Gegroet !Ik was verleden week in een rusthuis op bezoek en heel wat mensen kende ik daar omdat ze enkele jaren geleden, toen ze nog fit en gezond waren, naar de koffietafel van een bejaardenclub kwamen, waar ik in het bestuur was. Het was een soort serviceclub voor "minder jonge" zeg maar oudere mensen. Na de vele taken die ons bestuur had was er ook het bezoeken van zieken . Ik had de gewoonte om, als ik een zieke bezocht, bij het heengaan een kruisje te geven op het voorhoofd, en het werd zeer op prijs gesteld . Dat was een gewoonte die ik geërfd had van mijn oma en ouders. Zo vroeg mij verleden week in het rusthuis weer iemand " Gij gaat ons toch een kruisje geven? dat heb ik dan ook gedaan. . Ik deed ook in die club waar ik het over had, de animatie en zodoende kwamen regelmatig mijn gedichten aan bod . Een daarvan uit 1995 gaat over :
"'t Kruiske" __________
Het eerste dat ik van Gezelle heb geleerd was van :
"'t Kruisken diep mij in den kop geschreven"
't was met moeite dat ik toen begreep dat het in mijn geheugen was gebleven.
Ik had een moeder die mij 't kruiske vragen leerde en ik had een vader die mij 't kruiske gaf. Zö dat ik het, zonder "slagen" verder aan mijn kinderen gaf.
Ik geef nog steeds mijn zoon een kruiske als hij op zijn zware motor stapt. Ik zeg dan telkens: "Erik, breng het mij weder, ongeschonden , lijk ik het u gaf."
Aan Ludwina deed ik het vôôr en nu doet zij mij na en leert ze mijn kleinkinderen vragen "Geef mij een kruiske , Oma!".
Aan ons Tine geef ik dan ook een kruiske als ze 's avonds huiswaarts keert. Zij geeft mij een kruisje en een zoentje Ze zegt "Oma morgen kom ik weer".
Ons babytje geef ik een kruisje als ze in haar bedje ligt en lacht God zegene je kleine Alice, slaap zacht".
Aan mijn liefsteken geef ik ee kruisje 's avonds, vöör we ons ogen dicht gaan doen. Ik krijg dan altijd een kruisje weder maar...... met een hele fijne zoen. Voor mij geen slagen "zoet en tere" 't Is veel beter met een zoen. Ik vind het wel jammer voor Gezelle Zou hij dat ook geweten hebben toen?