Onder blancheren verstaat men het kort voorkoken en onmiddelijk daarna afkoelen onder koud water van spijzen,waardoor bederfwekkende stoffen onwerkzaam worden gemaakt.De kleur en de geur van bepaalde groenten(vooral groene)blijven beter bewaard en een eventuele scherpe smaak wordt weggenomen.Het enige nadeel van blancheren is dat hierdoor verlies aan zouten en in water oplosbare vitaminen optreedt
Trots om een voedsel bereidende,roerende, lepelzwaaiende, perfect op smaak gebrachte professionele KOK te zijn!!!!!
Om goeie resultaten te verkrijgen heb je altijd een goeie basis nodig waarop je een gerecht kunt opbouwen of afwerken.Deze basis is zeker een goede bouillon of fonds waarmee je een gerecht mee kunt déglaceren(na bakken) of waarin je een gerecht in kunt braiseren (of pocheren)Dus start met het maken van een goeie visfumet,gevogeltefonds of demi-glace om daar later je gerechten mee te bereiden.
Aardappelen zijn gevoelig voor warmte, lucht, licht en water. Daarom dien je aardappelen te bewaren op een koele, donkere en droge plaats.
Nog enkele tips om aardappelen te bewaren:
- Bewaar ze niet in de koelkast. Indien ze te koud bewaard worden zullen de aardappelen zeer snel uitdrogen.
- Bewaar je ze te warm en/of te lang en/of te licht, dan krijgen de knollen scheuten die de aardappel taai maken en het vitaminegehalte in de aardappel verlagen.
- Bewaar je ze te vochtig dan verhoogt de kans op schimmelvorming en rotting.
Hoe maak je slagroom ?
Het beste gebruik je room met 40 procent vetgehalte. Gebruik vooral geen gesteriliseerde room.
Eerst moet je de room koelen voor het opkloppen. (24 u in de koelkast)
Giet de room in een grote kom met ronde bodem, en voeg een klein beetje fijne suiker toe.Voor één liter room heb je twee tot drie eetlepels suiker nodig. Je kan ook een pakje vanillesuiker toevoegen.
Neem een grote klopper en zet bij voorkeur de room in een bad met ijsblokjes en begin te kloppen Dit kan ook gedaan worden met een elektrische klopper maar dit geeft niet hetzelfde luchtige resultaat.
Wat doe je als je slagroom niet stijf wordt? U wilt slagroom kloppen maar ze wordt niet stijf? Voeg een paar druppels citroensap bij, terwijl u blijft kloppen.
Hoe verwijder ik vieze geurtjes uit mijn frigo?
Iedereen heeft het wel eens voor: je hebt een stuk kaas te lang in de frigo laten liggen en als je de deur opent, kruipt de schimmel je tegemoet. Ook als je de kaas weggedaan hebt, blijft die hinderlijke en doordringende geur in je frigo hangen.Hoe krijg je die weg zonder je ijskast volledig te ontdooien en uit te kuisen? Heel eenvoudig: plaats een tas melk in de frigo! De melk absorbeert de kwalijke geuren en na een paar uur ruik je die kaas niet meer.De melk is achteraf wel niet meer bruikbaar voor consumptie, want die zal een beetje vies ruiken (en smaken)…. Soms wordt er ook een halve ongekuiste ajuin in de frigo geplaatst omde reuk te onderdrukken en een derde middel is enkele lucifers laten ontbranden en doven in de frigo...de onaangename reuk is zo verdwenen!!!
Wat doe je als je maar een paar druppels citroensap nodig hebt? Als je maar een paar druppels citroensap nodig hebt, dan steek je met een vork dwars door de schil van de citroen en je kan er een paar druppels laten uitdruppelen!!!!Deze droogt dan niet uit en kan hergebruikt worden!!!!
Is je ei gekookt of niet?
Als men eieren in de kast of koelkast liggen heeft weet men soms niet of deze gekookt geweest zijn of niet. Als men het makkelijk wil ontdekken dan moet u de eieren allemaal eens proberen te laten ronddraaien op tafel.De eieren die ronddraaien als een tol zijn namelijk de hard gekookte, u zult zien dat de niet gekookte eieren bijna niet zullen ronddraaien en deze zijn dus nog rauw.
Hoe weet je of eieren vers zijn?
Leg de eieren in een kom met water. Als ze drijven zijn ze niet meer goed. Als ze halverwege de bodem en het oppervlak blijven drijven dan zijn ze alleen nog goed om te koken. Als ze recht naar de bodem zakken , dan zijn ze vers.
GASTENBOEK BLOG (123)
18-12-2005
Kerst
Heel fijne, warme, gezellige kerstdagen toegewenst van mikke
18-12-2005, 18:50 geschreven door mikke
10-12-2005
Omdat het straks weer Kerst en Nieuwjaar is ...
KLIK EENS OP DE RONDE KNOPJES ONDERAAN
...
PRETTIGE
EINDEJAARSFEESTEN!
EEN VREDEVOLLE KERST EN EEN GEZOND EN GELUKKIG
2006!
Klik op de knop voor een tegenbezoekje aan mijn
blog!
Groetjes,
Arsène.
10-12-2005, 19:01 geschreven door Arsène
Brandveiligheid
Voorzichtig met de kerstversiering kijk voor tips op mijn blog ............. groeten
suske
10-12-2005, 02:07 geschreven door frans
04-12-2005
beste blogger...
Het is niet omdat ik niets in het gastenboek schrijf, dat ik je niet regelmatig een bezoek breng, hoor!!! Maar afgesproken, ik zal mééééér iets schrijven in je boekje...
Welkom ...
Klik aub op de knop voor een tegenbezoekje aan mijn blog!
04-12-2005, 10:08 geschreven door Joske
28-11-2005
hallo
hallo, ik was even op je blog op visite en ik kreeg meteen het water in de mond wat een heerlijkheid allemaal.
Leuke,mooie,smakelijke blog, ik kom zeker nog eens terug.
hartelijke groetjes van Maaike en .....
28-11-2005, 13:50 geschreven door maaike
16-11-2005
Goeie morgen
Ik was er deze morgen als de kippen bij om het laatste nieuws van jou blog te vernemen.
Groetjes
16-11-2005, 05:42 geschreven door mary
10-11-2005
vele groeten
Hallo, Vele groetjes en veel blogplezier van..
Deleukefietser
10-11-2005, 18:07 geschreven door deleukefietser
09-11-2005
lekker
Hallo Michelleke fijne recepten.
Groetjes Lenie
/>
09-11-2005, 11:00 geschreven door lenie
hallo
Hier kan ik ook al terecht als ik honger krijg ........ ik kom eens kijken of alles in orde is en ja hoor alles lijkt oke ;-) ............... groeten
09-11-2005, 09:05 geschreven door frans
08-11-2005
bezoekje
Laat maar komen die sausjes en veel meer. Ik heb je bij mijn favorieten gezet, zodat iedereen kan meegenieten. Groetjes
08-11-2005, 11:42 geschreven door jenthe
07-11-2005
hallo
ben terug van mijn weekje vakantie aan zee, groetjes,
07-11-2005, 22:45 geschreven door palson
mooi
Dag michelleke dit is heel mooi gedaan ,heel plezierig om te lezen en je krijgt er honger van groetjes en een fijne week gewenst
07-11-2005, 18:43 geschreven door tineke
05-11-2005
hoi
Tja Michelleke, kom net van je ander blog, maar hier kan ik dus ook weeral veel bijleren. Groetjes,
05-11-2005, 20:32 geschreven door BlueLuna
14-10-2005
bezoekje
Even verkeerde link!!! Sorry.
14-10-2005, 19:32 geschreven door Jenthe
bezoekje
Je sausjes eenvoudig uitgelegd, dat is knap gedaan!! Mijn hobby is ook koken, maar zeer eenvoudig. Prettig week-end
http://blog.seniorennet.be/michellekevantwittedorp2/gastenboek.php#top
14-10-2005, 19:31 geschreven door Jenthe
05-10-2005
hallo
ben nog even op bezoek gekomen, groetjes,
05-10-2005, 00:00 geschreven door palson
30-09-2005
Proficiat!
Bij al dit lekkers zou op jouw blog dit wel een
leuk klokje zijn!
hmmmmmmmmmmmmmmm hier krijg je water in de mond .......... groeten
19-09-2005, 00:15 geschreven door frans
16-09-2005
hallo
ben ne keer op bezoek gekomen zal groetjes en bedankt
16-09-2005, 17:29 geschreven door palson
01-09-2005
HELLO
AWEL HIER KAN JE NOG IETS LEREN.
GRTJS JEF
01-09-2005, 14:38 geschreven door JEF DECKX
29-08-2005
Fijn...
Fijn is dit blog, iemand die het bij de uitleg ook simpel houd. Zo moet het zijn, voor iedereen verstaanbaar. Proficiat en doe zo verder.
Vriendelijke groetjes
29-08-2005, 13:30 geschreven door tante Lotte
21-08-2005
bedankt
Hallo Michelleke
Bedankt voor de tartaresaus hé.Ge zijt een toffe péé.Gij vergeet toch ook mijn goulash niet hé.Bedankt op voorhand.Groetjes
21-08-2005, 04:44 geschreven door Rina
11-08-2005
dag
Ik zal ne keer enkele van u recepten uitproberen
dank u