Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Ce blog vous montre juste une page. Les autres sont dans une archive. Au bas de la page une des flèches vous emmène plus loin. Vous pouvez également cliquer sur une rubrique dans le contenu suivant. Des anciennes publications sont régulièrement mis à jour.
Er zijn nog meer onderwerpen behandeld op deze blog. Zij zitten in een archief doch kunnen niet worden weergegeven in deze inhoud. Op te roepen en te bekijken via "Archief per week" in de rechter kolom.
Il y a d'autres sujets sur ce blog.
Ils sont peut-être archivés et ne peuvent être tous affichés. Voir la colonne de droite pour les archives hebdomadaires
Geschiedenis en tradities van het Korps. L'histoire et les traditions du Corps.
Welkom bij de Oudgedienden bij de Rijkswacht.
Bienvenue chez les Anciens de la Gendarmerie.
29-09-2007
Ordedienst in LEBBEKE 1969
Ordedienst te Lebbeke. Begeleiding van het voertuig van Mgr. Van Peteghem, t.g.v. het H. Vormsel.
Betoging ten gevolge van de perikelen rond onderpastoor Verhaegen uit Sint-Gillis Dendermonde.
Op de foto vooraan links OWM Maurits De Groeve, rechts vooraan WM E. Velghe. Verder nog een aantal rijkswachters uit het gehele disctrict Dendermonde. Achter Velghe de toenmalige adjunct-politiecommissaris van Lebbeke De Borlé.
Hoe het toen verliep in de periode, kort na de oorlog:
Mijn vader, Rochus Alfons De Winter, zie foto "Afdeling van 16 februari 1945" (geplaatst 09-03-2007), kreeg zijn uitnodiging voor de Rijkswacht en daarin stond het volgende:
Rijkswacht Brussel, 1/2/1945 Staf Nr 404/D Aan den Commandant van de brigade Wetteren ----------
Gelieve den genaamde De Winter Rochus Alfons uit te noodigen zich aan de temelden in de kazerne van het Wapen Kroonlaan 227, te Elsene op 16 Februari 1945 te 9 uur. Hij dient zich te voorzien van: 1°) identiteitskaart; 2°) al de kaarten en ravitailleeringszegels; 3°) pennestok (stylo) en zwart potlood; 4°) lepel - vork - beddelakens; 5°) 3 foto's voor identiteitskaart; 6°) eten voor 3 dagen. Belanghebbende zal er aan een geneeskundig onderzoek worden onderworpen. Indien hij geschikt bevonden wordt tot den dienst van de Rijkswacht zal hij onmiddellijk daarna de vereischte wetenschappelijke proeven afleggen. Zoo de candidaat in deze proeven slaagt zal hij denzelfden dag bij de Rijkswacht worden ingelijfd. De hem verschuldigde wedde zal hem vanaf 1 Maart 1945 worden uitbetaald.
Generaal-majoor DETHISE, Commandant Kennis genomen: van de Rijkswacht, De belanghebbende, (w.g.) DETHISE.
Uitgevoerd en teruggezonden aan den Commandant van het Korps. Wetteren, 7 Februari 1945, Adjudant Roosens, commandant van de brigade, Nr 188
Let vooral op datgene wat de kandidaat moest meebrengen!
Hij werd "Gendarm te voet" op 16 februari 1945 met het stamnummer 196.20116/20960 (afgekort 20960 G), kreeg zes weken opleiding in de KSch Gd om daarna naar de Bde Haaltert te muteren.
Op 25-02-2007 publiceerden wij hier een foto van de afdeling 1WM Hauspie uit 1946.
Willem Verlynde, een nu 83-jarige collega en ex-lid BWP die ons de foto toestuurde, geeft ons nu een kleine anekdote weer van zijn intrede in de Rijkswacht:
"Ik ben tot de Rijkswacht toegetreden op 7 september 1946 in Elsene Kroonlaan. Die kazerne was nog helemaal niet heropgebouwd. Wij waren de eerste afdeling die,na de oorlog,6 maand opleiding kreeg door 1wm.Hauspie. De zaal waar wij les kregen was mijn slaapkamer waar wij met drie kandidaat rijkswachters sliepen en de andere helft van de kamer dienst deed om les te geven. Toen kregen we nog sigaretten aan zeer goedkope voorwaarden. We kregen 5O min.les en 1O min.pauze. Je kan je indenken dat er die 10 min.gerookt werd en ik als niet roker heb het daar geleerd. Het ergste was dat na de lessen wij ons bed bijna niet terug vonden van de sigarettenrook. En wij wisten van niet beter."
Op de foto kregen we een reactie van Kristien Bocksoen en Dr. Rogiest die hun vader in deze afdeling herkenden.
Bloemen neerlegging aan het monument van het Rijkswacht district Hasselt
Voor het monument: Denis Cardinaels, Cornelis Vanlaer, Jan Schonkeren
Links van het monument: Mathieu Heynen, Henri Goyens, Daniel Vanoppen, Luc Hoydonckx
VLNR:
Achteraan: Andreas Lemmens - Antoon Rondas - Eric Velghe
3e rij: ??? - Vandebussche - ??? - ??? - H. Vandevelde - Gaston Broeckx - Willems - ??? - ??? - Roger De Backer - Bosmans - 1OWM Meeus
2e rij: Silvere Vannecke - Timperman - Jozef Verhaeghe
1e rij: ??? - Henri Schaevers - Georges Piens - Gilbert Vandevelde - J. Lemmens - Richard Thys - Martinus Hesters
Foto van Eric Velghe, toegestuurd door Jempi Verhofstadt
Mogelijks staan ook onderstaanden op de foto. Wie kan hen plaatsen?
Robert Lauwereins - Jozef De Pelecyn - Geatan Santens - Willy Verlinden - Tillo Hoornaert - Karel Druyts - Robert De Cock - Andre en Silvain Willems - Leon Beckers - Louis Pans - Herman Degrijze - Frans Balcaen - Gilbert Sanders - Gratien Blondeel - Jan Verstraelen - Roalnd Fertin - Albert Denooze - Marcel Lootens - Martin Hesters - Etienne Van Vlierberghe
Guido Van Bocxlaer is op zoek naar collega's van de Afdeling 1OWM Steelandt en OWM Simoens - Esk Onderricht 1 Mob Gent - 27 Jun 74.
Hij heeft spijtig genoeg geen foto's meer van deze periode.
Enkele namen van deze afdeling: Honore De Beck, Etienne Carre, Jean-Pierre Devarrewaere, Pierre Denys, Dany Logie, Johan Van Maele.
Wij kijken allen uit naar foto's en andere namen van deze Afdeling.
De Historische Dienst van de Politie (museum) is op zoek op foto's of andere documenten over de wegpolitie (BWP van de Gd) vooral uit de jaren 1933-1970.
Alle thema's zijn welkom : personeel, gebeurtenissen, voertuigen, uitrusting, uniformen.
Alle documenten zullen teruggezonden naar hun eigenaars na raadpleging en/of reproductie.
Ook is er een bijzondere interesse voor foto's uit BWP van Antwerpen, Gent, Liège, Mons en Namur.
Le Service Historique de la Police (musée) est à la recherhce de photos ou autres documents relatifs à la police de la route (PSR de la Gd) avant tout pour les années 1933-1970.
Tous les thèmes sont les bienvenus : personnel, événements, véhicules, équipements, uniformes.
Tous les documents seront renvoyés à leurs propriétaires après consultation et/ou reproduction.
Un intérêt particulier pour les photos des PSR d'Antwerpen, Gent, Liège, Mons et Namur.
Het personeel van de Bde Hasselt bijeen op 29 Sep 06 ter gelegenheid van de pensionering van Bde Comd Hendrickx Theo (in het midden achter het Rijkswacht bord - met zonnebril)
Ik ben op zoek naar een foto van de Afdeling 1OWM Steelandt (inlijving 23 Sep 73) en zijn hulponderrichter Herbert Busschaert - 1 Mob Gp Gent 1973.
De foto werd op het einde van de opleiding genomen van onze afdeling op de erekoer te Sint-Westrem.
Mensen van mijn toenmalige afdeling waren o.a.: Eddy de Clercq (Brugge), J. Samyn, JP Caenepeel, Noël Soenens, Johan De Roo, Sobrie, Van Steenkiste (allen W-VL), Roland Huyghe, Marc Verschueren (was toen afdelingsoverste!), Yde, Patrick Van Den Berghe, Godart, (allen uit het Gentse), Peter Tirez (Lebbeke), Camu (Aalst)...
Ikzelf ben spijtig genoeg de foto door de jaren heen kwijtgeraakt.
Hopelijk komt er eens een einde aan mijn jarenlange zoektocht...
Deze morgen is de CP (Kapt-Comd) Roger Renoy, verantwoordelijke voor de opleiding Motorrijders van de Federale Politieschool, overleden op de leeftijd van 54 jaar (° 30 Aug 1953).
Hij is gestorven na een kortstondige maar hevige ziekte.
Begrafenis Vrijdag 14/09/2007 om 11u00 in de O.L.V. van Laken kerk, Parvis Notre Dame te 1020 LAKEN.
Laatste eer kan bewezen worden in het funerarium St Luc ziekenhuis - Hippocratelaan, 10 - 1200 WOLUWE
tussen 12 u en 13 u, van 16 u tot 17 u en van 19 u tot 21 u.
Wat ik mij nog herinner is dat er rond 1957 er een omwisseling is geweest van wapens. De oude Mauser en Lee Enfield geweren evenals de Stens zijn toen vervangen door de Lee Enfield MK4 en de Stens door de MP van het type Tompson.
In die periode was mijn vader brigadecommandant in de Bde Meeuwen, en ik was toen een gast van jaar of veertien en omdat ik niet zo goed mijn best gedaan had op school mocht ik tijdens de grote vakantie allerlei klusjes opknappen en één van die klussen was de 9 Lee Enfield die moesten binnen gebracht worden grondig kuisen.
En toen de nieuwe geweren toekwamen mocht ik die ook kuisen. Maar die zaten nog in kisten met tekens van het Canadese leger er op.
Al deze geweren zaten goed in het vet en zoals toen de mode was werden gekuist met heet water en bruin zeep.
Nu, bij de demilitarisatie van de Rijkswacht was ik Bde Comd in Leuven.
Het wapenmagazijn viel onder mijn beheer, ook de wapens van het District waren daarbij. Zo stonden in mijn magazijn 95 geweren bestemd voor de Rijkswachtreserve. Het overgrote deel van deze wapens zaten nog in hun originele kisten in het vet.
Zij waren er nooit uit geweest, behalve voor het nazien van serienummers bij de jaarlijkse inspectie.
Zelfs de laatste jaren kwamen ze niet meer uit de kist en werden ze bij de inspectie gewoon geteld.
Hector Rosseel, was ooit ploegchef bij van de Wegpolitie, hier op zijn moto Gillet in februari 1934. Foto gegeven door mevrouw Geneviève Rosseel, kleindochter van Hector.
De eerste organisatie van de wegpolitie zag er heel eenvoudig uit:
één officier
één ploegchef
vier ploegen van 2 man
Chronologie van de eerste commandanten van de BWP :
De eerste commandant van de BWP was OLt Schrauwen, gevolgd door Lt Govaerts, daarna Lt Pecquet.
Chronologie van de eerste ploegchefs in Brussel :
Bogaerts, Herman, Rathe, Rosseel en Baudot
.
Wil je contact nemen met deze blog over het Korps van de Rijkswacht voor het sturen van een foto, het geven van informatie of een identificatie, stuur uw email aan "Rijkswacht-blog"
Si vous voulez prendre
contact avec ce blog
afin d’envoyer une photo,ou
donner une information
ou pour une identification,
envoyez votre mail
à "Blog Gendarmerie"