Onze reis begint al op de luchthaven van Bierset (Luik) daar mijn vriendin nog nooit gevlogen had en haar eerste reis was buiten belgie ,van mij was het voor de 24 ste maal dat ik naar tunesie ging ben dan ook een vervent tunesie hanger Dus eerst incheken bij neckermann en dan maar wachten op de vlieger boven in de vertrekhal het vertrek was voorzien om 10hr10 maar zoals altijd was het 10hr35 ok geen probleem ,een de vlieger zien tarmakken en parkeren zagen wij dat het een Airbus 320 was van Tunisair,en kreeg mijn vriendin al tintellingen in haar buik al denkende hoe het daar binnen zal gaan haha,Om 10hr05mochten wij de vlieger op had een mooi plaatsje gevraagd en zeker eentje aan het venster voor haar ,dan ging de 320 taxien naar de startbaan zette zijn moter op volle toeren en vertrok en dat heeft haar dan voor het eerst een raar gevoel gegeven maar ze vond het fijn.In de vlieger dan zoals gewoonlijk kwamen ze met iets om te eten dan drank en nadien met het karreke om de verkoop van sigaretten en reukwaren ,eens dat gedaan was de 320 al aan het landen op de luchthaven van Monastir tijdens het landen zag men de vele olijfbomen en het zoutmeer juist naast de landingsbaan ,om 12hr55 zijn wij dan uiteindellijk geland ,en toen men de deur van de 320 opendeed krijg je zo die hitte over je gegooid en ze wist meteen al dat het daar goed ging zijn.Dan de bagage opgehaald en in een bankje geld gaan omwisselen daarna melden bij neckermann die ons de nummer van de bus meedeelde die wij moesten nemen na een half uur dan maar richting Sousse onder de baan heb ik haar het een en ander laten zien en uitgelegd ja als je al 19 jaar naar tnesie gaat en er 3 jaar met de vrachtwagen op gereden hebt dan ken je wel je weg en nog veel meer he .Na een half uurtje bus aan gekomen aan het hotel de Marhabout ,koffer uit de bus en gaan incheken onze kamer lag op het 4verdiep heel aan het einde van een vleugel maar daar was wel een lift hoor. mijn vriendin had geen ogen genoeg om alles zo op het eerste gezicht te bezien ze was in de wolken en zei dat ze heel blij was en daar mooi was. Uitgepakt en haar rond geleid in het hotel voor mij was het zedert 1998 dat ik dit hotel nam dus kon zeker mijn weg,het zwembad en de omgeving ze was er weg van ,zo stillaan iets gaan nutigen in de bar die van mij goede vrienden geworden waren in die jaren ,en dan tegen 18hr30 het nuttigen van ons avondmaal . Tegen 20hr badje gnomen en ons geinstaleerd op de teras om het bezichtigen van het optreden van een Fakkier ,ze had geen ogen genoeg had en wilde zeker niets missen ,zo tegen 23hr richting slaaptent haha,om tegen een rustige morgen om 08hr op te staan en te gaan genieten van het uitgebreid morgenmaal .Nadien een bezoek aan de Medina (sousk) en hier en daar wat aangekocht ze had geen ogen genoeg om in die kleine straatjes alles te gaan bekijken.Eens onze tocht gedaan terug met de taxi naar hotel waar wij dan de ganse namiddag genoten hebben van de zwemkom ,zon en tussen in een lekker grote Donut achterover geslagen hebben .Zo tegen de avond ons avandmaal gaan nuttigen ,en nadien met een TukTuk richting Port Elkantaui gereden hebben om zo de jachthaven en verder winkeltjes te gaan bezoeken en ook na een drankje genoten te hebben tot slot gaan zien naar de eenorme fontijnen die op kleur en muziek de lucht ingaan was heel mooi ,en dan maar met de TukTuk terug naar het hotel Smorgens tegen 09hr gaan eten en nadien de hotels gaan bezoeken waar ik ook vrienden had ,was een mooi weerzien ,snamiddags eens naar het strand met wandeling en zo stillaan terug naar het zwembad met onze Donut ja die mocht niet missen hoor. En later zoals iedere dag avond eten warm buffet en alles die er moet zijn Nadien avondwandelling gedaan richting centrum waar ik ook nog vrienden had in verschillende hotels ,nadien de terugweg langs de dijk met een temperatuur van 25 graden ,en dan maar naar onze kooi .De volgende dag met de kammeel een 2uur durende rit gedaan tussen de olijfbomen ,op een 15 kilometer van het hotel ,waar mijn vriendin het prachtig vond om op die bulten te zitten en gewigwamd te worden haha,nadien heefd ze een ritje gedaan met het paard voor het eerst in haar leven ,ze vond het een heel toffe dag en was mooi verbrand . De rit was gedaan tegen 12hr30 waar wij tegen 13hr terug in het hotel waren zo konden wij even genieten van een lekker piza en een tunesische Cola en Fanta,nadien ons badgerief aan en die zwemkom in . Na het buffet ,genieten van de avond chow op terras en tegen 23hr bedje in . De volgende morgen zoals gewoonlijk lekker morgenmaal,nadien te voet zo een kleine 2 kilometer naar het centrum en de Medina daar wat rond gelopen wat goud gekocht niet te veel hoor haha,dan de zelfde baan te voet terug waar ik het een en ander uitgelegd heb waar wat wie was ,en zo na een lekkere verze fruitsap gemixst terug naar het hotel ,waar wij genoten hebben van de zon en het zwembad. Savonds ons diner ,nadien een paar hotels gedaan bij avondlicht en een chow meegemaakt bij een zeer goede vriend van mij Fati in het Hotel TesMarhaba,en nadien terug naar ons bedje . De volgende dag hebben wij een boottocht gedaan op de zee met de Zarzis van ongeveer een 3tal uren waarbij er dans en eten bij was en ook een zwemparijtje doen in het vanaf de boot springen in de middelandse zee,tegen 13hr terug de haven in en nog effe het stad bezoeken ,met terugkeer naar hotel ,daar genoten van de zon en water . S'avonds een terasje gaan doen met het bekijken van een travestiechow waaronder een zeer goed vriend van mij die dat geworden is na al die jaren ,maar die had ik al 3 jaar niet meer gezien en het was een warm terug zien hij zelf was eenorm ver magerd moest wel voor zijn chows ,door het weerzien zijn wij dan uitgenoding geweest voor zijn optreden 2 dagen later het Casino en dit recht over ons hotel ,hebben wij dan ook gedaan hij is zelf de baas van de group en ze waren met zijn 9 ,de chow was grandioos nog nooit gezien was uniek mijn vriendin heefd er ook zo van genoten vond ze chick ,na het optreden wat bijgepraat zo kwam ik te horen dat hij optreed nu dit jaar op 20 November in Gillegom en dat ze met hun 5 zullen zijn ,moest er iemand willen gaan laat het mij weten ingang 15 euro en de chow duurt +- kleine 3 uur dus je mag mij mailen maar niet de laatste week he . Na de chow tegen 01hr ons bedje opgezocht met wat napraten over onze dag. Zo stillaan zijn wij aan het einde van ons verlof begonnen met nog eens lekker te profiteren van het zonneke en het zwembad en die Donut he haha,s'avonds nog eens lekker gaan buffetten nog een chowke meegenomen. Onze laatste dag nog effe naar de Medina daar een paar mooie asbakken en 17 tubes Harrisa gekocht spotprijs ,2 jellabas gekocht voor mijn vriendin een wtti met goud bewerkt en een 2 delige blauwe met goud bewerkt ze was heel tevreden ,tegen s'avonds na het diner ons koffers gevuld en zo nog effen nagedacht over onze dagen daar ,waarbij ik de vraag stelde aan mijn vriendin ,EN wat vond je er van van u verlof waarbij ze antwoorde het was eenorm goed heb het heel goed gehad en wil zo snel mogellijk terug komen naar Tunesie ,waarop ik zei ok maar in 2009 wil ik een Nijl cruise doen met U in nov-dec zo heb je ook dat meegemaakt en ze vond dat heel mooi en lief . Om 01hr zijn ze ons komen halen om met de bus richting luchthaven te rijden waar wij om 04hr20 onze vlucht hadden met de zelfde 320 en om 08hr00 geland en tegen 08hr35 richting huiswaard konden rijden maar zijn eerst een dagje naar de camping geweest zo kon ze haar verlof vertellen tegen haar en onze vrienden.Ja ik was het gewoon ,maar voor haar was het heel nieuw geweest en is voor herhaling vatbaar het was een mooie en zonnige gezellige vakantie ,Rommeke
Bij vers gekochte eieren bij het bakken moet de dooier mooi dik in het midden van het wit blijven liggen Na een week gaat de dooier platter worden en zich stillaan verplaatsen naar de zijkant en word het wit dunner Na twee an drie weken is de dooier nog platter en drijft hij zo naar de zijkant het wit is water geworden.
Bij het kopen voor te koken nadien ,leg het ei onder koud water ,een ei heeft binnenin een kleine luchtbel dan ligt het ei plat schuin in het water is vers Bij een ei van een week is de luchtbel groter en gaat het ei stillaan recht komen te liggen Bij een ei van meer als twee tot drie weken word de luchtbel nog groter en staat het ei recht.
Op 13 dec op een donderdag ben ik vertrokken met Thomas Cook voor een Nijlcruise van 7 dagen Vertrokken in zaventem om 09hr15 en aankomst in Luxor om 13hr35,en met de bus naar de boot de SEMIRAMIS II een prachtig schip zo zijn er maar 5 ,allen bestemd voor de reisegers van Thomas cook .Dan eerst de receptie aan gedaan die mij de kamer toewees die bevond zich aan de voorkant en was heel rustig geen lawaai van de moteren . S'avond tegen 18hr30 het diner warm en koud op buffet basis ,niets te kort en heel lekker zowel soep als hoofdgerecht en dessert. De mensen van de boot zelf al was het de kok ,de barman of de receptie waren uitmuntend vriendellijk en beleefd ,na het eten een bar bezoek gebracht heel mooi ingericht zie foto's en kennis gemaakt met andere reisegers belgen waren er maar 6 veel nederlanders en duitsers tot daar toe geen probleem S'morgens een uitgebreid morgenmaal ook naar keuze met een kok die klaar stond om de eitjes te bakken naar wens ,ook koffie en thee en cacaomelk niets te kort . De vrijdag tegen aan 13hr zijn we beginnen varen richting ASWAN maar eerst met aankomst in ESNA eerst door de sluis dat was ieder op zijn tour 2 boten per keer , s'avonds kon je van boord gaan en bezoekjes brengen in het dorp mooi daar is de boot blijven liggen voor een paar uur met verder vaart snachts naar EDFOU daar aangekomen kon je aan wal en genieten van een rit in een koets maar wel voorzichtig zijn want die paarden lopen niet ze vliegen dus kan je je voorstellen he haha Ja natuurlijk niet vergetn de eten en te drinken he ,dat drinken was het best boven op het zonne teras prachtig was een temperatuur tussen de 28 en de 32 graden kan je voorstellen die 7 dagen in de zon ik was bijna een negertje ,af en toe eens in het zwembad dat alles was zalig .Om 16hr was er koffie en thee met zelgemaakte kacke en koekjes dat op het teras onder de zonneparaplus of in de zon zoals je wilde ,na EDFOU de derde dag richting ASWAN aangekomen tegen de middag heel mooie stad waar veel te zien is als je toe komt om aan te leggen met de boot dan zie je eerst hoeveel cruisschepen er zijn was eenorm wel mooi om te zien ik heb dit nagevraagd en ik dacht dat er zo, een 10 tal cruisschepen waren maar in werkellijk zijn het er 351 dus geen nood een boot zal er altijd zijn alee denk ik toch haha. Na het avond diner een bezoek gebracht aan de souks met aankoop van kruiden ja wat dacht je een kok zonder kruiden naar huis gaan dat gaat niet he . Daar is het schip 1 volle dag blijen liggen met vertrek de 5 dag iets na 14hr terug richting Luxor , wel eerst smorgens de 6 de dag een bezoek gebracht aan KOM OMBO effen rond geneusd ,paar sandalen en nog iets gekocht met vertrek tegen 11 hr waar wij dan snachts de sluis voorbij gegaan zijn met aankomst rond 09uur de zevende dag in Luxor , daar savonds na het eten de bar versierd met kerst gerei enz nog een goe glas gedronken gaan slapen ,smorgens goed gegeten ,dan vertrek per bus tegen 11 naar de luchthaven van LUXOR tussen haakjes een mooie luchthaven,met vertrektegen 13hr45 richting belgie met tusen landing in CAIRO en aangekomen in belgie rond de klok van 19hr20 . Je zal je nu afvragen die verteld niets over de bezienswaardigheden van daar zoals toetanchamon enz ,wel ik heb aan niets deel genomen ik wilde gewoon op dat water en verder genieten van zon nijl eten en drinken met een zachte en gezonde nachtrust er bij .Ik zeg nog een ding mensen dat moet je doen die nijlcruise als je dat niet een keer doet dan heb je zeker iets gemist in je leven maar doe er van mijn part wel de excursies bij is zeker de moeite hoor Zo dat was het ik hoop veel lees plezier gehad te hebben Vergeet nog iets ga einde dit jaar met mijn vriendin terug hoor zeker weten je mag altijd mee gaan is dan de goedkoopste periode en het zelfde als in de vakantie periode je mag mij altijd vragen stellen daar over, gegroet ROMMEKE
Wikkel om elke scampi een blaadje basilicum en een plakje ontbijtspek. Rijg de scampi per 3 aan een houten spies. Bak de spiesjes aan alle kanten op de grill of op de barbecue.
--Madrileense kabeljauw : Voor 6 pers. 6 kabeljauwmoten
Het sap van de citrusvruchten, olie, knoflook, peperkorrels, oregano en komijn goed door elkaar mengen. De vis in een schaal leggen. De marinade erover schenken en enkele uren afgedekt laten staan. De vis op een goed ingevette barbeceu 3-4 min. per kant roosteren. Geregeld insmeren met marinade. Opdienen met een schijfje citroen.
--Pittige zalmmoten met honing : Voor 6 pers.
Voorbereidingstijd : 30 min. + 3 uur in de koelkast. Baktijd : 4 minuten.
6 zalmmoten geraspte schil en sap van 2 limoenen 2 eetl honing 2 eetl ketjap 2 eetl chilisaus 2 eetl grove mosterd ½ theel sesamolie versgemalen zwarte peper
Alle ingredienten mengen behalve de zalm. De moten zalm aan beide zijden door de marinade halen en erin laten liggen. Afdekken met huishoudfolie en 2-3 uur in de koelkast zetten. Regelmatig de zalm met de marinade besprenkelen. Rooster elke zijde 2 minuten. Af en toe insmeren met de marinade. Serveren met extra ketjap, limoensap en sesamolie naar keuze.
--Scampis en kippenblokjes geflambeerd met Pernod en saffraansaus : Ingrediënten - voor 4 personen :
500 g kippenfilet, in blokjes gesneden 2 el Solo 1 sjalot 2 5 middelgrote scampis 1 teentje look 1/2 glaasje Pernod room saffraanpoeder 1 tomaat 2 el bieslook, fijngesneden rijst
Bereidingswijze :
Bak in een beetje Solo de kippenblokjes met het fijngesneden sjalotje bruin. Haal ze uit de pan en voeg de scampis met een fijngeplet teentje look toe. Laat de scampis een minuut of twee sudderen, giet vervolgens de Pernod in de pan en flambeer de scampis. Wanneer de vlam gedoofd is, haal je de scampis uit de pan. Leg ze samen met de kippenblokjes in een schaal en houd warm. Maak de saus door in dezelfde pan de room en de saffraan toe te voegen. Laat even opkoken. Snij de tomaat in kleine blokjes en voeg die bij de saus samen met de bieslook. Laat nog een minuut sudderen. Giet de saus over de scampis en de kippenblokjes en dien op met rijst. Geniet van Scampis en kippenblokjes geflambeerd met Pernod en saffraansaus
--Scampis met asperges en sinaasappelsaus : Ingrediënten - voor 4 personen :
200 g scampis zout 3 eetlepels Solo Vloeibaar 1 sinaasappel 1 kg groene of witte asperges 1 knoflookteen peper 2 eetlepels amandelnootjes
Bereidingswijze:
Pers de sinaasappel en spoel de scampis af onder stromend water. Goed drogen. Voeg het sinaasappelsap in een kom bij de garnalen. Toast de amandelnoten in een hete anti-aanbakpan, tot ze hun aroma vrij geven en goudbruin worden. Dit gaat het best zonder olie. Was de asperges grondig en zet ze in hoge kom kokend water. Kook ze 10 tot 15 minuten. Bak de knoflook heel eventjes in een pan met 2 eetlepels Solo. Voeg er de garnalen aan toe samen met het sap en bak het geheel op een hoog vuur gedurende 1 minuut. Zeef het braadvocht van de garnalen in een fijne zeef, doe het in een sauspannetje en voeg er de resterende Solo en een flinke scheut peper aan toe. Pel de garnalen en voeg ze toe aan de saus. Giet de asperges af en schik ze op de borden, verdeel de garnalen gelijkmatig en strooi er vervolgens de geroosterde amandelen over. Dien onmiddellijk op.
Geniet van Aspergesalade met scampi en sinaasappel, Rommeke
Tomatensaus, mix, knoflook en de honing goed mengen en over het vlees smeren. Rooster de spareribs langzaam boven niet te hete kolen. Regelmatig keren en insmeren met de saus totdat ze gaar zijn. Reken op 30-40 min.
Spareribs, Chinese :
2 tenen knoflook 2 eetl. sojasaus 200 ml zonnebloemolie 3 eetl. chilisaus 1 theel. gemberpoeder 1 eetl. citroensap 1 eetl. sesamolie 2 kg spareribs
Snijd de teentjes knoflook klein. Roer sojasaus, olie, chilisaus, knoflook, gemberpoeder, citroensap en sesamolie door elkaar. Smeer de spareribs aan beide kanten in met deze marinade. Leg de spareribs in een kom met de marinade. Laat het vlees enkele uren in de koelkast marineren. Schep de marinade van tijd tot tijd over het vlees.
Bereiden: Leg de spareribs op de barbecue en rooster ze aan beide kanten ongeveer 8 minuten.
Lamskoteletjes met paprika-kaassaus :
12 enkele lamskoteletjes 1 dl yoghurt 100 gr. geraspte oude kaas
Voor de marinade: 2 uien 3 teentjes knoflook 1 groene paprika 5 el olijfolie 2 el tomatenpuree 1 el fijngeknipte dille (diepvries) 1 tl paprikapoeder 2 dl retsina (Griekse wijn met harsgeur)
Snipper de uien en de knoflook. Snijd de schoongemaakte paprika in reepjes. Verhit de olie en bak hierin de ui, knoflook en paprika 3 minuten zachtjes. Roer de tomatenpuree, dille en het paprikapoeder erdoor en bak dan nog eens 3 minuten. Schep de helft van het uimengsel in een pan, voeg de retsina, peper en zout toe. Breng het geheel aan de kook en laat de marinade daarna weer afkoelen. Leg de koteletjes in een schaal, schenk de marinade erover en laat het geheel daarna afgedekt minstens 8 uur marineren. Roer de yoghurt en geraspte kaas door de rest van het uimengsel en breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper. Neem de koteletjes uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Rooster de koteletjes in 8 minuten rosé. Keer ze af en toe. Serveer met de paprika-kaassaus.
Mexicaanse spareribs :
1 dl azijn 75 gr. bruine basterdsuiker 1 zakje tacokruidenmix (a 35 gram) 1,5 kilo krabbetjes (spareribs) 5 el hete tacosaus
Breng in een ruime pan 1 liter water met de krabbetjes, de azijn, basterdsuiker en kruidenmix aan de kook. Kook ze onder af en toe omscheppen in 25 minuten gaar. Laat de spareribs in het kookvocht afkoelen. (Laat ze vij voorkeur een nachtje zo staan, dan kunnen de smaken nog beter intrekken) Neem ze uit het kookvocht en dep ze droog met keukenpapier. Bestrijk de spareribs rondom met tacosaus en rooster ze in 10 minuten bruin. Keer ze regelmatig.
Maak de uien schoon en snipper 1 ui fijn. Snijd de andere twee in grote stukken. Roer in een schaal een marinade van de olijfolie, citroensap, fijn gesnipperde ui, laurierblad, oregano en een beetje peper. Snijd het vlees in dobbelstenen, leg het in de marinade en schep het goed om. Dek de schaal af en laat het vlees 5-6 uur marineren. Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukken. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken. Rijg de stukjes vlees afgewisseld met stukken ui, paprika en tomaat aan lange metalen roosterpennen. Leg de spiesen ongeveer 10 minuten op de hete barbecue.
Vermeng de olijfolie in een grote schaal met het citroensap, de uitgeperste knoflook, de sambal, de komijn, het paprikapoeder en peper en zout naar smaak. Maak een paar diepe insnijdingen in de makrelen, wentel ze door de marinade en laat de vissen er ca. 1 uur in marineren. Keer ze regelmatig om. Grill de makrelen op een ingeolied rooster ca. 10 minuten boven de barbecue. Keer ze regelmatig voorzichtig om en bestrijk ze daarbij steeds met de marinade.
Lekker met Stokbrood of Rijst en een Salade.
Lamsspiesjes, Marokkaanse :
8 personen :
1/2 citroen, geperst 3 el olijfolie 1 tl gemalen komijn (djinten) 2 teentjes knoflook, fijngesneden 1/2 tl gemalen koriander (ketoembar) 400 gr. lamslapjes a la minute, in blokjes
Laat de satéstokjes circa 30 minuten weken in koud water, zodat ze niet verbranden op de barbecue. Roer een marinade van het citroensap, de olijfolie, de komijn, de knoflook, de koriander en zout en peper naar smaak. Schep de blokjes lamsvlees door de marinade en laat het geheel minstens 30 minuten rusten. Rijg de blokjes lamsvlees aan een satéstokje of -spies. Gril ze in een hete grillpan of op de barbecue in 5 minuten gaar en bruin. Lekker met Griekse tzatziki .
Sorry maar kan hier niet alle vlees gerechten op plaatsen niet waar, Rommeke
Hier dan de verschillende Marinades voor de behandeling en smaak
--Verschillende Marinades--
-Marinade met limoen en dille : Deze marinade is heerlijk bij kip.
Voor ruim 3 dl. 1,25 dl olijfolie 1,25 dl limoensap 60 ml witte wijn 2 eetl fijngehakte dille 2 theel suiker 2 theel sesamolie Roer alle ingredienten goed door elkaar.
-Honing-gember marinade : Strijk deze marinade over varkensvlees, lamsvlees en kip tijdens het roosteren.
Voor ruim 3,27 dl. 1,25 dl ananassap 1,25 dl sinaasappelsap 60 ml honing 2 eetl olie 1 eetl geraspte gember Roer alle ingredienten goed door elkaar.
-Honing-ketjap marinade : Deze marinade is heerlijk voor varkensvlees.
Voor 3,75 dl 1,25 dl honing 1,25 dl witte wijn 60 ml ketjap 60 ml olie 2 teentjes knoflook , geperst zout / peper Roer alle ingredienten goed door elkaar. Voeg ook eens 2 theel sesamolie toe.
-Citroen-knoflook marinade : Deze marinade is heel geschikt voor kip en vis.
Voor 3,75 dl. Citroensap en schil van 6 citroenen 1,25 ml witte wijn 1,25 ml olie 4 teentjes knoflook, geperst ½ kop peterselie, gehakt peper en zout naar smaak Roer alle ingredienten goed door elkaar.
-Voor vis en schaaldieren : 1 dl warme rijstwijn met ½ visbouillontablet (afgekoeld), 1 eetlepel zoete chilisaus, 1 cm geraspte verse gember, 1 eetlepel gembersiroop, 2 teentjes knoflook uit de pers, 1 bosuitje in ringen.
-Voor wild en gevogelte : 2 dl volle rode wijn, ½ dl rode port, 2 eetlepels honing, 1 ui in ringen, 1 theelepel geplette peperkorrels, 10 geplette jeneverbessen, 1 wortel in reepjes.
-Voor kip en kalkoen : 2 dl droge witte wijn, 1 eetlepel honing, sap van ½ citroen, 1 kaneelstokje, een takje munt.
-Voor varkensvlees en kip : 3 eetlepels rijstwijn, 1 eetlepel Japanse sojasaus, 1 eetlepel zoete sherry, 1 zomeruitje in ringen
-Voor lamsvlees: ½ fles rode wijn, 3 tenen knoflook in plakjes, 1 ui in schijven, 6 kruidnageltjes, ½ dl olijfolie, 1 tomaat in blokjes, een takje tijm.
-Voor vis: ½ citroen en limoen in plakjes, 1 steel bleekselderij met groen in boogjes, takje dille, geplette witte peperkorrels, stukje gesnipperde ui.
-Voor rundvlees en wild: 3 dl rode wijn, 1 eetlepel rode wijnazijn, ½ eetlepel olie, 1 sjalotje in vieren, theelepel peperkorrels, een stukje wortel in reepjes, een takje tijm en een blaadje laurier (opkoken en laten afkoelen).
4 grote kastanjechampignons 100g zachte kruidenkaas (Boursin) 4 velletjes aluminiumfolie
Maak de champignons schoon en haal heel voorzichtig het steeltje eruit. Vul de champignons met de kruidenkaas. Leg op elk velletje aluminiumfolie een gevulde paddestoel en vouw het folie dicht. Leg de pakketjes 15 minuten op de hete barbecue.
Vet de velletjes aluminiumfolie in met wat boter. Leg op elk velletje een schijf ananas en leg op elke schijf een plak kaas. Vouw het folie dicht en leg de pakketjes 5-8 minuten op de barbecue.
--Appeltjes met bosbessenjam:
kleine appels bosbessenjam roomijs
Boor kleine appels in de schil uit en zet ze op een ruim dubbel stuk aluminiumfolie. Vul de holte met bosbessenjam. Draai het folie naar boven toe samen. Zet de appels 15 minuten langs de rand van de kooltjes en laat poffen. Serveer ze met een bolletje roomijs.
--Champignons en rauwe ham 24 stuks:
48 kastanjechampignons boter 1 dl port 18 plakjes rauwe ham 24 satéprikkers
Week de prikkers 2 uur in water Maak de champignons met een vochtige doek schoon en snijd ze doormidden. Smelt de boter in een koekenpan en bak de champignons met wat zout al roerend 1 minuut. Voeg de port toe en verwarm alles al roerend tot de port is verdampt. Neem de pan van het vuur. Snijd de plakjes ham elk in 4 stukjes. Rijg om en om 4 stukjes champignons en 3 opgerolde stukjes ham aan satéprikkers. Bak ze 10 minuten op de barbecue.
--Geroosterde groenten met basilicumdressing:
1 rode paprika, in brede repen 1 groene paprika, in brede repen 1 venkelknol, in dikke plakken 1 courgette, in dikke plakken olijfolie zout en versgemalen peper
Voor de dressing: 1 teentje knoflook, geperst 30 gr. verse basilicumblaadjes, fijngesneden 4 el extra vergine olijfolie 2 el witte balsamico azijn
Maak de dressing door de ingredienten in een schone pot goed om te schudden en breng op smaak met zout en peper. Schep de stukken groenten om met wat een olijfolie en leg ze op de barbecue op het vuur. Laat ze aan beide kanten mooi bruin roosteren en leg ze op een grote schaal. Bestrooi ze met zout en peper. Schenk de dressing over de lauwe groenten.
--Gevulde kaastomaten:
8 middelgrote tomaten 1 tl zout en peper paprikapoeder 8 el geraspte kaas 200 gr. ham 2 eierdooiers 8 tl boter in klontjes
Was en droog de tomaten en snijd het bovenste derde deel eraf als deksel. Hol de tomaten uit. Meng zout, peper en paprikapoeder door elkaar en vul de tomaten met dit mengsel. Strooi de geraspte kaas in de uitgeholde tomaten. Snijd de ham eerst in dunne plakjes, daarna in kleine stukjes en strooi deze op de kaas. Klop de eierdooiers en verdeel deze weer over de ham. Leg tenslotte wat klontjes boter erop en grill de tomaten 10 minuten aan de rand van de barbecue. Als de hitte van de barbecue te groot is, zet de tomaten dan op een stuk folie. Als het eigeel aan de bovenkant van de tomaten niet voldoende stolt en de boter niet smelt, legt men een stukje aluminium op de tomaten en draait ze op het laatst nog een paar minuten met de vulling naar beneden.
--Salade Nicoise:
2 personen
Krop sla naar keuze 1 rode ui, flinterdun gesneden 4 ansjovisjes, fijngesneden 2 eieren hardgekookt, in partjes 200 gr. gare boontjes 1 blikje tonijn, uitgelekt olijven
voor de dressing; 2 delen olijfolie 1 deel wittewijn azijn suiker naar smaak 1/2 tl knoflook, gehakt zout en peper Voor dressing alles mengen en laten staan. Voor salade alles goed mengen in een grote schaal, behalve tonijn. Sla besprenkelen met dressing en goed mengen. Over 2 borden verdelen, dan tonijn over sla verdelen.
--Kruidige groentespiesjes::
1 courgette 1/2 rode en 1/2 gele paprika 4 kleine uitjes 16 mooie champignons 3 el olijfolie 1 el honing 1 el gedroogde munt 1 tl tijm zout en peper cayennepeper 50 gr. fetakaas
Snijd van de courgette 16 plakjes van 2 cm dikte, snijd de rode en gele paprika elk in 8 stukken en de uitjes in vieren. Boen de champignons schoon en rijg de groenten aan 8 houten of metalen grillpennen. Vermeng de olijfolie met de honing, munt, tijm, wat zout, peper uit de molen en een snufje cayennepeper en kwast. De groentespiesjes hiermee vlak voor het roosteren in. Rooster de spiesjes rondom 8 minuten, bestrooi ze dan met verkruimelde fetakaas en rooster ze nog even, maar keer ze niet meer. Lekker bij lamskarbonaadjes.