The ancient, somewhat forgotten plant of rhubarb is startet on a famous advance. In England and France that owe it to the cooks, who the vegetables -or is it fruit ? use again and again it in their preparations. In our country the Western
Flemish farmers are the greatest producers,such as the married couple Louwagie Zyde of Gijverinkhove (Alveringem).Pol Louwagie and Katrien Zyde cultivate 65 aren rhubarb. Whit it they are the greater professional growers. We cultivate 15 sorts vegetables.As well as corn salad and fennel,rhubarb is one of our specialitys?
We already cultivate rhubarb since 1999. Rhubarb can you leave eight year before you have to replace the plants.Consequently that is easy. But the harvest happens manual and is very labour-intensive,says Pol Louwagie.
The rhubarb ,is it engaged in a come back ? We supply in the auction the red rhubarb,because theres also green one for the industry and I note the buyers are ready to pay for that good prices. Sure rhubarb is on price again.
I think a lot of people are looking for good product of nature of earlier. Rhubarb fits exellent in that trend, tells
Pol Louwagie. Rhubarb is a bit a rough plant,but you can make much delicious preparations with that old-fashioned
Peppermint stick. We have a farmshop.There we sell not only rhubarbstems,but also all sorts products who are
Originate from rhubarb thus Paul louwagie. why rhubarb is so delicious in the kitchen ? Just like apple rhubarb makes fresh and fruity your dish. Of course rhubarb is very wholesome and very rich in vitamins. Our ancesters already knew that,thus Paul Louwagie.
The Warandefarm is on the Elzendammestraat 11 in Gyverinkhove. Tel. 058 29.86.26
E-mail :rhubarb@hetwarandahof.be Info :www.rabarber.be
1.Het was op een souper waar veel genodigden aanwezig waren.
Churchil dronk nogal veel,en zijn buurvrouw aan tafel,een gravin of zoiets, verweet hem dat hij teveel dronk en dronken was.
En U,U bent een lelijke vrouw !antwoordde Churchil.
Maar morgen is dat dronken zijn van mij voorbij !....
2.Op een belangrijke bijeenkomst hield Churchil een toespraak.
Op een bepaald moment werdt hij onderbroken door een vrouw die hem toeriep :Moest gij mijn man zijn dan deed ik vergif in uw kop thee. Waarop Churchil terug riep :Mevrouw,moest u mijn vrouw zijn,dan zou ik graag die kop thee met gif opdrinken !.
2.je hebt er bijzonder veel plezier van als je de fouten waaruit je wat leren kan vroeg in je leven kunt maken.
3.Met de geest is het precies als met de maag : men moet van hem alleen maar dingen vergen die hij verwerken kan.
4.Ik heb niets te bieden dan bloed,inspanning,tranen en zweet.
5.We zullen koste wat kost ons eiland verdedigen,we zullen vechten op de stranden,we zullen vechten op de landingsplaatsen,we zullen vechten in de velden en in de straten,we zullen vechten in de heuvels,maar overgeven zullen we ons nooit.
6.In oorlog kan niemand succes garanderen,maar alleen verdienen.
7.Onze werkelijke behoeften liggen binnen een klein bestek.
8.Was het de moeite waard u zo uit te sloven,om aan de wereld uw gebrek aan hersenen te openbaren ?
9.Trotse mensen verdwalen liever dan de weg te vragen.
10.Persoonlijk ben ik altijd bereid te leren,alleen vind ik het niet altijd leuk de les gelezen te worden.
11.Ik hou van varkens.Honden kijken naar ons op,katten kijken op ons neer,maar varkens beschouwen ons als hun gelijke.
12.Een politicus denkt aan de volgen de verkiezing,een staatsman aan de toekomst.
13.Democratie is de noodzaak om af en toe te buigen voor de mening van anderen.
14.Het leven is als een toneelstuk.Eerst speel je zelf de hoofdrol,dan een bijrol,dan souffleer je anderen en tenslotte zie je hoe het doek valt.
15.Wanneer twee mensen altijd dezelfde mening hebben is één van hen overbodig.
16.Een fanaticus is iemand die niet van gedachten kan en niet van onderwerp wil veranderen.
17.Wij zijn allemaal wormen,maar ik denk dat ik een glimworm ben.
18.Waar ligt de oorsprong van het gezin ? Die ligt bij een jongeman die verliefd wordt op een meisje een verhevener alternatief is nog niet ontdekt.
19.De inherente verdorvenheid van het kapitalisme ligt in het oneerlijk verdelen van zegeningen.De inherente deugdzaamheid van het socialisme is het eerlijk verdelen van rampspoed.
20.Democratie is geen goede staatsvorm,maar ik ken geen betere.
21.Een verzoener is iemand die de krokodil voedt in de hoop het laatst opgegeten te worden.
22.De mensen struikelen nu en dan over de waarheid,maar de meesten krabbelen haastig overeind en lopen snel door alsof er niets was gebeurd.
23.Ik ben bereid mijn Maker te ontmoeten.Maar of mijn Maker klaar is voor de enorme eer om mij te ontmoeten is een andere zaak.
24.De neus van de buldog staat schuin naar achteren zodat hij ademhalen kan zonder zijn tegenstander los te laten.
25.Columbus is uitgevaren zonder te weten waarheen.Hij is teruggekomen zonder te weten waar hij geweest was. En tot op de huidige dag moeten wij voor zijn reis betalen.
Op30 november 1874 wordt winston Churchil geboren in Blenheim Palace,Engeland.Zijn moeder,van Amerikaanse afkomst,was Lady Randolph Churchil.Hij was de kleinzoon van de 7e Duke van Malborough aan zijn vaders kant van de familie.Veel van zijn voorouders waren dan ook van aristocratische afkomst.Tijdens zijn jeugd heeft hij op veel bekende Engelse scholen gezten,zoals Harrow,waarna hij eindelijk zijn ambitie,een carrière in het leger,vervulde.Nadat hij een aantal jaren gevochten had in verscheidene delen van het Britse rijk,begon hij zijn politieke carrière met een zetel in het parlement.Tussen 1900 en 1929 bekleedde hij verscheidene posities binnen het Britse parlement.
Op 10 mei 1940 viel Hitler Nederland,Belgie en Frankrijk binnen.Neville Chamberlain was op dat moment Minister President,maar het merendeel van de bevolking vond hem een te zwakke leider in deze moeilijke tijden.men was op zoek naar een sterke leider,bij wie ze zich weer veilig konden voelen.Zij vonden dit in Churchil,die op diezelde 10e mei werd verkozen tot Minister president.Speeches met de kracht van die van Churchil waren nog nooit eerder zo gehoord in de geschiedenis van de Britse politiek en gaven de mensen weer hoop.Hoop dat ze een kans maakten om de oorlog tegen Duitsland te winnen.Na de aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, besloot de VS om ook deel te nemen aan de oorlog.Dit kwam als goed nieuws voor Chuchil,die er van overtuigd was dat het goede uiteindelijk zou overwinnen.De rest van de oorlog zal bij iedereen bekend zijn;D-Day was een succes,hoewel er vele soldaten sneuvelden.In 1945 kwam de Tweede Wereldoorlog tot een einde,maar Churchil was nog niet klaar met zij politieke loopbaan.
In 1951 werd hij herkozen tot Minister President,maar vanwege gezondheidsredenen werd hij gedwongen om af te treden.Hij stierf op 24 januari 1965 in Hyde Park in Londen. Hij is negentig jaar geworden.
Snuchtens vroeg gingn we de koeien melkn mit dhand.je zat up é blokstoel bi de koe mi é seule tusschen je beenn,é mo trekn overans an twee speenn.Twaren toen nog ol ro koeien.Jadde taie koeien om te melkn en jadde gemakkelijke.De toie moste je meer jen handn toeduwn en trekn.We waren dikkers mi tween of drien om te melkn.Achter tmelkn toe mi die seuln melk na nachterkeukn om num of te roomn in nofromer die draoide mit nelectric.De room kwam ol é kleen buzetje in é seule en de vlotemelk ol é grodder buze in é kupe.De vlotemelk gaven we toen an de kouvers en de zwienejoen.Ekee in é weke goten we toen de room in de keirn en we keirdn toen.De keirn moste ezo é drikart toet é eure draoien en jadde toen butter.Kpeisn do djuste up é sprikwoord ok dao schrieven over butter:Je kut nie ol en,vele butter en vette mesens.Tis zekers omdan de mesens osan iepn an tkeirn.die butter was toen no de kelder edaon en most ekneed zien om ol twater derut te duwn,entoen in roln van é kilo of é oven kilo é daon zien.Mi moedre verkochtte toen de butter ébitje thus,mo ze gieng ook no de mart dermij nor Ieper.Ken nog mij ewist no de mart in Ieper.Moedre en nog andre boerinn stoegn dao in é reke in dhallen mi nulder mande mi butter bie nulder.En de buttermarchans kwamn dao en ze paktn mi nulder vinger é bitje butter en ze staken dat in nulder moend om te proevn,mo kweet ni mee onze dat toe uitspogen of nie,want je kut toch die butter nie ollemale upeetn.
Ja, en nu over etwot anders: die beestn we mosten dat toen ollemale messchen mit de grepe en de korwagn en na de messing voeren.Ze mostn ook ollemale teetn en. Ot winter was en tvroos enoug om mes te voeren,toen stakn we de karrn in de messing en we laddn mes mit de grepe.Den eenen ladde tmes en en andern voerdet na tstik.Up tstik moste je dat mes oftrekn,olle acht stapn é noop.De reken mostn ook acht stapn van mekaar zin.Dat was ton om later open te smittn,ook mit de grepe.
Twas toen ook è schoonn tied,mo ja twas vele meer handwerk.Mo ja twas ook meer volk op dhofsteen.de menschen adn geen zuk é beestn lik nu.Lik wieder,wieder an misschien é koe of dertiene,é twintieg jonge beestn,en é zwienemoere of tiene.De boern adn biekan ol é knecht en é mesen.Ot oest wos gingn wieder noest gaon afdoen met de pekmachine die was voortetrokken deur nuze drie perdn.En achterna mosten we toe nog ol die boendels uprapn en in stuken zetn.Ot stief droog were was mosten we toen achter enige dagen die stuken geste en terwe inhaln mi de wagen en de perdn.twas osan met de staonde wagen,tis te zegn é wagen die up tstik was an tlaon en een die in nhangaar was an tlossen.Twas nogal lastig werk en tmoste nogal zere gaon,beest dat tschoonwere was. Mie vadre ad een van deerste é pekmachiene é kocht,twas é masey-harris. Nu om vors te doene ik vorkte nogal dikkers up tstik,tis dao dak nogal é bitje spiern é kwikt en,up tstik aje nog ottemets é koed wiendige.Twas zwaor werk,twee boenels mi ekee omhoge steekn,mo ja tvoer vulde ezo zere,é je moste ook zien danze nie mosten wachtn in nhangaar.Ken nu nog die lange vorke wamei dakke zovele schoven na boven é stoken en.Ja,in nhangaar was took zwaor werk voe drie man.Een die vorkte ,een die benaar smeet en een die tweg lei.Tkwam lastiger ot te kee omhoge moste é smeten zien. Nu, ot nnoest é kee in tdroge was,was tol vele. Toen é tid later kwam de desmachine,mo we mosten ze zelve haln met de perdn.twaren zwaore machinn;jadde nduvel die de desmachine dei draoin,toen aje ndesscher en olachter stoeg de presse.En die drie mosten schone in é rechte reke staon,want ze mosten olledrie verboendn zin mi é lange bree rieme om te werkn mi de desmachine.
Die menschen moste ol eten kriegen snoens en snavens,de vrouwn adden nog é bitje werk wi voe ol dat teten te makn.Nulder aanzichte van die mann was oe zo zwort lik kweet niewukke van tstof.
1 Wanneer had de slag te Fleurus plaatsen wat gebeurde er toen met ons land?
In1794.Dan werd ons land bij Frankrijk gevoegd.
2 Was het toen een gelukkige tijd voor ons land?
Neen,want.
A De mensen werden behandeld als slaven.
B Graan en voedsel werd opgeeischt voor t leger.
C De zware belastingen moesten in klinkende munt betaald worden.
D De Franschen betaalden met waardelooze papieren assignaten.
E De klokken en kunstschatten werden geroofd uit kerken en kloosters.
F De priesters werden vervolgd en de kerken gesloten.
G De kerkelijke goederen werden verkocht.
H de jongelingen werden in het Fransch leger ingelijfd.
3 Hoe was het in onze streek gesteld in dien tijd?
De Franschen vielen langs Roesbrugge in onze streek en verjoegen de Oostenrijkers.De vrijwilligers uit onze streek moesten den25 April 1794 wijken van Roesbrugge naar Crombeke en over de Vleterbeek.
Toen de vluchtelingen aan de Vleterbeek kwamen,dan werden er veel gedood, mishandeld en teruggedreven door de Fansche dragonders die de Steenenbrug,de Hooge brug en de Eikenbrug bezetten. s Avonds stonden Stavele,Eversham en Elsendamme in brand. De abdij van Eversham werd geplunderd.De toren alleen bleef recht maar werd door de Franschen in 1811 afgebroken.
Na 25 April werden vooral Oostvleteren,Reninge en Pollinkhove geplunderd.
1Juni1794.Fransche aanval op Steenstrate en fort Knokke.
3 Juni1794fort Knokke en Steenstate overmeesterd.
Ieper hield stand maar was ingesloten.
17Juni overgave van Ieper.
Veurne ambacht stond onder water- Nieuwpoort werd ingesloten en moest zich den17 Juli overgeven aan de Franschen (Generaal Van damme.)
25Juni1794. Slag te Fleurus.
Merkt op :
1De Franschen vielen ook in ons land langs Westouter,Reninghelst enz.
2Veurne ambacht bleef overstroomt tot na maart 1795.
Geboren op t eiland Corsica. Was een bekwaam officier en algauw opperbevelhebber van het Fransch leger. Later keizer van Frankrijk. Deed de godsdienstvervolging eindigen maar nam later zelfs den Paus gevangen. Werd gehaat om zijne talrijke oorlogen waaraan onze lotelingen moesten deelnemen.
Hij werd verslagen en verbannen naar t eiland Elba. Doch keerde terug.
De nederlaag van Napoleon te waterloo in 1815 verloste ons land voor goed van de Franschen en Napoleon werd verbannen naar t eiland St Helena.
Weet U welke gegevens van U op het Internet staan ?
Probeer eens in de toekomst een Pizza te bestellen via de telefoon.
Telefoniste: Pissa Hut,goede morgen.
Klant: Goede morgen, ik wil bij U bestellen.
Telefoniste: Mag ik uw Rijksregister nummer,meneer ?
Klant:Mijn Rijksregister nummer is de 222 0033653 52
Telefoniste:Dank U meneer Jan Vandenbroecke.Uw adres is wel Haachtsestraat 256,en uw telefoonnummer 02-258 54 22.Uw telefoon op uw werk bij Pompidom is de 02-258 89 65 en uw GSM 0475-65 25 32.Vanuit welke locatie belt U ons ?
Klant:Euh .ik ben thuis.Vanwaar haalt u al deze info over mij ?
Telefoniste:Wij zijn op Het Systeem aangesloten,meneer.
Klant:(zucht hier diep)Goed dan!Mag ik dan twee pizzas met vlees
Telefoniste:Ik denk niet dat dit een goed idee is,meneer
Telefoniste:U lijdt volgens uw medisch dossier,aan hoge bloeddruk en u hebt een te hoog cholesterolgehalte in uw bloed;uw ziekteverzekering weigert de gevolgen van een zo schadelijk eetgedrag te vergoeden in geval van problemen.
Klant:Oei!Wat suggereert u anders ?
Telefoniste:Waarom zou u onze Pizza met yoghurt en soja niet uitproberen.U zult dat ongetwijfeld heel lekker vinden.
Klant:Waarom denkt u dat ik die pizza zal lusten?
Telefoniste:U hebt onlangs het boekLekkere recepten met sojain de lokale bibliotheek uitgeleend.
Klant:Weet u dat ook al?Okee.Graag twee grote.Hoeveel moet ik u?
Telefoniste:Dit lijkt me net voldoende voor u,uw vrouw en uw vier kinderen.Het kost 39.99 Euro.
Klant:Ik geef u het nummer van mijn kredietkaart.
Telefoniste:Sorry,meneer,maar u hebt al uw maandelijks toegelaten bedrag overschreden.U zal ons in cash moeten betalen.
Klant:Ik haal vlug cash uit de muur voor dat uw verdeler langs komt
Telefoniste:Dat zal ook niet gaan,omdat er niets meer op uw bankrekening staat.
Klant:Dat is uw zaak niet.Stuur maar die pizzas hierheen.Ik zal wel cash hebben.Hoelang duurt het tot ik ze krijg?
Telefoniste:We hebben voor het ogenblik wat vertraging,meneer.U krijgt de pizzas over ¾ uur bij u thuis geleverd.Bent u gehaast,kunt u ze hier komen afhalen nadat u cash bent gaan halen,maar pizzas per motor vervoeren is op zn minst acrobatisch.
Klant:Hoe weet u in godsnaam dat ik een motor heb?
Telefoniste:Ik lees hier dat u uw afbetalingen van uw auto niet meer hebt kunnen doorbetalen en dat uw wagen aangeslagen werd.Maar uw Harley is betaald,en ik veronderstel dat u die zou gebruiken.
Klant:@#%$@&?#!
Telefoniste:Mag ik U verzoeken om beleefd te blijven,meneer,want u bent reeds op 18 juli 2006 veroordeeld geweest wegens belediging van een politieagent.
Klant: (Sprakeloos)
Telefoniste:Iets anders meneer?
Klant:Neen,dank u..Toch wel,vergeet niet om mij ook de twee liter Cola gratis te leveren zoals het op uw advertentie staat.
Telefoniste:Sorry,maar een uitsluitingsclausule in onze publiciteit verbiedt ons om gratis dranken die suiker bevatten aan diabetici voor te stellen,laat staan te geven.
Dit is een verhaal dat niet geschikt is voor gevoelige lezers.En ook niet voor ambtenaren van de Mestbank,Sanitel of de Premies.
Het was een zondag zoals alle andere.Zou je denken.Maar toch hing er iets in de lucht.
Zoiets als van die dagen dat je misschien beter niet zou opstaan.Nochtans, de boer deed die morgen zijn gewone werk,s middags was er friet met lekkere biefstuk van een zelfgekweekte vaars. Maar tijdens het eten was het merkwaardig stil. Terwijl vrouw en kinderen de afwas deden las hij nog een beetje in zijn favoriete landbouwweekblad, maar zijn gedachten waren er duidelijk niet bij. De kinderen dropen één voor één af.
De boer zuchtte en zuchtte,het leek onvermijdelijk,tot plots zijn vrouw ingreep en vroegzullen wij er nu maar aan beginnen ?
Zonder op antwoord te wachten legde zij een bruine envelop op tafel.
De Mestbankaangifte.
Er was geen ontkomen aan. Eerst de perceelsregistratie nazien,zouden ze nog iets veranderd hebben aan de bemestingshoeveelheid,of ligt er nu alweer een beetje meer in de natuur. Alles optellen, de verhoogde bemesting voor een tweede teelt niet vergeten. Dan de dierregistratie. Verdorie, nu dat het sinds Nieuwjaar zo druk was op de boerderij met al die kalvingen zijn de laatste maanden nog niet ingevuld. Best dat ze nog niet op kontrole gekomen zijn van de Mestbank of dat zou weer minstens 500 kosten tegen dat ze hun stylo uithalen. Ja, dan zullen we in Sanitel even moeten terugtellen zeker. Maar allé,waar ligt die inventaris nu,ik weet zeker dat ik hem sedert de laatste controle weggestokn heb,want ik had er toen ook een hele zondag werk aan? Ha, hier in de envelop tussen de oude papieren die je 5 jaar moet bewaren voor ik weet niet wie zijne heiligheid. En nu tellen. Die vaars Roza,was die 31 januari al gekalfd of niet, is ze dan in de categorie van 1 tot 2 jaar,is ze een melkkoe of een ander rund. t Is toch bijlange niet zo gemakkelijk als ze dat in de uitleg kunnen doen uitschujnen.
Goed, we hebben nu de dieren,elk in hun rubriek,dus nu hebben we al hetgeen geproduceerd is. Even rekenen : productie min afzet op eigen grond is . oei,nog teveel over. Maar ja,natuurlijk,er is nog mest afgezet met goedgekeurde burenregeling,maar waar zijn die papieren ? Ik heb er hier enkele in de map. Zouden er nog in het bakje van de traktor liggen ? Even naar buiten gaan kijken,ja gelukkig,ik denk dat ik ze nu allemaal heb.
Die schone zondagnamiddag schuift voorbij,een slok koffie tussenin zorgt ervoor dat de tas omvalt,natuurlijk recht naar die officiële papieren. Miljaarde.
Nu moeten ze nog weten wat er in stock zat. Dus weer naar buiten, de meetstok door de rooster,de hoeveelheid van nu min de hoeveelheid begin stalseizoen en terugrekenen naar 1 januari. t Is nie moeilijk,t is gemakkelijk. Maar t vraagt een beetje tijd. Ze vragen nu ook nog hoeveel kunstmest er gestrooid is. Vrouwe,kijk eens in de grote factuurboek en neemt eens van alles een kopietje. Is er overschot aan mest verwerkt geweest ? Natuurlijk niet, niemand wil koeienstront om te scheiden of te drogen,daar zitten veel te veel vezls in.
Het melken en voederen brengt wat rust,maar die is van korte duur, want voor de wateraangifte vragen ze nu nog hoeveel water verbruikt werd,dus weer naar buiten om op de verzegelde teller te gaan kijken, en opnieuw even zoeken naar de factuur van de watermaatschappij. En dat allemaal om ons twee keer te doen betalen,zowel voor het oppompen als voor het lozen. ER steekt ook nog een brief bij voor een enquête over de mestopslag. Hup,de vuilbak in,ze moeten maar geen twee keer hetzelfde vragen.
Alles is nu ingevuld in het klad,maar toch knaagt er nog iets. Er zou eens iets moeten verkeerd ingevuld zijn. ZE kunnen daar meteen een fikse boete voor opleggen van 1 per kilo. Of ze kunnen later misschien verkeerde gegevens gebruiken bij het toekennen van vegunningen. Dus toch beter morgen nog eens met alle papieren naar de boekhoudster gaan. Dat zal wel weer een pak geld kosten,maar t zal dan toch zeker juist zijn. Bij de Mestbank moet je niet zijn,want wij hebben daarvoor geen tijd,je moet maar de toelichting lezen.
En met deze laatste beslissing blijkt de droeve bui die heel de middag en avond bleef hangen plots over te waaien en word de moderne administratieve slaaf weer een echte boer die vlug nog eens naar zijn koeien gaat kijken voor het slapengaan. Ondertussen ruimt de boerin de papieren op en wacht op de boer want straks,misschien .
Dit is natuurlijk een volledig verzonnen verhaal.
Of toch niet ?
Ontsproten aan de pen van Luc Callemeyn van Zuivelboerderij Balie hof
Urbanus zingt De wereld is om zeep,er gebeuren rare dingen,het laatste oordeel is niet ver meer af.
Wanneer een mens stervende is wordt of werdt dikwijls bij hem gebeden.Ik las eens ergens dat bijt sterven een soort onzichtbaar gevecht plaats heeft om de ziel van de stervende;tussen de goede geest of engel en de kwade geest of duivel. De ziel is ook een geest,en na de dood gaat die ziel ofwel naar de hemel of naar de hel of naar het vagevuur.
Mijn catechismus van vroeger ziet het als volgt :
Hel betekent onderaardse plaats.Men moet wel onderscheid maken tussen 4 plaatsen.
1.De hel der verdoemden,plaats van eeuwige straffe.
2.Het voorgeborgte der hel,waar de zielen zijn der kinders die zonder doopsel sterven.
3.Het vagevuur,plaats van tijdelijke straffe en zuivering.
4.Het voorgeborgte der oudvaders.
De zielen der 1ste en 2de plaats moeten Gods aanschijn voor alle eeuwigheid derven;de andere alleen voor eenigen tijd. De ziel van Christus is, zo niet tot de andere voorzeker tot eene dier plaatsen nedergedaald,te weten,tot het voorgeborgte der oudvaders. Om de zielen van de heilige oudvaders en ook van anderen,die in Gods liefde gestorven waren,te troosten en te verlossen.
Ook het vagevuur is eene plaats onder de aarde in dewelke de zielen der overleden christenen of geloovigen gezuiverd( of gevaagd ) worden,namelijk door het vuur en andere pijnen;en zij worden gezuiverd van alle schuld van tijdelijke pijnen die zij voor hunne vergeven zonden nog te lijden hebben.
Christus is zonder iemands hulp en door zijn eigen macht ten hemel geklommen;veertig dagen na zijne verrijzenis.
Na de dood van een mens wordt zijn ziel terstond bijzonderlijk geoordeeld.
De zielen der overleden christenen gaan als zij van deze wereld scheiden tot eene van deze drie plaatsen,te weten :
Tot den hemel,tot de hel,of tot het vagevuur.
Wat is te zeggen verrijzenis des vlees ?
Dat de dode lichamen der mensen door de macht Gods wederom uit de aarde zullen opstaan en levend worden.
De dode lichamen zullen verrijzen : elk in zijn natuurlijk en volmaakt wezen,en nogthans zeer verscheiden in hoedanigheid.
De lichamen der heilige mensen zullen glorieus zijn,d. i. heel klaar en schoonblinkend,licht,subtiel en onlijdelijk.
De lichamen der verdoemden integendeel zullen duister zijn en vuil, zwaar,grof en heel gesteld om te lijden.
Dat Christus zelf het laatste oordeel zal komen doen,dat heeft hij menigmaal voorzegd.
Christus heeft tegelijk voorzegd dat eenige tekenen zijn komst zullen voorkomen of voorafgaan.
1.Eene geweldige vervolging die de boze antichrist zal teweegbrengen of verwekken.
2.Verscheidene schrikkelijke rampen of plagen,zoals hongersnood,oorlog,pest.
3.Een vuur dat alle dingen,die op aarde zijn,verslinden of ontbinden zal,of verteren.
Christus,God en mens,die nu glorieus in den hemel is,zal met zijn menselijk lichaam komen oordelen;
Hij zal zienlijk zijn en met grote glorie verschijnen.
Christus,de Rechter,zal dan alle mensen oordelen die ooit geleefd zullen hebben.
Zullen de doden tot den laatsten dag toe zonder oordeel wezen?
Neen : want elk wordt terstond na de dood bijzonderlijk geoordeeld;maar dan zullen de lichamen te zamen met de zielen,en dat in de tegenwoordigheid van alle mensen,geloond worden.
De levenden die Christus oordelen zal,zijn degenen die omtrent den tijd van t oordeel leven zullen.
Wat vonnis zal Christus in het oordeel geven ?
De goede mensen zal hij met grote liefde tot zich roepen en hun den hemel geven; maar de kwade zal hij met uitnemende gramschap van zich in de eeuwige verdoemenis jagen.
Buiten de gemeenschap der Heiligen zijn :
De ongedoopten,zoals heidenen,turken,joden,dezen die in den kerkelijken of geestelijken ban zijn.
---De ketters komen wel onder de naam van christenen,maar zijn toch buiten de gemeenschap der Heiligen,omdat zij met hardnekkigheid volgen,niet de waarachtige,maar vervalste lering van Christus.
----De geloofsverzakers zijn ook buiten de heilige Kerk.
---De schismatieken hebben wel het doopsel en geloof ontvangen,maar zij erkennen den Paus van Rome niet als hetzienlijk hoofd der heilige Kerk,en zij willen onder zijne gehoorzaamheid niet staan.
1.vrijwillige doodslag 2.onkuisheid tegen de natuur 3.verdrukking van armen,weduwen en wezen 4.achterhouding van het loon der werklieden.
Andere zonden :
De doodzonde en de dagelijkse zonde.
Wat zwarigheid heeft het oordeel ?
Ten eerste : dat eenieder daar zal moeten te voorschijn komen.
Ten tweede : dat de Rechter onbewegelijk zal wezen.
Ten derde : het vonnis onwederroepelijk.
Wat zullen de verdoemde zielen lijden in de hel ?
Ten eerste : de onbegrijpelijke zware beroving van het goddelijk aanschijn.
Ten tweede : de knaging van de consciëntie.
Ten derde : het derven van al wat eenigszins zoude mogen troosten.
Ten vierde : den brand van het smertend en onblusselijk vuur.
Ten vijfde : en boven al,de ellendige eeuwigheid.
Welke is de meeste blijdschap des hemels ?
Het goddelijk aanschijn te aanschouwen,e, in God alle goed te genieten.
1.De Heiligen zullen niet allen gelijk zijn in glorie.In dit leven heeft de eene min, de andere meer goede werken gedaan en verdiensten vergaderd;en in den hemel zal elkeen hebben naar of volgens zijne verdiensten.
2.Het opperste goed is God : de meeste blijdschap des hemels is God,het opperste goed te bezitten,d. i. het goddelijk aanschijn te aanschouwen en in God alle goed te genieten,of behalve het opperste goed,zullen de zaligen nog iets,tot hun geluk bijgevoegd,genieten,te weten :
a.Het schoon gezelschap der engelen.
b.De gemeenschap van alle Heigen.
c.Eene blijde gedachtenis van de altijddurende zalige eeuwigheid.
3.Ook de lichamen der zaligen zullen hun deel hebben in de glorie : in de verijzenis zullen zij verscheidene gaven ontvangen,die zij in den hemel zullen bewaren :
a.Zij zullen blinken boven alle klaarheid.
b.Vlijtig zijn en snel boven al wat licht en snel is.
Tegenover het groeiende protestantisme beklemtoont het concilie van Trente(1545-1563) sterk het sacramentele karakter van de biecht. Het legt daarbij grote nadruk op de belijdenis en het berouw. Het concilie spreekt uitdrukkelijk uit dat de biecht als sacrament door Christus aan de kerk is gegeven. Bedienaars van de biecht zijn de bisschop en de priesters,deze laatsten althans voor zover zij de vereiste volmacht hebben gekregen. Alle zogeheten doodzonden dienen te worden beleden. Ouderen onder ons weten hoezeer de biecht tot geruime tijd na de tweede wereldoorlog een belangrijke plaats innam in de katholieke kerk. Menigeen ging maandelijks te biechten. Ook de kinderen volgden deze praktijk vanaf de tijd dat zij de eucharistie ontvingen. Wie niet elke maand biechtte, deed dit althans enkele malen per jaar,met name tegen Allerheiligen,Kerstmis en Pasen. De biechtpraktijk was pastoraal van groot belang. In de priesteropleiding werd daaraan veel aandacht geschonken.
Ondertussen is de privé biecht uit het gezichtsveld van heel veel mensen verdwenen. Men kan dit betreuren. Eeuwenlang immers is de biecht beleefd als heilsgebeuren. Een eigen kenmerk van de privé biecht ligt in de ruimte die ze schept voor een persoonlijke belijdenis,een persoonlijk gesprek en een persoonlijk woord van vergeving. Anderzijds is het begrijpelijk dat de biechtpraktijk zozeer is afgenomen, bijvoorbeeld wegens minder gelukkige ervaringen of het beeld van een routine of wetspraktijk.
Boetevieringen
Ondertussen zijn de zogenoemde boetevieringen opgekomen. Daarin leggen de gelovigen samen en hardop een schuldbekentenis af. In een korte stilte kan iedereen trachten te komen tot een meer persoonlijk toegespitste en in stilte voltrokken bezinning en inkeer. De priester spreekt na een prediking een algemene voorbede uit en verkondigt barmhartigheid en vergeving van zonden voor ieder die tot inkeer is gekomen. Het kerkelijk leergezag heeft intussen de boetevieringen erkend als zinvol en heilzaam. Maar in de officieel kerkelijke uitspraken worden ze ( nog ) niet beschouwd als sacrament (in de strikte zin van dat woord ). Men stelt zich ten opzichte van boetevieringen terughoudend op en dringt aan op een nieuwe beleving van de privé biecht. Ook wordt vastgehouden aan de bepaling van het concilie vanTrente dat de zogenoemde doodzonden moeten worden beleden in de privé biecht. Wat er verder van zij, boetevieringen zijn uit de praktijk niet meer weg te denken,al (b)lijkt her en der de belangstelling ervoor af te nemen. Tevens hopen we dat christenen op een of andere wijze de weg terugvinden naar de privé biecht,die overigens in verschillende vormgevingen kan plaatsvinden.