Foto
Inhoud blog
  • weer een nieuwe winter
  • nostalgic winter
  • Happy new year
  • old fashion
  • oud en nieuw wensen
  • 2007-2008
  • de laatste dagen van 2007
  • happy newyear wishes
  • gebruik in andere landen
  • geschiedenis oud en nieuw
  • fijne dag
  • mooi
  • kerstnostalgie
  • kling klokje klingeling
  • zomaar een berichtje
  • oh holy night
    gluur ook eens op mijn andere blogs
  • red_devilbox
  • winterblues
  • jingle_bells
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    *nostalgic_winterdreams*

    29-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Happy New Year with Costumed Girl MagnetHappy New Year, Baby Drinking Champagne Art Print



    Happy Christmas and New Year to All Giclee PrintHappy New Year Giclee Print by Norman Rockwell



    A Merry Christmas and a Happy New Year in London: and the Same to You, Sir, and Many of Em Giclee Print by English School


    Auld Lang Syne Giclee Print   A Merry Christmas and Happy New Year to Ye, Victorian Christmas Card Giclee Print by W. Summers           New Years Letter Balanced by Boy Art Print                         Happy New Year, Feliz A‚Äìo Nuevo Art Print  Hebrew Happy New Year, Kitchen Scene Art PrintHappy New Year, Wreath Art Print

    29-12-2007 om 00:00 geschreven door red


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Een knallend afscheid

    De hemel vertoont op oudejaarsnacht alle kleuren van de regenboog: het effect van duizenden vuurpijlen. Maar dat is pas zo sinds de jaren zestig. Vroeger maakten mensen vooral héél véél herrie tijdens de jaarwisseling.

     

     

     
    Jongetjes steken vuurwerk af, 1977.
    De behoefte lawaai te maken aan het begin van het nieuwe jaar is eeuwenoud.

    De Germanen deden het al. Ze verjoegen zo de kwade geesten van het voorbije jaar en verwelkomden het nieuwe. Deze gewoonte om herrie te maken in de nacht van 31 december op 1 januari bleef bestaan.

     

    Toen in de Middeleeuwen het buskruit naar Europa kwam, was dat meteen een geliefd middel om harde knallen mee te maken met oudjaar. Het schijnt zelfs zo te zijn dat later, in de achttiende eeuw, veel Amsterdammers een klein kanonnetje hadden! Dat haalden ze op oudejaarsnacht tevoorschijn om mee te knallen. Maar de feestvierders gebruikten niet alleen buskruit om kabaal mee te maken. Ook luidden ze de kerkklokken, sloegen ze op trommels en liepen met ratels, kleppers en fluitjes.

    Chinees vuurwerk op nieuwjaar, 1976.

    In de loop van de negentiende eeuw begonnen de herrie en het overmatige drankgebruik de burgerij steeds meer te storen. Die zorgde ervoor dat het grote, losbandige feest op oudejaarsnacht vrijwel verdween. Maar niet voor altijd!




    Na de Tweede Wereldoorlog (1945) hadden de meeste mensen wel even genoeg knallen gehoord. Maar halverwege de jaren zestig gingen de Nederlanders, net als vóór de negentiende eeuw, weer massaal de straat op om herrie te maken. Nieuw was het siervuurwerk. Eerder werd dat vrijwel alleen ter ere van keizers en koningen afgestoken. Vanaf de twintigste eeuw waren de vuurpijlen bereikbaar voor iedereen.



    Niemand weet precies waar en wanneer vuurwerk is uitgevonden. Waarschijnlijk bij toeval, doordat iemand per ongeluk salpeter morste (een chemische stof die vroeger wel eens gebruikt werd als vervanger van zout), tijdens het koken. Dat poeder viel in het houtvuur en begon enorm te knetteren. Hoe dan ook, in China gebruikte men al 2000 jaar geleden vuurwerk. Voor feesten, maar ook omdat men dacht dat de knallen boze geesten weg zouden jagen.
    Bij ons is vuurwerk nog niet zo lang bekend, pas sinds de middeleeuwen. Toen werd het vooral bij oorlogen gebruikt: bommen vol kruit waarmee kasteelmuren kapotgeschoten werden en vuurpijlen die de vijand doodsbang moesten maken. Vuurwerkmaker was toen een heel belangrijk en geheimzinnig beroep. Maar ze rommelden maar wat aan en er zijn dan ook heel wat vuurwerkmakers zelf met kruit en al de lucht in gevlogen.

    Zo’n 200 jaar geleden werd scheikunde een echte wetenschap en toen ging de ontwikkeling van vuurwerk met sprongen vooruit. Nu kun je vuurwerk in alle soorten en maten kopen en hoef je geen expert meer te zijn om het veilig af te steken.

    Over strijkers, rotjes, kanonslagen en dergelijke is in de vorige eeuwen niet veel bekend. Natuurlijk werd de jaarwisseling wel gevierd, maar de gebruiken waren heel anders dan nu. Er werd wel veel lawaai gemaakt. Dat was nodig om de kwade geesten weg te jagen die tussen kerstmis en nieuwjaar volop in de lucht zweefden. Hoe harder het lawaai, hoe beter. Daarom werd er veel met vuurwapens in de lucht geschoten.

    In de loop van de 19e eeuw verdween het gebruik van buskruit op oudejaarsavond grotendeels om in de 20e eeuw volop terug te komen, vooral na 1945. Voor die tijd ging men natuurlijk ook wel tekeer, bijvoorbeeld met het melkbusgrapje. Boeren namen een melkbus en boorden er vanachter een gaatje in. Ze vulden de bus met water en carbid en hielden een vlammetje bij het gat. Met een knal werd de deksel van de melkbus gelanceerd, met of zonder voet van een enkele waaghals.

    Tijdens de Duitse bezetting hoorde men knallen genoeg en piekerden de meeste mensen er niet over het nieuwe jaar met vuurwerk te begroeten. Pas rond 1965 kwamen rotjes, zevenklappers, vuurpijlen en gillende keukenmeiden weer in trek. Het afsteken van kanonslagen stond wel stoer, maar werd veelal beschouwd als uitsloverij. Na een half uurtje was alles weer bekeken.

    De Chinezen in Nederland deden er nog korter over. De uitvinders van het vuurwerk bouwden vroeg op de avond grote stellages op waar ze siervuurwerk op aanbrachten. Na de klok van 12 uur staken ze dit aan en binnen 10 minuten was alles voorbij.

    Natuurlijk las je toen in de krant ook over ongelukken, maar die kwamen niet vaak voor. Er werd niet geëxperimenteerd met eigen gemaakt vuurwerk en er waren geen dubieuze handelaren bij wie je al in oktober terecht kon voor onbetrouwbaar vuurwerk.

    29-12-2007 om 00:00 geschreven door red


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Christmas 1919 , making puddings.   Small children of  Dr Barnardo's homes, Berkingside, Assist in the making of christmas pudding.<br>1931




    Lekker vet het nieuwe jaar in

    Thuisbakkers, banketbakkers en fabrieken bakken voor elke jaarwisseling vele tientallen miljoenen oliebollen. Deze opvolger van de 'oliekoeck' is sinds de negentiende eeuw de traditionele lekkernij rondom oud en nieuw.

     

     
    Oliebollen bakken, 1966.
    Waarom eten we, meer nog dan appelflappen, ieder jaar weer oliebollen op oudejaarsavond? Er zijn verschillende theorieën. Volgens één verhaal heeft het te maken met de vette deegwaren die de Bataven en Friezen in de periode tussen 26 december en 6 januari offerden aan de Germaanse godin Perchta. Door het vette voedsel zou het zwaard van de godin uitglijden op de buiken als zij probeerde deze open te snijden.

     

    Een andere theorie gaat uit van een oude vastenperiode. In de Middeleeuwen vastten de mensen tussen Sint Maarten (11 november) en Kerstmis. Ze deden dit onder andere om de voorraad te sparen die ze voor de lange winter hadden aangelegd. Na afloop van die periode werd vervolgens gefeest, gedronken en gegeten. Oliekoeken waren een belangrijk onderdeel van dat feest, gemaakt van houdbare ingrediënten, rijk aan vet en calorieën en daardoor goede brandstof tegen de winterkou. Maar misschien bestaat er ook een verband met een laatmiddeleeuws gebruik om de armen rond oud en nieuw op een plat wafeltje of oliekoek te trakteren.

    Oliebollen bakken op straat, ca. 1890.

    Pas in de negentiende eeuw kreeg de oliekoek de status van dé lekkernij van oud en nieuw. Wanneer en waarom de oliekoek precies oliebol werd, is onduidelijk. Het had te maken met andere ingrediënten en technieken (zoals frituren), waardoor bakkers luchtiger konden bakken. Pas in de twintigste eeuw verdween de naam oliekoek. De oliebol is daarentegen nooit meer weggegaan.

    Het eerste recept

    In een kookboek uit 1667, ‘de Verstandige Kock,’ staat het eerste recept voor een oliebol beschreven. Dit kun je eigenlijk meer een oliekoek noemen, want hij was toen nog plat. Verder, qua ingrediënten enzo, is het duidelijk een voorganger van wat wij tegenwoordig een oliebol nn.

    29-12-2007 om 00:00 geschreven door red


    » Reageer (0)
    21-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mooi


    In de donkere nacht
    denken aan wat de wereld
    ons bracht

    Vreugde verdriet en pijn
    alsof het altijd zo zal zijn

    Ooit zal de vrede en rust er zijn

    21-12-2007 om 23:06 geschreven door red


    » Reageer (0)
    19-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kerstnostalgie

     

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

         

    De kolenkachel straalt behaaglijk
    de huiskamer in zomerklimaat
    waar grootvader zijn uiltje knapt
    terwijl de kat een walnoot gapt
    die hij over het vloerkleed slaat

    kerstkoekjes in de dennenboom
    besneeuwd met suikervlokjes
    schommelen aan een felrood lint
    tussen de kaarsen; crèmegetint
    en tingelende tere klokjes

    de platenspeler krast versleten
    een oude versie van Stille Nacht
    waarna een zuivere knapenstem
    zingt over het Kind in Betlehem
    dat zolang al werd verwacht

    uit de keuken drijven geuren
    van zoete spijs en wildgebraad
    verwachtingsvol tot watertanden
    de kleintjes wassen braaf hun handen
    als de kerkklok zessen slaat

    vader vertelt het kerstverhaal
    zijn stem beeft licht bewogen
    en als ieder zich rond tafel zet
    smeekt moeder in een zacht gebed
    voor armlastigen Zijn mededogen

    die sfeer van Kerstmis is vergleden
    - naar de herinnering gedwaald -
    in overdreven luxe vertoon
    dat eigenlijk toch heel gewoon een knagend leeg gevoel vertaalt.

     

     

    19-12-2007 om 22:10 geschreven door red


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

     

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket 

     

    Each day is a new day.
    But Christmas is a special day.
    A day of peace & luck,
    of love & a sociable environment.
    A time of recreation

    A time in which we are fortunately
    & glad.
    But people somewhere far from here
    The only can dream of it …

    but there’s one thing really important
    and that is: i wish you all a merry Cristmas and a happy new year!

     

     

     

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

     

     

    19-12-2007 om 22:07 geschreven door red


    » Reageer (0)
    09-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kling klokje klingeling
    KLING KLOKJE KLINGELING
    Kling, klokje klingelingeling
    kling, klokje kling
    Kerstmis is gekomen
    kaarsjes aan de bomen
    kaarsje hier en overal
    die ik strakjes branden zal
    kling, klokje klingelingeling
    kling, klokje kling!



    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    09-12-2007 om 21:08 geschreven door red


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zomaar een berichtje

    zomaar even weer een berichtje  van mij na afwezigheid vanwege mijn  griep
    Maar  ik knap  langzaam weer op dus we gaan weer flink  bloggen

    09-12-2007 om 21:03 geschreven door red


    » Reageer (0)
    26-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oh holy night

     

    O Holy shining,
    It is the night of the dear Saviour's birth.
    Long lay the world in sin and error pining.
    Till He appeared and the Spirit felt its worth.
    A thrill of hope the weary world rejoices,
    For yonder breaks a new and glorious morn.
    Fall on your knees! Oh, hear the angel voices!
    O night divine, the night when Christ was born;
    O night, O Holy Night , O night divine!
    O night, O Holy Night , O night divine!

    Led by the light of faith serenely beaming,
    With glowing hearts by His cradle we stand.
    O'er the world a star is sweetly gleaming,
    Now come the wisemen from out of the Orient land.
    The King of kings lay thus lowly manger;
    In all our trials born to be our friends.
    He knows our need, our weakness is no stranger,
    Behold your King! Before him lowly bend!
    Behold your King! Before him lowly bend!

    Truly He taught us to love one another,
    His law is love and His gospel is peace.
    Chains he shall break, for the slave is our brother.
    And in his name all oppression shall cease.
    Sweet hymns of joy in grateful chorus raise we,
    With all our hearts we praise His holy name.
    Christ is the Lord! Then ever, ever praise we,
    His power and glory ever more proclaim!
    His power and glory ever more proclaim!


    26-11-2007 om 22:33 geschreven door red


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
                          Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


    19 april 1895

    Geboren in Den Helder
    1901 Op zesjarige leeftijd tekenles bij J.B. Mulders in Den Helder
    Eerste prijs op een tentoonstelling van huisvlijt (Stilleven, aquarel) Het gezin Pieck verhuisde naar Den Haag
    1909 Op veertienjarige leeftijd behaalde hij zijn eerste acte tekenen
    1912 en drie jaar later zijn tweede: hij was nu leraar tekenen
    1912-1920 Leraar tekenen aan het instituut “Bik en Vaandrager” in Den Haag
    1920-1960 40 jaar tekenleraar aan het Kennemer Lyceum te Overveen
    1922 Gehuwd met Jo van Poelvoorde
    1960 Pensionering, en alle tijd om zich te wijden aan zijn passie: tekenen, graveren en schilderen

    24 nov.1987

    Overleden op 92-jarige leeftijd te Overveen


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    26-11-2007 om 22:25 geschreven door red


    » Reageer (0)
    18-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de winterse blik naar buiten


                    



    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

     Was dit maar zover
    Dat je s'morgens je gordijnen opent
    en dan een witte wereld  ziet
    die betoverend  mooi is 
    en waarbij  je dan wegdroomt naar de  winters  van weleer
    Dat  je  echt sleetje kon rijden 
    en nog kon schaatsen op de bevroren  sloot
    of t meertje in t bos

    18-11-2007 om 22:20 geschreven door red


    » Reageer (0)
    09-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.echte winter


    als je dit toch ziet dan kriebelt t
    waar zijn de  winters  van weleer?

    09-11-2007 om 23:30 geschreven door red


    » Reageer (0)
    06-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoe heet de kerstman
    Hoe heet   de kerstman   elders in de wereld
     
    Austria - Weihnachtsmann, Nikolaus
    Belgium  -
    Black Pete, Christkind, Noel and Saint Nicholas
    Brazil -
    Papai Noel
    China - Che Dun Lao Ren
    Denmark - Julemanden

    England - Father Christmas
    Estonian -
    Jouluvana
    Finland - Joulupukki, Old Man Christmas
    France -
    Pere Noel or le Petit
    Germany - Weihnachtsmann, Nikolaus

    Holland - kerstman
    Iceland - Jolasveinn
    Italy -
    Babbo Natale
    Japan - Santa Kurousu
    Lithuania - Kaledu Senu

    Mexico - San Nicolás, Santa
    Norway
    - Julenissen
    Poland - Star Man or Wise Men
    Russia - Grandfather Frost (Ded Moroz), Dedushka Moroz
    Serbo-Croation - Bozic Bata. Sveti Nickola

    Spain - Three Kings
    Sweden - Jultomten
    Switzerland - Saint Nicholas, Chriskind

    06-11-2007 om 21:54 geschreven door red


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ouderwetse winters
                             

    Als de zomer weer voorbij is en de zon steeds lager staat
    Wacht ik op een echte winter, hopend dat ie nog bestaat
    Een pop van sneeuw met zwarte ogen, en een bezem in z'n hand
    Rijen van gebogen schaatsers, in een Hollands polderland


    Waar blijft die ouwerwetse winter die zo vaak op foto's staat
    Met een ijslaag in de sloten en een dik pak sneeuw op straat
    'k Mis de warme chocolade uit het kraampje op de baan
    Is het met zo'n ouwerwetse winter nu voorgoed gedaan

    In de schuur daar staat vergeten, een verroeste arreslee
    En mijn ouwe friese schaatsen haal ik nooit meer naar benee
    In de kast ligt nog een ijsmuts, 1 uit grootvaders z'n tijd
    Want de echte goede ijspret, zijn we nu al jaren kwijt

    Na een sneeuwbui in december, kwam er weken lang vertier
    En de kou in hartje winter, deed ons werkelijk geen sier
    Wanneer gaan we weer eens schaatsen, wanneer vriest het dat het kraakt
    Zijn die echte fijne winters ook al uit de tijd geraakt

     

     

    06-11-2007 om 00:00 geschreven door red


    » Reageer (0)
    04-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kerstballen

                        
    Waar  komen de  kerstballen eigenlijk  vandaan?

    Een kerstbal is een ornament dat in de kerstboom wordt gehangen.

    In een kerstboom hangen vaak tientallen kerstballen. Kerstballen zijn oorspronkelijk van geblazen glas, maar worden, vanwege de breekbaarheid, steeds meer van kunststof gemaakt.

    De oorspronkelijke kerstbal is aan de binnenzijde voorzien van een laagje zilver, maar tegenwoordig duiken af en toe doorschijnende exemplaren op. Ook zijn er vele andere vormen ontstaan zoals kerstmannetjes, beertjes, huisjes, klokjes, trompetjes. Menig glaskunstenaar heeft zich uitgeleefd.

    Meestal is een kerstbal echter spiegelend. De oorsprong van de kerstbal lijkt de heksenbal te zijn, die voor het raam werd gehangen om geesten te verjagen. De geest zou schrikken van zijn vertekende spiegelbeeld. In de 17e eeuw waren deze ballen populair in Engeland.

    De oorsprong van de bal als versiering in de kerstboom kan ook te maken hebben met appeltjes die daarin gehangen werden als teken van vruchtbaarheid. Het kan ook betrekking hebben op de uitbundigheid (het 'uitpakken') ten tijde van het zonnewende-feest.

    04-11-2007 om 21:01 geschreven door red


    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eenzame kerst
    Verzonden: 6-12-2005 15:03






      

    Voor iedereen  , die alleen is met de kerst
     
    Voor iedereen , waar geen  tafel voor is gedekt
     
    Voor iedereen die voor zich uit moet  staren, die zich eenzaam voelt, net als de rest.
     
    Voor  iedereen  die hunkert  naar wat liefde, naar wat  warmte  in het nest.
     
    Derhalve aan iedereen gericht, schrijf ik dit  speciale  gedicht











     
     

     

    04-11-2007 om 20:48 geschreven door red


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dat kerstgevoel



    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

                                                               Dat kerstgevoel, dat onbestemde....

    Een warm gevoel van binnen
    Krijg je niet van al dat eten en cadeaus
    Het is iets waar je zelf mee moet beginnen
    Denk daar eens na bij die heerlijke bordeaux

    Begint als je openstelt je hart
    Voor mensen die je nooit kende
    Eenzaam en gevuld met smart
    Temidden van heel veel kleine ellende

    Geef en je zult ontvangen
    Dat is toch wat we hebben geleerd?
    Geldt toch voor alle rangen
    Dat te proberen is toch niet verkeerd?

    Vrede op aarde voor alle mensen
    Dat is te groot te kolossaal
    Maar kunnen wij ons dan geen klein begin wensen?
    Een minuscule start voor ons allemaal!

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket



    04-11-2007 om 20:47 geschreven door red


    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kerstbomen geschiedenis








    Kerstboom

    De kerstboom is oorspronkelijk een vruchtbaarheidssymbool. Lang voor de geboorte van Jezus werden sparren versierd met zonnen, manen, sterren, appels, eieren en zaden als offers aan de goden. Luther verklaarde begin 16e eeuw de kerstboom tot symbool van de geboorte van Jezus. De boom herinnert de christen aan de boom in het paradijs, de kerstballen aan de vruchten waarvan Adam en Eva aten en de piek staat voor de ster die de Wijzen naar de geboorteplaats van Jezus bracht. Eerst stond de boom alleen in de kerken, eind 19e eeuw haalden de mensen de kerstboom hun huiskamer binnen.




    Over de ouderdom van het gebruik van de kerstboom lopen de bronnen zeer uiteen. Het heeft waarschijnlijk een oudgermaanse oorsprong, waarbij de boom (eik) centraal stond in een mid-winter-viering (eigenlijk de kortste dag). Feit is dat de christelijke kerken, en vooral de rooms-katholieke kerk, de kerstboom lange tijd hebben geweerd. De kerstboom heeft met de inhoud van het Kerstfeest niets te maken en leidt de aandacht van het Kerstkind af. Opvallend genoeg zijn het juist hun negentiende-eeuwse geestverwanten die ervoor hebben gezorgd dat de kerstboom in Nederland ingang vond. In de negentiende eeuw heeft het Réveil een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van deze kerstboom. Kenden in eerste instantie alleen rijke gezinnen het gebruik van een spar in huis, de zondagsschool heeft hem wijd populair gemaakt. De zondagsschool, opgericht door figuren uit het Réveil, was niet alleen een geschikte manier om de evangelieboodschap te verbreiden maar ook om armen van middelen te voorzien. Sindsdien staat de kerstboom, volgens sommige kerken symbool voor 'het Licht'.

    De Katholieke kerk heeft zijn eigen christelijke betekenis aan de boom gegeven. De driehoekige vorm van de kerstboom zou de heilige drie-eenheid vertegenwoordigen van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

    04-11-2007 om 00:00 geschreven door red


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nostalgie met anton pieck
                                            


                             


                                                  



            



























     

    04-11-2007 om 00:00 geschreven door red


    » Reageer (0)



    krabbel iets in mijn winterboek


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!