Salade met gegrilde peer, venkel en rodebietpickles
Aantal personen: 4
Ingrediënten 1 grote rode biet, gekookt en in blokjes gesneden 2 koffielepels honing 2 el rijstazijn 1 el olijfolie 1 cm verse gember, geraspt 2 peren, geschild en in partjes gesneden Olijfolie 1/2 venkel, dun geschaafd 1 pompelmoes, in ontvliesde partjes
Voor de dressing: 1 zure appel, geschild, ontpit en in kleine stukjes gesneden 1 koffielepel honing 4 el pompelmoessap 2 el olijfolie 1 el walnootolie 1 koffielepel mosterd 1 kleine sjalot, fijngesnipperd Bereiding Laat voor de rodebietpickle de olie heet worden in een pannetje. Voeg de rode biet toe, vervolgens de honing en laat karameliseren. Blus met de azijn, doe er de gember bij en laat alles indampen. Bestrijk de peren licht met olie en gril ze rondom in een hete grillpan. Doe ze bij de venkel en de pompelmoes. Meng alle ingrediënten voor de dressing en roer deze onder het slaatje. Serveer met de rodebietpickle en werk af met venkelgroen.
Ingrediënten 2 lamsfilets 3 koffielepels komijnzaadjes Zout en peper Olijfolie 300 g groene-theenoedels (te koop in de supermarkt of delicatessenzaak) 300 g verse spinazie 1 teen knoflook 50 g cashewnoten
Voor de yoghurt-limoendressing: 2 dl yoghurt Rasp van 1 limoen 1 el sap van limoen 1 koffielepel wasabi Zout
Bereiding Meng alle ingrediënten voor de limoendressing. Kook de noedels beetgaar in ruim gezouten water. Wentel de damesfiets in de komijnzaadjes, kruid met zout en peper en bak de filets rondom aan in hete olijfolie. Laat de filets nog ca. 8 min. verder garen in een voorverwarmde oven op 180°C. Neem ze uit de oven en laat ca. 5 min. rusten vooraleer ze aan te snijden. Het vlees moet mooi rosé zijn. Fruit de spinazie op een hoog vuur in de olijfolie samen met de knoflook en de cashewnoten. Kruid met zout en peper. Serveer het vlees op de noedels en de spinazie. Nappeer er de dressing rond.
Gebakken rogvleugel met zeekraal en doperwtjescrème
Ingrediënten voor 4 personen: 4 kleine rogvleugels bloem 80 g boter 2 pastavellen (6 op 12 cm), beetgaar gekookt en in tweeën gesneden 120 g verse zeekraal olijfolie 16 mooie blaadjes winterpostelein enkele appelkappertjes
Voor de doperwtencrème: 200 g doperwten 1 teentje knoflook, fijngesnipperd 1 ui, fijngesnipperd 3 dl gevogeltebouillon
Voor de vinaigrette: 80 g fijne brunoise van champignons de Paris 20 g fijngesnipperde bieslook 20 g fijngesnipperde lente-ui 10 g gekonfijte citroenzestes 20 g brunoise granny smith 3 dl olijfolie 1/4 dl sherryazijn peper en zout citroensap
Voor de pastasaus (facultatief): 150 g geklaarde boter 2 eidooiers 1 citroen 1/2 dl witte wijn
Bereidingswijze: Knip de rogvleugels mooi rondom bij. Wentel ze door de bloem en bak goudbruin in boter.
Stoof voor de doperwtencrème de ui aan samen met de knoflook, voeg de gevogeltebouillon toe, laat opkoken en doe er de erwtjes bij. Als ze gaar zijn, mix tot een gladde puree.
Stoof de zeekraal kort aan in olijfolie en kruid met wat peper. Giet af en rol op in de pastavellen.
Klop voor de saus de eidooiers, witte wijn en een scheutje water luchtig op op een zacht vuurtje.
Monteer met de geklaarde boter en breng op smaak met wat citroensap. Deze saus is als extraatje voor op de zeekraalrol, maar hoeft niet.
Meng voor de vinaigrette alle ingrediënten, breng op smaak met peper en zout en fris op met citroensap.
Ingrediënten voor 4 personen: 28 asperges 4 eieren, hardgekookt boter bosje peterselie, fijngehakt peper, zout en nootmuskaat
Bereidingswijze: Schil de asperges, breek de harde onderkanten af en kook de asperges beetgaar. Haal ze uit het water en laat ze afkoelen in ijskoud water.
Pel de eieren, plet ze met een vork.
Smelt ca. 150 g boter, maar laat niet kleuren.
Warm de asperges even op in een klontje boter en breng op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
Verdeel de asperges over warme borden (plaats ze even in een lauwe oven), verdeel er de eieren over, besprenkel met de gesmolten boter - de rest geef je er apart bij - en bestrooi met wat peterselie.
Ingrediënten voor 2 personen: 2 stukken zalm (200 g/elk) 200 g linzen water 1/4 groentebouillonblokje 1 voorgekookte rode biet, in blokjes gesneden 1/2 rode ui, in fijne ringen gesneden 5 blaadjes koriander, fijngesnipperd scheutje sushi-azijn scheutje olijfolie enkele druppels limoensap voor de waterkerscoulis 2 bosjes waterkers, scheutje water 1 el zure room peper en zout
Bereidingswijze: Kook de linzen gaar in driemaal de hoeveelheid water met het bouillonblokje.
Breng ze op smaak terwijl ze nog lauw zijn met olie, azijn en limoen. Meng er de rode biet onder en laat alles samen trekken tot serveren.
Bak de zalm krokant aan beide zijden in een pan met antiaanbaklaag, leg in een ovenschaal en laat verder garen in een voorverwarmde oven op 150 °C. De vis moet nog rosé zijn binnenin.
Maak de waterkerscoulis door de waterkers glad te mixen met het water. Zeef en meng er de room onder. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de linzensalade over de borden, leg er de zalm bij en werk af met de coulis.
Ingrediënten voor 2 personen: 8 witte asperges 8 groene asperges 2 zalmmoten 1/2 dl room versgemalen peper en zout olijfolie
Bereidingswijze: Breek de harde uiteinden van de asperges af, maar gooi ze niet weg.
Schil de witte asperges met een dunschiller: begin dun aan de kop en ga dikker naar beneden toe. Snijd in 2.
Spoel de groene asperges even en snijd in 2. Kook de schillen en uiteinden van de asperges ca. 20 min. Haal de schillen en stukken uit en kook in deze bouillon nu alle asperges in ca. 10 min. beetgaar. Haal ze uit het kookvocht en laat ze afkoelen in ijswater. Houd een drietal eetlepels bouillon apart. Doe in de rest van de bouillon opnieuw de achterkanten van de asperges en mix goed. Giet door een zeef in een pan, doe er room bij en laat inkoken. Breng op smaak met peper en zout.
Kleur de zalmmoten aan in hete olijfolie en laat aan beide kanten kleuren. Zet nog ca. 4 min. in een voorverwarmde oven op 160 °C. De vis moet nog licht rosé zijn binnenin.
Warm de aspergetoppen even op in de apart gehouden bouillon, schik ze op de borden samen met de vis.
Ingrediënten voor 2 personen: 600 g lamsvlees, in stukken gesneden olijfolie, peper en zout 1 ui, fijngesnipperd stukje verse gember van 1 cm, fijngesneden 1 teentje knoflook, fijngesnipperd 1 butternutpompoen, geschild en in grove stukken gesneden 3 wortelen, in stukken gesneden 2 zoete aardappelen, geschild en in grove stukken gesneden 2 pastinaken (kleine), geschild en in stukken gesneden 1 courgette, in stukken gesneden 1/2 blik kikkererwten 1/2 l groentebouillon (van 1/4 blokje) 1 tl pigment d'Espelette 1 tl komijn 1 tl raz-el-hanout versgemalen peper en zout handvol korianderblaadjes, fijngesnipperd (voor de afwerking)
Bereidingswijze: Verhit 2 el olijfolie in een stoofpan met dikke bodem. Bak er de fijngesnipperde ui in, samen met de knoflook, maar laat niet kleuren.
Doe er het lamsvlees bij, kruid met peper en zout en laat het op een medium vuurtje rondom bruinen. Voeg gember, komijn, raz-el-hanout en Espelette toe. Overgiet met bouillon (en eventueel water) tot het vlees onder staat. Laat ca. 30 minuten onder deksel garen op een laag vuurtje.
Was de kikkererwten.
Doe er de groenten en kikkererwten bij en laat alles nog ca. 15 minuten verder garen. De groenten moeten beetgaar zijn!
Kruid eventueel bij met peper en zout.
Serveer in de stoofpan of op een - voorverwarmde - schaal.
Bestrooi met koriander en geef er apart nog wat saus bij.
Ingrediënten voor 4 personen: 6 doradefilets (grisé) met vel, ontdaan van schubben en graten, in tweeën gesneden 4 pijpajuintjes 350 g bloemig kokende aardappelen peper en zout melk nootmuskaat peperbolletjes enkele klontjes koude boter olijfolie arachideolie 4 trosjes van telkens 3 kerstomaatjes 1 venkel 2 dl witte wijn 1 sjalot, fijngesnipperd tijm laurier rozemarijn
Bereidingswijze: Schil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water. Giet af, pureer, voeg een klontje boter toe en een weinig volle melk. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Zet voor de blanke saus de sjalot op in de wijn samen met de tijm, laurier en enkele peperbolletjes. Laat inkoken tot 2/3, zeef en werk af met de boter.
Leg de trostomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met olie en kruid met peper, zout, rozemarijn en tijm.
Snijd de venkel in vieren en dan in fijne plakken, maar zorg ervoor dat ze aan elkaar vast blijven). Stoof in olijfolie beetgaar en kruid met peper en zout.
Snijd de pijpajuintjes overlangs door en stoof kort mee met de venkel. Verhit arachideolie in een pan en bak de dorade langs beide zijden, kruid met peper en fleur de sel.
Serveer de filets samen met de puree, venkel, pijpajuin, tomaatjes en de saus.
Gebraden heupstukje met stoemp van witloof en reepjes gerookt spek
Ingrediënten voor 4 personen: 1,2 kg ontbeende varkensheup 3 pijltjes citroengras 200 g boter 1 dl arachideolie 2 dl witte wijn (bij voorkeur sauvignon) 6 stronkjes witloof, in grove stukken gesneden 4 dikke aardappelen ca. 500 g grof zeezout nootmuskaat zwarte peper van de molen fleur de sel 150 g extra gerookt buikspek
Bereidingswijze: Snijd 1 stengel citroengras in stukjes, maak kleine insnedes in het vlees en steek de stukjes citroengras erin. Doe dit bij voorkeur 1 dag op voorhand zodat het geheel kan 'trekken'.
Kruid het vlees voor het klaarmaken aan alle zijden met peper en fleur de sel en kleur het in hete olie. Leg het in een ovenschaal en bak het ca. 35 min. verder in boter in een voorverwarmde oven op 180 °C. Bedruip het regelmatig met het braadvocht. Laat het vlees daarna nog 1 uur rusten in de oven op 80 °C, bedekt met aluminiumfolie, met de blinkende kant naar binnen om maximaal de warmte te houden.
Borstel de aardappelen, spoel en droog ze. Leg ze op een laag zeezout in een ovenschotel en laat ca. 40 min. garen in een voorverwarmde oven op 225 °C.
Snijd de aardappelen door en lepel er de pulp uit.
Stoof het witloof gaar in een bodempje water met een klontje boter, zout en nootmuskaat. Meng het zachte witloof met de aardappelpulp.
Bak het spek knapperig in een pan met antiaanbaklaag en meng ze door de witloofstoemp. Houd warm in de oven.
Neem het vlees uit de pan, verwijder het citroengras en versnijd het vlees.
Kook de braadsappen los met de wijn, zeef en werk af met boter.
Schik het vlees op de borden samen met de stoemp en garneer met een halve stengel citroengras.
Krokant en kruidig aardappelrolletje, eend met zoetzuur glazuur en minishiitakes
Ingrediënten voor 4 personen: 2 eendenborsten peper en zout 200 g minishiitakes
Voor het aardappelrolletje: 4 blaadjes filodeeg enkele takjes bladpeterselie koriander en bieslook 150 g aardappelen, geschild 50 g hoeveboter 1 ei een flinke scheut room zout en peper 1 eigeel 1 handvol sesamzaadjes
Voor het zoetzuur glazuur: 3 el graantjesmosterd 2 el honing 3 el rietsuiker 1 el citroensap
Bereidingswijze: Hak voor het aardappelrolletje alle kruiden fijn. Kook de aardappelen in gezouten water, giet af en laat even drogen op het vuur. Voeg boter, room en ei toe en maak er een smeuïge puree van. Kruid af met peper en zout naar smaak. Laat afkoelen en meng er de verse kruiden onder.
Plooi het filodeeg dubbel en leg het in de lengte op een snijplank, schep er een mooie grote lepel van de puree in, rol het deeg op en plak het dicht met eigeel. Smeer de rolletjes in met eigeel, bestrooi met de sesamzaadjes en plaats ca. 6 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Meng voor het glazuur mosterd, honing, suiker en citroensap tot een gladde saus.
Kruid de eendenborsten met peper en zout en bak ze in een hete pan, velkant eerst, tot die goudbruin is en plaats ca. 5 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C. Haal ze uit, laat even rusten, smeer ze in met het glazuur en plaats terug in de oven op 180 °C tot de borsten mooi rosé gebakken zijn.
Bak de minishiitakes aan in boter en kruid af met peper en zout.
Aardappelgnocchi met gebakken quorn, truffel en morielje-mascarponesaus
Ingrediënten voor 4 personen: 200 g quorn peper en zout 1 kleine truffel (facultatief)
Voor de aardappelgnocci: 6 middelgrote aardappelen olijfolie nootmuskaat zeezout en zwarte peper 1 groot ei 2 handvol bloem (liefst 00-bloem)
Voor de saus: 250 ml morieljevocht 100 ml room 250 ml groentebouillon 250 g mascarpone peper en zout 50 g gedroogde morieljes, geweekt
Bereidingswijze: Wrijf voor de gnocchi de aardappelen in met olijfolie, doorprik ze met een vork en zet ze 1 uur in een voorverwarmde oven op 220 °C.
Laat de aardappelen afkoelen, snijd ze door, haal de aardappelpulp uit de schil, doe die in een kom en prak met een vork. Voeg nootmuskaat, peper, zout, ei en bloem toe en kneed tot je een mooi deeg krijgt. Is het te nat, doe er dan wat bloem bij, is het te droog, voeg wat water toe.
Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkvlak, maak een lange worst en snijd in stukken van ca. 2 cm. Zet 15 min. in de koelkast om op te stijven.
Kook de gnocchi in kokend gezouten water: als ze boven komen drijven, zijn ze goed en mag je ze afgieten.
Breng voor de saus de groentebouillon aan de kook, voeg mascarpone, room en morieljevocht toe, kruid af met peper en zout en doe er de geweekte morieljes bij.
Kruid de quorn af met peper en zout en bak mooi goudbruin.
Meng quorn en gnocchi in een diep bord, overgiet met de saus en werk af met wat geschaafde truffel en/of parmezaanschilfers.
Ingrediënten voor 4 personen: 4 stukken lamscarré van 200 gram boter
Voor de puree: 6 dikke aardappelen, geschild boter (voor bakken en braden) 1 bol buffelmozzarella, in stukken gesneden 60 g hoeveboter een stevige scheut culinaire room 1 ei peper en zout
Bereidingswijze: Kook de aardappelen gaar, giet af en laat even drogen op het vuur. Meng boter, room, mozzarella en ei onder de aardappelen en maak er een puree van. Kruid af met peper en zout naar smaak.
Verwarm de oven op 180 °C, kruid het lamsvlees met peper en zout en bak beide kanten aan in wat boter. Plaats het vlees 4 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C, neem uit en laat even rusten.
Plaats voor het serveren terug in de oven tot het vlees mooi rosé is (of de gewenste garing heeft).
Homemade gekonfijte tomaatjes (bijgerecht)
Ingrediënten voor 4 personen: 6 mooie dikke tomaten 2 el bloemsuiker stevige scheut olijfolie grof zout en zwarte peper 1 blaadje laurier enkele takjes verse tijm 1 teentje knoflook, in tweeën gesneden
Bereidingswijze: Haal het kroontje van de tomaten, was ze, snij met een scherp mes een kruisje bovenaan, leg ze tien seconden in gezouten kokend water, giet af en leg ze in een ijsbad. Haal de tomaten uit, verwijder het velletje, snijd het vruchtvlees in vieren en verwijder de pitjes.
Leg de partjes in een ovenschaal, bestrooi met bloemsuiker, bedruppel met olijfolie en kruid af met peper en zout. Doe er de laurier, knoflook en tijm bij en plaats 6 à 7 uur in een voorverwarmde oven op 70 °C.
Tip: Maak dit de dag ervoor, want de tomaat heeft een aantal uren nodig om te drogen.
Aardappelcroutons met rozemarijn, filet van rund met bloemkoolcrème en paddenstoelen
Ingrediënten voor 4 personen: 4 mooie stukken runderfilet klontje boter zeezout en zwarte peper
Voor de aardappelcroutons: 6 dikke frietaardappelen, geschild en in vierkante blokjes gesneden 100 g boter scheutje olijfolie verse rozemarijn zout en peper
Voor de bloemkoolcrème: 1/2 bloemkool 100 ml groentebouillon 100 ml room peper en zout
Voor de paddenstoelen: 250 g mix van verse bospaddenstoelen naar keuze 25 g gehakte peterselie peper en zout boter
Bereidingswijze: Gaar de aardappelblokjes in gezouten water, giet af en laat afkoelen.
Pluk de blaadjes van de rozemarijn en hak ze grof.
Laat boter met olijfolie smelten in de pan en doe er de aardappelblokjes in, kruid af met peper en zout, bak ze mooi goudbruin en roer er op het laatst de rozemarijn door.
Gaar de bloemkool in de room met de groentebouillon. Ga regelmatig na of de bloemkool gaar is. Mix het geheel met een staafmixer en kruid af met peper en zout.
Kruid het vlees aan twee kanten met peper en zout en bak het aan in boter in een hete pan tot het mooi bruin is.
Plaats het ca. 5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C, haal uit, laat even rusten en plaats voor serveren nog 4 à 5 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C (tijd afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste gaarwijze).
Bak de paddenstoelen in boter en kruid af met peper en zout, werk af met de gehakte peterselie.
Ingrediënten voor 1 persoon: topkwaliteit tonijn (stuk van ca. 20 cm met een dikte van 5 bij 5 cm) 1 kl zoethoutpoeder 1 el sesam 1 el mosterdgraan 1 el curry 1 el olijfolie voor het bakken
Voor de dressing: 2 el pijnboompitjes 1/2 dl goede wijnazijn 1 dl goede extra vierge olijfolie 1 el acaciahoning 1 el mosterd bieslook, fijngesneden peper en zout
Bereidingswijze: Meng alle specerijen goed door elkaar. Rol de tonijn in de specerijenmengeling en bak hem heel kort aan alle zijden. Laat onmiddellijk afkoelen in de koelkast.
Meng voor de dressing alle ingrediënten tot een homogene saus. Haal de tonijn uit de koeling en snijd in dunne plakjes.
Leg de plakjes op een bord - een langwerpig bord is handig - en werk af met de dressing.
Gebruik als finishing touch enkele takjes bieslook of enkele takjes Japanse shiso.
Carpaccio van sint-jakobsnootjes met een kruidenslaatje en gember
Ingrediënten voor 1 persoon: 2 verse sint-jakobsnootjes 1 koffielepel gekonfijte gember, fijngehakt een scheutje extra vierge olijfolie dille, bieslook verschillende soorten shiso-cressonette of andere fijne kruiden een scheutje witte balsamicoazijn fleur de sel, zwarte peper
Bereidingswijze: Snijd de sint-jakobsnootjes in fijne dunne plakjes en schik die mooi op een bord.
Pluk de kruiden fijn, doe ze in een kom en meng ze voorzichtig door elkaar.
Meng de gember met de balsamico en de olijfolie. Breng op smaak met fleur de sel en zwarte peper.
Besprenkel de sint-jakobsnootjes met de dressing en werk af naar eigen smaak met het kruidenslaatje.
Kabeljauw met puree van pastinaak en sabayon van Oude Geuze
Ingrediënten voor 4 personen: kabeljauwfilet met vel (180 g / pers.) 4 aardappelen (bij voorkeur franceline), geschild en in stukken gesneden Oude Geuze (zure) hoeveboter olijfolie 4 eidooiers 2 grote pastinaken, geschild en in stukken gesneden karnemelk peper en zout nootmuskaat olijfolie om te bakken platte peterselie
Bereidingswijze: Kook de aardappelen en de pastinaak gaar en stamp ze fijn. Voeg karnemelk, een flinke klont hoeveboter, peper, zout en nootmuskaat toe naar eigen smaak.
Bak de kabeljauw op het vel aan in hete olijfolie en verminder dan het vuur tot zacht.
Doe voor de sabayon vier eidooiers in een pannetje en voeg vier eidopjes geuze toe, kruid goed af met peper en zout en smelt een beetje boter in een andere pan. Opgelet: de boter mag niet bruin worden.
Klop ei en geuze op een zacht vuurtje tot een stevige, schuimige sabayon en voeg voorzichtig de gesmolten boter toe (zonder het witte schuim).
Garneer alles op een bord naar eigen fantasie en werk het geheel af met platte peterselie.
Spiesje van pladijs met risotto van wilde paddenstoelen
Ingrediënten voor 4 personen: pladijsfilet zonder vel (3 filets /pers.) peper en zout olijfolie 2 koppen carnaroli-rijst (risottorijst) 1 dl jus van wilde paddenstoelen 1 dl kippenbouillon 1 dl witte wijn klein assortimentje verse wilde paddenstoelen 1 grote sjalot, fijngesnipperd 1 teentje knoflook, fijngesnipperd 1 el boter 3 el geraspte Parmezaanse kaas komijnzaad
Bereidingswijze: Stoof ui en knoflook goudgeel in een weinig olijfolie.
Voeg de rijst toe en laat deze glanzen. Doe er witte wijn, bouillon en paddenstoelenjus bij en laat de rijst krokant gaarkoken. Voeg de paddenstoelen toe en laat nog even meekoken.
Doe er van zodra het vocht bijna weg is de boter en Parmezaanse kaas bij.
Rol de visjes op en steek ze op een spies, kruid ze goed af met peper en zout en een beetje komijnzaad.
Ingrediënten voor 4 personen: 4 mooie stukken filet van hert van 200 gram zeezout en zwarte peper
Voor de puree van pompoen: 150 g pompoen, geschild en in stukken gesneden 150 g aardappelen, geschild en in stukken gesneden 50 g hoeveboter 2 grote eieren een flinke scheut room zout en peper
Bereidingswijze: Kook voor de puree de pompoen en de aardappelen samen gaar in gezouten water. Giet af, laat even drogen op het vuur, voeg boter, room en eieren toe en maak er een smeuïge puree van. Kruid met peper en zout naar smaak.
Kruid het vlees aan twee kanten met peper en zout en bak het aan in een hete pan tot het mooi bruin is. Plaats vijf min. in een voorverwarmde oven op 180 °C, haal uit en laat even rusten.
Plaats het voor serveren weer in de oven tot het mooi rosé is (tijd afhankelijk van de dikte van het vlees).
Perenchutney (bijgerecht)
Ingrediënten voor 4 personen/500 gram: 500 g peren, in blokjes gesneden 80 g ui, gesnipperd 100 g appels, in blokjes gesneden 100 g witte rozijnen 1/2 el geraspte sinaasappelschil sap van 1 sinaasappel 1 kaneelstok 1,25 dl wittewijnazijn 175 g tafelsuiker
Bereidingswijze: Doe alles behalve de suiker en de peren samen in een pan en breng aan de kook. Laat zachtjes koken tot alles voor een derde is ingekookt. Voeg de suiker toe en kook nog vijf minuten, doe er de peren bij en laat 1 à 2 uur op een laag vuur verder sudderen.
Ingrediënten voor 4 personen: 1 kg bouchotmosseltjes (of kleine mosseltjes) groentebouillon 1 ui, in stukken gesneden 1 butternutpompoen, in stukken gesneden boter en olijfolie pompoenpitolie enkele takjes dille
Bereidingswijze: Stoof ui en pompoen aan in een grote kookpot. Voeg zoveel groentebouillon toe tot alles net onder staat en laat het goed gaarkoken. Mix tot een gladde soep.
Zet de mosseltjes in een pot met deksel op het vuur en laat ze rustig open komen. Giet het vocht door een zeef bij de soep. Haal de mosseltjes uit de schelp en doe ze in een warm diep bordje.
Overgiet met de soep en werk af met een beetje pompoenpitolie en enkele takjes dille.
Werk af met enkele takjes bieslook of enkele takjes Japanse shiso.