---------------------------Grenspalen op de grens tussen België en Nederland---------------------- ------------------------------------------------------------------Deel 1: van Grenspaal nr 1 tot aan Baarle
05-05-2007
Voorwoord
Ik loop al een tijdje rond met het idee om eens enkele artikeltjes te schrijven over GRENSPALEN tussen Nederland en België. Ik besef wel dat er maar weinigen zijn die dit kan boeien, maar ikzelf heb het altijd interessant gevonden en als ik in de grensstreek kom, kijk ik er altijd naar uit. Vele palen hebben een geschiedenis of er is wel een anekdote aan verbonden. Je zou versteld staan wat er allemaal kan over verteld worden.
Voor alle duidelijkheid: niet alle palen komen aan bod; voornamelijk enkel diegene waar ooit iets mee gebeurd is of waar toch iets over te vertellen valt. Ik ga zeker niet beweren om volledig te zijn. De reeks is dan ook niet bedoeld voor de echte 'grenspaalkenner', maar voor de leek om zo wat interesse voor het onderwerp op te wekken en voortaan een grenspaal met andere ogen te bekijken.
De gebruikte foto's zijn, buiten enkele van mezelf, voornamelijk van: - Eef Berns - Peter Dirven - Louis Fierens - Jannis Deelman - Frans Meeus - Peter Gorissen - Marcel vd Wetering
De grenspalen tussen Nederland en België werden geplaatst in 1843. Het is de bedoeling dat men van de ene grenspaal met het blote oog de volgende paal kan zien, wat door jarenlange begroeiing en nog andere factoren zeker niet meer het geval is. Er zijn geen regels volgens welke vaststaat waar een grenspaal moet geplaatst worden. Meestal staat er een waar twee grensgemeenten aan elkaar grenzen. Vaak, maar niet altijd, staat er ook een waar de grens een hoek maakt. Verder kan men ook grenspalen aantreffen langs oude doorgaande wegen. In Overslag (Zeeland) en De Kanne (Limburg) zijn er grenspalen die slechts enkele meters van elkaar verwijderd staan. Daarentegen is er tussen palen 208-209 en 251-252 wel 4 km. Rond Baarle Nassau staan helemaal geen palen of stenen. De grens heeft hier een zeer grillig verloop en op een grenslengte van 70 km, tussen palen 214 en 215 staat geen enkele grensaanduiding.
Het grondgebied van België, Luxemburg en Nederland behoorde in de 14e en 15e eeuw tot het Bourgondische rijk en vanaf 1477 tot de Habsburgse monarchie.
In 1579 werd door de zeven noordelijke provincies de grondslag gelegd voor de huidige Nederlandse staat in de Unie van Utrecht. De zuidelijke provincies bleven onder Spaans gezag. Deze deling werd erkend in 1648 bij de Vrede van Münster.
In 1713 kwamen de Spaanse Nederlanden onder het gezag van Oostenrijk. Een aantal historische grenspalen in Zeeland en Limburg herinneren hier nog aan.
Later bracht Napoleon Noord en Zuid samen onder zijn direkt gezag. In 1815 werd op een Weens congres beslist om de oude eenheid te herstellen als 'Koninkrijk der Verenigde Nederlanden', met Willem I als koning. Bij deze indeling werd geen rekening gehouden met de wensen en belangen van de bevolkingsgroepen.
In 1830 vond dan de Brusselse opstand plaats, die leidde tot het ontstaan van het Koninkrijk België. Willem I wilde echter niet toegeven en erkende de Belgische onafhankelijkheid slechts in 1839. Tot dan bleven de Nederlandse en Belgische legers nog tegenover elkaar staan.
Het Groothertogdom Luxemburg vormde van 1815 tot 1890 een unie met het Koninkrijk der Nederlanden onder het Oranjehuis. Vanaf 1866 werd het echter al staatsrechterlijk onafhankelijk.
Na het 'Tractaat van Londen' waarbij Willem I in 1839 de Belgische onafhankelijkheid erkende, duurde het nog ruim 3 1/2 jaar eer men het tussen België en Nederland eens was over de scheiding tussen de twee landen. Op 5 nov. 1842 werd uiteindelijk een verdrag ondertekend. De juiste grensscheiding tussen de beide Koninkrijken werd nader uitgewerkt in een overeenkomst welke gesloten werd te Maastricht op 8 augustus 1843.
Direkt na het sluiten van deze grensovereenkomst vond de openbare aanbesteding plaats voor het leveren en plaatsen van de grenspalen en hulppalen. Een firma uit Luik leverde de gietijzeren palen en een firma uit Maastricht de hardstenen tussenpalen. In minder dan een jaar tijd werden alle 388 palen en 356 hardstenen hulppalen geplaatst, wat een hele klus moet geweest zijn. Vele plaatsen waren (zijn) moeilijk bereikbaar en een gietijzeren grenspaal weegt in zijn geheel ruim 700 kg.
Bij het drielandenpunt kwam paal nr 1 te staan en ten westen van Retranchement paal nr 365. Later, in 1869, bij de bedijking van het Zwin werden palen 366 t/m 369 bijgeplaatst.
De op een achthoekige basis rustende ronde gietijzeren palen zijn obeliskvormig en versierd met de wapens van de beide koninkrijken, het volgnummer en het jaartal waarin de grens werd vastgesteld. Vlaamse Leeuw
De gietijzeren palen zijn eigenlijk formidabel van afmetingen, nl. in totaal 2,47 m . Het achtkantig onderstuk is 1 meter lang. Hiervan is 60 cm onder de grond. Van deze 60 cm is twee derde in een fundering van baksteen ingemetseld en deze fundering rust op een 20 cm dikke gemetselde ronde basis die 1 meter in doorsnee is.
Het kegelvormige gedeelte dat op het achtkantig onderstuk staat, is 1,30 m. De knop, die het geheel voltooit, is 17 cm. Deze knop is een gestilleerde denneappel.
Verder werden, zoals reeds in vorig artikel vermeld, op de grenspaal de wapens van België en Nederland aangebracht, het jaartal 1843 en een nummer. Het wapen hoort aan de zijde van het eigen land te staan. Toch zijn er verschillende palen die verkeerd gezet werden, waarschijnlijk welke om de een of andere reden herplaatsts moesten worden. Dit is o.a. het geval met de grenspalen nrs 218 en 251. Er zijn ook enkele grenspalen die niet het jaartal 1843 dragen, maar 1869 of 1905. Deze zijn later geplaatst, nl. bij de bedijking van het Zwin en de indijking van het Verdronken Land van Saaftinge.
De arduinen grensstenen zijn kleiner van afmetingen. Onder de grond steekt een vierkant stuk van 50 cm en bovengronds zijn ze 70 cm plus 5 cm voor de afschuining. Deze stenen doen dienst als hulp- of tussenstenen en staan o.a. bij een scherpe hoek in de grens, op de plaats waar een landweg de grens kruist of op gelijke afstand tussen ver uit elkaar staande gietijzeren grenspalen. Deze tussenstenen zijn niet genummerd.
Dit waren enkele artikels met achtergrondinformatie. Nu kunnen we echt van start gaan. Als eerste zal grenspaal nr 1 aan bod komen.
De omgeving rond het drielandenpunt is een gebied met door de eeuwen heen vaak veranderende grenslijnen, met aldus veel grenspalen. Hier de grenspaal met nr1 tussen België en Nederland.
Deze werd ooit geplaatst naast het "echte" drielandenpunt, nl. Paal 193.
(De oude grenspaal 193 (uit 1818) bij het drielandenpunt kreeg na 1918 een tweede nummer: 1032. Dat is nu de actuele Gp 193, tevens Gp 1. )
In 1922 echter werd de paal door Duitsland weggehaald en tentoongesteld in een museum in Aken. In 1926 werd de paal dan toch teruggegeven en herplaatst. Als schadevergoeding werd een obeliskvormige paal geschonken. De V.V.V. van Vaals deed er nog een schepje bovenop en schonk een tweede obeliskvormige paal.
Grenspaal 1 vormt aldus het midden van drie grenspalen, doch deze staan niet op de juiste plaats, maar 30 à 50 meter van het echte drielandenpunt verwijderd. Ze staan er eigenlijk meer als toeristische attractie en markeren geen enkele grens.
Grenspaal 2 is de eerste paal die echt de grens markeert tussen België en Nederland.
Grenspaal 2 staat tussen oude eiken in het Preusbos en is dus de eerste grenspaal die echt de grens aanduidt. Vanaf grenspaal 1 loopt er tot hier een pad, welk de grens volgt. Verder komt men op een steile en beboste helling terecht en loopt er geen pad meer naar de volgende paal.
Grenspaal 8 staat aan de oever van de Geul (rivier) en vormt de grens tussen de gemeenten Vaals (NL), Gemmenich en Sippenaeken (B). De Geul vormt hier een stukje de grens.
De Nederlandse topografische kaart vermeldt alleen grenspaal 8a, maar die bestaat niet. Bedoeld wordt een grenssteen aan de oever van de Kothauzerbach (Cottesserbeek) tussen de grenspalen 7 en 8. Waarschijnlijk hebben de kaartenmakers het terrein verkend toen grenspaal 8 in de Geul was gevallen en troffen zij toen alleen de genoemde grenssteen. In 1992 werd hij op enige afstand van de oever herplaatst. De Belgische topografishe kaart vermeldt grenspaal 8 wel. Hij staat vlakbij grenspaal 9, aan de rand van de Belgische camping "Du vieux moulin", een camping met veel overjarige stacaravans. Aan de Nederlandse kant bevindt zich een natuurgebied.
Een mooie streek die veel toeristen aantrekt, wat blijkt uit de vele vakantiehuisjes, campings en wandelpaden in de omgeving.
Zoals grenspaal 1 op het hoogste punt van Nederland staat, zo staat grenspaal 12 op het meest zuidelijkste punt van Nederland en vormt samen met grenspalen 13 en 14 de grens tussen de gemeenten Sippenaeken (B) en Wittem (NL).
Ook grenspaal 17 heeft ooit in het water gelegen, deze dan in de Gulp.
Jonge vakantiegangers hadden de paal omgeduwd.
Om de paal terug op de juiste plaats te kunnen zetten is er toen een foto van een vrouw uit Teuven aan te pas gekomen, die op de bevroren Gulp stond naast de grenspaal. De overheid wou hem ergens midden in de weiden planten, wat niet de oorspronkelijke plek was.
Buiten de genummerde gietijzeren grenspalen, zijn er ook nog de hulppalen. Deze arduinen grensstenen zijn veel kleiner. Men komt ze tegen op plaatsen waar een landweg de grens kruist of op gelijke afstand tussen ver uit elkaar staande grenspalen. Ook plaatsen waar de grens op zeer korte afstand van elkaar een hoek maakt, worden vaak gemarkeerd door grensstenen.
Hier een mooi voorbeeld van zulk een grenssteen: tussenpaal aan de grens tussen palen 9 en 10.
Grenspaal 22 staat op de grens tussen Sint-Maartens-Voeren (B) en Noorbeek (Nl) aan een oud kreupelbosje, plaatselijk 'Kattenrot' genaamd. Aan de overkant van de weg is een drinkplaats voor vee, die ook al wordt vermeld in het dokument van 1843.
§ 2. De cette borne, la limite suit l'axe du chemin appelé Heerbaan, qui conduit à Fouron-le-Comte, jusqu'à un vieux buisson, qui se trouve à l'endroit dit Kattenroth, à l'angle Nord-Ouest de la parcelle 913 B de Fouron-Saint-Martin, vis-à-vis d'une pièce d'eau et à proximité de la maison de la Veuve Kevers Adolphe. Ce buisson indique le point de contact des communes de Noorbeek (Pays-Bas), de Fouron-Saint-Martin et de Fouron-le-Comte (Belgique). Il y sera planté une borne. (n°. 22)
De grens tussen palen 44 en 45 werd getrokken door weiden toebehorend aan de Graaf van Quarré. Daardoor werd een gedeelte hiervan afgescheiden van de gemeente Eysden (Nl) om in de toekomst deel uit te maken van het Koninkrijk België.
Tegenwoordig is dit een mais-veld en staat de paal er middenin verscholen.
Tot aan het plaatsje THORN loopt de grens ongeveer door het midden van de stroom, behalve dan langs het Belgische KANNE en rond het Nederlandse MAASTRICHT.
Van elke paal staan er hier twee exemplaren; één op elke oever. Voor alle duidelijkheid duiden we die op de Belgische oever aan met de letter B
⇔ Grenspaal 46B staat op een klein schiereilandje. In het Proces Verbaal van 1843 wordt geschreven over het 'Ile de Nivelle'; dit is de smalle strook land die ligt tussen de Maas en het Albertkanaal.
Grenspaal 48B was lange tijd verdwenen; waarschijnlijk van bij de kanalisering aldaar. Een Nederlands-Belgische grenscommissie heeft in oktober 2000 beslist om deze paal te herplaatsen. De paal staat nu op een eiland bij 'le Gué des Vaches' aan de grens met het Belgische Lanaye en het Nederlandse Eijsden. Eigenaardigheid: het jaartal ontbreekt. Bij de plaatsing bleek dat de firma die de grenspaal gemaakt heeft, er een foute datum had opgezet.
Grenspaal 48 staat in het natuurreservaat 'Eijsder Beemden'.
Na paal 48 maakt de grens nu een bocht langs Kanne en dan rond Maastricht. Het is hier een echt paradijs voor de liefhebber, want hier staan veel grenspalen. Rond Kanne staan 20 palen (sommige op enkele tientallen meters van elkaar) en rond Maastricht staan er 58.
Grenspaal 56 die kennelijk door een grondverschuiving van een helling is gegleden en nog slechts een 50 cm boven de grond uitsteekt.
Het kasteel van Neerkanne situeert zich op de noordwestelijke helling van de Beneden-Jekervallei. De oudste vermelding van een adellijke burcht op deze plaats dateert van 1316 toen Ronald d'Agimont heer van Neerkanne was. Dit kasteel werd in 1465 door aanhangers van de Luikse prins-bisschop in brand gestoken. In 1632 werd het ingepalmd door de soldaten van Hendrik van Nassau en in 1669 een tweede maal door de Luikenaars geplunderd en beschadigd. Het mergelzandstenen hoofdgebouw verwierf zijn classicistisch uitzicht omstreeks 1700 toen het in opdracht van generaal Daniël Wolff de Dopff, gouverneur van Maastricht, ingrijpend verbouwd werd. Enkel de hoge terrasmuur met de twee halfronde bastions herinneren nog aan het oudere hellingskasteel dat een meer strategisch karakter had. Vlak voor het kasteel lag een rozentuin. Op het lagere, ommuurde terrasniveau (nu een weiland) situeerde zich een geometrische Franse tuin met omhaagde perkjes en een fontein. De grote vijver aan de overijde van de straat is in oppervlakte gevoelig gereduceerd. Het bospark, aangelegd in 1705 op de steile dalhelling achter het kasteel, had aanvankelijk een stervormig padenpatroon.
De grens loopt langs de muur en verder rond de boomgaarden van het kasteel. Grenspaal nr 68 De weg is Belgisch; het kasteel ligt op Nederlands grondgebied.
Grenspaal nr 69 staat aan de Belgische ingang ( de achteringang) van het kasteel Neercanne. Komt ge met de auto, moet ge langs de Nederlandse kant om het kasteel te bezoeken.
Het grillige verloop van de grens rond Maastricht heeft te maken met het bereik dat de kanonnen van Maastricht hadden. Men schoot (in 1830) met kanonnen vanaf de bastions richting Belgie. De schootafstand van die kannonen was 2400 meter, en bij de inslag van de kogel werd een grenspaal geplaatst, vandaar ook de zigzag van de grens-bepaling, omdat de bastions ook in zigzag vorm waren gebouwd.
Grenspalen 102 en 103 staan aan weerszijden van de Brusselseweg (...la grande route de Maestricht, à Maeseyk.) in Smeermaas. Nr 103 staat bij de uitstalling van een bloemenzaak.
Grenspaal 85, niet door de bevoegde instanties, maar door voetbalsupporters oranje geschilderd.
In het "Bestek en voorwaarden" dat in 1843 aan de inschrijvers werd verstrekt staat vermeld dat de palen in een grijze kleur dienen te worden geverfd, die overeenkomt met de kleur van arduinsteen. Het volgnummer en het jaartal moesten zwart geschilderd worden.
In de loop der jaren dat de grenspalen in weer en wind langs de grens gestaan hebben, zijn ze al eens opnieuw geverfd. Hierdoor zijn per gemeente diverse kleurafwijkingen ontstaan. Naast verschillende nuances grijs zien we ook diverse soorten wit en zilverkleurige palen. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen. Daar waren in de jaren '80 de palen 287 t/m 303 en 334 t/m 369 zo donker blauw/groen, dat men vanop afstand de zwart geverfde cijfers niet kon lezen. Op het gebied van de gemeente Ijzendijke (nrs 324 t/m 333), waren ze zelfs roze. Intussen zijn die palen herschilderd in wit.
We zijn terug bij de Maas aanbeland en van hier (paal nr 107) tot aan het plaatsje Thorn (paal nr 126) staan er weer twee exemplaren van elk nummer; dus één op de Belgische en één op de Nederlandse oever.
Grenspaal 115
Grenspaal 116B
Grenspaal 119B
Grenspaal 121B in de wei bij de koeien
(deze afbeeldingen komen uit de collectie van Eef Berns)
Door de aannemer die in Stokkem en Meeswijk een nieuwe dijk aangelegd heeft, was deze grenspaal destijds verwijderd.
Op 16 december 2003 werd hij teruggeplaatst, maar vermits de dijk verplaatst was, kon dit niet meer op dezelfde plaats. De grenspaal staat nu 11 meter verder dan oorspronkelijk, maar wel in de lijn van zijn vroegere standplaats en van de paal 115 aan de Nederlandse zijde.
De bovenste foto is nog van toen de paal op zijn oorspronkelijke plaats stond. Hieronder de teruggeplaatste paal. (foto van Peter Dirven)
Grenspaal nr 124 staat langs de Maas op de grens van de gemeenten Stevensweert (NL) en Kessenich (B).
Grenspaal nr 124 langs Nederlandse zijde van de Maas.
(deze foto is van BeeldbankVenW.nl, Rijkswaterstaat en Copyright - mag enkel overgenomen worden mits deze bronvermelding)
Grenspaal nr 124b langs Belgische zijde van de Maas staat langs de éné kant aan de Maas en langs de andere kant aan de grintplassen.
Op deze plaats ter hoogte van de twee palen was er vroeger een veerpont voor auto's. Bij de paal 124b staat nog een eenzaam huis (te zien op de foto vanaf Nederlandse zijde met het kanon), dat vroeger een herberg was die leefde van het pendelverkeer.
Grenspaal Nr 125 aan de Nederlandse oever van de Maas bij Stevensweert is een mysterie. Hij bestond niet! Deze grenspaal werd nooit geplaatst; zijn Belgische tweelingbroer wel. Waarom weten we niet. Hij staat ook niet genoemd in het Proces Verbaal van 1843.
Article Quarante_neuvième. Limite à travers le territoire de la commune de Stevensweert.
La limite continuant à descendre le thalweg de la Meuse, laisse, à la Belgique, la presqu'ile nommée le Koelegrintsteen, sur laquelle il sera planté une borne (n0. 125) et arrive vis_à_vis la presqu'ile dite le Koelegrint à un point situé à soixante aunes (métres) de distance en amont de la séparation des parcelles 6 et 2 section A de Stevensweert. C'est là que la Meuse cesse de former limite entre les deux Etats. A ce point, et à la dite distance, sur la parcelle 6, il sera planté une borne et une autre vis_àvis, sur la rive droite de la Meuse (n0. 126.)
Na 161 jaar is hij alsnog geplaatst. De rijksgrenscommissie Limburg, die de wettelijke taak heeft om de rijksgrenspalen in stand te houden, had al langer de wens om grenspaal nr 125 (N) te kunnen plaatsen en in 2004 was daar budjet voor. Op 4 november 2004 werd de nieuwe grenspaal nr. 125, dus na 161 jaar, alsnog geplaatst, precies aan de overkant van grenspaal 125B, in het bijzijn van de schepen van de gemeente Kinrooi (B) en de wethouder van Maasbracht (N).
Grenspaal 125B
Grenspaal 126, waarvan wel sprake in het Proces Verbaal.
"Dubbele paal" Grenspaal nr 176. Deze grenspaal staat op de plaats 'Katteput' aan de Valkenwaardersteenweg, een punt waar 5 gemeenten samenkomen, nl. Hamont (B), Achel (B), Budel (Nl), Soerendonk (Nl) en Leende (Nl).
Op 18/6/79 werd hij verplaatst tot naast de arduinen paal 'Baronie van Craenendonck' uit 1765.
Grenspaal nr 184, op de grens tussen Borkel en Neerpelt, diep in het natuurgebied "de Plateaux",vertoont verscheidene kogelgaten en vertokt dus een brokje oorlogsgeschiedenis.
Maar op 17 augustus 2005 werd de paal, die nota bene 372 kg weegt, gestolen! De verdwijning van de paal werd door een medewerker van het natuurreservaat Hageven opgemerkt.Men vreesde dat hij ergens bij een 'verzamelaar' in de achtertuin was terechtgekomen.
Ruim een maand later werd de grenspaal aangetroffen bij het machinebedrijf Hulema in Maarheeze op enkele kilometers van Budel (N) en de Belgische grens.De paal was in gekleurd plastiek gewikkeld.Arbeiders van de fabriek vonden de paal op een pallet.Over de beweegredenen van de daders is niets geweten.
Op initiatief van de Grenspaalcommissie kwam er op 24 november 2005, in aanwezigheid van de burgemeesters van de gemeenten Neerpelt enValkenswaard, de leden van de Grenspaalcommissie en de vertegenwoordigers van het kadaster van België en Nederland, een officiële terugplaatsing.Vijftig bezoekers woonden de feestelijke terugplaatsing van de gerenoveerde paal bij.
Maar:
Op donderdag 20 juli 2006 werd door wandelaars vastgesteld dat de grenspaal nr 184 opnieuw gestolen werd!Gezien het gewicht van 372 kg moet(en) de dader(s) wel metzwaar materieel te werk zijn gegaan.Men heeft geen idee van wie het zou kunnen gedaan hebben.Er komt in ieder gevaal geen feestelijke terugplaatsing meer.
Buiten de genummerde gietijzeren grenspalen en de niet genummerde arduinen grensstenen die dienst doen als hulp- of tussenstenen zijn er aan onze grens nog verschillende eeuwenoude grensaanduidingen aanwezig.
Zo b.v. bij het gehuchtje 'Achterste Brug' (gemeente Valkenswaard) bevindt zich een natuursteen, "Graaf Van Loon" genaamd. (foto van Peter Dirven) Deze natuursteen ligt precies op een punt waar de grens een knik heeft. Hij ligt op de linkeroever van de rivier de Dommel die hier de grens kruist, tussen de grenspalen 182 en 183. De steen is te vinden in een greppel, 's zomers overwoekerd door varens en ligt verankerd in een betonnen plaat van ongeveer 1 m2. Dit is nodig omdat dergelijke mooie stenen regelmatig verdwijnen. De steen ligt al vele eeuwen op deze plaats als grenssteen tussen het Graafschap Loon (nu de Belgische provincie Limburg) en het Hertogdom Brabant en werd reeds genoemd in een akte van 1331.
Grenspaal nr 191 staat op de grens tussen Lommel (B) en Luyksgestel (Nl). Bijzonderheid: deze paal staat op het hoogste punt van Noord-Brabant.
Tot 1818 liep de grens hier heel anders. Luyksgestel was toen een soort Belgische enclave binnen Nederland, zoals Baarle-Hertog nu nog steeds is en Lommel was Nederlands. Maar de gebieden zijn uiteindelijk uitgeruild.
De grondruil gaf helderheid voor de Kempenaren én voor de grenswachten, want die hadden hier veel werk te doen: de smokkel tierde welig. Vooral in het donker zagen soldaten deze palen dikwijls aan voor het silhouet van een persoon. Twee kogelinslagen aan de zijkant van de paal zijn hier getuige van.
Grenspaal nr 192, op de grens met Lommel (B) en Luykgestel (Nl), is UNIEK.
Deze grenspaal is namelijk de enige stenen grenspaal langs de Belgische grens. Niet te verwarren met de niet genummerde arduinen grensstenen die als hulp- of tussenstenen dienst doen.
De originele gietijzeren paal werd in 1952 gestolen en als oud ijzer verkocht.
Nadat de grenspalen waren geplaatst bleek al gauw dat ze door de grensbewoners werden beschadigd of verplaatst. Sommige palen verdwenen zelfs. Noch de degelijke constructie, noch het gewicht van ong. 372 kg bleek een beletsel te zijn.
Langzamerhand kwamen de autoriteiten tot het besef dat er regelmatig controle moest uitgeoefend worden op de toestand waarin de grenspalen zich bevonden.
Op 28 juni 1847 werd te Antwerpen een overeenkomst tussen de beide koninkrijken gesloten waarin afspraken werden gemaakt met betrekking tot het onderhoud en de instandhouding van de grenspalen. De gemeenten die aan de staatsgrens liggen, kregen als taak om elk jaar in de maand mei de grensmarkeringen te schouwen en kregen daarbij de plicht om van hun bevindingen een minutieus proces-verbaal op te stellen. Dit verslag moest ingezonden worden aan het provinciaal bestuur. Bij beschadigingen aan of verdwijnen van grenspalen werd daarbij tevens een voorstel gedaan hoe een en ander moest worden hersteld. Als de besturen van de aangrenzende provinciën van beide landen het eens werden over het herstel, dan werd dat voor gezamelijke rekening uitgevoerd.
In 1847 werd er dus een reglement opgesteld waarin het onderhoud en instandhouding van de grenspalen werd vastgelegd. Enkele passages hieruit:
"Reglement voor het onderhoud en de instandhouding der grenspalen, geplaatst op het frontier tusschen de Nederlanden en België, uit krachte der grensovereenkomst, gesloten te Maastricht den 8 augustus 1843.
Art.1 De plaatselijke besturen der aangrenzende gemeenten, zullen in de lente van elk jaar, de op de grens geplaatste palen doen nagaan, ten einde te verzekeren dat ze in goeden staat zijn. Ingeval van beschadiging of verplaatsing, zal er een proces-verbaal in duplo worden opgemaakt.
Art.2 Die stukken zullen, zonder verwijl, aan den gouverneur der provincie worden opgezonden, die de noodige maatregelen zal voorschrijven, om, des vereischt, degenen, die zich aan zoodanige beschadiging hebben schuldig gemaakt te doen vervolgen."
Vele generaties zijn de regels voor controle van de gietijzeren grenspalen keurig nagekomen, maar de laatste decennia werd er niet meer zo intensief naar omgekeken. Het onderhoud van de grenspalen liet in sommige gemeenten dan ook zeer te wensen over.
In 2001 heeft men dan het plan opgevat om een grondige schoonmaakbeurt te houden en hebben de grensgemeenten van de Permanenten Grenscommissie om vóór 1 september van dat jaar de grenspalen te schouwen en een verslag van de bevindingen in te sturen.
Vele palen langs de grens vertoonden kogelgaten; andere staan scheef door verzakking of aanrijding. Een veel voorkomende beschadiging was ook het ontbreken van de knop, meestal door vandalisme. Door dit alles ontstaat een gat, waardoor vocht aan de binnenzijde van de paal kan komen, met roestvorming tot gevolg.
Zo b.v. heeft in paal nr 196 op de grens van de gemeente Bergeyk (N), verschillende jaren een mees gebroed, die door een kogelgat in en uit kon vliegen. De paal is inmiddels hersteld. (zie foto boven).
Grenspaal nr 197 aan de weg Postel (B) - Eersel (NL) is in de jaren '80 door een aanrijding omgevallen.
Intussen werd hij wel gerestaureerd en teruggeplaatst.
Aan de overkant van de weg staat er nog een tweede paal zonder enige inscriptie of nummeraanduiding. Het is echter geen officiële gietijzeren grenspaal, maar een paal die ooit als een reklameobject bedoeld was.
Voorbeeld van een verslag van de schouwing van grenspalen:
Gemeente Roosendaal Provincie Noord-Brabant
Schouw der Nederlands-BELGISCHE GRENSPALEN SCHOUWJAAR : 1999
PROCES-VERBAAL
inzake de schouw der Nederlands-Belgische grenspalen, overeenkomstig het bepaalde in artikel 1 van het Reglement voor het onderhoud der grenspalen tussen Nederland en België van 28 juni 1847 goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 14 december 1849 (Stb.nr.861).
Dit proces-verbaal is naar waarheid opgemaakt op 11 januari 1999.
Naam:
W.G.M. Verhoeven
Functie:
Brigadier van Politie
Aan:
Van:
de Commissaris der Koningin
Burgemeester en wethouders van de
in de provincie Noord-Brabant
Gemeente Roosendaal
Postbus 90151
de secretaris, de burgemeester,
5200 MC 's-HERTOGENBOSCH
Grenspaal
Onderhoudstoestand, beschadiging of verplaatsing
Grenspaal 239 Steenpaal
· paal staat iets scheef · roestvorming · geen bestrating er omheen
Grenspaal 240 Essenseweg
· lichte roestvorming · wijkt af van kleur · bestrating slecht · bovenstuk ontbreekt (is in het bezit van gemeente)
Grenspaal 241 Grensstraat
· staat hoog opgesteld · staat iets scheef · roestvorming · geen bestrating
Grenspaal 242 Noordeind
· staat iets te hoog opgesteld · lichte roestvorming (sterk vervuild) · geen bestrating
· staat 6m. in het veld · roestvorming · staat hoog opgesteld · geen bestrating
Grenspaal 244 Moerkantsebaan
· staat 3m. in het veld · lichte roestvorming · geen bestrating
De onderhoudswerkzaamheden kunnen als volgt worden samengevat; palen rechtzetten (ingraven?), grondig schilderen, bestrating aanbrengen en bovenstuk paal 240 terug- en vastzetten.
Grenspaal nr 214 staat aan de Ley op de grens tussen de gemeenten Poppel (B), Alphen (Nl) en Baarle-Nassau (Nl)
Grenspaal nr 215 staat op het grenspunt van de gemeenten Meerle (B), Chaam (Nl) en Baarle-Nassau (Nl)
Tussen deze twee palen is er in feite een 'gat' in de grens. Vanwege de enclave-situatie Baarle-Hertog en Baarle-Nassau, werden er in 1844 over een afstand van 50 km geen grenspalen geplaatst, omdat er gewoon geen grens was.
Over de situatie van de enclave kom ik nog uitvoeriger terug.
In 1843 kon de Nederlands-Belgische grenscommissie voor het gebied tussen grenspaal 214 en 215 geen duidelijke grenslijn bepalen. Dit is een afstand van zon 50 km. In plaats daarvan werd een overeenkomst gemaakt waarbij van 5732 percelen de afzonderlijke nationaliteit werd vastgesteld.
Een beetje geschiedenis.
In 1198 stond Godfried II van Schoten, Heer van Breda, dit gebied af aan Hertog Hendrik I van Brabant, die het hem als leengoed direct weer teruggaf. Daarmee voorkwam hij een oorlog met Graaf Dirk VII van Holland. Als dank kreeg Godfried uitgestrekte bossen, heidevelden en vennen bij zijn leengoed, waardoor Baarle onder Breda ontstond. De Hertog hield zelf alle bewoonde cijnsgoederen van Baarle: Baarle van de Hertog, ofwel Baarle-Hertog.
Tot het leen van Breda behoren vanaf dat moment de gronden in Baarle die nog niet ontgonnen zijn: het latere Baarle-Nassau.
De opdracht van de lokale overheden was er voor te zorgen dat de rechten en de plichten van de inwoners van Baarle-Hertog en van Baarle-Nassau volledig gelijk waren.
De Vrede van Münster in 1648 betekende de splitsing van het Hertogdom Brabant. Voor het eerst golden er verschillende wetten binnen Baarle en werd het op termijn moeilijker om de gelijkheid van de twee bevolkingsgroepen te garanderen.
Na een mislukte poging om de enclaves militair te annexeren (in 1648) werd getracht om via juridische spitsvondigheten zeggenschap te krijgen over de Hertogse enclaves. Er ontstond een machtsstrijd tussen de Rooms-Katholieke pastoor en de Hervormde Schout, die onrechtstreeks draaide rond het voortbestaan van de Hertogse enclaves.
De wederzijdse betwisting van een groot aanrtal percelen grond en het ontbreken van een degelijke registratie leidde tot een groot aantal rechtszaken tussen de beide gemeenten en steeds vaker werden de hogere overheden geconfronteerd met Baarlese ruzies. Na de mislukte militaire en juridische pogingen in de 17de en de 18de eeuw werd voor het eerst geprobeerd om door middel van diplomatiek overleg tot een oplossing te komen voor de grensproblemen. Vaak lag de traagwerkende bureaucratie aan de basis van vele mislukkingen. Zo had men b.v. ooit tien jaar nodig enkel om onderhandelaars aan te stellen. Bovendien stonden België en Nederland vanaf het begin erg vijandig tegenover mekaar. Geen van beide landen wou zijn stukje Baarle afgeven.
In Baarle werd door de steeds groter wordende verschillen tussen de Belgische en Nederlandse wetgeving het dagelijkse leven erg gecompliceerd. Omdat de hogere overheden niet tot een akkoord kwamen, moest voor meer en meer problemen een praktrtische oplossing gezocht worden.
Pas op 27 februari 1967 werd een Belgisch-Nederlande commissie ingesteld die daar verandering in moest brengen. Het duurde tot 22 december 1972 alvorens de opdracht duidelijk omschreven was volgens de enclave-situatie.
Op 26 april 1974 is dan op het stadhuis van Turnhout door Nederland en België een verdrag tot definitieve grensvaststelling tussen de palen 214 en 215 gesloten.
BAARLE-HERTOG bestaat uit 22 Belgische enclaves omringd door de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau en het kerkdorp Zondereigen dat over de officiële rijksgrens in het Belgisch moederland gelegen is. Het centrum van de Baarle-Hertog ligt op zo'n 6 km ten noorden van de officiële rijksgrens tussen Nederland en België.
BAARLE-NASSAU telt 7 Nederlandse sub-enclaves verspreid in de twee grootste Belgische enclaves, en daarnaast nog 1 Nederlandse enclave in het Belgisch moederland.
U vindt er 2 gemeentehuizen, 2 postkantoren, 2 brandweerkorpsen, 2 parochiekerken, de telefoon- en elektriciteitsvoorzieningen lopen dubbel, Maar water en gas worden vanuit Nederland geleverd en kabeltelevisie vanuit België.
De grenzen in Baarle lopen kriskras door huizen, gebouwen, tuinen en straten, zelfs door delen van huizen. Voor de inwoners is hier de voordeurregel afgesproken. Deze voordeurregel betekent dat de bewoners van een woning zich moeten inschrijven in het bevolkingsregister van die gemeente waar hun voordeur zich bevindt. Dit kan men zien aan de huisnummers. De woningen met hun voordeur op Belgisch grondgebied hebben een huisnummer met de Belgische driekleur, de Nederlandse met de Nederlandse driekleur.
Hier loopt de grens zelfs midden door de voordeur. Het huis heeft ook twee belknopjes, één in elk land.
Hier loopt de grens schuin door de verkoopruimte van een drankenhandel. De eigenaar heeft twee kassa 's: eentje voor Nederl. BTW en een tweede voor de Belgische BTW. Ook heeft men twee telefoons op de toonbank staan: een toestel voor het Nederlandse net, en een toestel voor het Belgische net.
In Baarle is er een bijzonder punt, namelijk een zogenaamd quadripoint, ook wel boundery crosses genoemd. Dit is een punt waar vier grenslijnen elkaar op één punt raken. Dit is het geval met de enclaves H1 en H2.
Op de plaats waar de enclaves elkaar raken steekt een metalen pijp uit de grond.
In de wereld zijn er maar drie van zo'n punten. Zo is er Jungholz, een Oostenrijkse enclave in Duitsland en de andere is een enclave van Bangladesh in India, maar deze twee raken met één punt de eigen landsgrens. 'Echte' quadripoints, waar vier landen elkaar op één punt raken, zouden niet bestaan.
'De Paal van Baal Op 4 april 1976 werd als herinnering aan de ondertekening van het verdrag van 1974 en op initiatief van de plaatselijke VVV, een grenspaal geplaatst in het plantsoentje voor de St. Remegiuskerk van Baarle-Hertog, precies tussen Gp214 en Gp215 en niet juist op een grens. Op de voorkant van deze paal staat een dubbele nummering 214-215 en op de achterkant Anno 1198, ter herinnering aan het jaar waarin de grondslag voor de dubbele nationaliteit van de twee dorpen werd gelegd. Op de zijkanten staat de Nederlandse en de Belgische leeuw. Het is dus geen echte grenspaal, maar een goed geslaagde imitatie. Bij de definitieve grensvaststelling van 26 april 1974 bleek achteraf nog één gebiedje vergeten, namelijk een stukje veld onder Ulicoten. Deze laatste grondbetwisting tussen de gemeenten werd in 1995 aan België toegewezen en werd aldus de 22ste enclave van Baarle-Hertog. Tevens werden toen de gemeentegrenzen ook officiëel tot staatsgrens verheven.
Tekst op de gedenkplaat die door de ANWB bij de paal geplaatst werd: De grenspaal. In 1198 werd de overeenkomst gesloten die de oorsprong is van het ontstaan van het enclavegebied. Na de grensovereenkomst tussen België en Nederland in 1843 heeft het tot 26 april 1974 geduurd voor de Nederlands-Belgische grens in het puzzelgebied tussen de grenspaal nr 214 en 215 officiëel werd vastgelegd. Als herinnering aan deze mijlpaal in de geschiedenis van de beide Baarle's is op 4 april 1976 deze getrouwe copie van een grenspaal met twee nummers en de 2 nationale leeuwen onthuld. De gedenkplaat werd gemaakt bij gieterij Melis in Tilburg en staat precies midden de 2 officiële grenspalen als symbool voor de Baarlese puzzel van grenzen.