Zoeken in blog

Foto

Ik ben Bruno Ariens, huisarts en slaapcoach in Herenthout.

Inhoud blog
  • Slaaptekort verhoogt het risico op COVID-19.
  • Kokosolie: laatste wetenschappelijke nieuwtjes.
  • Omschakeling dag- en nachtritme.
  • Wat is het verschil tussen depressie en burn-out.
  • Wat zijn de oorzaken van slecht slapen?
  • Laat energie stromen in je relatie.
  • Cholesterol verlagende voeding.
  • De kracht van het Nu.
  • 9 Hulpbronnen om minder te piekeren.
  • Meer kans op kanker door overgewicht.
  • Waarom je beter 's nachts niet met de auto rijdt.
  • Hoe verminder je het piekeren?
  • 8 mythes over voeding doorprikt.
  • Wat is gezonde voeding?
  • Waarom beter slapen?
  • Waarom minder piekeren?
  • Waarom meer bewegen?
  • Waarom gezonde voeding?
  • Je energiebalans
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Meer energie
    Informatie over gezonde voeding, minder piekeren, meer bewegen en beter slapen.
    12-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kokosolie: laatste wetenschappelijke nieuwtjes.

    Kokosnootolie wordt alsmaar populairder wegens mogelijk heilzame effecten op de vetten in het bloed, ontsteking, het gewicht en de gezondheid in het algemeen. Maar wat zegt de wetenschappelijke pers? (bron Medi-Sfeer)

    Lees ook het vorige artikel: klik hier.

    Kokosolie is rijk aan verzadigde vetten en heeft toch de reputatie de LDL-cholesterol (slechte cholesterol) niet te verhogen. Ze is rijk aan bepaalde stoffen (polyfenolen), die worden gewaardeerd voor hun antioxiderende en ontstekingsremmende effect. Kokosolie bevat ook verzadigde vetten met middellange keten, die zouden kunnen bijdragen aan een verhoging van het energieverbruik en dus een gunstig effect zouden kunnen hebben op het gewicht.

    Een bijkomend heilzaam effect van kokosolie zou de impact ervan op de suikerstofwisseling zijn.

    Het tijdschrift Circulation (1) publiceerde onlangs een meta-analyse van de gegevens van zestien gerandomiseerde studies naar kokosolie. De voornaamste parameters waren: de LDL (slechte)-cholesterol, de HDL (goede)-cholesterol, de totale cholesterol, de triglyceriden (vrije vetten), de meting van de vetmassa, de ontstekingsparameters en het suikergehalte.

    De analyse van de gegevens toonde voor alle studies aan dat de LDL-cholesterolconcentratie significant toenam bij gebruik van kokosolie, vergeleken met het gebruik van andere, niet-tropische plantaardige vetstoffen.

    Maar uit de resultaten bleek ook dat het gebruik van kokosolie, nog steeds in vergelijking met andere niet-tropische plantaardige oliën, ook de HDL-cholesterol verhoogde. De HDL-cholesterol is de zogenaamde ‘goede’ cholesterol. Het is overigens niet aangetoond dat een verhoging van de HDL-cholesterol een gunstige invloed heeft op het risico op hart- en vaatlijden.

    Bij een deel van de zestien studies, met gegevens over ontsteking, werd geen enkele verbetering van ontsteking door consumptie van kokosolie aangetoond.

    De gegevens over gewichtstoename naargelang van het gebruik van kokosolie brachten evenmin een verbetering aan het licht. Kokosolie bevat namelijk ook veel vetzuren met lange keten. Het zijn de vetzuren met middellange keten die het energieverbruik in rust verhogen. De effecten op gewichtstoename zijn klinisch niet-significant.

    Een analyse van de gegevens over de suikerstofwisseling bracht geen verbetering van de glucosewaarden aan het licht.

    Algemeen gesproken heeft kokosolie:

    • geen heilzaam effect op de cholesterol en leidt ze dus niet tot een verbetering van het risico op hart- en vaatlijden. Bovendien is deze olie niet neutraal en heeft ze eerder een verhogend effect op de LDL-cholesterol.
    • geen gunstig effect op de ontstekingsparameters.
    • geen verhogend effect op het energieverbruik, wat een gunstig effect op het gewicht zou kunnen hebben.
    • geen gunstige impact op het suikermetabolisme.

    Het besluit van deze grote studie is bijzonder duidelijk: kokosnootolie mag niet worden beschouwd als een gezonde olie die het risico op hart en vaatlijden vermindert. Wegens de grote hoeveelheid verzadigd vet in kokosolie dient het gebruik ervan te worden beperkt.

    Referenties:

      1. Neelakantan N, Yi Hoong Seah J, van DamRM. The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors. A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Circulation. 2020;141:803–814. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.043052. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31928080/
      2. Medi-Sfeer 28 november 2020.

    12-12-2020 om 17:18 geschreven door Bruno Ariens

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Vriendelijke groetjes van Ingrid (Ingrid)
        op Kokosolie: laatste wetenschappelijke nieuwtjes.

  • Mijn favorieten
  • Uitgeslapen wakker worden
  • Gezond Leven
  • Meer energie
  • Gezondheid.be
  • Eerste lijnszones
  • Mindfulness Aandacht.be

  • Archief per maand
  • 03-2021
  • 12-2020
  • 10-2020
  • 07-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!