Legende Sint-Gummarus
Gummarus trad in het huwelijk met de rijke maar hardvochtige vrouw Grimara. Hij wordt aangeroepen als trooster van ongelukkig gehuwden en breuken. Op een snikhete dag zag hij dat zijn lijfeigenen zonder drinken op het land moesten werken. Van machteloze woede sloeg hij met zijn staf op de grond.Op die plaats welde een bron op.
Het werd een bedevaartplaats waar tal van mirakels plaats hadden. In 1477 werd voort eerst een kapel boven de bron gebouwd.
Een stukje geschiedenis Het hele dorp werd verwoest in 1579-1584 en pas in 1609 werden aan de kapel herstellingswerken uitgevoerd. In 1691-1696 kwam er de huidige barokke kapel in de plaats. In 1740 werden aan de achterkant ,de sacristie en de gewelfde doorgang naar de bron toegevoegd op kosten van de kerkmeesters van Sint-Gummarus in Lier. In 1767 moesten er alweer herstellingswerken aan de kapel worden uitgevoerd. De dakruiter,het hoge slanke torentje achteraan op het dak dateert dan ook uit deze periode.
De kapel werd verkocht tijdens de Franse bezetting. In 1812 liet de nieuwe eigenaar Adriaan Vromans het na aan de kerkfabriek van Emblem.
Uitzicht kapel
Binnen is de kapel wit gekalkt.Het tongewelf is voorzien van pseudo-kruisribben en geblokte gordelbogen met casementen. De consoles hebben een geprofileerde lijst en een rococomotief. Wat je vooral treft bij het binnenkomen is het prachtige rococoaltaar in gemarmerd hout.Het dateert van 1767. Verder zien we in de kapel een altaartombe, beelden en versieringen van de hand van Jacobus van der Neer.
De bron vindt men in de gewelfde doorgang onder de sacristie en is met een smeedijzeren hekken afgesloten aan beide kanten. De volledig gerestaureerde kapel is slechts open op uitzonderlijke momenten zoals bvb deze open monumentendag. Het is een knap stukje bewaarde geschiedenis ,meer dan een bezoek waard.
18-09-2009 om 23:43
geschreven door marylou
Categorie:gebouwen
|