Droom is't leven, anders niet; 'tGlijt voorbij gelijk een vliet, Die langs steyle boorden schiet, Zonder ooyt te keeren. (uit gedicht Air van Jan Luyken).
Over een dikke week is het kerstmis en dus slaat de gemiddelde Spanjaard weer een flinke hoeveelheid zoetigheden in.
Want
men moet het bezoek toch op zon minst wat stukjes turrón kunnen
aanbieden, en het liefst ook een grote schaal met marsepein, chocola,
mantecados en peladillas klaar hebben staan om het diner op kerstavond
mee af te sluiten.
De Spaanse supermarkten liggen er al sinds
november vol mee. Hele tafels met daarop uitgespreid plakken turrón in
tientallen soorten, dozen met koekjes, mantecados en polvorones, zakjes
met peladillas en ga zo maar door. Een aanzienlijk deel van deze
typische kerstlekkernijen wordt gefabriceerd in het nabije Jijona en
het is dan ook een goed plan om in deze weken een bezoekje te brengen
aan het turrónmuseum in Jijona.
In dat museum wordt uitgebreid
uitgelegd hoe turrón gemaakt wordt, u wordt meegenomen in de
geschiedenis van dit product en bovendien kunt u in de winkel turrón
proeven en kopen.Het museum maakt deel uit van het fabriekscomplex van
1880, één van de oudste turrónfabrieken van Jijona. In de hal van het
grote gebouw kunt u een kaartje kopen voor het museum en wachten op de
eerstvolgende rondleiding, die op verzoek ook in het Engels plaatsvindt.
Het
is het leukst om op een doordeweekse morgen te gaan, omdat u dan de
fabriek in bedrijf kunt zien. Via grote vensters kunt u van bovenaf in
de fabrieksruimten kijken en daar bijvoorbeeld zien hoe de turrón over
de lopende band gaat en verpakt wordt. Ook krijgt u een interessante
video te zien waarin veel verteld wordt over de geschiedenis van dit
product, dat er tegenwoordig voor zorgt dat een groot deel van Jijona
werk heeft. Het recept voor het maken van turrón zou door de Moren naar
Spanje zijn meegenomen. In Jijona wordt de lekkernij al sinds de
vijftiende eeuw geproduceerd en het recept van de échte turrón - dat wil
zeggen de soorten Jijona en Alicante en niet de vele
chocoladevarianten die in de laatste decennia zijn ontstaan - zou
sindsdien geen veranderingen hebben ondergaan.
Het interessantst
is echter het échte museumgedeelte. U komt te weten wat de precieze
ingrediënten zijn van de verschillende soorten turrón en hoe ze
gefabriceerd wordt. Er staan oude apparaten en gereedschappen waarmee
dit vroeger gedaan werd. De originele turrón had eigenlijk maar drie
ingrediënten: amandelen, honing en eiwit. Het geheim zat hem in de
precieze verhoudingen tussen deze drie ingrediënten en de manier waarop
ze vermengd werden. Als hele, geroosterde amandelen werden gebruikt,
ontstond de harde turrón, ofwel Alicante, als de amandelen werden
fijngemalen en een dikke, smeuïge pasta ontstond, werd de zachte of
Jijona-soort gemaakt.
Pas in later eeuwen werd ook suiker en
soms chocola en/of eigeel toegevoegd. Als de mengsels waren gestold
werden rechthoekige plakken afgesneden en het is deze vorm, die de naam
turrón kreeg. Daarom kan het zijn dat u tegenwoordig in de winkel ook
producten als turrón de chocolate kunt kopen. Dit zijn eigenlijk
gewoon plakken (gevulde) chocola maar de vorm is hetzelfde als die van
de originele turrón.
In het museum ziet u verder oude
promotiecampagnes van het product turrón, een schitterende oude auto van
de fabriek 1880, kostuums, verpakkingen, een maquette van alle
productiestadia die een plak turrón doorloopt en nog veel meer. Het
museum is verdeeld over drie verdiepingen en u bent er zo een uurtje
zoet mee.
En voor de échte liefhebber komt het hoogtepunt op
het laatst, als u naar de winkel van 1880 wordt geleid. Hier mag u
enkele turrón- en chocoladesoorten proeven en kunt u er zich over
verwonderen hoeveel verschillende producten de fabriek 1880 en haar
goedkopere zusteronderneming fabriceren. Behalve de originele turrón en
haar chocoladevarianten, ziet u dat er ook marsepein en peladillas
verkocht worden. Deze producten hebben dezelfde ingrediënten als turrón
(amandelen, honing of suiker en ei) en kunnen dus in dezelfde fabriek
worden gemaakt.
Bij marsepein is het bestanddeel amandelen groter
dan bij turrón. ook worden voor marsepein bij voorkeur bittere
amandelsoorten gebruikt. Peladillas zijn hele amandelen, gehuld in een
hard wit suikerlaagje.
Menigeen zal zich er vooral in deze
kerstperiode niet van kunnen weerhouden wat lekkers in te slaan en dat
is natuurlijk ook de bedoeling van het museum. Eenmaal weer buiten zou u
ook nog even een kijkje moeten nemen op het industrieterrein aan de
andere kant van de rotonde die u gepasseerd bent. Hier is onlangs een
enorme, splinternieuwe chocoladefabriek verrezen van turrónproducent
Antiu Xixona. Dit gigantische gebouw neemt sinds enkele maanden de
volledige chocoladeproductie van supermarktketen Mercadona voor haar
rekening. Het is de op twee na grootste chocoladefabriek van Spanje.
Maar
wie een chocoladefabriek wil bezoeken, moet naar Villajoyosa gaan,
waar de fabriek van Valor een vergelijkbaar museum heeft als het museum
dat u zojuist heeft bezocht. Ook in dit museum wordt uitgelegd hoe het
product werd en wordt gefabriceerd, wat de ingrediënten en
machinerieën zijn en kunt u door de fabriek lopen, waar de geur van
chocola overweldigend is. En ook hier is de museumwinkel, waar u chocola
kunt proeven en kopen, voor de echte liefhebber natuurlijk het
hoogtepunt.
Genoeg kansen dus om u te inspireren voor de
feestdagen en voorraden in te slaan, zodat u net als alle Spaanse
families aan het einde van de kerstmaaltijd een schaal met Spaans
lekkers kunt presenteren.
Praktische informatie
Het
turrónmuseum in Jijona is van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 19.30
uur, op zaterdag van 10.00 tot 13.00 en 16.00 tot 19.00 uur en op zondag
van 10.00 tot 13.00 en 17.00 tot 19.00 uur geopend. Op eerste kerstdag
en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. De toegang kost 1 euro.U
bereikt het museum door op de A-70 iets ten noorden van Alicante de
richting Mutxamel/Xixona te nemen en via de CV-800 (voorheen N-340,
staat nog op veel kaarten en enkele borden) het binnenland in te rijden.
Nét voor het bereiken van Jjona slaat u rechtsaf richting het
industrieterrein en Busot. Borden met Museo del turrón wijzen u de weg
naar de fabriek van 1880, waar het museum gevestigd is.
Het
chocolademuseum in Villajoyosa is van maandag tot vrijdag van 10.00 tot
13.00 en 16.00 tot 19.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur
geopend. De toegang is gratis en de rondleidingen beginnen op hele uren.
U neemt op de AP-70 of N-332 de afrit 66/Villajoyosa en rijdt richting
centrum. aan de rand van het centrum rijdt u tegen de Valor-fabriek op.
Kerstmarkten vind je nu zowat overal, maar langs de oevers van de
Maas weet Maastricht als geen ander de sfeer van de kerstperiode op te
roepen. Net over de grens, dus lekker dichtbij, goed voor een dagje uit
of een heel weekend kerstpret.
Gezellige kerstmarkten, concerten in de openlucht, sfeervolle
verlichting en versierde winkels... De hoofdstad van Nederlands Limburg
doet er alles aan om de stevige kersttraditie in ere te houden en
duizenden bezoekers naar de stad en omgeving te lokken. Van begin
december tot 8 januari staat de historische stad in het teken van de
winterse feestdagen. Het Vrijthof, met de indrukwekkende
Sint-Servaasbasiliek en de Sint-Janskerk, is het mooiste plein van de
stad. Ook tijdens de kerstperiode vormt het plein het natuurlijke
middelpunt van de festiviteiten. Naar goede Hollandse traditie vind je
hier een grote schaatsbaan en vanuit het reuzenrad kan je de hele
kerstsfeer in de stad in vogelperspectief overschouwen. Voor de
kleinsten is er de Grand Carrousel, een heerlijk ouderwetse Venetiaanse
draaimolen die perfect past bij de kerstsfeer.
Het paviljoen op
het plein is het decor van tal van concerten en optredens, maar er zijn
ook optredens in de openlucht, te volgen vanaf een van de vele verwarmde
terrassen op plein. En op de kerstmarkt verwarm je je aan allerlei
winterse lekkernijen, zoals oliebollen, warme chocolademelk met slagroom
en natuurlijk glühwein.
Maastricht is sowieso al een leuke
winkelstad, maar in de kerstperiode steken de winkeliers nog een tandje
bij. Elke zondag in november en december (behalve met Kerstmis) is het
vanaf 12 uur koopzondag. Op donderdag zijn de winkels open tot 21 uur,
net als van 20 tot 23 december. De grote winkelstraten in het centrum,
zoals de Grote en Kleine Straat, de Wolfstraat en de Spilstraat baden in
de kerstverlichting. Muziek en straatactiviteiten dragen nog bij tot de
sfeer. In de smalle zijstraatjes van deze assen vind je heel wat
originele boetieks, speciaalzaken en stemmige cafés en restaurants.
Lichtroute Stap
ook eens binnen in de gotische Dominicanenkerk, waarin een
indrukwekkende boekhandel is ondergebracht. De kerstmarkt op het
Vrijthof is dan weer de plaats voor typische ambachtelijke kerst- en
cadeau-artikelen. Door de vele straatoptredens, fanfares,
beiaardconcerten in het stadhuis, koorgezangen en theater valt er ook op
cultureel gebied heel wat te beleven. Zo pakt het bekende
Bonnefantenmuseum tijdens de kerstvakantie uit met een gratis
kerstrondleiding bij aankoop van een toegangskaartje. Die rondleidingen
met gids rond een thema in de kerstsfeer hebben telkens om 11.30 uur
plaats.
De kerstmannenstadsloop op 22 december langs de
lichtroute van de stad is wat minder artistiek, maar staat garant voor
zorgeloos plezier voor deelnemers en kijklustigen. Iedereen in
kerstmannenpak mag meedoen! De magische lichtroute is een wandelroute
langs de bekendste monumenten van de stad die dan verlicht zijn. Wie met
de trein komt, wordt vanaf het Centraal Station via de lichtjes naar de
mooiste plekjes geleid. Zo zijn het Marktplein, het plein 1992 en het
winkelcentrum Mosae Forum versierd met mooie kroonluchters. De
voetgangers- en fietsersbrug De hoge brug verandert in een lichtpad over
de Maas.
Boek een speciale kerstwandeling met een stadsgids of
verken de stad op eigen houtje, bijvoorbeeld door een route op je
smartphone op te laden. Ook een aanrader is een boottocht over de Maas
in een volledig in kerstsfeer uitgedoste boot, die in het weekend en
vanaf 18 december elke dag uitvaart. Dat kan eventueel in combinatie met
een bezoek aan de mergelgrotten van de Sint-Pietersberg voor een
ondergronds kerstavontuur.
Kerstman De
Kerstman heeft buiten Maastricht het beschermde stationnetje van
Simpelveld als hoofdkwartier uitgekozen en er zijn cadeaudepot in
ondergebracht. Vanuit het station van Valkenburg kunnen ouders en
kinderen tijdens het weekend van 17 december de stoomtrein nemen om een
bezoek aan het depot te brengen. Vlak bij Maastricht ligt Valkenburg aan
de Geul, ook een kerststad bij uitstek, waar de bewoners al zeer vroeg
hun kerstpak aantrekken. In het centrum gaat elke woensdag- en
zaterdagavond een kerstparade uit met praalwagens, dansers, animatoren
en natuurlijk de Kerstman. Ook de unieke kerstmarkten in de bekende
mergelgrotten rond de stad zijn elk jaar een attractie. De Fluweelengrot
is dit jaar helemaal ingericht als het huis van de Kerstman, met in de
nissen gezellige winkeltjes waar je handgemaakte producten kunt kopen.
In de Gemeentegrot heeft de grootste en oudste ondergrondse kerstmarkt
van Europa plaats, met als attractie een supergrote magische kerststal.
En in de Wilhelminagrot prijkt de grootste zandsculpturen kerststal van
Europa, niet minder dan 6 meter hoog en met een diameter van 30 meter.
Tijdens de wintermaanden kan je geen boottocht maken tot aan de
Niagara watervallen maar deze tijd van het jaar biedt het natuurfenomeen
op de grens van Canada en de Verenigde Staten een ander spektakel: een
cascade vol feeërieke kleuren.
In de lente en zomer wordt de verlichting slechts gedurende drie uur
aangestoken, terwijl je nu ongeveer zeven uur lang van de magische
tinten kan genieten.
Toeristen verzamelen op het pad naast de
watervallen om de lichtshow te zien of kijken vanuit de hotelkamers aan
de Canadese zijde. De mooiste show krijg je volgens kenners als de mist,
die de waterval omhult, wordt getransformeerd tot kleurrijke
ijskristallen. (kve)
NEDERLAND / SPANJE - Op de Nederlandse Televisie
zal de komende tijd een promotiefilm over Benidorm te zien zijn in het
programma Schepper en Co in het land van de NCRV. Dit programma wordt
uitgezonden via Nederland 2 op de vrijdagen 9, 16 en 30 december en op 6
januari 2012. Herhalingen op de zondagen daaropvolgend om 7.45 uur in
de ochtend. Te zien zijn o.a:- een echtpaar uit Zutphen (Gelderland),
dat zich gereed maakt voor vertrek, met caravan naar Benidorm, om te
overwinteren. - Het leven op de camping Benidorm. - De gemeentedag van
de Nederlandse Interkerkelijke Gemeente Benidorm - Gedeelten van een
kerkdienst - En promotionele activiteiten in Benidorm - Diverse
interviews Wilt u nadere informatie over de Nederlandsenkerkdiensten
kijk dan op www.kerkinbenidorm.nl OF WWW.KERKINSPANJE.NL
Natte sneeuw, hagel en onweer geselen vandaag Sinterklaas Westenwind, af en toe zon en 6 graden: daarmee is de koek wel op Een drijfnatte baard en mijter, pas maar op vriend voor een kou in de kop Pakjes avond al niet veel beter, koud straks en ook vannacht Tegen het vriespunt aan, misschien even wit maar dat is korte pracht Morgen ook licht winters. buien in 't noorden, zon in het zuiden Stevig doorstaande wester van Den Helder tot Arnemuiden Woensdag regen en stukken zachter alweer bij 11 graden Zeker op vrijdag ook kans op storm maar kou komt nader In het weekeinde mogelijk hogedruk, droger met wat vorst Op tafel verdwijnt in elk geval de pizza voor boerenkool met worst. Maar de kaarten zijn er nog niet uit, eerst maar vandaag Sint en Pieten: zet lekker op jullie kraag Morgen snel terug naar Spanje En op het EK voor jullie een kado van Oranje Ter afsluiting de grap van vandaag :: wat is de schoonmoeder van Sinterklaas? Een zeurpiet.... ..