Gegroet! De recepten die ik in mijn twee boeken opnam waren er o.a. van mijn ouders en oma,en van vrienden en kennissen. zoals het volgende:
Crème Branbançonne. _________________
Uit het kookboek van mijn vriendin Léonne komt het recept van " Crème Brabançonne. Een soepje dat er wezen mag en dat ik nog in geen restaurant op de spijskaart zag Althans niet onder,;deze naam, maar je ziet meteen: die soep komt uit Brabant vandaan!!
We nemen meteen dat handige ding dat het geknoei met plank en mes verving.
"Op een vloek" zegt men alhier, zijn al de groenten klein: het witloof, de ui, de selder en de prei. In olijfolie en wat verse boter, lijkt het magie en getover, want er komt een aroma uit de pan dat je zelfs nog heel wat versterken kan, door het toevoegen van een 3dl-flesje Geuze en hier heb je de keuze: een "Geuze Lambiek" of een "Mort Subite" verstand van Geuze heb ik niet!
Bij de slager haalde ik een stuk vlees voor de bouillon. dat komt nu bij de Geuze in de kom. Als het zacht is mag je kiezen: de mixer of de "passe-vite" Maar zo snel gaat soep "doordoen" ook weer niet. Laat nog wat koken op een zachte vuur. De tijd om even te relaxen, z'on klein half uur. voor mij is dat relaxen toch wel relatief. Tijdens dit half uurtje is mijn geest nog altijd heel actief en weet ik precies wat ik met het vlees van de bouillon uithaal. maar dàt staat in een volgend verhaal.
Met wat boter en wat bloem, maken wie een roux, en voegen die aan onze Brabançonne toe. In verse boter bak je wat zéér fijn gesneden witloof aan dat moet met room als garnituur, in de soepkom gaan.
We vergeten niet om rijkelijk met Minne te kruiden. Dat houdt alvast de sleur, van elke dag, bij u buiten.