't zijn de kleine dingen die het doen Welkom aan iedereen.
Hier staan reportages van wandelingen en evenementen.
Neem je tijd en blader eens door mijn blog.
Bedankt voor je bezoek. Marylou
31-03-2010
Lierse polder staat vol met Groot hoefblad
Tot onderaan de dijken van de Nete vindt men dit toch wel mooi onkruid terug.
De bovengrondse delen van deze waterminnende plant zijn giftig.
Groothoefblad (Petasites hybriclus)is een plant uit de composietenfamilie.Hij komt voor in Nederland en België.Eerst verschijnen de rozeachtige bloemen in aarvorm ,
De plant is 2 huizig met mannelijke bloemen die vlug verwelken en de vrouwelijke bloemen vol nectar op soms tot 1 m hoge stengels en nadien verschijnen dan de zeer grote ronde decoratieve bladeren.
Vruchten heeft men tot hiertoe nog nooit aangetroffen.
De bloemen die we overal zien zijn bloemen van de vrouwelijke plant
Men noemt de plant soms allemansverdriet omdat ze door de lange wortelstokken zeer moeilijk te verwijderen.
Het Groot hoefblad wordt gebruikt om medicijnen tegen hooikoorts en migraine te vervaardigen
Weetjes
Vroeger gebruikte de boerinnen de grote bladeren om boter in te pakken en koel te houden.
De boeren gebruikten de bladeren als hoofddeksel als ze moesten werken onder de brandende zon.
Mijn camelia staat met rode bloemen te pronken in mijn tuin.Camelia afgeleid van Caméllia Japonica wordt ook "japanse roos "genoemd. Ze groeien van nature in China en japan.Er zijn al meer dan 300 soorten bekend. De camelia is een groenblijvende plant die temperaturen van -15° tot -18° kan verdragen. Ze bloeien altijd in rood,roze en wit ,buiten 1 soort die bronsgeel bloeit maar die ik hier nog nooit gezien heb.
. Van sommige camelia's wordt van de gedroogde bladeren thee gemaakt(camelia sinessis) Van de camelia olifeira wordt olie uit de zaden geperst en gebruikt in de keuken en in kosmeticaprodukten. De plant doet het uitstekend in half schaduw. Men kan de camelia stekken of afleggen van in het voorjaar tot in de herfst. Een bloeiende plant geeft een exotisch uitzicht aan de tuin.
We starten de wandeling op de parking De mol. De wandeling is 8 km lang en met de uitbreiding van de gele lus (2 km ).De weg is praktisch volledig geasfaklteerd en toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelers.Een doenbare 10km wandeling Een verrekijker meebrengen is een goed idee omdat het hier een uitstekend gebied is om vogels te spotten. U kan er genieten van een rijke flora en fauna. We wandelen langs vroegere vloeibeemden en waterrijke gebieden in de Beneden-Netevallei. We stappen eerst langs de Grote Nete.Aan de samenvloeiing van de Kleine en Grote Nete volgen we verder de Beneden - Nete Rechts van ons zien we de sasbrug over de Kleine Nete We gaan onder de brug van de Ring verder naar Anderstad.Onder de brug heeft Natuurpunt kunstnesten gehangen voor de huiszwaluwen.Met modder uit de omgeving bouwen ze dan hun nest verder.
Aan de Nete werd tijdens de 1ste wereldoorlog fel gestreden. Op het militaire kerkhof op de weg Lier-Duffel liggen er 500 gesneuvelden. Bij laagtij zie je er een kleine stroomversnelling..het was een doorwaadbare plaats die strategisch erg gegeerd was.Aan de overzijde zien we het land van Pallieter waar Pallieter en Marieke de geesteskinderen van Felix Timmermans hun avonturen beleefden.
We komen aan een 1ste vijver die 2 eilandjes heeft.Hier vinden heel wat watervogels zoals de wintertaling, kuif en bergeend de nodige rust . Een 2de vijver is een zandwinningsput overgebleven van de graafwerken aan de ring. Hier zitten massa's verschillende eenden,aalscholvers
zwanen,futen
en meerkoeten te zoeken naar hun voedsel.Hier zag ik gisteren ook de Blauwborst.Dit is de Anderstadvijver. De naam Anderstad komt van de waterburcht die hier in de 13de eeuw stond. Alleen de slotgracht en het bruggetje zijn nog intact.Nu is er een zuivelfabriek ondergebracht in het gebouwencomplex.
Het natuurgebied wordt beheerd door Natuurpunt. Het bestaat grotendeels uit voormalige vloeibeemden die praktisch altijd onder water staan en de stad vrijwaren voor overstromingen. Het is een belangrijk internationaal vogelparadijs. Je kan er meer dan 200 vogelsoorten waarnemen Je kan er met wat geluk torenvalken gadeslaan en s'avonds zie je watervleermuizen rakelings over het water scheren. Grote delen van de vijver zijn bedekt met riegkragen waarin de kleine karekiet zich schuil houdt
Op de vijver kan je de stormmeeuw,zilvermeeuw en kokmeeuw gadeslaan Een beetje verder kan je de gele lus (2km) wandelen.Het Stryckersbroek is een struweel met rietvegetatie.Hier worden regelmatig ransuilen en zeldzame trekvogels ondekt. Nog even en de gele dotterbloemen en gele lissedodde fleurt het geheel op. Dit is beschermd gebied. Honden moeten aan de leiband en er mag niets verwoest of meegenomen worden van bloemen.en planten. Er is een kunstmatige aarden wal die de zeldzame oeverzwaluw de mogelijkheid geeft hier haar nest te bouwen
Dit natuurgebied biedt ook levenskansen aan amfibieën zoals de gewone pad,groene en bruine kikker..In de zomer zie je de vliegkunstenaars onder de insecten ,de libellen in vele verschillende soorten zoeven over het wateroppervlak. Het is een oase van rust in de achtertuin van het pittoreske stadje Lier.
Vandaag op mijn eentje de natuur in getrokken.Als ik me triestig voel , kom ik daar tot rust. Er komt maar geen einde aan de gezondheidsproblemen en zie het soms dan ook even niet zitten.
Anderstad is een prachtig stuk natuur gelegen tussen de Nete en het Netekanaal..richting Duffel. Je kan er luisteren naar het zingen van de vogels en even uitrusten op een bankje aan de rand van de waterpartij.Vandaag zag ik plots de Blauwborst.Een piepklein vogeltje met een opvallend blauwe borst..oog in oog met dit klein wonder ,vergeet ik dan even de voortdurende chronische pijn en vermoeidheid die me al maanden parten speelt.
De Blauwborst (Luscinia Svecica)is een zangvogeltje uit de onderfamilie Saxicolinae en is verwant met de nachtegaal. Hij meet van kop tot staartje max 13 à 14 cm. Hij bouwt zijn nest in de dichte vegetatie dicht bij de grond en goed verstopt.Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en in de nazomer bessen. Hij behoort net als het roodborstje tot dezelfde onderfamilie maar is zeldzamer en minder bekend. De paartjes broeden in lastig toegankelijk moerasgebied en trekken in de winter weg. Daar ik geen telelens heb ,voeg ik een duidelijke foto toe..die ik spijtig genoeg niet zelf genomen heb.
Gedurende 75 jaar nam hij onrustwekkend af in aantal maar nu herstelt de Blauwborst zich in aantal ,doordat de moerassige natuurgebieden terug toenemen. Bij ons zie je hem langs kreken,opgespoten vlaktes en riviervalleien. De bovenzijde is bruin,de onderzijde grijs en lichter dan de bovenzijde. De borst van het mannetje is knal- en helderblauw met daaronder een zwarte en bruine borstband. In het winterkleed hebben mannetjes en vrouwtjes een witte keel. De basis van het staartje is roestbruin. Het zijn felle zangertjes die je ook 's nachts kan horen.
We kennen allemaal het gewone wilgenkatje.Er is wel een verschil tussen het vrouwelijke en het mannelijke exemplaar.Maar er zijn hazelaars en berkenkatjes en ook nog veel anderen. Ik heb op mijn polderwandeling vandaag een paar mooie foto's gemaakt van niet miauwende katjes.
Gisteren voelde me ik me niet goed .Vandaag zoals beloofd meer over de natuurwandeling in Brecht. We parkeren ons langs het kanaal Dessel-Schoten en zijn dan slechts enkele passen verwijderd van de ingang van het natuurgebied. Het ligt in het noorden van de provincie Antwerpen.Het natuurgebied wordt beheerd door Natuurpunt,Agentschap natuur en bos en Regionaal landschap de Voorkempen en Brecht. Vroeger werden hier kleiputten ontgind. De oude ongebruikte kleiputten zijn nu typerend voor dit gebied en zorgen voor ontelbare waterpartijen. In het natuurgebied vindt men nu gevulde kleiputten met regenwater en bebost met wilgenstruweel,eikenbeukbos,stukjes heide,rietvelden en schrale grasvelden en een hoogstamboomgaard.
We wandelen het domein binnen langs een bruggetje en volgen gewoon de blauwe tekens.
Hier ziet u een volgelopen kleiput met rietveld
Er zijn eikenbeukbossen met als onderbegroeiing de bosbes of myrtelles.
Het is een paradijs voor amfibieën.Rond de waterplassen omboord met wilgenstruweel vindt men door periode van veel water en nadien uitdroging zeldzame planten zoals de ronde zonnedauw en naaldwaterdries Amfibieën voelen zich hier thuis..Talloze kikkersoorten en de zeldzame kamsalamander die tot 17cm groot kan worden ..ook talrijke soorten libellen en vlinders zijn hier gesignaleerd.
Er is op het domein een kijkwand geplaatst waar men in alle rust vogels kan spotten.Er zitten dodaars,spechten,boomklievers,boomvalken,wielewaals en ijsvogeltjes.
Het domein is slechts toegankelijk voor wandelaars.Met kinderwagens kan men op de onverharde weggetjes niet terecht.Ik raad u goed schoeisel of laarzen aan daar er bepaalde delen nog onder water staan. Het is een pracht van een wandeling 5 km lang en nog uit te breiden met de gele lus.
De Prumula of sleutelbloem behoort tot de meer dan 500 soorten laaggroeiende planten uit de sleutelbloemfamilie. Er zijn wilde en gekweekte soorten met decoratieve bloemen.¨.Men vindt ze in de kleuren,paars,geel,rood en roze tot wit. de botanische naam primula is afgeleid van primus(eerste) en geeft aan dat het 1 van de eerste voorjaarsbloemen is. Wilde primulas komen voor in het noordelijk halfrond.In het laagland gebeurt de bestuiving door bijen ,in het gebergte door vlinders. Primulas bevatten primine.Planten met harige bladeren geven zelfs zonder aanraken al irritaties. Vergeten gebruik:De gewone,stengelloze en slanke sleutelbloem werden vroeger veel gebruikt in slaatjes,pannenkoeken en cakebeslag.Alle bovengrondse delen komen er voor in aanmerking. De bloemen smaken naar anijs. Vroeger werd dit in de Veluwe en in Vlaanderen veel gebruikt.In Nederland zijn de planten wettelijk beschermd en in België staan ze op de rode lijst,wat wil zeggen dat ze in het wild voor die zaken n iet mogen geoogst worden.
Reuzen schoenen vandaag afgeschuurd..morgen nog nieuwe veters er in stoppen en als de zon schijnt wordt het nadat al de viooltjes open zijn gegaan een mooi bouquet.
1ste echte lentedagmet temperaturen tot 18e in mijn tuin
De sneeuwklokjes en winterjasmijn bloeien nog, mijn crocussen lichten op in het gazon. Enkele bloempjes van het longkruid openden hun bloemknopje,de mini narcisjes in warmgele kleuren stonden plots open. Ik zag vandaag in mijn tuin reeds bijen ,een hommel,vliegen en een rupsje. En zeker 10 lieve-heersbeestjes.2-4.6 stippigen zelfs een zwart met 2 knalrode bolletjes. Wees welkom lente in mijn tuin . Heb dan ook tafels en stoelen buiten gezet.Spijtig dat men de volgende dagen regen geeft. Maar deze paarse anemoon maakt dat mijn dag niet meer stuk kan.
Mijn tuin begint kleur te bekennen. Ik geniet er van.
Bloeiend geluk
De Viberium staat bijna al in de bloei .Ik denk dat ik sommige violen maar snoei De buxusboompjes hebben al nieuw knop. Crocussen bloeien paars en wit volop. Zomergele narcissen komen eraan . De hortensia's laten hun blaadjes staan. Dit is het mooie van het leven . Het wordt ons allemaal zomaar gegeven Hiawatha
Dit hele ziekenhuispersoneel "danst" voor de strijd tegen borstkanker. Als het lukt dit fimpje één miljoen keer te laten lopen dan krijgt het ziekenhuis van de fabrikant van de roze handschoenen een grote donatie voor de behandeling van borstkanker! Dus... aan iedereen kijken en doorsturen!
Wandelen op de Kalmthoutse heide en genieten van de natuur en stilte. Geluk is geen luxeartikel,je kan het niet kopen Er bestaat geen lift naar het geluk,je zal dus de trap moeten nemen Natuur geeft rust en rust geeft je een zalig gevoel van geluk.
De schapenwandeling brengt je door verschillende landschappen in de Kalmthoutse heide. Vennen,zandvlaktes,bossen,Vlak en heuvelig.Geen schapen of Galloway runderen gezien maar wel een ganse kudde geiten.Of ze ergens uitgebroken waren of een vaste gast zijn op de heide weet ik niet. Mensen waren er vandaag ook praktisch niet waar te nemen. Het was dus echt herbronnen in de natuur.
Momenteel bloeit mijn Clivia uitbundig met 3 warm oranjerode bloemen. Het is een ouderwetse plant reeds gekend bij onze groot -en overgrootmoeders.Hij wordt bij ons ook Sint-Jozef plant of bloem genoemd omdat hij bloeit rond 19 maart het naamfeest van Sint-Jozef.
De plant is afkomstig uit Zuid-Afrika waar hij als onderbegroeiïng in de bossen te vinden is,daarom noemen ze hem daar boslelie.Maar de Clivea dankt zijn naam eigenlijk aan Charlotte Clive hertogin van Northumberland .Zij cultiveerde de plant al rond 1850 in Engeland.
In China en japan is de Clivia enorm populair. De bloemen bloeien in trossen bovenaan de stengels.De plant behoort tot de Amaryllisachtigen. Er is ook een gele variant.De plant houdt niet van hoge temperaturen Hij verkiest een frisse plaats rond 10-15° Verschijnt er onderaan tussen de bladeren een bloem dan kan je hem wat warmr zetten. Je kan hem op een wat donkere plaats zetten,hij fleurt zo je living op.Zet hem nooit in de zon want dan verbranden zijn donker groene bladeren.De rustperiode van de Clivia ligt tussen oktober en januari.Respecteer die periode..geef geen of nauwelijks water.Verwaarloos hem een beetje en je wordt beloond met prachtige bloemen die een paar weken aan de plant prijken. De Clivia is een giftige plant..oppassen dus met kleine kinderen.
Er loopt een GR door het golfterrein.Dus men mag er wandelen,natuurlijk niet overal..oversteken naar het bos vanaf het golfterrein mag.Alles zag er op deze koude maar zonnige dag opmerkelijk lente -achtig uit
Op mijn wandeling kwam ik langs een weide.Een wild galopperend paardje maakte ook allerlei uitbundige sprongen. Dit dier had blijkbaar last van lentekriebels.
Dit maal geen foto's van de natuur maar een goed afgelopen keukenbrandje. Ik wil hiermee toch even raad geven aan mijn vrienden bloggers. Bij het roosteren van mijn boterham ging het plots verkeerd. Ik moest even naar het toilet..hoorde een knal en zag plots het hele huis zich vullen met een verstikkende rook. Ik was dadelijk in de keuken en schrok me een hoedje..vlammen van 60cm hoog... Ik nam zonder lang na te denken een natte handdoek en nog 1 en nog 1,en nog 1 nadat ik de draad uit het stopcontact had verwijderd. Zette de nog altijd brandende broodrooster op de stenen vloer,opende de deur en bracht het ding dat eindelijk bijna gedoofd was naar buiten.
De broodrooster was zo goed als nieuw,dus geen oud toestel.ook geen beschadigde draad.. In al mijn haast vergat ik dat ik een branddeken in de keuken heb hangen...Het keukenwerkblad is zwaar beschadigd en het boven hangend keukenkastje toont ook schade. Van de broodrooster schiet praktisch niets meer over. Gelukkig heb ik het brandje zelf kunnen blussen. Ben wel erg geschrokken.1 vinger is verbrand door de gesmolten plastic die aan mijn vinger bleef kleven en inbrandde in mijn huid. Goede raad lieve vrienden.Welk toestel je ook gebruik..blijf erbij.. Moet je even weg ,haal de stekker uit het stopcontact..op een paar minuten was het bijna een catastroof. De zekeringen waren gesprongen maar eens iets brandt..is het moeilijk te stoppen.Ben er met de schrik van af gekomen...de expert van de brandverzekering kan komen.
Mens en dier beginnen terug meer buiten te komen.Dit paard was heel nieuwsgierig . Het besnuffelde me lange tijd alsof hij zeggen wilde...moet ik U kennen?
Het heeft dit jaar uitzonderlijk lang geduurd eer de crocussen bloeiden.Men klaagt dat men geen tijd heeft maar om van de natuur te genieten moet men tijd maken.
Het natuurlijke vennetje dat praktisch droog stond is na de sneeuw en regen goed gevuld.Men kan in tegenstelling tot de zomer door het heldere water de bodem zien.Binnenkort krioelt het hier van de kikkers en libellen. Het water lijkt zo blauw als in het zuiden..de lucht weerspiegeld zich in het ven..Het is nog te koud om op het bankje lang te blijven zitten. Maar de wandeling heeft me deugd gedaan.De heide is boeiend in ieder seizoen en ziet er ook altijd anders uit.
Sneeuwklokjes deden dit jaar hun naam alle eer aan
Ze hebben de felle koude en pakken sneeuw getrotseerd en bloeien nu uitbundig onder mijn kersenboom.Bij de felle wind gisteren waggelden hun kopjes in de wind.Ik vreesde dat ze zouden breken.Maar vanmorgen hingen ze rustig aan hun stengeltje alsof er niets gebeurd was.Zo teer maar ,oh zo sterk.
Galanthus of sneeuwklokjes bekoren ons op een charmante manier in een seizoen waarin weinig bloeit. Momenteel kan je bij kwekers al een 20 tal variëteiten kopen.Vroeg en laatbloemende soorten ,met grote en kleine bloemen,,enkelvoudige of dubbele bloemen,met geel of groen randje.Er zijn soorten met geel of lichtgroen lijntje op het blad voorradig. De keuze is enorm.
Dit gebied werd aangelegd als overstromingsgebied .In de zomer is de plas soms maar luttele cm diep,maar nu is het een grote watermassa van serieuze diepte.Hier treft men tal van watervogels aan en kan de natuur zijn gang gaan.
Het bos herbergt inheemse boomsoorten en een zeldzame bosflora. Hier zie je knotwilgen,knoteiken,essen,zwarte els ,wilgen en meidoornhagen. In de speciaal aangelegde aardwal vindt men oeverzwaluwen en het ijsvogeltje.
Ik ben marylou
Ik ben een vrouw en woon in Aan de rand van Lier (België) en mijn beroep is gepensioneerde kleuterjuf.
Ik ben geboren op 11/05/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen,fotografie,schilderen op zijde,kano varen en kamperen,lezen en koken,tuinieren,computer enz.
Ik heb 2 dochters en schoonzonen ,5 schatten van kleinkinderen en 1 achterkleinkind
Ben reeds van in 1988 gescheiden.
Hou van de natuur,
van de wind in mijn haren en
van door plassen lopen..
Ik ben niet
op mijn mond gevallen
maar kan ook heel g