitspringende, gerestaureerde westelijke toren van de oude kerk werd in de nieuwe kerk geïntegreerd. Het gebouw is opgetrokken uit bakstenen met een leien bedaking. We zien een gestileerde interpretatie van gotische elementen als o.m. spitsboogvensters en -deur, steunberen en aansluitende luchtbogen.
"Herberg in de ster", gelegen op het dorpsplein van Westmeerbeek, werd voor het eerst vermeld in het jaar 1600. Het is een bepleisterd en geel geschilderd hoekpand met afgesnuite hoek onder een zadeldak. Verdere kenmerken zijn de lijstgevel gemarkeerd door rechthoekige muuropeningen, witgeschilderde muurbanden, imitatie hoekblokken en deels omlopende omlijsting met dropmotief.
Locatie : dorpsplein van Westmeerbeek Openingsuren : Openingsuren van het café Adres : Janssen André Hoogzand 1 2235 Westmeerbeek Telefoon : 016 699163
De Ruïne van de oude St. Michielskerk is geklasseerd als monument. Slechts de toren, de gevels en de ijzerzandstenen pijlers met spitse scheibogen staan nog gedeeltelijk overeind. De kerk had een laat-gotische toren die dateert van de tweede helft van de 15e eeuw. Hij werd geïntegreerd in de nieuwe kerk en in de jaren 1991-1992 gerestaureerd.