Trek je wandelschoenen aan en volg me op het Kerselaerpad Wandelen is een gezonde manier van bewegen en geschikt voor iedereen. Deze wandeling loodst ons door het gebied Hoog-Lachenen, tussen Lier en Duffel. De naam verwijst naar een vroegere herberg met fruittuin. Men vertelt dat Napoleon in de herberg zou overnacht hebben Nu neem je best drinken en een hapje mee, want onderweg is niets te vinden dan puur natuur.
De wandeling vertrekt aan het Brabanderhof, beter gekend als de paardenmelkerij waar enkel met zuivere Belgische trekpaardenmerries wordt gekweekt. De winkel is alle dagen geopend voor bezoek of aankopen van paardenmelk, likeuren en cosmetica. Je kan er je wagen parkeren als je de wandeling start.
We wandelen langs zandwegen, weiden en akkers waar de natuur zijn gangetje nog mag gaan. De wegbree tiert er welig. Onkruid zegt men! Weet dan dat deze plant erg nuttig kan zijn op je wandelingen. Een gekneusd blad brengt soelaas bij insectenbeten en bij het netelen. Jeuk verdwijnt. Soms moet men een 2de blad kneuzen om volledig verlost te zijn van de jeuk. Kijk ook eens naar boven. Daar neem je vaak valken waar. Je herkent ze dadelijk aan hun biddende houding. Ze hangen dan vibrerend boven het landschap op zoek naar muizen. Wist jij dat valken van bovenaf muizen kunnen vinden daar zij de urineloozing van de diertjes in kleur waarnemen? Veldbloemen en vlinders fleuren het landschap op dat in de zomer getooid is met goudgele graanvelden of balen hooi
We slaan Lachenenbos in langs een klein zandpad in de richting van het natuurreservaat
Deze wandeling is onverwachts een spannende survivel-trip geworden. De windhoos die Lint trof, heeft de rand van het bos omver gemaaid. Reuzen van bomen werden omver geblazen als een kaartenhuisje. Er was geen doorkomen aan, geen pad meer te zien
Toch laten we ons zo maar niet uit het lood slaan. Met klim en kruipwerk vinden we toch onze weg over of onder dikke boomstammen.
De vogels zijn ondanks deze ravage blijven zingen. Ze verrassen ons met hun lied. Het is hier koel en heerlijk rustig. Hier hangen veel nestkastjes voor kool en pimpelmezen. Tussen de bramen zie ik een roodborstje. Een goudhaantje, het kleinste vogeltje van Europa konden wij in dit door de windhoos getroffen bos niet spotten. Bosduiven deden ons wel even schrikken bij het opvliegen. Het bos telt hier nog veel meer bewoners zoals merels, vinken, gaaien en tsiftsjaffen. In de lente kom ik zeker terug om de bloementapijten van speenkruid en anemonen te aanschouwen. Wat een prachtig stuk ongeschonden natuur ligt hier te wachten op de wandelaar die wil onthaasten. Bij het verlaten van het bos zien we een buizerd op zoek naar zijn maaltijd: muizen, vogels, konijntjes, insecten en reptielen. We verlaten het bos langs een bruggetje. Waar precies de groene en bonte specht na deze natuurramp gebleven zijn, die te zien en te horen waren in de hoge canadapopulieren, kan ik u niet zeggen. Wel ontdekten we de tonderzwam op de stammen van verzwakte of dode bomen. We wandelen verder langs ontelbare kapelletjes en hier en daar een boerderij.
In een weide aan een vijver zien we heel wat watervogels. Een blauwe reiger kijkt me brutaal aan, maar staat zo onbeweeglijk,dat ik toch even twijfel of het een echt exemplaar is. Allerlei eenden verbroederen hier met Canadese en Nijlganzen. In de Babbelbeekse Beemden krioelt het van bruine kikkers, padden en ook af en toe een salamander. Libellen en waterjuffers voelen zich hier in hun sas. Voor een huizenrij slaan we een minuskuul onverhard paadje in. Korte tijd later bereiken we terug het vertrekpunt aan Het Brabanderhof" Het was een prachtige natuurwandeling in het land van de stilte, op een boogscheut van het centrum van Lier.
De wandeling is zeer goed aangegeven door witte bordjes met rode pijl. Snoodaards hebben er 2 laten verdwijnen. De toeristische dienst zal het terug in orde brengen, zo vernamen we. Momenteel is de wandeling door de verwoestende natuurkrachten, die ontelbare bomen velden op het pad, alleen aangeraden voor wie klim- en kruipwerk niet schuwt. Aan alle anderen: even geduld en noteer de wandeling al maar in je boekje voor de herfst. De brochure met de 3 nieuwe wandelingen in Lier kan je kopen voor 1,5 euro in het toeristisch bureau. Blijven bewegen zeg ik maar om poreuze beenderen te voorkomen.
19-08-2009 om 00:00
geschreven door marylou
Categorie:Wandelingen
|