't zijn de kleine dingen die het doen Welkom aan iedereen.
Hier staan reportages van wandelingen en evenementen.
Neem je tijd en blader eens door mijn blog.
Bedankt voor je bezoek. Marylou
30-06-2010
Nete gedicht Tom Mariën
gij voert al eeuwen af en aan met uw gezapige getijden van daarheen en ook weer terug
gij gaat uw eigen weg met bochten en uw slib met gesnater van de eenden en geklater van vers water op uw rimpeloze huid
tussen uw ingedijkte polders ademt en danst gij met kabbelend platte schuiten en kano kikkers aan uw spui
gij zijt ook meer dan de som der delen al is het weinigen gegeven uw zilveren knoop te ontwarren
en hoezeer men hier ook wroet en wringt hier kan men niet aan u ontkomen hier legt men zich maar beter neer bij uw omarming
legt gij u neer bij wat nu is bedaar nu maar stroom niet langer zink
52 Lierse verenigingen stelde zich voor aan het publiek.Het was drummen op de stadswandeling. Opmerkelijk was wel dat er heel veel jeugd meewerkte op de verschillende locaties.
De buikdanseressen in Oosterse outfit hadden veel beziens
De jeugd aan het werk in de kanoclub
De Voorzitster van de LIERSE KEERSTERS aan het werk voor haar vereniging
De lucht kleurde na enorme knallen ,rood,goud en zilver met af en toe een snuifje groen en paars..Soms sterretjes,ballonnetjes , streepjes...maar altijd kleurrijk.
Ik heb in een hoekje van de tuin planten staan waar vlinders op afkomen. Vandaag zag ik dit exemplaar.Hij dankt zijn naam aan de vleugelranden,die de indruk wekken dat de vlinder zijn vleugels heeft open gescheurd. De vleugels hebben een camouflerende functie als de vlinder tussen dorre bladeren overwintert.
Vertrekpunt van de wandeling aan , de van zeer oude oorsprong, Sint Gummaruskerk in het centrum van Emblem.De kerk zou dateren uit de 8ste eeuw toen Sint-Gummarus in Emblem leefde.
Achter de kerk zien we tegen een huisgevel prachtige papavers staan , waar ik niet voorbij kan. Eigenlijk zijn het slaapbollen.
We wandelen verder richting Lier door de oude dorpskern, op de hoek van de Dorpsstraat en de Kesselse steenweg , prijkt een pareltje van een bouwwerk. Het beschermde vroegere gemeentehuis ,gebouwd in 1849, is helemaal gerestaureerd en men vindt er nu de Gemeentelijke opzoekingsdienst.
Deze kleine gemeente die behoort bij Ranst is heel mooi bebloemd.
Aan het einde van de hoofdstraat zien we links de in 1477 gebouwde Sint-Gummaruskapel. De kapel gebouwd op de bron die Gummarus liet ontspringen is jarenlang een bedevaartsoord geweest.Via een trapje aan de achterzijde kan men de bron bezoeken
Wat verder slaan we links af naar de gemeentelijke sportterreinen,gaan voorbij het tennisterrein richting kerkhof.We volgen de Ambelweg en gaan nadien de Bosstraat in tot op de Kesselse steenweg ,waar we rechts gaan en de brug oversteken.Over de brug rechts het pad volgen dat parallel loopt met de Kleine Nete
Na een tijdje graspad rechts volgen en zo komen we terug aan de brug .Pas op ..we gaan er nu onderdoor en dan onmiddelijk rechts en steken de Bollaarbeek over We blijven de blauwe pijlen volgen en komen terug aan de Kesselse steenweg waar we weer rechts gaan en terug de brug oversteken. Onderaan de brug loopt een baantje aan de rechterkant..dat volgen we en komen terug op de kanaaldijk maar wel op de andere oever.
We wandelen links de dijk op en na 200m steken we op een klein bruggetje de omleidingsvaart over en komen even later terug achter de kerk in het dorp. Wandeling geschikt voor kinderwagens en rolstoelers.
Tijdens deze open tuinendag ging ik genieten van de paradijselijke tuin van Jeske en Leo.Ik werd er hartelijk ontvangen.Mijn fototoestel in de aanslag verdween ik voor een hele tijd in de tuin.Zo groen,wat een bloemenpracht..... Telkens weer verrast worden door doorkijkjes die weer een hele nieuwe andere wereld openden Tuinkamers die uitnodigden even te rusten.... Wat was dat genieten... Bedankt lieve mensen voor de fijne namiddag ver weg van alle drukte.
1 van de vele tuinkamers in Jeske's en Leo's tuin.
Mijn fototoestel is nooit ver weg Zo kan men toevallige passanten gauw vangen in de lens. Bekijk de facetogen van deze bij maar eens.
Met nog meer verwondering bekeek ik deze reuzen libel.
Libellen behoren tot de orde Odonata.Alle libellen hebben doorzichtige vleugels en meestal een fraaie kleurentekening.Er zijn 2 groepen te onderscheiden:de ene jaagt onvermoeibaar vliegend achter insecten aan en de andere doet vanaf een uitkijkpost uitvallen naar een prooi.
Haar naam Orthetrum Cancellatum Het mannetje is blauwgrijs het achterlijf heeft een zwart uiteinde,het vrouwtje is geelbruin met donkerbruine tekening op acherlijf.De vleugelwijdte is 76 mm.
Wachten tot de zon de aarde kust en de wereld verwarmt met een rode gloed. Gezeten met mijn voeten in het zand..De verkleuring gadeslaan en een gelukzalig moment ervaren bij zoveel schoonheid.
Door de felle rode kleur wordt de overdag vliegende nachtvlinder vaak voor een dagvlinder aanzien. Ze gebruiken echter andere beschermende middelen als camouflage.Men noemt ze bloedvlekvlinders en beschermen zich met cyanide-derivaten.Ze worden door de rups opgenomen uit de planten en door gegeven aan de vlinder.Vogels weten uit ervaring dat ze oneetbaar zijn.
Op Ameland stonden er ontelbare paarden her en der..Men rijdt er met koetsen en, huifkarren.. Men kan met paarden de natuur intrekken..maar het grote aantal paarden ginder kan ik echt niet verklaren. Maar ze stonden allen, in groene sappige weiden..een erg mooi beeld dat ik jullie niet wil onthouden.
De zee geeft en de zee neemt.Het is een eeuwigdurend proces van kustvorming.Op Ameland is er een overgangsgebied tussen de Noordzee en de Waddenzee. Door afzetting van fijn zand en slib onstaat de kwelder waar we pioniersvegetatie vinden van zoutminnende planten zoals de zeekraal,schorrekruid en de zilte schijnspurie. Het is een zeer belangrijk gebied voor vogels.Hier broeden het visdiefje,de koksmeeuw en de Noorse stern. Bij laagwater is het Wad zeer voedselrijkgebied.Op 1 vierkante meter kunnen 10duizend met het blote oog waarneembare diertjes voorkomen. Bij hoogwater is de kwelder belangrijk als hoogwatervluchtplaats. Wat verder van de kust liggen de mosselbanken.De mossel speelt een belangrijke rol in het vasthouden van slib..
De kwallen sterven hier op zonnige dagen..ze drogen dan volledig uit.
Ameland bezoeken is afscheid nemen van stress..het begon al op de overzetboot..je bent dadelijk in vakantiestemming en komt letterlijk en figuurlijk los van het vasteland ..De wind voelen in je haren,..kijken naar de meeuwen en luisteren naar de geluiden van de zee.
We verbleven in het 4 sterren hotel-resort Amelander Kaap op een boogscheut van het authentieke pittoreske dorpje Hollum met een beschermd dorpsgezicht,heel wat originele commandeurswoningen,musea,een windmolen ,prachtige natuur..een vuurtoren .Er Is 27 km lang zandstrand op het eiland..de zee is nooit ver weg. Er is het uitgebreid duinengebied en het natuurreservaat"het Oerd" .Ameland met zeer weinig auto's is een fiets of wandelparadijs. Ik was er 3 dagen en nam er meer dan 1000 foto's.
Een van de winkelstraatjes waar men alles buiten op de stoep uitstalt en men werkelijk alles vinden kan. Groene hoekjes en sloten waar je ook kijkt
Hier is het museum dat je alles vertelt over de walvisvaarders.Je brachten de walviskaken mee naar huis als souvenier
Hier ziet u nog een bewaarde harpoen van de walvisvaarders.
Pittoreske huisjes in Hollum dit dateert van 1899 maar het oudste huisje dateert van1618
Op een pleintje in het dorp prijkt dit kereltje.Hij werd gehouwen uit een eeuwenoude boom .Zijn voetjes zijn nog met de boom verbonden.Bij feestelijkheden wordt het ventje helemaal aangekleed.
Het cultuuehistorischmuseum "Sorgdrager"Het is vernoemd naar zijn eerste bewoner kapitein Pieter Cornelis Sorgdrager .Het biedt u een kijk op de walvisvaart en koopvaardij.Hier kan je de paardenreddingsboot bekijken.
De nederlands hervormde kerk kerk is beschermd dorpsgezicht en van op de meeste plekken op Ameland te zien.De kerk heeft een zadeldak.In 1589 werd het door de watergeuzen vernield. en in 1678 weer opgebouwd.
Demolen hoort eveneens bij het beschermd dorpsgezich.Hij werd gebouwg in1842 met onderdelen van de afgebroken molen van Hollum. Hij werd afgebroken in 1949 en werd weer identiek opgebouwd in 1991 Men kan er nog steeds de Amelander mosterd kopen.
Ik maakte in Hollum de historische dorpswandeling.Maar het is daar allemaal historie.Heel de wandeling vermelden is onmogelijk.Moesten er mensen toch interesse hebben,dan kunnen ze me mailen en stuur ik de wandeling door.
Ontelbare soorten broeden er ..veel zee en steltlopers.Hele kolonies zitten er aan zee ,in de duinen en weiden
.Die broedplaatsen zijn er ontoegankelijk voor publiek. Op 1 van mijn wandelingen had ik ontmoetingen met Grutto's.Deze steltlopers met hun lange poten en snavel..scheerden er met tientallen door de lucht ,hun zo specifieke kreet uitstotend... Af en toe verdwijnen ze tussen het gras..door scherpe geluiden hun teritorium afbakenend en hun nest beschermend.De sierlijke vogels in de vlucht in de lucht boeiden me lange tijd..ik zette me langs de kant en wachte.Ze hielden me in het oog en ik hen.Na een hele tijd landden ze niet ver van mij op een paaltje..een uitgelezen moment om een foto te maken.
De grutto is een broedvogel en doortrekker.Het zijn de ambassadeurs van het Nederlandse polderlandschap. Ze broeden vooral op vochtige veengraslanden en eten tot 1200 stuks wormen,insecten en larven van langpootmuggen
.
Ze behoren tot de familie der strandlopers. 90% broedt in Nederland van eind april tot begin juni.Geen enkele andere vogel heeft zo'n lange rechte snavel.De mannetjes hebben door het eten van regenwormen een roestrode kleur.Hoe mooier het verenkleed van de mannetjes ,hoe meer de vrouwtjes onder de indruk zijn. In de vlucht valt de witte vleugelstreep en witte staart met zwart uiteinde op.De vogels hebben lange donkere poten om in ondiep water te kunnen waden en ook om het broedgebied te kunnen overzien. De baltsroep klinkt als utto..utto..dat hij verschillende malen achter elkaar herhaald.Zo is hij aan de naam Grutto gekomen.De vogel is 36 tot 44cm groot en kan 10 tot 15 jaar oud worden. Ze hebben 1 legsel met 4 eieren dat ze uitbroeden in 24 à 25 dagen.
Je moet er echt heel veel geduld voor hebben om ze in je lens te kunnen vangen..Maar volhouden is de boodschap en het geeft best voldoening als je er toch in slaagt . Ze zijn zo freel en mooi deze fladderaartjes.
Ameland een eiland waar je eens lekker kan uitwaaien en ontstressen.We verbleven in het dorp Hollum,1 van de mooiste dorpen van het eiland. Beeldbepalend voor het eiland is de vuurtoren,korenmolen en kerketoren. Ik bespreek het dorp zelf nog wel maar eerst wat beelden van Hollum bekeken vanop de Waddenzee.
De toren van de kerk is vanop heel veel plaatsen te zien
.Op de Waddenzee is heel wat bedrijvigheid .. de vaarroute moet gevolgd worden want er liggen daar heel veel zandbanken
De vuurtoren 58 m hoog,het meest markante bouwwerk van Ameland en noemt de "bornrif" werd gebouwd in 1880.
Hij is vanop elke plek op Ameland te zien.Deze zeebaken heeft een fundament van graniet blokken.
In 1905 had hij een petroleumlicht.In 1923 kwam er een electrisch licht(een 80v Brandarislamp) Langs de ene zijde van het eiland zijn uitgebreide duingebieden,zo ver het oog kan kijken.
Men kan de 256 trappen van de vuurtoren beklimmen en wordt dan beloond met een prachtig uitzicht over heel het eiland. Ik beklom de toren ook en wil jullie de beelden zeker niet onthouden
De zandbank die je op de achtergrond ziet is deze waar de zeehonden liggen te zonnen.Aan deze kant vindt men veel bossen.
De toren telt 15 verdiepingen.In de verte links zie je de windmolen van Hollum en het hoge gebouw is de kerk ,allebei een stukje van het beschermde dorpsgezicht.
Pannenkoekenhuis onder de vuurtoren en caravanpark richting Hollum-Ballum .Alle weggetjes leiden naar zee.
Terug thuis na de lange reis naar Ameland want het zijn verschillende honderden kilometers rijden. Files en nog eens files in België en Nederland zodat ,ondanks het vroege vertrekuur ,het toch nog een race werd om de gereserveerde overtocht per boot van 13u30 naar het eiland te halen. 3 dagen naar mooi,rustig Ameland. We hebben het hele eiland verkend.
. De boot de "Zeehond"bracht ons in 45 minuten naar de zandbank waar de zeehonden altijd liggen te zonnen.
Ze zagen er schattig uit .
Ze waren even nieuwsgierig naar ons als wij naar hen.Ze zwommen en doken rond de boot.De mannetjes brulden oorverdovend. Er waren vertederende schatjes bij. Het was zonnig warm weer en het werd een heel fijne uitstap.
Pas terug thuis.. Morgen voor onderzoeken naar ziekenhuis maar 's avonds kom ik terug op blogbezoek. Alle dagen nieuwe foto-reportage en uitleg over de uitstappen.
Ik ben marylou
Ik ben een vrouw en woon in Aan de rand van Lier (België) en mijn beroep is gepensioneerde kleuterjuf.
Ik ben geboren op 11/05/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen,fotografie,schilderen op zijde,kano varen en kamperen,lezen en koken,tuinieren,computer enz.
Ik heb 2 dochters en schoonzonen ,5 schatten van kleinkinderen en 1 achterkleinkind
Ben reeds van in 1988 gescheiden.
Hou van de natuur,
van de wind in mijn haren en
van door plassen lopen..
Ik ben niet
op mijn mond gevallen
maar kan ook heel g