1. Voor een paar maanden alu-profielen (6,8 en 10 mm U) aangeschaft, ben er gisteren maar eindelijk eens aan begonnen, eerst op maat gezaagd en gaatjes voorgeboord. Vandaag de montage begonnen, er moet nog aan weerszijden een voetganger gedeelte op met reling. 2. Test met lang materieel of er niks raakt opzij en vanboven, alles ok. 3. Vorig jaar bij GS een zwartgespoten Shell wagon gekocht voor een zacht prijsje, in het vooruitzicht van de aankomst van de chinese maar eens begonnen met experimenteren. Het zwart eraf, grondlaag erover met airbrush, dan grijs, de airbrush verstopte hier dus maar met de borstel verder. De airbrush staat nu te weken in cleaner, hopelijk krijg ik hem terug aan de praat. 4. Het resultaat egaal grijs. 5. Met Tamiya weather-setjes roet, olie en roest erover. Ondergetekende is wel een hopeloze kliederaar in schilderwerken e.d. . Daarna matte laklaag eroverheen. 6. Kan zo in de dienstregeling opgenomen worden. 7. Close-up tussen zijn "propere" broertjes. 8. Op de baan over de nieuw brug.
Wat doe je vanuit een stoel met een krakkemikkerige knie?
1. Sedert ruim een jaar aan begonnen : zijmuren voor het viaduct in Styrodur, waren aangemaakt voor het oude nu aangepast voor het nieuwe en geschilderd, op het terras in de luie stoel, en geplaatst vanop een stoeltje in de schaduw, de zere knie kon terwijl rusten. 2. Eerst wordt de Rottenloc met poetswagen op verkenning gestuurd, met de panto omhoog, visdraad gekocht bij de Action in een vis-setje en alle panto's voorzien van een draadje op veilige hoogte zodat ze niet blijven haperen achter tunnelportalen of bruggen. 3. Het depot met alle locs met panto's in de lucht. 4. -5. Als eerste stammetje wordt 618 met de GEX de baan opgestuurd. 6. -7. Kroko mocht vandaag ook van de partij zijn met een kleurig stammetje. 8. -9. In een eerder bouwstadium mocht gastloc en wagons al eens rondtoeren op Elliot zijn buitenbaan.
1. Het station van Myrdal. 2. We nemen afscheids van de Flamsbaan die ons het kleine stukje van Vatnahalsen naar Myrdal. 3. En raad eens welk type trein ons naar Oslo brengt. 4. Hoogtes van meer dan 1200 meter worden bedwongen door onze trein, is niks naar Zwitserse normen, maar toch..... 5. Overvloed van groen en natuur. 6. In Oslo ingescheept op de nachtboot naar Kopenhagen, een blik op de stad. 7. Het laatste stukje Noorwegen in de ondergaande zon. 8. In Kopenhagen stappen we op een diesel-electrische versie van de ICE. 9. En waarempel, tussen Denemarken en Duitsland rijdt deze ICE een ferry op.
Dat was het dan, ik hoop dat jullie wat genoten hebben, het is zeker de moeite waard om Noorwegen te bezoeken, maar Zwitserland zal mij toch altijd wat meer in het hart liggen.
Deze reis kan je boeken bij Treinreiswinkel.nl (zoals vele andere treinarrangementen).
10. Algemeen zicht op het station van Flam. 11. In de museumshop een petje van de Flamsbanen gekocht. 12. Haltepunt Vatnahalsen, daar stapten we af voor ons hotel, in the middle of nowhere. 13. Vanop het terras van het hotel : zicht op de Flamsbaantreinen. 14. En van het uitgespaarde inkomgeld van het museum een fris biertje. 15. Vanuit de hotekamer : op driekwarthoogte zie je net de bovenleidingsmasten van de lijn Bergen-Myrdal-Oslo.
1. Om het station van Bergen te bouwen hebben ze waarschijnlijk stenen gebruikt van de fjordwanden. 2. Voor de rit Bergen-Voss kwam er soort voorstadstrein op de proppen. 3. Vanaf Voss een bus langs enkele bochtige trajecten. 4. Deze kan ik jullie niet onthouden, waterval met regenboog. 5. Met de boot naar Flam en met mooi weer komt het landschap weer tot zijn recht. 6. In Flam, stel je voor een spoorwegmuseum, en gratis inkom. Daar pakken we straks een biertje op. 7. Uit de kluiten gegroeide locs 2 stuks per trein gaan ons de hellingen van 55 promille optrekken/duwen 8. Waarschijnlijk één van de spectaculairste normaalspoorbergbanen : de Flamsbaan. 9. Een kijkje door een spleetje in een lawinegalerij.
1. Vanaf Geiranger gaan we weer de boot op naar Hellesylt. 2. Natuurlijk te over watervallen en prachtige uitzichten, maar deze is toch de topper de waterval van de Zeven Zusters. 3. Nog even genieten van het prachtig weer want we gaan seffens per bus verder en naar een andere fjord en daar zal het weer aardig wat minder zijn. 4. Alhoewel slecht weer ook een bepaalde sfeer heeft. 5. Van in het interieur van deze snelle boot konden we op een TV scherm het traject volgen in alle knussigheid. 6. Om in Aalesund een mooi zicht over de stad te hebben moeten we ff 418 trappen doen, een lekkere ochtendwandeling. 7. En dit is dan het resultaat na de beklimming. 8. Verder gaan we dan toch een wandeling doen, regen of niet. 9. 's Avonds om 24.00 uur moesten we de boot op, de Hurtigruten, vaart de Noorse kust af van noord naar zuid en terug.
1. Het vorige traject was volledig met de trein. Nu gaan we een stukje met de bus en boot. Eerst langs de Trollstigen naar Oye met de bus en dan met de bus de veerboot op en dan verder naar Geiranger. 2. Indrukwekkende waterval aan de Trollstigen, de bus slingert zich langs haarspeldbochten omhoog. 3. Op hoogte gekomen krijgen we weer een mooi vergezicht. 4. Nog eens de waterval vanuit een ander standpunt. 5. De eerste, en niet de laatste fjord die we oversteken. 6. De veerboot op de terugweg. 7. De Geiranger-fjord vanuit de hoogte. 8. Zicht op de fjord vanuit de hotelkamer. 9. Vermits de Noren de midzomer (langste dag) hevig vieren, werden wij in het hotel getracteerd op koffie en gebak, iets verder werd een vreugdevuur aangestoken, een traditie die in heel Noorwegen wordt opgevolgd.
1. De meeste IC verbindingen bij de NSB worden verzorgd door deze kantelbaktreinen. Ik vindt ze eigenlijk niet erg mooi, maar ze zijn wel efficiënt in het afwisselende Noorse landschap. 2. Rustig kabbelt een riviertje onder de spoorbrug door 3. Wijdse landschappen ontplooien zich voor ons 4. Bergtoppen in de sneeuw 5. Van tijd tot tijd stromen ze wat minder rustig, de riviertjes 6. Watervallen 7. Van tijd niet makkelijk fotrograferen door die treinramen, reflecties en soms vuile ramen 8. Op het einde van de Rauma-lijn opent de vallei zich en vergezichten te over. 9. Van het zien van al dat water kreeg ondergetekende dorst en zette ik mij op een terras met een welverdiende (waanzinnig dure) pint bier.
1. Na de rit van Roosendaal naar Arnhem, die voorspoedig verliep, loopt 1613 met de City Night Liner naar Kopenhagen binnen met een vertraging van 20 minuten. Na het nachtelijk ritje door Duitsland was dit aan de Deense grens opgelopen tot ruin 1 uur. Geen nood we begonnen met goeie moed aan het ontbijt. 2. Helaas, de Deense Eloc 3010 had die dag zijn kuren en ging zowat vijf keer onderweg in dwangremming en we konden overmatig genieten van het landschap. Resultaat : in Odense moesten we overstappen in een dieselstelletje, dat ons naar Kopenhagen bracht met als eindvertraging 1u30min. Daar konden we tijdens het wachten op onze verbinding, gadeslaan hoe onze defecte trein werd binnengesleept. Stilletjes druipt 3010 af naar het depot. 3. Mooie stationshal hebben ze daar in Kopenhagen, de draagstructuur is grotendeels in hout en mooi onderhouden. 4. Alsof het noodlot ons achtervolgde komt er i.p.v. de X2000 een vervangend SJ-stelletje ons oppikken. Wegens technische problemen moeten we in Malmö overstappen in onze definitieve trein naar Göteborg. 5. Dit 'em dan de Zweedse X2000 met kantelbaktechnologie ...... 6. En interieurdesign hoogstwaarschijnlijk van Ikea. 7. Gaat lekker door de bochten en in de rechte lijn ver boven de 200 km/u 8. Het is de 21e juni dus hoe noordelijker, hoe meer de middernachtzon gaat te zien zijn. 9. Na het overstappen in Göteborg is het nog effe naar Oslo waar we zullen genieten van een lekker bedje.