Gegroet!Ik kom net thuis en onderweg kwam ik langs een baan die ik een 15 tal jaren geleden regelmatig nam. Nu is het uitzonderlijk dat ik daar nog voorbij kom. Deze weg inspireerde mij toen tot het volgende geschrijf:
Van barbecue tot "Tuinfeest" ______________________
Deze morgen stond de "Sleedoorn" in bloei. Zachte witte bloemen tussen 't stekelige groen. Dit wonderlijke gebeuren kondigt de Lente aan. Warme dagen komen met rasse schreden aan. Tijd dus om een tuinfeest te organisezen en van de eerste warme zonnestralen te profiteren. Heden ten dage noemt men dat een "Barbecue". Luister, ik vertel hoe ik het doe.
Ik zet in mijn tuin een tentje op voor het geval het toch nog regenen mocht. Ik dek lange tafels of zet kris kras door elkaar ronde of vierkante kleine tafels klaar. Ik dek ze met fleurige napjes de kussentjes op de zitjes zijn van dezelfde lapjes Ik persoonlijk koos voor viooltjesmotief, blauw en geel, die staan ook als "border" in de tuin, enorm veel!! Twee schragen met een plank erop, bedekt tot op de grond, vormen het buffet ,rechthoekig, ovaal of rond. Daarop wordt al het nodige bestek gezet: borden, vorken, messen en servietten..
Geef je kreeft dan moet je ook "vingerbadjes" zetten. De glazen zet ik op een dienblad neer.
Van bij de aanvang zorgt muziek voor sfeer. Kareffen met water, flessen met wijn, moeten steeds op tafel voorradig zijn.
Als hapje bij de Champagne of bij het zelfgemaakte aperitef geef ik scampi's (zelfs geroosterde bloedworst al alternatief!). Ondertussen ligt op het vuur de, vooraf gekookte, kreeft die een tweede kruidige aroma geeft.
om het gebruikte bestek op te vangen heb ik op diverse plaatsen mandjes hangen.
Na dit voorgerecht dat iedereen wel lust is een assortiment vlees een must. Côte à l'os en dik gesneden kruidige "Gebakken ham" en "Barbecue-worst", daar houden de kinderen van. Het vuur onder controle, goed geparfumeerd, daarop komt ook de schapenbout, die werd gemarineerd, in olijfolie, verse boter, tijm,laurier, salie en look. Ik bak de schapenbout even in de oven, maar rauw mag ook.
Warme "Flageolets", een slasausje met noten allerhande koude groenten, met vinaigrette overgoten. Ach ja! Aardappelen in de schil of " en chemise" zelfs verpakt in zilverfolie is dit nu echt geen surprise
Dat kan niet gezegd worden van het dessert dat door één van de gasten aangeboden werd.
Mijn gasten genieten van spijs en drank dat zie je zo en van het vleugje Minne dat over alles zweeft, sowieso.
Volledigheidshalve moet ik bekennen, en mischien kan U dit troosten: noch ik noch mijn man kunnen "roost'ren!! Maar wij hebben wel een vriend die dat uitstekend doet "César, doe dat maar voort, gij doet dat goed!"
Fran. Uit "Koken met Minne 1 " 1994 't Is met een traan in het oog dat ik dit afsluit niet zonder U te zeggen dat onze vriend César reeds een aantal jaren overleden is. Het aantal tuinfeesten is bij ons fel verminderd sedertdien vooral omdat wij hem zo missen.