Op bezoek bij het Brussels Binnenbaantje november 2010
Gisteren bij een collega Hobbyist in Brussel langsgeweest. 1. De Harzkameel met zijn stammetje in het station, helaas is zijn ombouw naar digitaal niet 100% tot mijn voldoening gelukt. De loc bleek 1,7 A te verbruiken, schokte bij lage snelheid en de lampjes van de ander locs flikkerden, dit was mij niet opgevallen op het proefbankje thuis, dus nog veel werk aan de winkel, de oude decoder (Lenz Le 4024 van 2001) vervangen door een nieuwe. 2. Zicht op het marktplein. 3. Het station van de andere kant. 4. De Sächsische IVk gaat met een speciale trein op schok met ..... 5. .....de cabrio voor de Rhütenische Kleinbahn (op basis van een chinees rijtuig, naar een artikel in GBP, met een paar aanpassingen naar eigen behoefte). 6. Fifi gaat op weg met één van de gepimpte HSB wagons en ..... 7. ......de rolwagens
Ondergetekende dankt de manager van het Brussels Binnenbaantje voor de ontvangst en ook voor de vervaardiging van het mooie kleinood (cabrio). Het zal wel eventjes duren voor het zal worden ingezet worden, als de lentedagen weer hun intrede zullen doen.
Vandaag de laatste hand gelegd aan de Harzkameel, de decoder is ingebouwd, een oude Lenz Le4024 maar met een stevige stroomsterkte (4A over de hele decoder), het dimmen van de wisselende lichten voor en achter ging zonder probleem, de CV's stonden aangeduid in de handleiding, helaas is het aansluiten van de stroombuffers niet gelukt op deze decoder (geen decoder - en + te vinden). De rookgenerator was na een tijdje zoeken aangesloten (de + moest op het zwarte draadje en de - op de rode, montagefoutje c-van Massoth?). Morgen kan ie op een binnenbaan gaan proefrijden met zijn Harzstammetje.
1. Stel je voor een LGB soundmodule past exact in de ruimte onder de loc. 2. Herr Wilfert heb ik terug naar Sonneberg gestuurd, hij wordt vervangen door iemand in de juiste outfit. 3. Gat geboord aan de onderkant van de huif onder het midden van de uitlaat (11mm in verschillende fases). De rookgenerator zit al op zijn plaats. 4. Hier heb je al een indruk hoe de bevuilde wielstellen eruit zien. 5. De Massoth stroombuffers heb in ook uit de onderdelenschuif kunnen opduiken, die gaan er ook in (plaats genoeg).
Vanavond nog de oude electronica uitgebouwd en het chassis terug op de wielstellen geplaatst.
Ben al enige tijd aan de Harzkameel bezig, inbouwen extra stroomafname, rookgenerator, decoder, geluid en spuiten van de onderkant wegens te lichtgrijs. 1. Opname van de binnenkant 2. Aansluitingen op de wielstellen 3. Binnenkant van de aandrijving en stroomafname 4. Per draaistel komen er twee extra koolstofborstel stroomafnemers 5. Gaten door het wielstel geboord en daar plastc buisjes ingekleefd 6. Close up van de koolborstel 7. Wielstel terug met de wielen erin 8. Vergelijking van Piko sleepcontacten en LGB/Massoth : ze zijn quasi gelijk en zijn ook onderling verwisselbaar.
Vermits een paar wagons had die nog niet veel op de baan kwamen en wat gebruikssporen hadden, besloot ik deze om te spuiten en beschriften naar HSB rijtuigen daar mijn recent aangeschafte Harzkameel nog geen stammetje had. Volgende gedaanteverwisselingen vonden plaats : 1. Een DR rijtuig kreeg HSB emblemen. 2. Het DR bagagewagonnetje onderging ook deze behandeling. 3. De Krombacher pils wagon wilde ik niet definitief omspuiten dus werd hier een aanpasbaar jasje toegepast. 4. Van polystyreenplaat werden plaatje op maat van de onderkant van de Krombacher gemaakt, gespoten en beschrift met buffetwagen, ik dacht dat het misschien een origineel idee dit te doen in de Harzkameelkleuren. 5. De plaatjes werden met dubbelklevende tape op de zijkant gekleefd en het DB embleem bedekte ik met een zelfklever met het wapenschild van de Harz. Als ooit de Krombacher dient terug te keren kan dit zonder teveel omhaal. 6. Ik had nog een DB rijtuig liggen met een serieuze veeg op de zijkant, dus ideaal slachtoffer voor een pimp. 7. Vermits ik het Kameelkleurtje wel leuk vond en hier genoeg had van aangemaakt moest deze er ook aan geloven, met mijn maar prille ervaring in airbrushen liep het gelukkig ged af, met wat morsen en retoucheren liep het al bij al nog goed af. 8. Als volgende wordt de Brohltal rijtuig/bagage wagon onder handen genomen. Dus dit verhaal is nog niet afgelopen.
De lelijke beschrifting van de chinese rijtuigen weggenomen en vervangen door Rügen en Fichtelbergbahn beschrifting. Vermits de wagons tussen de twee banen uitgewisseld zijn geweest klopt dit ongeveer wel.