Op de dag dat de Twin Towers instortten, dachten vele moslims dat dit het werk van de Mossad was of de CIA. Ook namen ze aan dat joden die dag afwezig waren. Ten tijde van de grote financiële crisis in Azië zei de toenmalige premier van Maleisië, dr Mahathir Mohammed, tegen het volk dat de joden erachter zaten. Het wemelt van dit soort complottheorieën in de islamitische wereld.

Nigeriaanse moslimmoeders lieten hun kinderen niet inenten omdat ze bang waren dat de Amerikanen hun kinderen ziek zouden maken met een besmet vaccin.

Al die complottheorieën zijn krankzinnig. Toch geloven miljoenen moslims erin. Meestal reageren we geamuseerd en we negeren het verder. We vragen niet waarom ze in die onzin geloven. Maar als we wat verder kijken, krijgen we meer inzicht in de werking van het moslimbrein. Dus: hoe kan het eigenlijk dat zo veel moslims die absurde theorieën voor waar aannemen?

Om te beginnen moedigt de islam wantrouwen tegen ongelovigen aan. Hier een paar bekende koranverzen over ongelovigen (uit de Nederlandse vertaling van Fred Leemhuis, red.):

Soera 3:118
Jullie die geloven! Neemt geen vertrouwelingen buiten jullie kring; zij zullen niet nalaten jullie verderfelijke schade te berokkenen. Zij zouden voor jullie graag onheil willen. De haat blijkt openlijk uit hun monden, maar wat hun binnenste verbergt, is erger. Wij hebben jullie de tekenen duidelijk gemaakt als jullie verstand hebben.
meer lezen op:
dutch faithfreedom