Gegroet! Vooraleer aan de slag te gaan met het echte werk van confituur maken alvast een receptje dat het hele jaar door, van past komt bij vele soorten vlees, gevogelte en wild.
Uienconfituur. ___________
Van een vriend en keukenpiet kreeg ik dit recept van uienconfituur. De exacte uitvoering was wel ontzettend duur want er kwam "Château Petrus" aan te pas. Maar ik weet wel dat dit als grap bedoeld was!! Want "Petrus" is zelfs te duur om te drinken, laat staan om er doodgewone uien in te verdrinken. .
Je hoort over "Château Petrus" veel vertellen en er nog meer over snoeven, maar..... Bij mijn vriend de keukenpiet heb ik hem toch al een paar keer mogen proeven.
Je maakt dus 1kgr. ajuin schoon en klein. Laat hem smoren in een soeplepel boter en dit keer niet krenterig zijn. Als de uien bijna gaar zijn, voeg je120gr. suiker bij en 2spls. wijnazijn.
En nu komt het: een 1/4 fles rode wijn laat het een Pomerol, een St. Emilion, of een andere Bordeaux zijn Je voegt hem bij in verschillende fasen, Nu 2spls. grenadine en die kleur brengt je zeker in extase, zo, dat je ijlings om wat "Minne" snelt
al stond dàt in het recept van de keukenpiet niet vermeld !
Gegroet! Ik was dinsdag in Brussel en bezocht in het Museum voor het Kostuum en de Kant, in de violetstraat 12, de tentoonstelling " VAN NEW LOOK TOT EXPO 58 " . Echt de moeite waard vooral voor mensen, zoals ik, die toen "Sweet seventeen" of twintigers waren. Je krijgt er een overzicht van de mode uit de jaren 50 . Sommige tentoongestelde stukken zijn in bruikleen gegeven , maar de meeste stukken zijn eigendom van het museum dat opgericht is in 1977. Het zijn creaties van beroemde couturiers, maar ook dameskleding en accessoires van Belgische modehuizen. Avondjaponnen, trouwjurken,mantels en mantelpakjes ( de "tailleurs" die toen zô in de mode waren) en vooral de "Cocktail " kleedjes ( wat is het spijtig dat die uit het modebeeld verdwenen zijn!) Hoeden , schoenen, handtassen sjaals en nog veel meer! Er is ook een film waarin mode-shows getoond worden uit Amerika, Parijs, Londen. Wat een elegance hadden die "mannequins" (ze liepen op de "catwalk" zonder hun benen in een spiraal te draaien). De nostalgie stak de kop op en ik heb mijn fotoalbum " uit de tijd van toen " doorbladert en er kwamen heel wat mooie herinneringen naar voor! Zo heb ik tweemaal genoten van de" New look en de expo 58" dit keer in mijn eigen museum.!!!!
Gegroet! Een taartrecept dat niet te ingewikkeld is moet in ieder kookboek zitten:
Als mijn dochter appeltaart bakt, zit ieder die dat weet, op wacht totdat ze zegt: "Vôila, ziedaar ze mag aangesneden worden, z' is klaar!"
Ze gaf dit recept reeds aan "Jan en Alleman" zodat je "Ludwina's Appeltaart" zowat overal proeven kan. Maar nergens smaakt ze als bij haar dat komt door de gezellige sfeer voorwaar. Behoor jij nu tot die mensen die het recept nog niet hebben maar het wel wensen, hier gaat het dan, mèt een tekening erbij. Dit is een geheugensteuntje, als je ouder wordt ben je daarmee blij.
Schil de appels vlijm, vlijm scherp, ik zorg altijd dat ik de afval op de composthoop werp.
Snij de appels in dobbelsteentjes als je van het goktype bent. Snij ze in kubusjes als je van het "rekenknobbel" -type bent.
Doe in een stenen kom de bloem, de suiker en de melk. Voeg de appels bij en het is met fluwelen hand dat ik dat meng. Giet de pasta in een beboterde vorm. Zet in een verwarmde oven 180° is de norm.
Als je nieuwsgierig bent: Kijk! je ziet hoe alles kleurt. Pas dan komt de garnituur van de taart aan de beurt. De lepel boter en de lepel suiker die je spaarde, mag je mengen met het eigeel, voor je kunstwerk van onschatbare waarde!
Nu moet de taart héél even onder de grill. omdat Ludwina dat voor hààr taart wil!
Maar ook omdat het veel mooier oogt als je tot slot ook nog wat "Minne" strooit!
Gegroet! Gisteren werd Ewout De Geeter, 11jaar, (viool) laureaat van de wedstrijd waar ik een paar weken geleden over vertelde. Hij werd 3e met 85,4% een hele prestatie, alwéér!!. De eerste laureaat haalde 88%. Aan allen : hartelijke gelukwensen! Volhouden is de boodschap! Wij zullen zeker van hen nog horen!