Droom is't leven, anders niet; 'tGlijt voorbij gelijk een vliet, Die langs steyle boorden schiet, Zonder ooyt te keeren. (uit gedicht Air van Jan Luyken).
Wie aan zomer en Spanje denkt, heeft al snel een karaf met sangría in gedachten.
Maar
deze aangename zomerdrank is niet het enige drankje dat het verblijf op
een Spaans terrasje in de zomer zo aangenaam maakt. Wat denkt u van een
ijskoude horchata, een granizado de limón of een tinto de verano? Deze
week een uitleg van vier verfrissende drankjes die u kunt bestellen of
kopen zodat u de hete zomermaanden goed doorkomt...
Als ik met
bezoek uit Nederland op een terras zit, bestelt men meestal een cola of
een koud biertje. Als ik dan een horchata of een granizado bestel,
is de verbazing groot en de interesse gewekt. Mag ik eens proeven?,
Dat is lekker!, De volgende keer wil ik dat ook! zijn meestal de
reacties. Want eerlijk is eerlijk, er zijn weinig drankjes verfrissender
dan een granizado de limón en horchata zorgt op momenten dat je door de
warmte eigenlijk geen honger hebt maar wél veel dorst voor een zowel
dorstlessende als voedzame consumptie.
Bijna elke bar en ijszaak
verkoopt in de zomer horchatas en granizados en u kunt ze zelfs in de
supermarkt kopen. Maar natuurlijk is de kwaliteit van deze drankjes uit
de supermarkt niet helemaal gelijk aan die, die u vers en gekoeld op
een leuk terrasje nuttigt.
Maar wat is horchata? Hoewel er
diverse soorten horchatas zijn, wordt met deze naam meestal een
melkachtig drankje aangeduid dat gemaakt is van chufas, ofwel
aardamandelen. Deze onooglijk uitziende bruine knolletjes groeien onder
de grond aan de knolcyperus (Cyperus esculentus), een plant die al door
de oude Egyptenaren werd geteeld en die door de Moren werd meegebracht
naar Europa. De streek rondom Valencia bleek bij uitstek geschikt voor
het verbouwen van de plant en nog altijd is het die regio waar het
overgrote deel van de aardamandelen vandaan komt.De plaats Ayora, in de
buurt van Valencia, is al sinds jaar en dag het centrum van de
horchata-industrie. Op enorme akkers met zandgrond worden hier in april
en mei zaden van de knolcyperus geplant. In de maanden erna beginnen de
planten te groeien en onder de grond ontstaat een wortelsysteem. Aan de
wortels ontstaan de knobbels die uiteindelijk in november worden
geoogst. De chufas worden vervolgens in water geweekt en dan geperst.
Aan de melkachtige substantie die ontstaat, wordt suiker toegevoegd en
dan wordt het gezeefd.
Als u het zelf wilt proberen - want
chufas zijn ook op de markt te koop- : 4,5 liter water op 1 kilo chufas
en 250 gram suiker. De chufa bevat vitamine C en E en veel mineralen.
Bovendien bevat het geen lactose en is dus ook
geschikt voor mensen die een koemelkallergie hebben. In voorgaande
eeuwen werd horchata zelfs als medicinaal drankje voorgeschreven door
doktoren omdat het zo zuiverend zou werken. Dat laatste doen doktoren
niet meer maar het heeft de populariteit van deze puur-Spaanse
dorstlesser niet in de weg gestaan.
Horchata is in sommige zaken
ook verkrijgbaar in andere vormen: als amandeldrank (horchata de
almendras), hazelnotendrank (horchata de avellanas) of gerstedrank
(horchata de cebada). Bovendien is er ook een granizado-versie, dan is
de horchata ingevroren en wordt verijsd geserveerd.Dat brengt ons bij
het tweede, ook zo populaire zomerdrankje, de granizado. Granizado is
een drank die afkomstig is uit Latijns Amerika maar de laatste decennia
ook in Spanje heel populair geworden is. In menig bar zult u grote,
ronddraaiende vaten hebben gezien met daarin een gele of bruine
substantie. De twee populairste smaken in Spanje zijn namelijk de
granizado de café en de granizado de limón. In het eerste geval is aan
een grote hoeveelheid fijn gemalen ijs een flinke scheut gezoete koffie
toegevoegd, in het tweede geval een scheut citroensiroop. In de
ronddraaiende vaten blijft de granizado een vloeibare, losse substantie
en bovendien precies op de goede temperatuur om het ijs niet te laten
smelten.
In veel van de zaken die gespecialiseerd zijn in
granizados kunt u plastic literbekers kopen die met een deksel met
handvat worden geleverd zodat u de granizado mee kunt nemen naar huis
of strand en er de hele familie mee kunt verwennen.
Overigens
zijn er ook mensen die alleen horchata te melkachtig vinden en alleen
granizado te waterig of te zoet. Ook voor hen is er een oplossing,
namelijk een mengsel van beide dranken.Behalve deze twee drankjes, die
als tussendoortje of s avonds laat worden gedronken, zijn er ook de
zomerdrankjes die als aperitief vóór de maaltijd of zelfs tijdens de
maaltijd worden genuttigd. Ten eerste is dat natuurlijk de alom bekende
sangria, die er in vele samenstellingen is maar die altijd als basis een
jonge rode wijn heeft. Aan deze wijn wordt suiker, een beetje
citroensap, stukjes sinaasappel en andere vruchten en eventueel wat
specerijen, spuitwater, vermout of sinaasappellikeur toegevoegd.
Vervolgens wordt het mengsel een paar uur gekoeld om het fruit de
gelegenheid te geven zijn smaak af te geven. De drank wordt geserveerd
in een glazen karaf met ijsblokjes.
Er is trouwens ook een
minder bekende versie die gemaakt wordt met witte wijn en die sangría
blanca of clarea wordt genoemd. Minder bekend bij toeristen maar
minstens zo populair bij de Spaanse bevolking is tinto de verano. Dit
is een mengsel wat vaak ter plekke op tafel wordt gemaakt. Men bestelt
een fles huiswijn en een fles ijskoude casera (lichtbruisend
mineraalwater) en eventueel wat schijfjes citroen. In een glas gaat de
helft wijn, de helft casera en eventueel een schijfje citroen. Het
resultaat is een dorstlessende en verfrissende drank die zelfs in de
smaak valt bij mensen die niet zo van wijn houden. Een waarschuwing is
echter wel op zijn plaats: net als de sangría drinkt de tinto de verano
zo lekker weg dat u zonder het door te hebben zo een paar glazen leeg
heeft en ongemerkt aardig aangeschoten kunt raken. Als u nog moet
autorijden is voorzichtigheid met dit verleidelijke vocht dus op zijn
plaats.
De commercie is op de groeiende populariteit van de
tinto de verano ingesprongen en tegenwoordig kunt u in elke supermarkt
plastic anderhalve literflessen van deze zomerdrank vinden. Hetzelfde
geldt overigens voor de sangría, die zelfs in kartonnen pakken te koop
is, de granizado, die in plastic bekers in het vriesvak te vinden is en
de horchata, die in een gepasteuriseerde versie in kartonnen literpakken
in de schappen staat.
Er is dus geen excuus om één van deze
zomerdranken niet een keertje te proberen of uw gasten te verrassen met
een originele versnapering. Maar het lekkerst zijn deze zomerse
dorstlessers natuurlijk op een aangenaam terrasje. Geniet ervan!
Australische fotograaf Lincoln Harrison trok naar Lake Eppalock in
Victoria om de sterren vast te leggen in een sessie die maar liefst 15
uur in beslag nam. Achteraf creëerde hij deze prachtige 'Startrails'
door de beelden over elkaar te leggen.
De beelden tonen de indrukwekkende spiralen die gevormd worden door de
sterren en de rotatie van de aarde. Ze doen bovendien ook denken aan de
sterrijke nachtschilderijen van de impressionist Vincent van Gogh.
Amateur Geloof
het of niet, maar de 37-jarige Lincoln Harrison is nog maar sinds
oktober 2010 in de fotografie gedoken nadat hij wat kleren had
gefotografeerd die hij op eBay wou verkopen. Niet veel later kreeg hij
de kriebel te pakken en kocht hij een reeks lenzen voor zijn Nikon
D3100. Voor meer spectaculaire 'Startrails' kan u terecht op Harrisons
website: lincolnharrison.com.
Aan de Spaanse Costa Blanca zijn enkele stranden gesloten als gevolg
van een kwallenplaag. Het gaat om phyllorhiza punctata, ook wel bekend
als de Australische gevlekte kwal. De dieren leven normaal in het zuiden
van de Atlantische en Stille Oceaan, maar worden ook wel gezien in de
Golf van Mexico en nabij de Amerikaanse staat North Carolina.
Biologen van de Engelse Marine Conservation Society (MCS) hebben eerder
al gewaarschuwd voor een 'kwallensoep' die noordwaarts trekt. De toename
van kwallen in Britse wateren zou het gevolg zijn van overbevissing,
vervuiling en mogelijk de opwarming van het klimaat, zegt Peter
Richardson van de MCS aan The Times. De hoeveelheid kwallen groeit
trouwens op verschillende plaatsen in de wereld.
Voor de baders
in Spanje is vooral de concentratie voor de kust van Orihuele, ten
zuiden van Alicante, problematisch. Er werden zes stranden gesloten,
namelijk Punta Prima, La Mosca, Playa Flamenca, Cala Cerrada, La Zenia
en Cala Capitan. De dieren zijn niet echt gevaarlijk voor de mens, maar
bevatten wel een gif dat plonspartijen grondig kan vergallen. (sam)
De vervelende parelkwallen hebben reeds de eerste badgasten een
pijnlijke beet bezorgd aan de Côte d'Azur. Toeristische diensten
waarschuwen dit zomerseizoen voor een massale invasie van de
ongewervelde dieren omdat ze zich sterk hebben kunnen ontwikkelen in een
opgewarmde zee. Het zwarte beest van de badende toerist is helaas
helemaal terug en hoe!
Vorig jaar moesten vakantiegangers nog van de stranden vluchten in
Monaco, Antibes, Cannes en Nice omdat de zee volledig werd ingepalmd
door de parelkwal of pelagia noctiluca. Ook aan de Spaanse Costa's, waar
miljoenen toeristen hun vakantie vieren, vormen die zeeschepsels een
groot probleem. Verschillende Franse kuststeden hebben al netten
aangebracht in de zee om badgasten te beschermen.
Pijnlijk De
parelkwal, met een diameter van ongeveer tien centimeter, heeft 8
tentakels bedekt met netelcellen, en nog 8 lange neteldraden die een
lengte tot 3 meter kunnen bereiken. Parelkwallen aanraken is pijnlijk en
kan leiden tot langdurige jeuk, rode, opgezwollen ledematen,
duizeligheid, misselijkheid en braken. Een aantal mensen zijn erg
gevoelig voor het dier en die kunnen overlijden als gevolg van een
hartstilstand.
Voortplantingscyclus Wetenschapper
Floriane Delpy verklaarde aan Le Figaro dat verschillende factoren
wijzen op een toekomstige belegering van de kwallen. Sinds het jaar 2000
zijn er elk jaar meer kwallen in de oceaan gesignaleerd. Een opgewarmde
zee betekent dat kwallen sneller volgroeid zijn en zich ook veelvuldig
gaan voortplanten. In plaats van een voortplantingscyclus van een jaar
te volgen, planten ze zich nu om de zes à acht maanden al voort.
Daarnaast
speelt ook de vervuiling een rol want kwallen gedijen in water waar
andere zeedieren niet tegen kunnen. Overbevissing heeft er bovendien
voor gezorgd dat de natuurlijke vijanden zoals tonijn, zwaardvis en
schildpadden quasi verdwenen zijn.
Zeestroming De
zeestroming bepaalt of de kwallen meteen naar de kust afzakken. Een
oostelijke stroming zal de dieren meteen op het strand werpen, terwijl
de zeedieren door een sterke noordwestenwind pas enkele dagen later
langs de kust zullen verschijnen.
Jellywatch Wetenschappers hebben nu een website gemaakt, Jellywatch genaamd, die vakantiegangers waarschuwt tegen de aanwezigheid van kwallen en de te verwachten stromingen toont.
Belangrijk om weten indien u deze zomer met de auto in Frankrijk op
vakantie gaat of mocht u het land doorkruisen op weg naar uw bestemming.
Vanaf 1 juli zijn alle chauffeurs in ons buurland, ook buitenlanders,
verplicht om een alcoholtest aan boord te hebben.
De nieuwe verkeerswet moet automobilisten in Frankrijk twee keer doen
nadenken voor ze drinken. Met een eigen alcoholtest aan boord zullen ze
volgens de overheid misschien voorzichtiger zijn. De alcohollimiet in
Frankrijk is dezelfde als in België. De alcoholtester zal in Frankrijk
vanaf volgende maand in vele winkels verkocht worden. Twee versies
werden goedgekeurd: een goedkope tester waarbij we 'in het zakje blazen'
en een dure digitale versie. Voor de eerste betaalt u enkele euro's, de
tweede kost meer dan 100 euro.
Waarschuwing De
Franse politie zal deze zomer wel controleren of chauffeurs een test
aan boord hebben, maar ze zullen nog met een waarschuwing wegkomen.
Vanaf november staan er echter boetes van 11 euro op het ontbreken van
de alcoholtest. Het valt overigens aan te raden meteen twee testers te
kopen, want er moet zich altijd één ongebruikte test in de wagen
bevinden. In het geval een controle moet u net als in ons land ook een
fluovestje en uw gevarendriehoek kunnen tonen.
Test: positief na drie pinten De Britse tabloid
Daily Mail ging na of de goedkope test betrouwbaar is. Een reporter
dronk een halve liter Stella Artois, in principe net voldoende om in de
buurt van de limiet te geraken. Na twintig minuten besloot hij te
blazen. Normaal moest de test een groen kleurtje tonen, maar er gebeurde
niets. Na een tweede grote pint probeerde hij het nog een keer. Nu
werden een paar kristallen groen, maar de rode streep (de limiet) werd
nog lang niet bereikt. Een derde halve liter bier dan maar en deze keer
was de test wel positief.
De toiletten langs de Nederlandse snelwegen zijn niet echt schoon. De
Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB dringt bij tankstations en
wegrestaurants aan om meer aandacht aan hun sanitair te besteden.
De
kwaliteit van de verzorgingsplaatsen in ons land haalt het niet bij de
Europese top, aldus de ANWB, die met buitenlandse zusterclubs een
steekproef hield onder 65 tankstations en wegrestaurants. Het
Nederlandse sanitair eindigde in de middenmoot.
Verzorgingsplaats Wörthersee aan de A2 in Oostenrijk is volgens het onderzoek het beste, Ruma aan de A1 in Servië het slechtst.
Deze items raak je beter niet aan tijdens je vlucht
Bacteriën mijden tijdens een vliegvakantie, is schier onmogelijk
aangezien sommige plekken op de luchthaven en in het vliegtuig amper
worden gepoetst. Schoonmaakbedrijf Coverall drukt reizigers met de neus
op de 'onfrisse' waarheid.
In het vliegtuig worden onder meer de toiletten, klaptafeltjes en
stoelriemen zelden schoongemaakt, blijkt uit onderzoek. "Schoonmaakcrews
hebben gewoon te weinig tijd om dit grondig te doen", meent Peter
Sheldon van Coverall, "Daarom bevat zestig procent van de wastafels in
vliegtuigtoiletten een vorm van de coliform bacterie." Deze bacterie
behoort tot een groep micro-organismen die voorkomen in menselijke
uitwerpselen.
Het schoonmaakbedrijf zette ook de vijf smerigste items op een rijtje:
5. De inflight magazines Dertig
procent van de reizigers wast zijn handen niet na een sanitaire stop.
Zo raken tijdschriften en alle andere zaken die ze aanraken onmiddellijk
besmet.
4. Waterkranen op luchthavens Ook openbare waterkranen op vliegvelden worden te weinig proper gemaakt.
3. Wachtrij douane Indien
je jouw schoenen moet uitdoen bij de douane heb je maar beter sokken
aan. Zo blijven er geen bacteriën aan je blote voeten plakken terwijl je
door de security loopt.
2. Toiletten op het vliegtuig De vliegtuigtoiletten worden vaak pas na enkele vluchten grondig gepoetst.
1. Dekens en kussens aan boord Ook deze items worden nog al eens op meerdere vluchten na elkaar gebruikt waardoor bacteriën vrij spel hebben.