1 Deodatus Van Oeckel is geboren op 17-05-1874 in Lichtaart. Deodatus trouwde, 28 jaar oud, op 09-02-1903 met Maria Dierckx, 34 jaar oud. Maria is geboren op 11-05-1868 in Kasterlee.
Kinderen van Deodatus en Maria:
1 Jan Van Oeckel, geboren op 15-01-1904 in Oud Turnhout. 2 Frans Van Oeckel, geboren op 21-12-1904 in Oud Turnhout. 3 Jozef Van Oeckel, geboren op 18-03-1906 in Oud Turnhout. 4 Maria Amelia Van Oeckel, geboren op 30-12-1908 in Oud TurnhoutVolgt 1.1. 5 Josephine Van Oeckel, geboren op 20-10-1910 in Oud Turnhout. 6 Anna Van Oeckel, geboren op 15-07-1912 in Oud TurnhoutVolgt 1.2.
1.1 Maria Amelia Van Oeckel is geboren op 30-12-1908 in Oud Turnhout, dochter van Deodatus Van Oeckel en Maria Dierckx. Maria Amelia trouwde, 21 jaar oud, op 11-02-1930 in Oud Turnhout met Jozef Willem Bastiaensen, 23 jaar oud. Jozef Willem is geboren op 10-03-1906 in Vorselaar, zoon van Karel Bastiaensen en Maria Catharina Mertens.
Bron; Geneanat
1.2 Anna Van Oeckel is geboren op 15-07-1912 in Oud Turnhout, dochter van Deodatus Van Oeckel en Maria Dierckx. Anna is overleden op 31-08-1991 in Turn hout, 79 jaar oud. Anna trouwde met Albert Luyckx.
Bron; Bidprentje Rudy Cornelis
Wonende Nadorst 59 Oud Turnhout
Bron ; Statis Animarum St Bavo Oud Turnhout (Verblijfplaats van de inwoners van de Parochie St Bavo Oud Turnhout)
Was men vroeger behoeftig of had men geen ouders meer dan zat men met ellende.
Hebben de mensen nu het OCMW als laatste redingsplank, toen sprak men van de Tafel van de Heilige Geest.
Een aangestelde ( H.Geestmeester) die jaarlijks benoemd werd beheerde de gelden. Deze fondsen kwamen van schenkingen en van gronden die verhuurd werden.
De gemeenschap ( gemeente) waartoe men behoorden was verplicht om de armen en wezen te onderhouden, dit om bedelarij te voorkomen.
Dat dit niet altijd het geval was getuige dit schrijven van de secretaris van Meerhout aan de pastoor van Hulshout.
We spreken van 1734.
Bron: OGAM nr 11 (Oud Gemeente Archief Meerhout)
MijnheerMeirhout 1 feb 1734
Seker arm ende onnosel kindt sigh noemende marianne veroft geboortig van de parochie van meerbeck hebbende langen tydt hier gedwaelt ende om goedtswille gegaen is door siekte en armoede soo ondercomen dat het niet meer en can gaen ende van coude in een schuer bij naer verstyft is gevonden, ende alsoo de lesten placcaerten raeckende darmen seer streng is ende volgens het selve ieder plaetse oft parochie de syne moet houden op groote straffe soo sende u. Eerw. Met den voerman thoonder desen voorseyde marianne.
Op dat u. Eerw. Met die weth. Ordonere aende h. geestmr oft de gene die dat toe staet de selve gaede te slaen t gene evenwel sonder de voors placcaerten soude moeten geschieden heb deer van te syn met permentie.
Mynheer Eerw ootm.
Dienaer
Du Chateau
Voetnoten
Placcaerten = verordeningen
Raeckende = die handelen over
Eerw. =eerwaarden
Voerman = Hij die het vervoerd doet van de gemeente, hij was in het bezit van paard en kar.
Thoonder = toonder
Voorseyde = die in de brief reeds vernoemd werd
Weth = Wethouderen, schepenen
Ordonere = bevelen
h. geestmr = Heilige Geestmeester
deer = de eer, het genoegen
ootm. = ootmoedigen
mynHeer den secretaris van meerhout
uw brief geschreven aen den heer pastoor van meerbeeck is aen my onderscreven bestelt maer mits den voerman presendeert voor syn vracht van dese dochter daer uw schryft seven schellingen, soo is de vraegh oft myne parochie oft H.geest dat moet betaelen, oft dat dien het moet betaelen die voerman uit werck gestelt heeft. Myn oordeel is dat het onsen H. geest het niet en moet betaelen mits ons te vooren geen weet en is gedaen, t gene had moeten geschieden indien ons de weet had gedaen geweest wy souden voor wynigen prys oft voor niet die dochter hier laeten brengen hebben, van et selve gevoelen syn oock onsen myer en schepenen die ick doen spreecken hebbe door wouter den neef onse H. geestmeester.
Kinderen van Petrus Josephus Antonius Vanheuckelom
I Petrus Josephus Antonius Vanheuckelom, geb. Geel Aart 1 juli 1882 Landbouwer, Landbouwer,herbergier, Gepensioneerde bij overlijden in 1964, Landbouwer, dakwerker Lichtaart 15 mei 1964
tr. Lichtaart 29 juni 1904
Anna Catharina Nuydens geb. Oud Turnhout 9 mei 1883 Landbouwster Lichtaart 30 maart 1958 dr. van Jacobus Nuydens en Philomena Van Den Broeck.
Uit dit huwelijk:
1. Maria Philomena Vanheuckelom, geb. Geel 4 juni 1905 Turnhout (St Elisabethgasthuis) 3 jan. 1979 tr. Jan Baptist Ceulemans 1979 2. Augustinus Jacobus Van Heuckelom, geb. Lichtaart 25 juni 1908 Fabriekswerker Lichtaart 6 april 1986 3. Franciscus Van Heuckelom 4. Joanna Maria Margareta Francisca Van Heuckelom, geb. Lichtaart(Leistraat) 21 febr. 1914 Landbouwster tr. Lichtaart 1 maart 1938 Joannes Baptista Geboes 5. Leopoldus Albertus Vanheuckelom 6. Josephus Joannes Van Heuckelom 7. Marcel Jan Karel Van Heuckelom, geb. Lichtaart 6 dec. 1926 Landbouwer,metaalbewerker,mekanieker Herentals ( Gasthuis ) 4 april 1995
Foto genomen in de Lindekens, nu bijna 50 jaar geleden. Ludo Vanwuytswinkel, Magda Vanwuytswinkel, Gust Meeus, Frieda Vanwuytswinkel en Gustaaf Vanwuytswinkel.
Het was toen de gewoonte van de koffie te houden bij de bruidegom en in de namiddag werd er gefeest bij de bruid thuis.
Na 50 jaar is het huwelijk van mijn zus en Gust gezegend met drie kinderen en 5 kleinkinderen en één op komst.
De verkiezing van zowel de Schepenen als de Borgemeesters in Meerhout gebeurde op één dag, namelijk op de Dingdag, zijnde de eerste maandag na Nieuwjaar.De Heer van Meerhout hield een ijzeren greep op de Vrijheid door zijn personen telaten benoemen. De eerste twee schepenen werden namelijk door zijn afgevaardigde de Drossaard aangesteld, die op hun beurt de overige vijf volgende schepen aanstelden
Voor iedere wijk of aartgang moest een borgemeester of collecteur worden aangesteld, daar deze post een hoop problemen meebracht,
was het aannemen van deze baan niet voor iedereen van zelfsprekend De voornaamste taak van de( wijk) borgemeesters bestond in het ophalen van de belastingsgelden, u kunt veronderstellen dat de inwoners van de wijk de collecteurs niet graag zagen komen.
De secretaris noteerde de aanstellingsprocedure, deze transcriptie geef ik hier zoals ze opgeschreven werd in 1727
Den heere Drossaert schepenen van hunnen ende eedt bedankt ende ontslagen hebbens heeft voor presiedenden gesteld
D heere Lt moens ende
Gisberto mutsaerdt
De welke angeroepen ende genomineert voor Colegen
Joannes verpoorten
Jan dingenen
Peeter Dillen
Cornelis huysken ende
Andries Lodewyck
Ende deze hebben op de 9en januray den gewoonelycke eedt ingevolgen d oude formulien gepasteert in handen van den heere drossaert ende vande secretaris
Dien volg. hebben jan paulus huysmans, sebastiaen verpoorten ende sebastiaen geuens in qualityt van borgemeesteren van de merkt genenbroeck ende Zittaert de gewoonelycke eedt ingevolge het oud formulien hun voorgelesen gedaen in Collegio van schepenen desen 9 january 1727
Die voorseyde borgemeesters hebben die Colectboecken soo reeel als performeel van hun respective wycken aengenomen
Te collecteren en hunne bereikte betalingen te doen op t comptoir tot Loven tegen vyff parcente.
D een door dander op conditie nochtans dat die regeerders voor ende inden naem van gemeynte hun affspreken ende affdragen sullen deerste point die ende staen sullen voor de penningen dat sy nootsaeckelyck sullen hebben te lichten voor het jerste paiement van de twintigste penningen ende het jerste paiement van den impost ende daer van hun goet doen ende betaelen sullen den interest oock tegen vyff parcent tot de suyveringe ende voldoeninge toe zuiveren van de sloten hunder respectieve rekeninge sal moeten geschieten ten jersten binnen twee jaeren.
Peeter huyens heeft ingelyucks voorgemelden eedt gedaen coram.
Den ondergeschreven secretaris der vryheit Meirhout verclaert dat die regierders hebbenby desen vande 9 januayy lestleden aende de borgemeesters ende Collecteurs van desen tegenwoordigen jaer beloeft te sullen affdragen ende goedt doen betaelen die interest van 900.0 die sy noodigh mochten hebben te lichten tot betaelinge van djerste paiementen opt Comptoire van syne majesteits beden tot Loven.
Voetnotas
Presiedenten = eerste Schepenen
9e january = de dag na de Dingdag
Borgemeesteren = collesteurs , inners van belastingsgelden. Ze werden voor één jaar aangesteld per aartgang
Colectboeken = boeken waarin de balstingsgelden werden genoteerd per wyk ( aartgang)
Comptoir = bureel ( inningsbureel in Leuven)
Vyff parcente = vijf per honderd, is het loon van de borgemeester
Paiemente = batalingen
Twintigste penning= de belastingseenheid in Brabant
Impost = belastingen op bier , honing, huisdieren enz.
Sloten van de rekeninge = sluiten van de rekening, gebeurde pas na twee jaar
Actum = gedaan op datum
Collegio = raad van de wethouders ( drossaart, secretaris en schepenen)
Dit is een veel besproken zinsnede die al jaren gehantteerd word door de oudere mensen.
Het is iets van alle tijden, de tekst die ik gevonden heb in het Oud gemeente archief van Meerhout onderstreept mijn bewering. De berisping van de Meerhoutse jeugd dateerd van 1728. Toen al ondervonden ze dat de jonge mensen goed in het oog moesten gehouden worden.
Also men hoort datteer veele sijn principaelyck jonghe lieden die sich verstouten van met roers ofte fusicken te schieten naer de vogelen op de daecken van de huysen stallen ende schueren tot groot peryckel van brandt ende ruïne vande goede jngesetenen, alhoewel sulcx straftelyck is verboden by de keurboeck, soo ist dat die heeren Drossaert schepen ende wethouderen deser vryheyt nochtans op een nieuws doen verbieden aen ieder aan van met roers of fusicken te schieten op de daecken soo van de kercke, kerckenthoren, huysen schueren ende stallen op pene van ses guldens amende waervan twee derde deelen sullen syn voorden officier ende het ander derde deel voorden aenbrenger met conficcatie van syn roer ofte fusick ende daerboven vervallen inde reparatie vande schaede daerdoor veroorsaeckt/
Vangelycken wordt oock aende kinderen ende andere verboden te worpen met steenen ofte schieten met hunne boghen op ofte tegens die daecken vensteren ende glasen vande kercke ofte scholen op de pene van twee guldens amende ende dat hunne boghen publickelycken sullen gebroken worden, ende in soo verre schoolkinderen sulen comen te doen sullen van hunne meesters met een roede gecastydt worden,
Daerenboven op de clachten datter veele roeckeloose endeonbeaerde menschen nyettegenstaende syne Majestyts placcaerten onlengs gepubliceert sigh vermeten van toeback te roocken ontrent de stallen ende schueren ende selver in de schueren, soo doen de voorschreven heeren Drossaert ende wethouderen verbieden sulcke misbruiycken opde verbeurte by het selve placcaert gestatueert, waer van d eene hellicht sal syn ten proffyts van den officier ende d andre hellicht voor aenbrenger wiens naem sal verswegen blyven aldus gepubliceert ende geaffigieert door my vorster van justitie deser 13e juny 1728
Jan f: Nolten
Voetnota:
Peryckel = gevaar
Keurboeck = boek met daarin de plaatsellijke wetten en de gebruiken, vergelijkbaar met een politiereglement.
Amende = boete, staf
Officier = drossaerd van het dorp
Confiscatie = inbeslagnamen
Roer = geweer
Gulden = dit was de toen de Brabantse munteenheid
Onbeaerde = onbejaerde, minderjarig
Placcaerten = publicaties , verordeningen
Verbeurte = inbeslagnamen, verbeurdverklaring
Gestatueert = voorgeschreven
Geaffigeert = aangeplakt om het bekent te maken ( meestal aan de kerkdeur
Vorster = veldwachter, deurwaarder
Bron:
OGAM nr 11 ( Oud Gemeentearchief van Meerhout zie Rijksarchief in Antwerpen RAA)
Akten van verpachtingen, procuratien, publicaties vanwege Schepenen en Wethouders ( Van Meerhout)
In verband met een vraag naar de huwelijken en overlijdens van de kinderen van Carolus Leysen en Maria Stoops in Turnhout. In de verzameling Bidprentjes van Het Stedelijk Archief van Turnhout vond ik de prentjes van de meeste kinderen ven het bovenvermeld gezin.
Joannes Jacobus Carolus Leysen Geboren in Turnhout op 12/08/1865 Gehuwd met Maria Cornelia Ravers Overleden in Turnhout op 02/01/1934
Vraag van Frans Havermans naar de voorouders van Maria Philomena Van Oproy
Kwartierstaat van Maria Philomena (Mina) Oproy
Generatie 1 ( kwartierdrager )
1 Maria Philomena (Mina) Oproy, geboren op 16-03-1886 in Oud Turnhout. Zij trouwde met Alphonsus Josephus (Alfons) Thielemans, geboren op 09-02-1889 in Ravels, zoon van Adrianus Thielemans en Henrica Nauwens.
Generatie 2 ( ouders )
2 Petrus Josephus Van Oproy, geboren op 09-02-1852 in Oud Turnhout. Hij trouwde op 22 jarige leeftijd. Het Kerkelijk huwelijk vond plaats op 08-07-1874 in Oud Turnhout St Bavo met: 3 Maria Adriana Catharina Beyens, geboren op 05-02-1857 in Ravels. Maria Adriana Catharina is overleden op 24-06-1889 in Oud Turnhout, 32 jaar oud. Zij is begraven te Oud Turnhout (Kerkhof).
Generatie 3 ( grootouders )
4 Petrus Josephus Van Oproij, geboren op 12-12-1804 om 11:00 in Turnhout. Van de geboorte is aangifte gedaan op 12-12-1804. Hij trouwde op 44 jarige leeftijd op 25-08-1849 in Herentals. Het huwelijk werd aangegaan met: 5 Maria Paulina De Loecker, 38 jaar oud, geboren op 01-02-1811 in Herentals. Maria Paulina is overleden op 11-09-1885 in Oud Turnhout, 74 jaar oud. Zij is begraven op 14-09-1885 te Oud Turnhout St Bavo. 6 Petrus Beyens, geboren op 29-12-1825 in Hoge Mierde. Petrus is overleden op 17-10-1891, 65 jaar oud. Hij is begraven te Oosthoven (Begraafplaats). Hij trouwde met: 7 Henrica De Laat, geboren op 02-02-1829 in Hilvarenbeek. Henrica is overleden vóór 1891, ten hoogste 62 jaar oud.
Generatie 4 ( overgrootouders )
8 Joannes Baptista Van Oprooy - Oploo, geboren in 1769 in Turnhout. Hij is gedoopt op 10-09-1769 in Turnhout St Pieter. Joannes Baptista is overleden op 06-10-1818 in Bladel en Nederseel, 49 jaar oud. Hij trouwde op 28 jarige leeftijd. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 27-02-1797 in Turnhout St Pieter met: 9 Maria Carolina Genaire (Genard), geboren in 1766 in Antwerpen. Maria Carolina is overleden op 13-01-1821 om 12:00 in Turnhout, 55 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 15-01-1821. 10 Joannes De Loecker, geboren op 23-03-1784 in Herentals. Hij is gedoopt op 26-03-1784 in Herentals. Joannes is overleden op 25-07-1860 in Herentals ( Gasthuis ), 76 jaar oud. Hij trouwde op 21 jarige leeftijd op 29-04-1805 in Herentals. Het huwelijk werd aangegaan met: 11 Anna Maria De Houwer, 26 jaar oud, geboren op 30-08-1778 in Oevel. Zij is gedoopt op 31-08-1778 in Oevel. Anna Maria is overleden op 04-02-1855 in Herentals ( Gasthuis ), 76 jaar oud. 12 Joannes Beyens. Joannes is overleden in Hoge Mierde. Hij trouwde met: 13 Catharina Vromans. Catharina is overleden in Hoge Mierde. 14 Paulus Josephus De Laat, geboren in 1798. Hij is gedoopt op 07-11-1798 in Hilvarenbeek. Hij trouwde op 30 jarige leeftijd op 17-02-1828 in Hilvarenbeek. Het huwelijk werd aangegaan met: 15 Adriana De Kort. Adriana is overleden in Hilvarenbeek.
Generatie 5 ( betovergrootouders )
16 Leonardus Van Oproy-Oploo. Leonardus is overleden. Hij is begraven op 18-07-1727 te Turnhout St Pieter. Hij trouwde met: 17 Maria Van Bre 28 Hendrik De Laat, geboren omstreeks 1770. Hij trouwde met: 29 Adriana Van der Meijs, geboren omstreeks 1770. 30 Laurens De Kort Hij trouwde met: 31 Petronella Van Diessen
Gegenereerd met Aldfaer versie 3.2.4 op 04-06-2006 14:04
Als we de naam moeten aannemen zoals hij vermeld word in de Parochieregisters dan veranderd de naam van BORGHS in BEURGHS.
De pastoor schreef de naam op zoals hij door de vader van de dopeling werd uitgesproken en in Turnhout spreekt men van Beurghs nu nog steeds. Ze bedoelen wel Borghs.
Als verklaring van de naam kan men aannemen dat hij komt van Burger of Burgemeester. Ouder mensen spreken nog steeds van den burger als ze spreken over de Burgenmeester.
De s achter de naam staat voor de kinderen van de burger.
Het gezin van Petrus Beurghs
1 Petrus Beurghs is geboren op 04-08-1771 in Turnhout, zoon van Martinus Borghs (Beurghs) en Maria Catharina Borts. Hij is gedoopt op 04-08-1771 in Turnhout St Bavo. Petrus is overleden op 02-04-1837 in Turnhout (Hoge Darisdonk), 65 jaar oud. Petrus: (1) trouwde met Maria Catharina Boogaerts. Maria Catharina is geboren op 01-10-1807 in Arendonk. Maria Catharina is overleden op 27-12-1844 in Turnhout, 37 jaar oud. (2) trouwde met Maria Eilsabeth Bastiaensen. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 12-02-1793 in Turnhout. Maria Eilsabeth is geboren op 25-03-1767 in Turnhout, dochter van Michael Bastiaensen en Elisabeth Vanden Brandt. Maria Eilsabeth is overleden op 27-08-1817 in Kasterlee, 50 jaar oud.
Kind van Petrus en Maria Catharina:
1 Josephina Borghs, geboren op 19-03-1833 om 09:00 in Turnhout. Van de geboorte is aangifte gedaan op 20-03-1833.
Kinderen van Petrus en Maria Eilsabeth:
1 Petrus Borghs, geboren op 10-05-1793 in Turnhout. 2 Martinus Borghs, geboren op 30-10-1794 in Oud Turnhout, Martinus is overleden in Lichtaart Hoge Rielen op 13-03-1869. Hij was gehuwd met Maria Francisca Hermans.. 3 Cornelius Borghs, geboren in 1796. Hij is gedoopt op 02-07-1796 in Turnhout. Cornelius is overleden op 16-03-1808 in Turnhout, 12 jaar oud. 4 Anna Maria Borghs. Zij is gedoopt op 12-03-1798 in Turnhout. Anna Maria is overleden op 16-03-1808 in Turnhout. 5 Joannes Franciscus Borghs, geboren op 26-04-1801 in Turnhout. 6 Adriaen Borghs, geboren op 16-12-1803 in Turnhout. Adriaen is overleden op 18-02-1808 in Turnhout, 4 jaar oud. 7 Maria Catharina Borghs, geboren in 1806. Zij is gedoopt op 04-12-1806 in Turnhout. Maria Catharina is overleden op 17-09-1813 in Turnhout, 7 jaar oud.
Vandaag is mijn kleine meid voor de allereerste keer naar de kleuterschool vertrokken. Een verdere stap in haar nog jonge leven.
Gedurende een groot jaar heeft zijn dagelijks het leven van mijn vrouw en tevens dat van mijn bepaald. Als loge die elke dag over de vloer kwam regeerde ze het doen en laten van haar beide grootouders, Moeke ging haar elke dag thuis halen en ze was nog geen minuut binnen of haar aanwezigheid bepaalde de sfeer in de woonkamer. Op de CD speler galmde de ganse dag K3 of Sintterklaas liedjes, tergerlijketijd vertoonde de televisie de avonturen van Koning Koos. Haar speelgoed lag uitgespreid over de de ganse vloer.en tevens moesten we nog voorlezen. Als vake bij zijn computer zat kon ze het niet nalaten van zich op mijn schoot te frimelen en met een klein stemmentje te vragen naar Bumpa alsublief en wie kan dan het gevraagde weigeren. Studio 100 werd gezocht en daar verscheen die jonge clown voor de duizende maal op het kleine scherm, begeesterd leefde we mee met de korte verschijning van de circus figuren.
Natuurlijk gaat ze de knapste en de slimste van de kleuterklas zijn. We zien haar al naar de universtiteit gaan. Dokter in de geschiedenis!
Zelf is ze meer te vinden om later poetsvrouw te worden. Dat doet ze het liefst, afwassen, ramen zepen en stofzuigen is haar lieve lust.
De ganse week hebben we met haar meegeleefd zelf is ze niet bewust van de ernst van het feit dat naar school gaan is.Voor haar is het inpakken van haar schoolvaliestje een spel zoals ze dagelijks beleefd heeft. Deze namiddag weten we meer hoe het gegaan is.
Hoe meer ik er over nadenk is het spijtig dat ze de babijtijd gepasserd is, en zo realiseer ik dat de tijd vlug gaat vooral voor haar. Nu moet ze leren en presteren.
Als ze maar gezond is en blijft want dat is het bijzonderste.
De overheid meent dat de jeugdkampen niet dat zijn in verband met de netheid en gezondheid.
Voor een keer ben ik het daar volledig mee eens maar vroeger was dat zeker het geval en we hebben het allemaal overleefd.
We hadden op kamp geen douche en geen wasgelegenheid een waskommeke met koud water stond voor ons in de vroege morgend klaar en we verrichten daar in ons kattewasje, dat wil zeggen enkel de voorkant van ons gezicht.
Het zwemmen gebeurde in een beek en dat friste ons even op. De beken waren toen nog bezwembaar, nu houdt je er gegarandeerd een ziekte aan over als je in ons oppervlaktewater een voetje baadt.
Het eten was eenvoudig en voedzaam daar zorgend twee kokmoeders voor die deze taak al jaren opzich namen.
Mit Dockx en Liza Geus (Geudens) zijn nu nog voor ons begrippen van degelijkheid voedsel.
Legendarisch waren de grote pannekoeken waar we er maar een van naar binnen kregen en we waren veelvraten in die tijd.
De frietjes met koudeschotel, jongens dat was smullen.
Van de avondpap konden we liters verzetten en het gebeurde meermaals dat er een wedstrijd werd gehouden om het meeste pap naar binnen te werken.
Als we na een weekje kamp thuis kwamen waren we als grond zoals ze dat in Turnhout zeggen en we hadden een goed bad nodig om ons velletje terug te voorschijn te toveren.
Maar we waren allemaal gezond en tevreden.
Dus overheid houdt toezicht en niet overdrijven met dat bemoeziek gedoe.